The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 568 woorden
  • 28 februari 2015
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
27 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De hongerspelen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2008
Pagina's
464
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

opdracht A: eerste persoonlijke reactie

De hongerspelen is het 1e boek van in de boekenreeks van de hongerspelen.

Ik vond het boek erg leuk en spannend, want vaak vroeg ik me af wat er met Katniss en Peeta gebeurd als ze zijn aangevallen of in een moeilijke situatie terecht kwamen. Deze spanning en angst las ik in het hele boek terug.

Het was wel gewelddadig, maar toch leesbaar. Ik heb het boek beetje bij beetje gelezen. Het verhaal was spannend maar niet meeslepend.

Beoordelingswoorden:

  • Spannend
  • Geweld
  •  Niet meeslepend
  • Angst

opdracht B: samenvatting

Het boek heet de hongerspelen en de auteur is Suzanne Collins.

De hoofdpersonen zijn Katniss, en Peeta. Katniss is meer een stoerder meisje die  wel wat durft te doen en niet zo snel bang is. Peeta is wat meer zachtaardig maar hij durft wel veel. Andere hoofdpersonen zijn Primrose, Gale, Rue  en Haymitch. Primrose is het zusje van Katniss. Gale is de beste vriend van Katniss ze hebben elkaar in het bos ontmoet, Gale leerde Katniss boogschieten. Haymitch is de mentor van Katniss en Peeta voor de honger spelen. Rue is een meisje waar Katniss mee bevriend raak in de honger spelen.

Katniss leeft in district 12, het district van de mijnen. Het verhaal speelt zich in het nu af.

 Ze (Kapitool) besturen de hele arena waarin gevochten wordt vanuit een besturingskamer met verschillende panelen. Ze kunnen de wereld helemaal veranderen zoals ze willen. Bijvoorbeeld opeens het weer veranderen, dieren toevoegen. Dit om het moeilijker te maken voor de spelers.

Het speelt zich af in de plaats Panem, dat ligt in Amerika.

Het kapitool heeft de honger spelen bedacht om de vrede tussen de districten te houden en om de mensen van de districten te laten herdenken aan wat ze tegen het kapitool gedaan hebben zodat de mensen niet nog eens in opstand gaan tegen het kapitool. Het is dus eigenlijk om mensen bang te maken zodat zij de macht kunnen houden.

Op de dag waarop de uitverkorenen  worden uitgekozen om mee te doen met de hongerspelen wordt Primrose uitgeroepen tot kandidaat, maar Katniss offert zichzelf op om mee te doen met de hongerspelen in plaats van haar zusje. Na het afscheid nemen met haar familie en vrienden heeft ze een broche van een spotgaai gekregen van de dochter van de burgemeester (dit wordt het teken van katniss en het symbool voor de opstand tegen het kapitool).

 Door deze gebeurtenis verandert er veel, Katniss doet nu mee met de honger spelen en gaat samen met Peeta met een trein naar de arena. Als ze daar aan komen worden ze daar helemaal omgekleed voor de parade om sponsors te krijgen, sponsors kunnen hun dingen geven als ze in de arena zijn. Na de parade hebben ze tijd om in de trainingruimtes te oefenen. Na een week zijn ze klaar en mogen ze de arena in. Als ze eenmaal in de arena zijn moeten ze zo lang mogelijk levend zien te blijven. Ze vechten met 24 mensen, 12 duo’s dus (12 districten). Katniss en Peeta blijven uiteindelijk het laatst over. Maar er mag maar 1 persoon winnen. Ze wilden allebei dan maar doodgaan en eten hierom dodende bessen. Maar net toen ze de bessen wilden eten heeft het kapitool stop gezegd en zeiden ze  dat ze alle twee gewonnen. Katniss en Peeta zijn de winnaars van de 74e honger spelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"