The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover The Da Vinci code
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 746 woorden
  • 14 november 2016
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
16 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Da Vinci code
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
489
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow

Waarom heb je dit boek gekozen?
Omdat mijn vader het boek las en zei dat het een leuk boek is.

Gegevens van het boek:
Titel: De Da Vinci Code
Schrijver: Dan Brown
Plaatjes: geen
Jaar: 2003
Serie: -
Prijs: 5 euro
Verfilmd: Ja

Waar speelt het zich af?
Frankrijk Parijs en Engeland Londen

Wanneer speelt het zich af?
Er wordt geen jaartal genoemd, maar het is in deze tijd. Het speelt zich af in 2 dagen.

Wie zijn de hoofdpersonen?
(Naam + Uiterlijke + innerlijke kenmerken)

Robert Langdon. Een amerikaanse hoogleraar in religieuze symboliek aan de Harvard University.
Hij is lang en heeft half lang zwart haar. Hij is intelligent, nieuwsgierig en analytisch. Hij heeft ook veel kennis over symboliek en de betekenis er van.

Sophie Neveu. Een cryptoloog (codekraker) van de franse politie en kleindochter van de conservator (museumbeheerder) van het Louvre, Jacques Saunière.
Ze is een vrouw met lang donker haar en olijfgroene ogen. Ze is nieuwsgierig en een doorzetter.

Wat gebeurt er in het boek?
Het boek gaat over geloof en symboliek. Feiten en fictie lopen door elkaar, waardoor je niet zeker weet wat echt is en wat niet.

Robert Langdon had een afspraak met de conservator van het Louvre in Parijs, Jacques Saunière.
Maar vlak voor de afspraak wordt Saunière vermoord. Saunière heeft voor zijn dood een boodschap met zijn eigen bloed op de grond geschreven. PS zoek Robert Langdon.
Daardoor dacht de politie dat Langdon de dader was.
Samen met de politie komt de cryptoloog Sophie Neveu (kleindochter van het slachtoffer) mee. En ze slaat met Langdon op de vlucht. Het lijkt er op dat de hoofdinspecteur Bezu Fache de moord in de schoenen van Langdon wil schuiven.

Saunière heeft een heel spoor van raadsels en aanwijzingen achter gelaten. Robert en Sophie volgen het spoor van Frankrijk naar Engeland. Ze lossen de raadsels op door kennis van religieuze symboliek en cryptologie. Veel symbolen zijn verstopt in kunstwerken en uitvindingen van Leonardo Da Vinci, zoals het schilderij ‘Het laatste avondmaal’ en een cryptex die Da Vinci uitgevonden heeft. Een cryptex is een stenen koker met een glazen buis waar je een boodschap op papier in kunt doen. Als je de code fout hebt breekt het buisje en komt er azijn op het papier en die wordt dan vernietigd.

De zoektocht gaat er om dat ze de heilige graal zoeken. Dat is het echte verhaal van Jezus Christus. De Opus Dei (een tak van het Vaticaan) waar Fache ook voor werkt, probeert de heilige graal ook te bemachtigen om het te vernietigen. Volgens de schrijver van het boek vertelt het Vaticaan niet het echte verhaal over Jezus Christus. Als ze de Graal bemachtigen kunnen ze het geheim voor altijd bewaren. Dit is een strijd die al eeuwen wordt gevoerd tussen het Vaticaan en de Ridder Tempeliers die later de Priorij van Sion hebben opgericht. Het Priorij van Sion werd in het jaar 1099 opgericht om de Heilige Graal te beschermen en ooit het verhaal bekend te maken. De belangrijke Grootmeesters van de Priorij waren: Sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo en Leonardo Da Vinci. Jacques Saunière was ook een grootmeester.

Tijdens de zoektocht brengen ze een bezoek aan de goede vriend van Langdon; Sir Teabing. Hij is net als Langdon gespecialiseerd in religieuze symboliek heeft zijn hele leven onderzoek gedaan naar de Heilige Graal. Uiteindelijk blijkt dat Teabing een dubbelspel speelt en de Graal voor zichzelf wil houden. 

In het verhaal is het schilderij Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci heel belangrijk. Ze zeggen dat de Heilige Graal de beker van Jezus is waar zijn bloed in zat. Maar op het schilderij zie je 13 bekers. En degene die naast Jezus zit lijkt op een vrouw. Dit is Maria Magdalena. Volgens dit verhaal was zij de vrouw van Jezus en ze hadden kinderen. Dit verhaal mocht volgens het Vaticaan nooit bekend worden.

Uiteindelijk blijkt Sophie Neveu samen met haar broertje de laatste rechtstreekse afstammelingen van de koning Jezus Christus te zijn. De PS in de boodschap van Saunière betekent niet Post Scriptum maar Princesse Sophie omdat ze de koninklijke bloedlijn deelt.

En lees ik nu een stuk voor het boek (blz. 417 tot en met 418).

Wat voor soort boek is het?
Een thriller/detective over geloof en symboliek.

Wat vond je van het boek?
Ik vond het spannend en leerzaam. Niet lezen voor het slapen gaan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"