The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 5.9
Foto van Job
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door Job
  • 2e klas vwo | 755 woorden
  • 17 december 2014
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2006
Pagina's
240
Geschikt voor
onderbouw
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Samenvatting

1943, Als Bruno op een dag thuis komt, hoort hij dat ze plotseling moeten verhuizen voor zijn vaders werk. Dat wil Bruno echt niet! Zijn beste vrienden en het fijne huis verlaten, maar toch moet het… Het nieuwe huis staat in Polen. Bruno’s vader werkt voor Hitler. Bruno vindt het nieuwe huis maar niks, hij wil veel liever de oude weer terug. Als hij op een ochtend door zijn raampje kijkt, ziet hij iets aparts… Iets wat hij nog nooit had gezien, een plek met hekken er omheen, allemaal mensen, met gestreepte pyjama’s. Bruno wist niet wat hij zag. Waarom zijn ze daar? Bruno is erg benieuwd naar de mensen, daarom gaat hij op onderzoek uit. Als hij bij het hek aankomt, ziet hij een jongen zitten. Hij gaat met hem praten en langzamerhand worden ze vrienden. De jongen heet Shmuel. Elke dag gaat Bruno naar hem toe en neemt vaak eten mee. Als Shmuel in zijn vader kwijt is, biedt Bruno aan om te helpen zoeken. Hij trekt ook een gestreepte pyjama aan en kruipt voorzichtig onder het hek door. Ze zoeken, maar ze worden meegenomen in een stroming mensen. Ze worden meegebracht naar een ruimte, schuilen voor de regen, denken ze. Maar als opeens de gaskranen opengaan…

Titelverklaring

De titel De jongen in de gestreepte pyjama vind ik erg goed gekozen, omdat bijna het hele verhaal gaat om de jongen in gestreepte kleding, maar Bruno denk dat het een pyjama is. Ook is het goed dat je niet gelijk weet waar het boek over gaat, je wordt benieuwd en wil daarom graag het boek lezen. Ik vind de zelf verzonnen titel Gevaarlijke vriendschap ook goed, omdat het natuurlijk erg gevaarlijk was om vrienden te zijn als de ene een vader heeft die voor Hitler werkte en de andere zelf Joods was. Maar zij zagen zelf de gevaren niet.

Hoofdpersoon

De twee hoofdpersonen in het boek zijn Bruno en Shmuel. Hier wat informatie over hen:

Bruno heeft een vader, moeder en een zus (Gretel). Bruno is geboren op 15 april 1934 en dus 8 jaar oud, wat erg toevallig was, want Shmuel is ook op 15 april 1934 geboren! Bruno wil graag ontdekkingsreiziger worden. Zijn zusje vindt hij erg vervelend dus daarom noemt hij haar een hopeloos geval. Bruno krijgt niet op school les, maar zijn leraar komt bij hem thuis. Je komt het meeste te weten over Bruno.

Shmuel is een Joodse jongen en daarom zit hij in een concentratiekamp. Hij is net als Bruno 8 jaar oud en moet elke dag gestreepte kleding aan doen. Shmuel is erg onhygiënisch omdat ze in het kamp maar erg weinig douches hebben. Als hij Bruno voor het eerst ziet is hij wel verlegen, maar na verloop van tijd niet meer. 

Eigen mening

De jongen in de gestreepte pyjama- Het boek dat ik heb gekozen laat me meeleven. Ik vind het erg zielig en onbegrijpelijk dat Hitler allerlei onschuldige Joden opsloot en aan het werk zette, daarom leef ik mee met Shmuel. Gelukkig brengt Bruno vaak wat eten mee en doet aardig tegen Shmuel, zo hoeft hij niet alleen maar aan het harde, vervelende leven in het concentratiekamp te denken. Ook vind ik het boek verrassend, vaak verwachtte ik dingen echt niet. Ik verwachtte bijvoorbeeld echt niet dat ze samen werden vergast en ik vond het ook erg verrassend dat Bruno achter een concentratiekamp kwam te wonen. Feiten uit het boek waren bij mij ook bekend, omdat ik al best veel van de 2de wereldoorlog af weet. Bij mij op de basisschool hadden we een keer een voorlichting gekregen en mijn overgrootvader zat ook in het verzet. Ik vind verhalen in of van oorlogen erg interessant. Ik vond het verhaal ook nog erg droevig. Het is natuurlijk erg zielig dat Joden op zo’n vreselijke manier werden opgesloten en aan het werk werden gezet. Het was ook zielig dat Bruno plotseling moest gaan verhuizen. Mij lijkt het vreselijk als ik opeens moest gaan verhuizen en mijn vrienden moest missen! Het boek vind ik dus erg goed, alleen vind ik het type verhaal niet erg origineel omdat er al erg veel boeken zijn met het type oorlog. Toch vind ik het verhaal wel één van de origineelste! Het is dus een heel leuk boek voor jongeren om te lezen met niet erg grote hoofdstukken. Het boek is geschikt voor jongens en voor meisjes, omdat het voor beiden leuk is.

Verwerkingsopdracht

n.v.t.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"

Ook geschreven door Job