ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

A.    Keuze boek

 • Titel: een weeffout in onze sterren

               Auteur: John Green

               Uitgever:  Lemniscaat

               Aantal bladzijdes: 264 bladzijdes

 • We hebben het boek gekozen omdat we het allebei al eens hebben gelezen en er toen heel enthousiast over waren. Ook hebben we het boek gekozen omdat het een heel mooi en ontroerend verhaal is, het is fictie maar de gebeurtenissen in het boek kunnen echt gebeuren en het is heel realistisch beschreven.
 • Over de voorkant: Het boek heeft twee verschillende uitgaves (zie afbeeldingen rechts), een boek is volgens het oorspronkelijke boek (links) en het andere boek is de filmeditie (rechts) maar er staat wel hetzelfde verhaal in. De originele editie is onze favoriet omdat het een eenvoudige, simpele voorkant is maar het is wel passend bij het verhaal. De voorkant van de filmeditie vinden we iets te druk, daarom vinden we de originele voorkant het meest passend.

Over de titel: De titel is echt een goede titel, heel passend. In het boek denkt de hoofdpersoon heel erg veel na over het leven, waarom we leven en over de sterren en het heelal. Ze vraagt zich ook af waarom ze de ziekte heeft, en vindt dat ziektes niet mogen bestaan.

B.    Samenvatting

Hazel was een meisje van dertien en leed aan schildklierkanker.  Daarna verspreidde de kanker zich naar haar longen. Hierdoor moest ze constant een apparaat bij zich hebben dat zorgde voor voldoende zuurstof. Ze ging naar een Praatgroep. Daar leerde ze Augustus Waters kennen. Hij had botkanker waardoor hij één been moest laten amputeren. Hij was genezen verklaard. Ze raakten met elkaar aan de praat en konden het goed met elkaar vinden. Al snel vertelde Hazel over haar favoriete boek: ‘Een vorstelijke beproeving’ van Peter Van Houten. Augustus las het boek ook. Hij vond het een goed boek maar bleef achter met veel onbeantwoorde vragen, net zoals Hazel omdat het eindigde in het midden van een zin. Hazel stuurde een e-mail naar de assistente van de auteur en ontving niet veel later al een antwoord. Van Houten antwoordde dat hij onmogelijk via mail op haar vragen kon antwoorden. Ze zou het verhaal dan kunnen publiceren. Daarom wou hij alleen haar vragen beantwoorden als ze hem persoonlijk kwam opzoeken. Dus gingen ze samen met de moeder van Hazel naar Amsterdam.  Ze hadden het er naar hun zin. De ontmoeting met Van Houten was een tegenvaller. Hij was een alcoholist die niet meer wist wat hij zei. Hij zei de meest gemene dingen en weigerde te antwoorden op hun vragen. Hij was ook duidelijk niet op de hoogte van hun bezoek. Het was zijn assistente, Lidewij, die alles had geregeld. Daarna gingen ze nog samen naar het Anne Frank-huis met Lidewij, waar Hazel en Augustus elkaar voor het eerst kusten. Een dag later vertelde Augustus dat de kanker zich had verspreid over zijn heel lichaam. Toen volgde de terugreis. Wanneer ze weer thuis waren, verslechterde de toestand van Augustus. Hij besloot zelfs om een pre-begrafenis te houden waarbij Hazel en een andere vriend, Isaac, een grafrede voor hem moesten schrijven. Acht dagen later overleed hij. Van Houten was aanwezig op de begrafenis. Augustus had hem gevraagd om er te zijn en aan Hazel te vertellen hoe het boek eindigde. Hij kraamde weer onzin uit dus Hazel verzocht hem om zo snel mogelijk weg te gaan. Hazel had nog contact met Isaac. Hij vertelde haar dat Augustus nog iets voor haar aan het schrijven was. Ze wou dit lezen dus startte ze een zoektocht. Uiteindelijk bleek dat hij een grafrede voor haar had geschreven en dat hij die eerst naar Van Houten had verstuurd om zijn mening te vertellen. Het verhaal sloot af met de grafrede.

C.    Mening

 • 1. Romantisch; omdat het over twee tieners gaat die verliefd zijn, door het boek heen maken ze veel mooie en romantische momenten mee, maar ook minder mooie momenten. Augustus is heel erg lief voor Hazel, maar Hazel wil eerst nog niet toegeven dat ze Augustus ook leuk vindt, uiteindelijk wel en zijn ze samen heel verliefd.

2. Origineel; we hebben nog nooit een boek gelezen wat over twee jongeren ging die allebei ziek en verliefd zijn.

3. Verassend; we hadden verwacht dat Hazel tijdens het boek ging sterven maar tegen alle verwachtingen in stierf Augustus in plaats van Hazel. Dat is iets wat we niet hadden verwacht.

4. Zet me aan het denken; Hazel denkt veel na over de dingen in het leven, nadat je het boek hebt gelezen ga je er zelf ook over nadenken.

5. Laat me meeleven; Augustus sterft aan kanker en Hazel waarschijnlijk later ook en dat vinden we heel zielig omdat ze nog zo jong waren.

 • Het gedeelte dat ons het meeste aanspreekt: Het gedeelte dat Augustus een pre-begrafenis organiseert en Hazel en Isaac hun grafrede voorlezen aan Augustus. Het is heel zielig omdat ze weten dat Augustus niet meer lang te leven heeft en ze moeten doen alsof Augustus er niet meer is, Isaac en Hazel hebben dan beide ook een erg ontroerende grafrede.
 • Het gedeelte dat ons het minste aanspreekt: Het begin waarin de moeder van Hazel denkt dat Hazel depressief is. Het is saai omdat er nog niet zoveel boeiends gebeurd en Hazel zelf niet vindt dat ze depressief is, het zou dus wel wat vlotter mogen.

 

D.   Hoofdspersonen

 • Hazel Grace Lancaster: is een meisje van ongeveer 16 jaar oud. Ze heeft heel weinig vrienden, omdat ze vaak in het ziekenhuis lag. Omdat ze kanker heeft, werkt een van haar longen niet en moet ze kunstmatig ademhalen. Haar moeder denkt dat Hazel depressief is en moet daarom naar een praatgroep waar ze niks aan vindt. Ze vind het vervelend als mensen haar zielig vinden. Ze zegt altijd dat ze een Hazel is met een klein beetje kanker, omdat ze vindt dat als je er heel veel mee bezig bent je niet meer kunt genieten van het leven, dat bij haar elk moment kan eindigen. Ook wilde ze eerst liever geen relatie met Augustus hebben, omdat ze een zegt dat ze een ‘tijdbom die elk moment kan ontploffen’ is en ze de schade wil beperken. Later bezwijk ze voor de charmes van Augustus.  Hazel heeft bruin, kort haar en bruine ogen. Ze heeft eenvoudige kledingstijl en loopt met een zuurstofkarretje en zuurstofslangetjes in haar neus, anders kan ze niet meer ademhalen.

 

D.   Hoofdspersonen

 • Hazel Grace Lancaster: is een meisje van ongeveer 16 jaar oud. Ze heeft heel weinig vrienden, omdat ze vaak in het ziekenhuis lag. Omdat ze kanker heeft, werkt een van haar longen niet en moet ze kunstmatig ademhalen. Haar moeder denkt dat Hazel depressief is en moet daarom naar een praatgroep waar ze niks aan vindt. Ze vind het vervelend als mensen haar zielig vinden. Ze zegt altijd dat ze een Hazel is met een klein beetje kanker, omdat ze vindt dat als je er heel veel mee bezig bent je niet meer kunt genieten van het leven, dat bij haar elk moment kan eindigen. Ook wilde ze eerst liever geen relatie met Augustus hebben, omdat ze een zegt dat ze een ‘tijdbom die elk moment kan ontploffen’ is en ze de schade wil beperken. Later bezwijk ze voor de charmes van Augustus.  Hazel heeft bruin, kort haar en bruine ogen. Ze heeft eenvoudige kledingstijl en loopt met een zuurstofkarretje en zuurstofslangetjes in haar neus, anders kan ze niet meer ademhalen.

 • Augustus Waters: is een jongen van ongeveer 18 jaar oud. Omdat hij kanker heeft gehad, heeft hij een been verloren en loopt nu met een prothese. Hij is de beste vriend van Isaac die ook bij de praatgroep zit. Hij heeft altijd een pakje sigaretten mee. Niet omdat hij rookt, maar omdat het een metafoor is. “je stop het dodelijke ding tussen je tanden, maar je geeft het nooit de kracht om je te doden”. Hij zit vol energie en heeft veel humor. Als hij echter ziek wordt, takelt zijn energie snel af en is hij heel erg levenloos. Verder is hij altijd bang geweest voor vergetelheid. hij wil graag als een held herinnerd worden. Augustus heeft bruin, kort, krullend haar en heeft bruine ogen. Hij heeft ook een eenvoudige kledingstijl en heeft een geamputeerd been.

E.    Film

 • Officiële  rolverdeling

1. Hazel Grace Lancaster – Shailene Woodley : Shailene is een erg goede actrice die zich goed kan inleven in een rol. Eerder speelde ze in Tris Prior in Divergent en speciaal voor deze rol heeft ze haar haar af laten knippen. Dat is ook  een reden waarom Shailene geknipt is voor deze rol. Haar uiterlijk is bescheiden maar knap tegelijkertijd.

2. Augustus Waters – Ansel Elgort : Ansel speelt de rol van Gus heel goed, hij is een gevoelige, verliefde jongen. Ansel speelde samen met Shailene in Divergent, alleen speelde hij de broer van Tris, Caleb Prior. Wij denken ook dat dit ook meespeelt waarom hij is gekozen; in plaats van broer en zus, vriendje en vriendin.

3. Isaac – Nat Wolff : Isaac is een beetje een macho, maar alsnog is hij wel heel gevoelig. Nat speelt dit heel goed en laat echt zien dat hij niet alleen de macho is.

4. Frannie Lancaster (moeder Hazel) – Laura Dorn : Laura speelt de moeder van Hazel, ze is net als in het boek overbezorgd om Hazel maar wil haar dochter ook wat vrijheid geven.

5. Michael Lancaster (vader Hazel) – Sam Trammel : De vader van Hazel is meer een bijrolletje, je ziet hem niet vaak dus krijg je er ook geen echte indruk van. Alsnog vinden we dat hij zijn rol wel goed speelt.

6. Peter van Houten – Willem Dafoe : Peter van Houten is een echte dronkenlap die alleen maar wat onzin aan het vertellen is, Willem speelt deze rol goed.

7. Lidewij Vliegenthart – Lotte Verbeek : Lidewij is een echt ‘Hollands’ meisje op de achtergrond.

 • De locatie van de  woonplaatsen van Hazel en Augustus: Pennysilvania, Pittsburgh, USA: Omdat dat in de film ook de locatie is, in Pennysilvania heb je veel woonwijken met ruime huizen en zonnig weer.

Anne frank huis: Amsterdam, Nederland: Dat is de locatie van het Anne frank huis en de locatie van de woonplaats van Peter van Houten, de schrijver die ze gaan bezoeken. In de film gaan ze ook echt naar Amsterdam.

 • Nee, we houden ons aan het begin en aan het eind van het boek. Alleen het begin korten we in omdat het anders te langdradig wordt.
 • Een vorstelijke beproeving/An Imperial Affliction :omdat dat de titel van Hazel’s favoriete boek is.
 • Stay with me – Sam Smith, het is een heel gevoelig nummer en het boek is zelf ook heel gevoelig. In het liedje gaat het over dat iemand bij iemand moet blijven, dat is dan ook de gedachte van Hazel als Augustus sterft.

F.    Auteur

John Green is een Amerikaanse schrijver geboren op 24 augustus 1977 in Indianapolis. Hij ging op vijftienjarige leeftijd naar een kostschool in Birmingham (Engeland) en studeerde Engels en Godsdienstwetenschappen. Hij besloot toen dat hij priester wilde worden in de Anglicaanse Kerk. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier (iemand die zorgt voor zieken) in een kinderziekenhuis in Ohio, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren leven met de dood van hen geliefde. John Green recenseerde voor Booklist en maakte radioprogramma's, voordat hij zich fulltime richtte op het schrijven van boeken. John Green woont in Indianapolis, Indiana met zijn vrouw Sarah. Op 20 januari 2010 is zijn eerste kind, een zoon, geboren en op 3 juni 2013 zijn tweede kind, een dochter. In 2011 heeft hij twee maanden in Amsterdam doorgebracht om zijn laatste boek "The Fault In Our Stars" af te schrijven. John Green heeft in totaal al 6 boeken geschreven en ze zijn allemaal vertaald naar het Nederlands. Zijn meest bekende werken zijn : Het grote misschien, Paper towns en dit boek.

       E. Aanrader of afrader?

 • Wij raden het boek zeker aan omdat het een heel mooi boek is wat heel makkelijk te lezen is, het boek geeft een heel goed beeld  wat voor invloed een ziekte op je leven heeft en hoe het is om ziek te zijn.
 • Wij zouden nog wel meer boeken van de schrijver willen lezen omdat de boeken ons erg leuk lijken, en omdat hij dit boek ook heeft geschreven en de rest dan ook wel goed moet zijn.


 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Goed gedaan!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast