Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2496 woorden
  • 31 juli 2015
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
16 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekbeoordelingsformulier

 

Titel:

Terug naar de kust

Auteur:

Saskia Noort

Uitgeverij:

 Anthos

Druk:

57ste druk

Aantal bladzijden:

244

 

Samenvatting

Schrijf hieronder een samenvatting van het boek. Zorg ervoor dat je alles duidelijk beschrijft. Dit voorkomt dat je het boek nog een keer moet lezen in de voorbereiding op je mondeling.

Maria woont samen met Merel en Wolf is Amsterdam. Ze zit zelf in een band met wat vrienden en volgens zichzelf een leuk leventje. Maria is net gescheiden omdat ze even rust wouw omdat Geert( haar ex) haar te veel onrust bezorgde. Hij was erg depressief en raakte erg aan de drank, In tegenstelling van Maria die graag verder wil met haar leven. Door die reden heeft ze abortus gepleegd van haar kind. Volgens haar was het haar allemaal even te veel. Geert weet daar nog niets van, Maria vind het ook erg spannend om het aan Geert te vertellen omdat ze weet dat hij erg boos word. Als ze dit verteld word hij erg boos en loopt weg. Na een paardagen niks meer hebben gehoord krijgt ze op eens een brief thuis met de tekst: “Maria! Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer! Ik hou je in de gaten.” Ze denkt dat de brief waarschijnlijk van Geert is omdat die al eerder weg is gegaan. Ze verstopt de brief in een la want ze is bang dat de kinderen het zien. En het gestalk stopt niet, ze krijg een paardagen later weer verschillende briefen met foto’s van dode baby’s en dode foetussen. Ze voelt zich meteen erg misselijk en opnieuw verstopt ze de briefen weer. Ze denkt bij zichzelf dat ze misschien meer afleiding moet zoeken en dat het vanzelf wel stopt. Na een concert van haar bandje krijgt ze van een jonggentje een doos, Hij zegt er bij dit moest ik aan een ene Maria geven. Later als ze de doos openend ziet ze een dode rat liggen met de tekst: “Je bent een rat. De rat fokt als een konijn. In het riool. Ik ben de rattenvanger. Met een klap sla ik je schedel in. En de wereld is weer een slet armer.” Ze is er zo van geschrokken dat ze meteen naar de politie gaat. Als ze bij de politie is laat ze de briefen zien en verteld ze haar verhaal. De agent zegt dat het heel erg is maar dat het eigenlijk geen echte bedreigingen zijn en dat ze eigenlijk niks kunnen doen. De agent zegt wel dat meestal een ex of een persoon is die jaloers is er achter zit. Ze gaat neergeslagen naar huis en probeert te slapen. De volgende dag word ze vroeg gewekt door de deur bel. Ze rent uit bed en pakt haar ochtendjas en doet de deur open. Het is een begrafenisondernemer omdat er is gebeld dat Maria Vos is overleden ( Haarzelf dus ). Na al deze bedreigingen wilt ze graag weg van haar huis omdat ze rust nodig heeft. Ze kent niet echt veel mensen die echt heel erg goed vertrouwd dus vraagt ze aan haar zus die nog in het oude huis woont of ze daar even kan blijven.

Maria heeft net haar relatie met Geert verbroken van wie ze een zoon heeft Wolf, omdat hij depressief was en Maria verder wou met haar leven. Maria was zwanger van Geert maar besloot de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Vijf dagen na de abortus kreeg ze een dreigbrief opgestuurd hierna volgde er nog foto’s, kreeg een dode rat bezorgd en er werd een begrafenisondernemer gebeld omdat Maria dood was gegaan. Maria is met deze bedreigingen naar de politie gegaan alleen daar konden ze haar verder niet helpen. Maria probeert er achter te komen wie dit doet, Ze verdenkt eerst Geert ervan maar tegelijkertijd kan ze zich niet voorstellen dat hij in zoiets in staat is. Ook verdenkt ze haar vorige man, Steve de vader van haar dochter Merel omdat die net na de dreigbrieven komt opdagen helemaal uit Amerika. Als Maria zich niet meer veilig voelt gaat ze samen met haar twee kinderen Merel en Wolf naar haar ouderlijk huis waar haar zus Ans woont. Als ze daar is blijkt dat Ans haar man Martin weg is en Ans zegt dat ze uit elkaar zijn ook verdenkt Maria Martin nu omdat hij veel van Maria weet. Als er een man (Harry) aan de deur komt voor Martin vindt hij het vreemd dat Martin weg is, ze praten dan heel lang met elkaar en besluiten Martin’s kantoor door te zoeken. Dierbaren beginnen te twijfelen aan de geestelijke gezondheid van Maria en krijgt allemaal medicijnen waar ze alleen maar slechter door wordt. Als Ans een vriend van haar heeft gebeld van de psychiatrie die haar mee wil nemen hier wil Maria niet heen dus neemt afscheid van haar kinderen en ontsnapt. Die volgende dag gaan Harry en Maria inbreken in het kantoor van Martin als ze weg willen gaan wordt Harry geslagen en Maria ook.

Onderwerp en genre

Wat was het onderwerp van het boek?

 

Het boek gaat over een moeder die heel erg gestalkt wordt door een man.

Vond je het interessant?

Leg uit waarom wel/niet.

 

Ja, ik vond het een erg interessant onderwerp omdat je echt voelt hoe deze vrouw het allemaal voelt en beleeft en het boek verveelde nooit.

Was het herkenbaar?
Leg uit waarom wel/niet.

 

Nee, omdat ik nog nooit gestalkt ben en ik heb nooit gehoord dat iemand werd gestalkt.

Ben je door het boek aan het denken gezet over het onderwerp? Leg uit waarom wel/niet.

 

Ja en nee, Ik ben nooit in aanraking geweest met iemand die gestalkt word/werd maar ik heb wel meer een beeld van hoe erg het is om gestalkt te worden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Werd het onderwerp oppervlakkig behandeld of had het voldoende diepgang? Leg je keuze uit.

 

Het boek hat voldoende diepgang, er werd erg goed de gevoelens en details van personen beschreven.

Verklaar de titel en leg uit wat deze met het onderwerp te maken heeft.

 

Terug naar de kust betekend eigenlijk dat ze weer terug gaat naar haar oude huis, En die staat naast het strand. Dat Strand komt ook soms terug in het boek.

Wat is het genre van het boek?

 

Het boek is een literaire thriller.

Waarom heb je voor een boek uit dit genre gekozen?

 

Omdat ik van spannende boeken en thrillers hou.

 

Opbouw

Was het een informatieve opening (je krijgt eerst achtergrondinformatie) of een opening in handeling (je zit meteen midden in de gebeurtenissen)? Geef een citaat uit het boek.

 

Het boek begint meteen midden in de gebeurtenissen. Ze heeft al kinderen en je alle informatie krijg je later tussendoor. Citaat: “Het klepperen van de brievenbus en het neerploffen van de post deden me beseffen dat het al na elven moest zijn.”

Was het verhaal chronologisch of niet-chronologisch opgebouwd? Geef een citaat uit het boek.

 

Het verhaal heeft flashbacks maar het verhaal is chronologisch. Citaat: “Ik had een vreemde droom.”

Was het een open of gesloten einde? Geef een citaat uit het boek.

 

Een gesloten einde, Alles is opgelost de zus is opgepakt en ze word niet meer bedreigt. Citaat: “Ik kijk haar na, hoe ze in elkaar gedoken voor de verpleger uit liep, en ik drukte mijn laatste sigaret uit.”


 

 

Gebeurtenissen

Wat is/zijn de belangrijkste gebeurtenis(sen) in het boek?

 

Ze pleegt abortus. Ze krijgt een dode rat er komt iemand aan de deur om te zeggen dat ze dood is.

In welke plaats, ruimte en tijd spelen de gebeurtenissen zich af?

 

De tijd van het verhaal is niet erg duidelijk maar alle gebeurtenissen gebeuren in ongeveer 3 maanden. Maar het is niet in de verledentijd omdat er in het boek staat dat ze Idols aan het kijken zijn.

De plaatsen zijn wel duidelijk, Het gezin woont eerst in een huisje in Amsterdam. Maar dan begint het stalken en besluit ze bij haar zus in te trekken. Die woont in Bergen aan Zee, Dat is ook het huis waar ze is opgegroeid, maar is weg gegaan omdat ze zich daar niet veilig voelde. Daarom ook de titel “Terug naar de kust.”

Gebeurde er te veel/te weinig/precies genoeg? Leg uit waarom je dit vindt.

 

Er gebeurde precies genoeg, Het verveelde nooit en er gebeurde altijd wel wat spannends. Je werd altijd bezig gehouden.

Welke gevoelens riepen de gebeurtenissen bij je op? Denk aan: saai, spannend, opwindend, romantisch, fantastisch, triest, schokkend etc. Leg de gevoelens uit aan de hand van een citaat uit het boek.

 

Spannend en triest, Omdat ik het een erg spannend boek vond. En omdat ik het erg triest vond voor Maria omdat ze zo gek werd van al die bedreigingen. Citaat: “Wat is er toch met je?” en “Ik kon ineens geen minuut langer in huis blijven, het pianogepingel klonk in mijn hoofd alsof iemand naast mijn oor met twee pannendeksels stond te slaan.”

Hoe heb je de afloop ervaren? Leg uit.

 

Verrast, omdat ik nooit verwachte dat Ans er achter zat. Omdat zij steeds haar heeft geholpen.

 

Perspectieven en personen

In welk perspectief is het verhaal geschreven? Geef een citaat uit het boek.

 

Uit de ik persoon. Citaat: “Ik had die nacht liggen rekenen”

Wie was/waren de hoofdpersonen?

 

Maria: De moeder van de 2 kinderen Wolf en Merel. Ze woont alleen in een huisje in Amsterdam. Ze zit in een band dus is ze niet altijd thuis. Ze heeft abortus laten plegen omdat Geert (haar ex) Alcoholist en depressief is en de band slecht is. Na de abortus krijgt Maria opeens allemaal dreigbrieven en andere bedreigingen zoals een dode rat opgestuurd. Ze word erg bang en gaat bij haar zus Ans intrekken. Ze heeft eigenlijk nooit een goeie band gehad met Ans maar Maria denk dat dat de enige plek is om even in te trekken.

 

Geert: Geert is de ex van Maria. Hij drinkt veel en word na dat het uit gaat ook depressief. Maria verbreekt de relatie met hem omdat hij haar te veel problemen geeft. Hij is ook erg boos als hij hoort dat ze abortus heeft gepleegd. Maria en Geert gaan samen ook voor het eerst naar de Politie om aangiften te doen van de dreigementen, en de Politie verdacht Geert ook als eerste, omdat het meeste voorkomt dat een ex de vrouw bedreigd.

 

Merel en Wolf: De twee kinderen van Maria. Ze zijn beide nog jong dus Maria verteld hun niets over de situatie. Totdat Merel ( de oudste ) het een klein beetje begrijpt, en Maria een kleinstukje van het verhaal verteld. Als ze bij Ans zijn ingetrokken verwaarloosd Ans de kinderen.

Geert: Geert is de ex van Maria. Hij drinkt veel en word na dat het uit gaat ook depressief. Maria verbreekt de relatie met hem omdat hij haar te veel problemen geeft. Hij is ook erg boos als hij hoort dat ze abortus heeft gepleegd. Maria en Geert gaan samen ook voor het eerst naar de Politie om aangiften te doen van de dreigementen, en de Politie verdacht Geert ook als eerste, omdat het meeste voorkomt dat een ex de vrouw bedreigd.

 

Ans: Ans is de zus van Maria. Vroeger was Ans een compleet een ander persoon als Maria. Maria was deed wat ze zelf wouw en Ans was erg netjes en braaf, Ze irriteerde zich ook erg aan Maria. Ze heeft al meerdere male geprobeerd om kinderen te krijgen maar dat lukte niet. Ze ving Maria wel op toen ze aan de deur stond. Maria vroeg aan Ans toen ze beide thuis waren waar de man van Ans was (Martin). Volgens Ans wilde hij rust en is op vakantie. Later blijkt dat hij dood is en begraven is in de tuin van Ans. Later blijkt ook dat Ans achter alles is om Merel gek te maken en te vermoorden. Om dat het gezag te krijgen over de kinderen. Ans was erg boos op Maria omdat zij zelf geen kinderen kon krijgen en Maria er gewoon een wegdeed.

Ans: Ans is de zus van Maria. Vroeger was Ans een compleet een ander persoon als Maria. Maria was deed wat ze zelf wouw en Ans was erg netjes en braaf, Ze irriteerde zich ook erg aan Maria. Ze heeft al meerdere male geprobeerd om kinderen te krijgen maar dat lukte niet. Ze ving Maria wel op toen ze aan de deur stond. Maria vroeg aan Ans toen ze beide thuis waren waar de man van Ans was (Martin). Volgens Ans wilde hij rust en is op vakantie. Later blijkt dat hij dood is en begraven is in de tuin van Ans. Later blijkt ook dat Ans achter alles is om Merel gek te maken en te vermoorden. Om dat het gezag te krijgen over de kinderen. Ans was erg boos op Maria omdat zij zelf geen kinderen kon krijgen en Maria er gewoon een wegdeed.

Waren deze personen levensecht beschreven? Leg uit.

 

Ja, De emoties, gevoelens en de acties van de personen waren ook verwacht en leken net echt.

Wie was/waren de bijpersonen?

 

Victor: Een vriend en collega van Ans. Ans werkt doet zelf maat schappelijk werk en Victor is een psycholoog. Hij komt een paar keer bij Ans thuis om te kijken bij Maria. Zelf denkt ie in het begin dat Maria gek is en geeft haar pillen, alles braakt ze die steeds stiekem uit. Later komt Victor er eigenlijk achter dat Ans de gek is.

 

Steve: De vader van Merel, Maria en Steve zijn gescheiden net nadat Merel kwam. Wolf is van Geert en Maria. Veel kom je niet over Steve te weten, Hij duikt opeens komt en gaat meteen weer naar Amerika voor een optreden. Hij zat ook bij Maria in de band.

 

Harry: Een collega van de man van Ans. Maria komt Harry te kennen wanneer hij langs komt om schulden te innen van Martin. Later blijkt dat Martin veel geld van Harry heeft gejat. Maria en Harry zoeken ook het kantoor van Martin door. Hij is op dat moment al dood. Later word Harry ook door Ans vermoord.

Waren deze personen levensecht beschreven? Leg uit.

 

Ja, want je wist heel veel over de personages en je kon hun emoties goed terug lezen in het verhaal. Maar sommige wat minder omdat die niet veel terug kwamen in het verhaal zoals Steve.

Vond je de relaties tussen de personen duidelijk en levensecht beschreven? Leg aan de hand van een

citaat uit waarom je dit vindt.

 

 

Ja, omdat je kon lezen hoe Maria echt van haar kinderen hield en de emoties daar bij werden ook goed beschreven. Citaat: “Wolf was altijd blij. Dat twee kinderen geboren uit dezelfde buik zo volstrekt verschillend konden zijn.”

 

Mening

Geef hieronder je mening over het boek. Onderbouw je mening met tenminste twee argumenten. Geef aan of je het boek aan zou raden aan je klasgenoten. Tot slot geef je het boek een cijfer.

Ik vond het een erg spannend boek, omdat je niet kon verwachten dat Ans achter alles zat. Want zij had haar de hele tijd geloofd en vertrouwd. Je zat echt tot de laatste bladzijdes op de punt van je stoel om het maar zo even te zeggen. Voor de rest vond ik het een erg goed geschreven boek, alles was goed beschreven. Vooral de emoties werden goed beschreven. Ik zou dit boek wel aan klasgenoten aan raden en ik geef dit boek een 9.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"