Timboektoe rules! door Carry Slee

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1440 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 61 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 61 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
221
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Timboektoe rules!
Shadow
Timboektoe rules! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Timboektoe Rules
Geschreven door: Carry Slee
Uitgeverij: Areopagus
Druk: Onbekend

Over Carry Slee
Carry Slee is op 1 juli 1949 geboren in Amsterdam. Toen ze klein was verzon ze al verhaaltjes voor haar knuffels. Op de lagere school had ze een schriftje waar ze kleine verhaaltjes in scheef. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Het kwam ook goed uit dat ze zo goed was in verhalen schrijven, van haar zelfverzonnen verhalen maakte ze een toneelstuk en voerde dat dan op met haar leerlingen.
Carry Slee heeft 2 dochters, Masja en Nadja. Dat zijn haar grootste inspiratiebronnen. Voor hun verzin ze verhaaltjes met 'Keetje Karnemelk' in de hoofdrol. Haar dochters vonden het altijd zulke leuke verhaaltjes dat Carry besloot om de verhaaltjes op te schrijven naar het tijdschrift Bobo te sturen, daarin werden ze gepubliceerd. Daarna kwam het boek van de tweeling Rik en Roosje, ze bood het manuscript aan bij een uitgeverij, en in 1989 kwam haar eerste boek uit: ‘Rik en Roosje’. Nu schrijft ze niet alleen voor kleuters en kleinere kinderen, ze heeft ondertussen boeken voor alle leeftijden. Voor tieners is er o.a. de serie van Kappen, Pijnstillers (enz.) uitgekomen. Die boeken gaan vooral over veelvoorkomende problemen die je op de middelbare school of daarbuiten tegenkomt, zoals drugs, alcohol en pesten. Ook heeft ze 3 romans geschreven voor volwassene; Moederkruid, Dochter van Eva en De Toegift.


Hoofdpersonen
In alle drie de boeken van de Timboektoe-serie (100% Timboektoe, See you in Timboektoe, Timboektoe Rules) wordt niets gezegd over het uiterlijk van de personages.

Kars: Kars is de zoon van Hanna en Ad en de broer van Isa. Hij is aardig en behulpzaam en heeft verkering met Annabel.
Isa: Isa is de dochter van Hanna en Ad en de zus van Kars. Ze is vrolijk en kan met iedereen goed opschieten.

Nona: Nona komt elk jaar op de camping. Ze is heel aardig en staat altijd voor iedereen klaar. Ze heeft verkering met Jules en leeft erg met hem mee.

Jules: Jules woont vlak bij de camping. Hij heeft het erg moeilijk; zijn moeder is overleden bij een auto-ongeluk en zijn vader is alcolist. Hij heeft een hond Frodo waar hij erg aan gehecht is. Hij is het vriendje van Nona.

Annabel: Annabel is de beste vriendin van Isa. Ze is erg aardig, maar kan ook snel jaloers zijn. Zij is het vriendinnetje van Kars.

Stef en Romeo: Stef en Romeo zijn vrienden van Kars en allebei vreselijk gek op meiden.


Edgar: Edgar is ook elk jaar op de camping. Hij is goed bevriend met Isa en Kars.

Brian: Brian is het broertje van Edgar. Hij is wat stiller dan anderen en is graag alleen in de grot. Hij wil later archeoloog worden.

Anouk en Valerie: De verwende dochters van de eigenaren van de camping (Paradiso) vlak bij Timboektoe. Ze willen het liefst naar Hollywood om filmster te worden en willen dan ook zo snel mogelijk weg van die camping. Ze verzinnen allemaal plannen om Timboektoe zo snel mogelijk failliet te zien. Ze zijn dus erg verwend en gemeen.

Bijpersonen:
Ad: Ad is de baas van de camping en de vader van Isa en Kars. Hij is in dit boek een beetje chagrijnig omdat het niet zo goed gaan met de camping, maar normaal is hij altijd aardig en behulpzaam.
Hanna: Hanna is de moeder van Kars en Isa en staat altijd voor iedereen klaar.
Oma: Oma’s echte naam wordt in het boek niet genoemd. Ze is heel slim en weet altijd overal een oplossing voor.
Vader van Jules: Zijn naam wordt ook niet genoemd. Hij is alcolist en gaat halverwege het boek naar ene afkick-kliniek.
Kylian: Hij zorgt dat de kleine kinderen op de camping zich vermaken. Hij help Isa en Kars en hun vrienden graag mee met hun plannen.

Samenvatting van de inhoud
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. Het is erg bergachtig en groen. Er stroomt ook een rivier langs de camping.
Het verhaal speelt zich in het heden af. Ik denk niet dat dit verhaal zich in een andere tijd kan afspelen, daar zou je dan teveel dingen voor moeten aanpassen in het boek.
De titel ‘Timboektoe Rules’ heeft er volgens mij mee te maken dat het een leuke camping is en dat ze er blij mee zijn dat Timboektoe gewoon kan blijven bestaan ondanks de concurrentie die er is geweest van de andere camping..
Ik vind het zelf een heel goed boek omdat je als je er aan begint het ook gelijk in een keer uit wil lezen, het is heel spannend. Ik vind zelf het stukje dat Brian vermist is het spannends.
De hoofdgedachte is eerlijkheid, omdat Timboektoe op een eerlijke manier ‘gewonnen’ heeft van Paradiso.


De sfeer is niet helemaal goed op de camping.. 8 km. verderop schijnt een miljonairs-gezin een camping op te zetten die van alles heeft wat Timboektoe niet heeft, en dan zou Timboektoe dus failliet gaan en dat mag niet gebeuren! Isa, Kars en hun vrienden moeten dus iets verzinnen wat die camping niet heeft en wat veel bezoekers trekt. Romeo komt op het idee van Hydrospeed, iedereen vindt het een fantastisch plan, maar waar halen ze het geld vandaan voor spullen? Ze besluiten het eiland om te bouwen tot ‘Love Island’ en daar dan een groot feest te geven. Jammer genoeg is niet iedereen er even goed met zijn hoofd bij. Brain ontdekt dat hij verliefd is op Jules, hij raakt er helemaal van in de war en de mooie muurschildering die hij ontdekt had, schijnt volgens de stagiaire-archeoloog (de ‘echte’ archeoloog was er niet) nep te zijn, nu kan hij zijn droom om beroemd archeoloog te worden wel opgeven.. Jules heeft het ook niet makkelijk, zijn vader zit in een afkick-kliniek en hij vindt Nona niet meer leuk, maar hij durft het ook niet uit te maken omdat Nona vreselijk lief voor hem is..
Als Kars samen met zijn vader mee gaat naar de nieuwe camping, proberen de dochters van de eigenaren Kars te versieren, ze hebben namelijk het plan om via hem Timboektoe nog even wat snellen failliet te laten gaan, zo kunnen zij weer sneller door naar Hollywood om daar door te breken.
Het feest loopt gelukkig fantastisch, ondanks de bemoeizucht van Valerie en Anouk en ze halen veel geld binnen voor de Hydrospeed.
Als Jules het heeft uitgemaakt met Nona (wat niet helemaal zo ging als gepland..) wordt Nona boos en gaat met haar tante een week paardrijden in Zuid-Frankrijk.
Na het grote feest op de camping doet iedereen even rustig aan. Brian en Jules besluiten een paar dagen te gaan kanoën. Als ze s’avonds overnachten op een camping vraagt Jules aan Brian met wie hij wel eens zou willen zoenen, als Brian tegen Jules zegt dat hij hem wel wil zoenen. Jules reageert in verwarring boos en daardoor vaart Brian in zijn eentje, terwel het donker wordt alleen weg.. Uiteindelijk komt hij op een gevaarlijk deel van de rivier terecht, waar de stroming sneller is en veel rotsen uit het water steken.. Hij komt tegen een rots een en spoelt op een klein strandje aan.. Als Jules hem gaat zoeken en hem niet kan vinden kanoot hij terug naar Timboektoe in de hoop dat hij daar misschien naar toe is gevaren maar daar is hij ook niet... Iedereen denkt dat Brian in de grot zit. Als ze samen met de politie in de grot gaan zoeken ontdekken ze een enorm gangen-stelsel. Daar moet eerst een archeoloog naar kijken voordat de politie de honden erin los kan laten om Brian te zoeken. Als de archeoloog (dit keer wel de ‘echte’ en niet de stagiaire) het gangenstelsel ziet is hij ervan overtuigd dat dit een grote ontdekking is en als hij de muurschildering ziet weet hij ook zeker dat hij wel echt is, en dat die stagiaire het verkeerd heeft gezien.. Wat zal Brian daar blij mee zijn! Als hij nog leeft... Nadat de archeoloog het gangenstelsel heeft gezien kunnen de politie’s de honden erin los laten om Brian daar binnen is.. Maar Brian is er niet.. Iedereen had gehoopt dat hij in de grot zou zijn, maar waar is hij nou? Er wordt een helikopter ingezet om hem te vinden en dan zien ze hem liggen langs de rivier.. Hij wordt gelijk naar het ziekenhuis gevlogen. Gelukkig heeft hij alleen maar een hersenschudding en als hem verteld wordt van de muurschildering knapt hij gelijk alweer een stuk op. De grot zorgt wel dat ze niet failliet gaan! Wat een topattractie!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Isa is de zus van Kars tog niet en het is toch een jongen?

15 jaar geleden

..

..

Isa is wel de zus van Kars en het is wel een meisje heb je het boek wel gelezen??

11 jaar geleden

H.

H.

Wat een vak hebben jullie het over

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Timboektoe rules! door Carry Slee"