Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The fault in our stars door John Green

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover The fault in our stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 910 woorden
  • 3 mei 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
7 keer beoordeeld

Boekcover The fault in our stars
Shadow

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Gen…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernieti…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

'Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.'
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

The fault in our stars door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 Samenvatting
Hazel Grace  is 16 jaar en heeft longkanker, ze had de moed al opgegeven, maar dan verschijnt er een experimenteel medicijn die haar leven kan rekken. Haar wereldje is heel klein, ze kan niet naar school en haar ouders zijn overbezorgd. Ze gaat naar een praatgroep in de kerk, waar ze allemaal nieuwe mensen ontmoet die ook kanker hebben of hebben gehad. Ze vindt het daar vreselijk.

 Op een dag komt er een nieuwe jongen in de praatgroep, Augustus Waters. Hazel was al meteen in hem geïnteresseerd, hij keek haar zo lief aan, en zijn manier van doen vond ze leuk.

 Hij was voor maar 1 keer meegegaan met zijn vriend Isaac, maar sluit zich meteen aan bij de praatgroep omdat hij goed contact heeft met Hazel.

Augustus had botkanker waar hij gelukkig van genezen is, hij heeft alleen een been eraan verloren.

 Hazel en Augustus hebben al gauw een hele goeie band met elkaar. Hazel is bang om de mensen om haar heen pijn te doen omdat ze elk moment dood kan gaan. Dus neemt ze altijd wel een beetje afstand. Ze worden langzaam aan verliefd, wat Hazel heel moeilijk vindt.

 Hazel is dol op het boek 'An Imperial Affliction' van Peter Van Houten, een schrijver die in Nederland woont. Het gaat over een meisje die kanker heeft en later overlijdt. Het verhaal heeft een open einde wat Hazel niet leuk vind. Ze wilt niet zoals het meisje eindigen, want ze weet niet wat er met de mensen gebeurt die er achter blijven. Dat wil ze gaar weten. Augustus leest het boek ook op aanraden van Hazel en zo wordt hij ook nieuwsgierig. Ze willen duidelijkheid dus stuurt Hazel brieven naar de schrijver Peter van Houten.

 Na een aantal brieven komt het er op neer dat Peter van Houten het  einde niet wil/kan vertellen via de telefoon, omdat hij haar eigenlijk niet vertrouwt. Hij denkt dat ze het misschien zou opnemen.

 Door de Wensstichting kan Augustus regelen dat hij samen met Hazel en haar moeder naar Amsterdam kan gaan, waar Peter van Houten woont.

 In Amsterdam is er geen ontkomen meer aan: Hazel en Augustus zijn verliefd. Ze beleven een heel mooie tijd samen, maar de ontmoeting met Peter van Houten verloopt niet helemaal zoals ze hadden gehoopt. Van Houten blijkt een knorrige dronkenlap te zijn. Hazel en Augustus krijgen dus niet de antwoorden waarop ze gehoopt hadden.

 Wanneer ze thuis komen blijkt het dat de kanker bij Augustus weer terug is. Zijn gezondheid gaat al snel achteruit.Tijdens de laatste fase van zijn leven is Hazel veel bij Augustus.

 Uiteindelijk wordt Hazel 's nachts door de moeder van Augustus gebeld met de boodschap dat Augustus is overleden.

 Op de begrafenis van Augustus is Peter van Houten ineens aanwezig. Hazel is stomverbaasd en heeft geen behoefte aan contact maar ze ontkomt er niet echt aan. Tijdens dit contact komt Hazel er achter dat Van Houten een dochter had met kanker, die eraan is gestorven en dat hij waarschijnlijk om die reden zo is afgetakeld.

 Na de dood van Augustus komt Hazel erachter dat hij van plan was een einde aan het boek te schrijven voor haar. Hazel schrijft uiteindelijk weer een brief aan Van Houten om te vragen of Augustus hem geschreven heeft.

Uiteindelijk blijkt Augustus geen einde aan het boek geschreven te hebben - daar was hij al te ziek voor - maar hij heeft Van Houten gevraagd om een necrologie voor Hazel te schrijven.

 

Hazel Grace Lancaster

 Hazel is 16 jaar en heeft longkanker. Het is een nuchter meisje met weinig humor. Ze is erg volwassen voor haar leeftijd, dat komt vooral door de kanker. Ze kan goed voor zichzelf opkomen en weet heel goed wat ze wel en niet wil. Ze wil, omdat ze weet dat ze niet lang meer leeft, van het leven genieten.

 Hazel heeft kort, donkerblond haar. Ze heeft altijd een tas bij zich met een apparaat die haar zuurstof geeft, daarom heeft ze altijd een buisje in haar neus.

 

Augustus Waters

 Augustus is 17 jaar en heeft botkanker gehad. Hij komt heel cool en nonchalant over maar heeft een heel goed hart en is oprecht.

 Augustus heeft kort, donkerblond haar. Hij heeft door de botkanker 1 been verloren maar heeft een prothese.

 

Peter van Houten

 Peter is de auteur van het boek 'An Imperial Affliction' waar Hazel zo dol op is. Hij heeft zijn dochter verloren aan kanker, hij is daar helemaal kapot van. Hierdoor is hij alcoholist en onhandelbaar.

 

Eigenmening

 Ik vindt het een heel goed boek.

 Het is een behoorlijk zwaar onderwerp waar niet veel drama in zit. Hazel wil zelf in het verhaal dat er niet veel nadruk op haar ziekte wordt gelegd, dat gebeurt in het boek dus ook niet. Hazel is een nuchter meisje en het boek is nuchter geschreven. 

 Je leeft echt heel erg mee in de personages, hoe ze zich voelen en wat ze allemaal meemaken. Het is een heel mooi en geloofwaardig verhaal.

 Het einde vindt ik vreselijk, het gaat heel goed met Hazel, ze wordt verlieft op Augustus en krijgt een relatie met hem. Ze beleven leuke dingen en alles lijkt perfect. Tot ze horen dat Augustus weer kanker heeft en overlijd.

 Ik vind dit boek, ondanks het vreselijke einde echt een aanrader.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The fault in our stars door John Green"