Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

The Shelters of Stone door Jean M. Auel

Beoordeling 9.9
Foto van een scholier
Boekcover The Shelters of Stone
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1028 woorden
  • 19 november 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 9.9
2 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
de Aardkinderen: Een vuurplaats in steen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2002
Pagina's
784
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
NS Publieksprijs (2002 Genomineerd)

Boekcover The Shelters of Stone
Shadow
The Shelters of Stone door Jean M. Auel
Shadow

Samenvatting

Ayla: Ayla is wees geworden op haar vijfde. Ze werd opgevoed door de Stam. Ze is de vriendin van de dieren Whinney, Renner en Wolf. Ze is beschermd door de Holebeer en uitverkoren door de Holeleeuw. Ze is geadopteerd door de Mamoetvuurplaats van de Mamutiërs. Op haar negentiende gaat ze een verbintenis men Jondalar aan en wordt ze een Zelandoniër.

Jondalar: Is de zoon van Marthona, broer van Jonharran en broer van Folare. Hij is een Zelandoniër en is een verbintenis aangegaan met Ayla.

Zelandoni/Zolena: huidige Zelandoni (soort geestelijke die zieken verzorgd en in contact staat met de geestenwereld), vroeger vriendinnetje van Jondalar.

Folara: Ze is Jondalars jongere zus.

Marthona: Ze is Jondalars moeder. Ze was de voormalige leidster van de Negende grot van de Zelandoniërs. Ook is ze de moeder van Joharran en Folara.

Willomar: Hij is Marthona’s levensgezel. Hij is een goede handelaar en heeft veel gereisd.

Joharran: Hij is Jondalars oudere broer en nu de leider van de Negende Grot.

 

Het boek speelt zich af in de prehistorie, rond 25.000-35.000 jaar geleden. Dat kun je aflezen uit het boek omdat alles nog puur natuur is, kennis zoals hoe het komt dat het gaat regenen nog onbekend is, er opmerkingen in staan die gaan over archeologisch vondsten die uit de prehistorie komen. Ze leven in het toen nog prehistorische Frankrijk, hoewel het in het boek niet Frankrijk heet maar het land van de Zelandoniërs. Ook waren de grenzen anders.

 

Jean Marie Auel heeft deze boekenreeks gemaakt om te amuseren en te leren. Natuurlijk is niet alles in het verhaal echt gebeurd en komt niet elk beekje dat beschreven wordt echt voor, maar je kunt er ook veel van opsteken. Er wordt veel informatie gegeven over de manier van leven van mensen in de prehistorie, de voorwerpen die werden gebruikt en waar die van gemaakt zijn, eetbare planten en ook geneeskrachtige planten. Jean Marie Auel heeft voordat ze deze boekenserie maakte velen cursussen gevolgd, boeken doorgelezen en musea bezocht, daardoor weet ze veel van het onderwerp. Door archeologen werd ze al meerdere malen als leugenaar beschouwd, maar het verhaal van Jean Marie Auel bleef keer op keer kloppen. Ik denk dat ze de boeken ook heeft geschreven om je te laten beseffen dat je soms iets anders moet zijn dan de rest om tot leuke ontdekkingen te komen en dat vind ik wel een van de mooiste dingen.

Dit verhaal begint met de thuiskomst van Jondalar. Als ze samen op hun paarden aankomen rijden met een wolf naast hun rennend schrikken alle toeschouwers. Iedereen is verbaasd ze hadden al niet gedacht dat Jondalar thuis zou komen, maar nu neemt hij ook nog eens een bijzondere en aparte vrouw mee. Ayla is niet gewend aan zo veel mensen en voelt zich een soort aangevallen. Ze zoekt steun bij haar paarden en Wolf, terwijl Jondalar mensen begroet. Gelukkig mogen ze samen met Wolf binnenkomen en hebben Whinney en Renner een eigen wei toegewezen gekregen. Na een tijd is er een welkom ceremonie om Ayla en Jondalar welkom te heetten. Als voorbereiding biedt Marona hulp aan Ayla aan. Marona is echter op niets goeds uit, ze laat Ayla jongenskleding aantrekken. Als ze bij de ceremonie aankomen, lacht iedereen Ayla uit. Ayla besluit uiteindelijk niet wat anders aan te trekken. Daardoor zien mensen hoe gemeen Marona eigenlijk is en eigenlijk staan de jongenskleren Ayla nog best goed. Uiteindelijk worden ze gewoon welkom geheten.

Veel mensen merken dat Ayla erg interessante eigenschappen heeft die hun erg kunnen helpen. Ook Zelandoni (soort geestelijke die zieken verzorgd en in contact staat met de geestenwereld) raakt erg gesteld op Ayla en hoopt eigenlijk dat Ayla wil toetreden tot de groep van Zelandoni’s van de Zelandoniërs. Ze nodigt Ayla vaak uit en komt ook zelf vaak mij de vuurplaats van Marthona, waar Ayla en Jondalar tijdelijk verblijven. Voor een bijeenkomst, waar ook Jondalar heen gaat, om de ziel van zijn overleden broer Thonolan te zoeken en hem de weg naar de geestenwereld te geven, moeten zij in een wereld tussen de wereld op aarde en de geestenwereld in. Dat vond Ayla uiteindelijk toch wel erg moeilijk.

Na een paar weken is de zomerbijeenkomst van de Zelandoniërs. Op die bijeenkomst zullen Ayla en Jondalar verbonden worden. Bij de eerste jachtpartij van de zomerbijeenkomst gaan ze op bizonjacht daarbij wordt de man Shevonar onder de voet gelopen door een bizon. Ayla doet wat ze kan om hem te redden, maar er is niks meer mogelijk. Hij sterft. De bijeenkomst gaat wel gewoon door. Als Ayla bramen gaat zoeken ziet ze dat Wolf ergens op af gaat. Als ze gaat kijken wat het is ontdekt ze een grote grot met witte wanden. De grot is adembenemend en als ze hem laat zien is iedereen met stomheid geslagen. Daarna is de verbintenis ceremonie. Ayla heeft een exotische mooie tuniek, waar elke andere vrouw van de zomerbijeenkomst jaloers op is. Ook heeft Ayla een witte tuniek voor Jondalar gemaakt. Ze zijn samen het meest opvallende koppel en een van de koppels die het best bij elkaar passen.

Nu Ayla en Jondalar verbonden zijn moeten ze veertien dagen samen doorbrengen, ze mogen met niemand anders dan elkaar contact hebben en met niemand anders praten. Na dertien dagen gaan ze alvast in de richting van de bijeenkomst als ze een stuk of acht mannen rond om een wolharige neushoorn zien staan. Ze tarten de wolharige neushoorn, telkens als de wolharige neushoorn naar een van hun toe rent springen ze opzij. Opeens raakt de wolharige neushoorn een van de mannen. De man is gewond en Ayla rent er naar toe om hem te verzorgen. Ze vergeet het verbod om met anderen te praten en draagt de rest van de mannen op om de dingen die ze voor de verzorging nodig heeft te halen. Ze lapt de man op en niemand is boos dat ze het verbod geschonden heeft.

Het boek eindigt bij de geboorte van Ayla’s dochtertje, Jonayla Op het laatste beslist ze om de opleiding bij Zelandoni te starten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Shelters of Stone door Jean M. Auel"