Tikkop door Adriaan van Dis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Tikkop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1270 woorden
  • 22 mei 2018
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7
9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
220
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Libris Literatuur Prijs (2011 Genomineerd)

Boekcover Tikkop
Shadow

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakte…

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over v…

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen. 

De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug.

De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken…

Tikkop door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Hoofdgedachte

Soms is de drang om de ander te helpen niet het beste wat er is, soms moet je de ander gewoon zijn weg laten belijden, ook al heeft deze gegarandeerd een slecht einde.

Mulder probeert gedurende het boek eerst de volledige Zuid-Afrikaanse bevolking te helpen (fraternité) deze strijdt tegen de apartheid van de Zuid-Afrikaanse gemeenschap. Hier maakt hij samen met zijn beste vriend Donald een fout. Hierdoor verraden zij de beweging en gaat deze hulppoging fout. Vervolgens gaat Mulder naar zuid-afrika om daar bewoners van een dorpje te helpen. Deze lijken zijn hulp echter niet te willen en zien hem eerder als een onnozele blanken die zicht voor zijn eigen geluk met het dorpje wil bemoeien.

Later gaat Mulder Hendrik helpen. Deze jongen kwam al eerder in het verhaal naar voren toen Mulder naar het ziekenhuis moest voor een hondenbeet. Toen heeft hij aangedrongen de jongen mee te laten liften naar het ziekenhuis. De jongen heeft toen als “bedankje” de tas van de vrouw die Mulder bracht gejat. Als Mulder Hendrik helpt nadat het dorpje is overstroomt lijkt alles goed te gaan. Hendrik kickt af, hij lijkt weer het goede pad te volgen. Op een dag verlaat Hendrik uiteindelijk Mulder en Donald toch onverwachts en neemt op weg naar buiten toch nog alles van waarde mee. Mulder en Donald zijn enkel gebruikt. Ook deze hulppoging was niet gewild geweest.

Motieven

Hulp

In het boek bieden Mulder en Donald aan veel mensen hulp aan. ze willen hendrik helpen, ze willen de mensen in het dorp helpen, ze willen de antiapartheidsbeweging in Zuid-Afrika helpen. Dit alles lukt allemaal niet zo soepel en wordt ook vaak niet gewaardeerd. Zo ook dit citaat. In dit citaat wil Donald tegen de burgemeester vertellen dat er drugs het dorp in gesmokkeld worden.

“Donald kwam opgefokt de keuken binnen. ‘gek zijn ze, absoluut befok. Ik Meld een drugshol en de burgemeester leest me de les omdat ik me op verboden terrein heb begeven. Dit dorp gaat kapot. De hele jeugd gaat eraan.” (p. 73)

Zoals in het citaat te lezen is wil de burgemeester helemaal niet dat Donald zich met het dorp bemoeit. Hij heeft samen met Mulder vlak daarvoor een scheepswrak ontdekt met allemaal drugs erin, alleen is de broer van de burgemeester een grote drugsbaron in het dorp, de burgemeester wil dus helemaal niet dat Donald zich met de drugs bemoeit. Het dorp leidt onder de drugs. Donald wil het dorp helpen alleen wordt de hulp afgewimpeld doordat de burgemeester belang heeft bij de drugs.

Ook proberen Mulder en Donald Hendrik natuurlijk te helpen. Hij slaat uiteindelijk indirect dus ook de hulp van Mulder en Donald af. (uitleg zie alinea 3 “Hoofdgedachte”)

Verschillen

Ook verschillen komen vaak terug in het verhaal. Vooral het verschil in opvattingen rond kwesties in het dorpje zijn erg duidelijk. Donald en Mulder helpen Hendrik. Dit doen zij om zijn leven te beteren. Echter ziet het dorp twee homofiele mannen die een zwart jongetje in huis nemen. Dit vinden zij eerder een bedreiging dat een tegemoetkoming. Ook een groot verschil in opvattingen is er tussen de blanken in het dorp. Mulder wil graag iedereen helpen terwijl de meeste blanken die al langer in het dorp wonen weten wat de gevaren hiervan zijn. In dit citaat wordt dat voor Mulder voor het eerst goed duidelijk:

“ze wezen een moeder met een ziek kind aan en een bejaarde vrouw die medicijnen voor haar man moest halen. De achterdeuren klikten open. Een magere jongen stapte uit het groepje naar voren, rechterarm in een vuile lap, maar zijn gympjes waren vlekkeloos roze. Hij stond scheef van de pijn. ‘Nee, hij niet,’ riep de werkster, ‘hij is een inkommer.’

Dit wil je ook lezen:

‘maar zijn arm is gebroken,’ protesteerde Mulder. ‘Je ziet de knak’.

Een tijdje later rijdt de jongen ook weer mee als zijn arm verpleegd is. Hij jat bij het uitstappen de handtas van de vrouw. Hij bewijst daarmee dat het verschil in opvatting tussen Mulder en de vrouw die al langer in het dorp woonde niet voor niets was.

Extra opdracht

Ruimte

Het boek speelt zich af in een vissersdorpje in Zuid-Afrika. In dit dorpje is een duidelijke scheiding tussen de blanken bewoners en de donkere bewoners. De blanken wonen in grote villa’s in de duinen terwijl de donkere mensen allemaal in kleine huisje aan de kust wonen.

Het dorpje ligt erg ver van de “westerse” bewoonde wereld waar de supermarkten en goede voorzieningen zijn. Het is meer dan een uur rijden om daar te komen.

Het verhaal speelt zich ook deels in Parijs af waar Mulder bij het verzet zat. Deze ruimte/tijd komt eigenlijk enkel naar voren in de flashbacks naar die tijd.

Relatie zwart wit in het boek

Zwart en wit in het boek hebben een bijzondere relatie. Om deze goed te typeren heb ik even een google search gedaan naar de soorten relaties.

https://www.allesoverseks.be/themas/liefde-relaties/soorten-relaties/welke-soorten-relaties-zijn-er

Ik denk dat dit wel een mooie manier is om de relatie tussen de twee te typeren. De twee hebben elkaar naar mijn mening wel nodig en maar willen elkaar gelijker tijd ook weer niet.

Ik denk dat de relatie tussen wit en zwart in het boek goed met de titel lat-relatie getypeerd kan worden. Een verwoording hiervan:

“Het is een relatie waarbij de partners hun engagement concretiseren in een bewuste keuze om apart te wonen. Een lat-relatie is dus een relatie tussen twee mensen die niet samenwonen, maar wel dingen samen doen als koppel. Het gaat vaak om een bewuste keuze, bijvoorbeeld omdat beide partners hun zelfstandigheid niet wensen op te geven.” (allesoverseks.be, sd)

De partners worden in dit voorbeeld natuurlijk vertegenwoordigd door wit en zwart. Wit en zwart helpen elkaar, ze hebben elkaar nodig. In het verhaal wordt ook genoemd dat de witte mensen met een auto soms bewoners van het armere deel van het drop mee naar de stad nemen. Ze doen dus wel dingen samen maar leven niet bij elkaar. Dit doen zij deels doordat de blanken niet willen dat er allemaal donkere mensen bij hen komen wonen omdat ze bang zijn voor de misdaad en drugs. Ze beschermen zichzelf. Eigenlijk een soort “bindingsangst”. Misschien zou deze relatie erg verbeterd kunnen worden als de witte-community zich open zou stellen voor de zwarte bevolking. De donkere mensen zouden dan meer geld kunnen verdienen. De drugs zouden verdwijnen en de relatie zou verbeteren.

Eigenlijk is de relatie tussen wit en zwart in het verhaal dus best wel belangrijk. De donkere bevolking is deels afhankelijk van de witte bevolking voor vervoer ed. terwijl de witte bevolking afhankelijk is van de zwarte bevolking voor de huishoudelijke taken zoals het snoeien van de tuin en het schoonmaken van de huizen. Toch lijkt het wel zo of ze op de oppervlakte niks met elkaar te maken willen hebben. Het is een soort oppervlakkige haat-relatie maar diep van binnen willen ze elkaar toch wel opzoeken en zijn ze afhankelijk van elkaar.

Misschien een beetje linke en oppervlakkige redenatie, dat laat ik aan de lezer over. Maar misschien is de witte bevolking de man in de relatie. Hij zorgt voor het vervoer en deels ook voor het geld in het dorp. Terwijl de vrouw, de zwarte bevolking in dit geval zorgt voor het eten en de huishoudelijke taken in het huishouden van de man.

Bibliografie

allesoverseks.be. (sd). waaruit bestaat een lat-relatie. Opgehaald van allesoverseks.be: https://www.allesoverseks.be/themas/liefde-relaties/soorten-relaties/waaruit-bestaat-een-lat-relatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tikkop door Adriaan van Dis"