Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1234 woorden
  • 22 november 2014
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7
25 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens

Titel:                         De jongen in de gestreepte pyjama

Auteur:                      John Boyne

Uitgeverij:                  Arena

Jaar van uitgave:        2008

Illustraties:                 N.V.T.

Vertaald door:            Jenny de Jonge

 

Inhoud

Bruno is een jongen van 9 hij woont in Berlijn en hij speelt graag buiten. Maar als hij op een middag thuiskomt, ziet hij dat het dienstmeisje al zijn spullen aan het inpakken is. Zijn moeder zegt hem dat ze gaan verhuizen vanwege zijn vaders werk.

Als Bruno eenmaal is verhuisd verveelt hij zich erg vaak. Vanuit zijn slaapkamerraam ziet hij een groot hek en in de verte allemaal mensen en barakken. Hij vraagt zich af wat al die mensen daar doen en waarom ze allemaal de zelfde gestreepte pyjama aanhebben. Op een dag besluit hij een keer een wandeling langs het hek te maken om te kijken wat daar ligt. Na een lange wandeling ziet hij ineens een jongen, de jongen loopt naar hem toe.

Als de jongen bij het hek is raken ze aan de praat. De jongen heet Shmuel hij vertelt dat hij ook niet lang geleden verhuisd is naar deze plek achter het hek. Ook hij verveelt zich, ze worden vrienden en ontmoeten elkaar daarna bijna iedere dag. Een heel jaar lang blijft dat zo, Bruno heeft zijn ouders hierover niets verteld. Tijdens zijn ontmoetingen neemt Bruno altijd eten mee voor Shmuel omdat hij hem er zo mager uit vindt zien.
 

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. Bruno is daar eigenlijk niet blij mee. Hij heeft het net elke dag leuk met Shmuel. De volgende dag vertelt Bruno aan Shmuel dat hij terug gaat naar Berlijn. Shmuel vindt dat vreselijk. Hij vraagt Bruno om voor dat hij weggaat hem te helpen zoeken naar zijn vader die hij al heel lang niet meer heeft gezien. Hij regelt een gestreepte pyjama voor Bruno zodat hij niet opvalt tussen de rest van de bewoners in het kamp. Bruno trekt het pak aan en kruipt onder het hek door om te gaan zoeken, dan begint het ineens heel hard te regenen. De jongens geven het zoeken bijna op en willen teruggaan. Plotseling drijft een groep soldaten de groep mensen waarbij Bruno en Shmuel in de buurt staan bij elkaar. Ze duwen hen een lege kamer in, de jongens denken dat ze gaan schuilen voor de regen. Maar de deur gaat dicht en ze worden nooit meer gezien.

Einde.

Mening

 

De volgende gebeurtenissen vond ik zielig

Het moment dat Bruno van de schommel af valt.

Bruno schommelde zo hoog dat hij zich tegen de boom af kon zetten zodat hij nog hoger kon schommelen maar op een gegeven moment glipte de band onder hem vandaan en Bruno klapt met zijn gezicht op de grond.

Het moment dat Bruno wordt vergast.

Bruno en Shmuel stonden in de grote lege kamer toen ineens de deur dicht ging en ze nooit meer werden gezien. Maanden later waren Bruno en Shmuel nog steeds niet teruggevonden. Vele soldaten waren naar Bruno op zoek en een soldaat vond het hoopje kleren bij het hek een haalde de vader van Bruno toen de soldaat weg was ging de vader op onderzoek en zag dat er een opening in het hek zat hij dacht even logisch na en zakte toen door zijn benen.

 

De volgende gebeurtenissen vond ik ongeloofwaardig

Het moment dat de vader ontdekte dat er een opening in het hek zat.

Toen de vader nog wat rond keek zag hij dat er een opening onder het hek zat waar précies een jongen van Bruno’s lengte onderdoor kon.

 

Het moment dat Bruno niet wordt ontdekt in de groep mensen.

Een soldaat blies op een fluit en een andere groep soldaten omsingelt een groep mensen waar Bruno en Shmuel ook bij staan ze moeten “op mars” zegt Shmuel. Bruno en Shmuel stonden in het midden van de groep zodat ze niet werden gezien.

 

Opdracht B

 

Vragen

 

A) ‘Maar wie is dat trouwens?’ vroeg Bruno. Vader staarde hem aan, stomverbaasd. ‘Je weet heel goed wie de Furie is,’ zei hij. ‘Nee, hoor,’ zei Bruno. ‘Hij regeert het land, idioot,’ zei Gretel.

B) De Furie =Der Fuhrer =Adolf Hitler het verhaal speelt zich af in de 2e wereldoorlog want Adolf Hitler was de leider van Duitsland in de 2e wereldoorlog.

C) ‘Oudwis?’ vroeg Bruno. ‘Wat is een Oudwis?’ ‘Niet een Oudwis, Bruno,’ zei Gretel met een zucht. ‘Gewoon Oudwis.’

Oudwis= Auschwitz; een concentratiekamp in de 2e wereldoorlog waar veel joden zijn vermoord.

D) Dit boek is realistisch.

E) Dit boek is realistisch omdat de holocaust echt is gebeurd en het kan voorkomen dat een commandant een zoon had die van niets wist.

F) Oorlogsroman

G) Het gaat over de 2e wereldoorlog en er wordt erg in detail gegaan over de gevoelens van de (hoofd)personen. Ook is Gretel verliefd op luitenant Kötler.

 

Gedichten

De 2e Wereld Oorlog

De 2e Wereld Oorlog kwam door haat, de joden wilden een wereld waar dat niet bestaat

Zij wilden een wereld met liefde en vrede dat is het belangrijkste van het leven

Toch waren er mensen die die dromen verstoorden, daar zijn we toch niet voor geboren

Toch gingen de joden naar een kamp, niet voor school niet als vakantieoord , nee ze moesten daar hard werken of werden vermoord.

 

 Bron: http://www.1001gedichten.nl/gedichten/25301/de_2e_wereld_oorlog/

Ik heb dit gedicht gekozen omdat het een erg simpel maar toch ook mooi gedicht is. Ook is het gedicht to the point er word dus niet om het onderwerp heen gedraaid.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik heb dit gedicht gekozen omdat het een erg simpel maar toch ook mooi gedicht is. Ook is het gedicht to the point er word dus niet om het onderwerp heen gedraaid.


Auschwitz

Koud marmer
in zwarte panelen
siddert herinnering

Namen in bloed geschreven
door waanzin die kleeft
aan vijandige handen

Vloeiende onschuld
in de doodskreten van de gaskamers
roepen verschrikkingen op

Zestig jaar herdenken
doet de schroeiende geur
van dood herbeleven

Dreunen monotone klanken
duizenden namen het verleden
doordringend in het heden

 

Bron: http://www.gedichten-freaks.nl/522069/

Ook dit was kort maar krachtig, het was goed verwoord en ik vond er veel gevoel in zitten.

 

Dachau

Tranen op je wang
Je ogen staan bang
Wonden op je gezicht
Steken af tegen het licht

Dit is je lot
Je handen zijn ruw
Je voeten kapot
Je loopt schuw

Een lang verleden
De zon is weg gegleden
De aarde is rood
Van jou dood

Op deze dag
De lucht is blauw
Daar ligt Dachau
Daar ligt je graf

Ik heb altijd
Geweten
Dat ik dit nooit
Mag vergeten

 

Bron: http://www.1001gedichten.nl/gedichten/80943/dachau/

Ik vond dit gedicht weer erg met gevoel geschreven en speciaal omdat het door een joodse man van nu is geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"