Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The catcher in the rye door J.D. Salinger

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover The catcher in the rye
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1351 woorden
  • 19 februari 2013
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
111 keer beoordeeld

Boekcover The catcher in the rye
Shadow

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has just been kicked out of his fourth school. Throughout, Holden dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends o…

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has …

The Catcher in the Rye is the ultimate novel for disaffected youth, but it's relevant to all ages. The story is told by Holden Caulfield, a seventeen- year-old dropout who has just been kicked out of his fourth school. Throughout, Holden dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends on the wealth of the parents, his roommate who scores with girls using sickly-sweet affection.
 

The catcher in the rye door J.D. Salinger
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Opdracht 1: Algemeen

  1. Inleverdatum: 21-02-2013
  2. Titel: De vanger in het graan
  3. De auteur: J.D. Salinger
  4. Datum van eerste uitgave: 1951
  5.     Het genre: Psychologische roman

Opdracht 2: Inhoud van het boek

1. De vanger in het graan gaat over een jongen genaamd Holden Caulfield. Het gebruikte vertelperspectief in de vanger in het graan is de ik-perspectief. Het verhaal beschrijft drie dagen uit het leven van Holden, een verwarde jongen die van drie scholen is getrapt. Via terugblikken vertelt Holden over de gebeurtenissen die eerder in zijn leven hebben plaatsgevonden. Holden vertelt zijn verhaal enkele maanden na de gebeurtenissen in het verhaal, vanuit een psychiatrische inrichting waar hij verblijft om te herstellen van zijn zenuwinzinking.

Holden zet  zich af tegen de wereld van de volwassenen. In het 1ste deel van het boek schrijft Holden over zijn verblijf op kostschool Pencey tot aan zijn vertrek, na een gevecht met zijn kamergenoot. In het 2e  deel vertelt Holden over zijn aankomst in New York en zijn verblijf in het Edmund hotel. Holden ontmoet hier Sunny(een prostitué) en Maurice(de pooier), Holden nodigt Sunny uit op zijn hotel kamer. Aangezien hij nog maar 16 was veranderde hij van gedachten en stuurde Sunny weg met het geld. Later op de avond kwamen Sunny en Maurice terug en meende Sunny geen geld te hebben gekregen. Hierdoor ontstond er een confrontatie tussen Maurice en Holden. Uiteindelijk betaalde Holden (weer) geld. Het 3e deel gaat over Holden en zijn oude vrienden: hij maakt een afspraakje met Sally Hayes (een oude vriendin), spreekt af met een vriend Carl, denkt veel aan Jane(zijn oude schaak vriendin) en belt haar en hij komt twee nonnen tegen waar hij een gesprek mee aangaat. In het 4e deel bedrinkt Holden zichzelf, hij belt Sally midden in de nacht, laat de plaat die hij voor zijn zusje Phoebe had gekocht kapot vallen, loopt eenzaam door Central Park en is diep ongelukkig. Hij denkt aan zijn overleden broertje Allie en heeft fantasieën over de begrafenis en moet huilen. Holden is op dit moment van het boek in zijn dieptepunt; dronken, blut, koud en bang. Hij raakt meer depressief en  besluit naar huis te gaan om met Phoebe te praten.

In het laatste deel van het boek is Holden met zijn zusje in het park en kijkt naar d’r terwijl ze ronddraait in de draaimolen en bewonderd zijn zusje. Later in het boek blijkt dat Holden Caulfield zijn verhaal schrijft vanuit een inrichting. Het verhaal heeft een open eind.

 

2. Holden is een 16-jarige jongen uit New York. Alhoewel hij er niet uitziet als een 16-jarige, Holden was namelijk een lange jongen en had donker haar met al wat grijze, vandaar dat hij er wat ouder uitzag en er werd hierdoor nooit in cafés om zijn leeftijd gevraagd. Holden zat op de kostschool Pencey in Agerstown, Pennsylvania. Voor dat Holden naar Pencey ging was hij al van 3 andere scholen verwijderd. Holdens ouders waren hier niet blij mee. Vandaar dat holden nadat hij van Pencey afging niet naar huis durfde omdat zijn ouders anders kwaad zouden worden en dus door New York rond zwierf. Holden was erg door de war en depressief. Dit was goed te merken door de manier waarop hij naar sommige dingen in het leven opkeek en daar zijn mening over gaf. Dit was de aanleiding van zijn zenuwinzinking en het verblijf in een psychiatrische inrichting.

3. De vanger in het graan speelt zich af in Agerstown, Pennsylvania, waar holden dus op school zit, en op verschillende plekken in New York.

 

4. Het verhaal is niet in chronologische volgorde geschreven maar vooral door middel van flashbacks, want het verhaal wordt door Holden vertelt in een psychiatrische inrichting en hij blikt samen met de lezer terug naar een aantal gebeurtenissen in leven vóór dat hij daar terecht kwam.

5. De vanger in het graan begint met op de boodschap ‘’voor mijn moeder’’. Hierna volgt het verhaal op de volgende bladzijde. Het boek heeft ook een erg lange eerste zin. "Als je het echt allemaal wilt horen, dan wil je waarschijnlijk eerst weten waar ik geboren ben en wat een waardeloze jeugd ik heb gehad en wat mijn ouders allemaal gedaan hebben voordat ze mij kregen en meer van dat soort sentimentele gelul, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin om het daarover te hebben."  Dit is een openingszin die je niet zag aankomen, maar het spreekt je wel aan want je wilt meer duidelijkheid krijgen over het verhaal. Dit geeft je interesse om het boek te lezen.

6. De vanger in het graan heeft ongetwijfeld een open einde. Je hebt geen idee hoe het met Holden is afgelopen, wat de druppel was dat de emmer liet overlopen en holden naar een inrichting moest, of hij een diploma heeft behaald, wat hij nou doet voor de kost, en of hij überhaupt wel ooit uit de kliniek is gekomen. Dit zijn vragen die je niet meer beantwoord. Je heb geen zicht meer in Holdens leven. Dit is jammer maar ook vooral wat het boek zo mooi maakt. Je kunt er zelf een einde aan verzinnen.

7. De reden dat J.D Salinger de titel ‘’de vanger in het graan’’ is in het boek vrij makkelijk te achterhalen. Holden is een puber en ziet het leven van de volwassenen echt niet zitten. Het liefst zou hij met name zijn zusje Phoebe en alle andere kinderen willen tegen houden om volwassen te worden. In bladzijde 235 zegt Holden in een gesprek tegen zijn zusje Phoebe het volgende: ‘’Weetje wat ik echt zou willen worden? Ik bedoel als ik godverdomme een keer zelf kon kiezen?’’ Phoebe: ‘’Wat dan? Vloek niet zo.’’ Holden: Ken je dat liedje als je iemand vangt in ’t graan? Ik zie de hele tijd een heleboel kinderen voor me die een of ander spel aan het doen zijn in een groot graanveld. Duizenden kleine kinderen en er is niemand bij -  geen grote mensen, bedoel ik – behalve ik. En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen – als ze dus aan het hollen zijn en niet uitkijken waar ze lopen, moet ik ergens vandaan komen en ze vangen. Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Dan was ik dus de vanger in het graan. Ik weet dat het gestoord is, maar dat is het enige wat ik echt zou willen worden. Ik weet dat het gestoord is.’’  Holden wilt dus de vanger in het graan zijn, hij wilt voorkomen dat Phoebe en andere kinderen in dezelfde voetstappen verkeren als hem en wilt ze hier tegen beschermen.

Opdracht 3: Jouw mening

Mijn indruk van het boek

De vanger in het graan is een boek die me erg heeft aangesproken. Aangezien ik meestal heel nieuwsgierig ben en zoveel mogelijk dingen wil weten vind ik dit een mooi boek. Toen ik met het boek begon had ik totaal geen zin om het te lezen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan en hier heb ik echt geen spijt van.

Herkenning en inspirerend

Er zaten ook een paar emotionele stukjes in het boek. Bijvoorbeeld toen Holden een conflict aanging met zijn kamergenoot en er toen van langs kreeg en zich erg eenzaam voelde en besloot om van school te vertrekken. Dit vond ik wel moeilijk om te lezen omdat ik mezelf er in herken en weet hoe het is om je erg eenzaam te voelen in moeilijke periodes. Holden heeft veel meegemaakt en is strek gebleven. Dit was ook weer een inspiratiebron voor mij en waarschijnlijk ook voor andere lezers. Wel jammer vond ik dat het boek op sommige momenten moeilijk te begrijpen was. Als het aan mij ligt is dit boek zeker een aanrader voor anderen!

Bronvermelding:

- De vanger in het graan

- Talent

REACTIES

J.

J.

Beste, ik vind deze conversatie tussen Phoebe en Holden niet op 235. Klopt dit?

Groeten

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The catcher in the rye door J.D. Salinger"