Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1205 woorden
  • 16 april 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
244
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Strop (2003 Genomineerd)

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
  1. De titel van het boek

Terug naar de kust

 

  1. De auteur van het boek

Saskia Noort

 

  1. Jaar en plaats van de uitgave

2003, Amsterdam

 

  1. De uitgever van het boek

Ambo/Anthos uitgevers

B. Vertel waarom je het boek hebt gekozen en geef je reactie van het boek en je waardering geef er argumenten erbij.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al meer boeken van Saskia Noort heb gelezen en ik wou graag een boek van haar lezen voor mijn leeslijst en dit boek vond ik het spannendst omdat Maria wordt bedreigd en je wilt weten waarom en door wie ze bedreigd wordt daardoor leest het snel en daar om vond ik het boek leuk.

Benoem drie stukjes die je erg mooi, spannend, ontroerend, saai vond en vertel waarom je dat vindt.

Het spannende stuk vond ik toen Maria en Ans op de duinen aan het vechten was, ik vond dit spannend omdat Ans een pistool bij zich had en dat je toen de vermoedens kreeg dat Maria vermoord zou worden.

Heet ontroerendste stuk van het verhaal vond ik het verhaal over de moeder van Maria en Ans omdat je het je had dat je er bij was toen de moeder van Maria en Ans zo verdrietig werd door de dood van haar zoontje dat ze zelfmoord heeft gepleegd.

Het grappigste stukje vond ik toen Maria met Wolf en Merel bij Ans ging logeren en dat Merel opeen s alles om zich heen stom vindt en zich op iedereen afreageert.

C.

1. Geef een verklaring van de titel

Vroeger woonde Maria aan de kust en nu gaat ze weer terug naar haar ouderlijk huis bij de kust.

2. Wat voor soort boek is het? Welk genre.

Thriller.

3. In welke tijd speelt het boek zich af.

Het speelt zich af in de tegenwoordige tijd.

 

4. Hoe lang is de verteltijd? Hoe lang deed je erover om het boek te lezen?

In ongeveer drie dagen heb ik dit boek gelezen.

5. Hoelang is de vertelde tijd? Hoeveel tijd verstrijkt er tussen het begin en het einde van het verhaal?

Ongeveer drie tot vier weken.

6. Hoe verloopt de tijd? Is het verhaal chronologisch of komen er flashbacks in voor? Geef voorbeelden uit het boek.

Er komen flashbacks in voor zoals het verhaal over de moeder van Maria en Ans en over het in bedplassen van Maria toen ze twaalf was.

7. Wat is/ zijn de belangrijkste plaats(en) waar het verhaal zich afspeelt? Heeft de schrijver hier een bepaalde bedoeling mee?

Het huis van Maria ( wat later in de brand is gestoken) en het huis van Ans.

8. Hoe is de sfeer in het verhaal en wat doet de schrijver eraan om die sfeer te bereiken? Geef voorbeelden(spanning, open plek, informatievoorsprong, enz.)

Het is spannend door dat de hoofdpersoon in een gevaarlijke omgeving is en er psychologische spanning omdat je de angsten weet van Maria.

9. Noem de hoofdpersoon, medespelers, medespelers en figuranten. Beschrijf de relaties van de hoofdpersoon met de rest.

 De hoofdpersoon is Maria

De medespelers zijn:

Ans de zus van Maria

Wolf en Merel de kinderen van Maria

Geert is de vader van Wolf en de ex van Maria

Victor de psycholoog van Maria

Harry een nieuwe vriend van Maria

 

De figuranten zijn:

Steve de vader van Merel

Martin de man van Ans

10. Beschrijf hoe de hoofdpersoon zich ontwikkelt. Geven er voorbeelden bij.

In het begin van het boek komt ze over als een hele sterke vrouw en aan het einde van het boek is ze heel erg angstig. Dat komt doordat ze eerst heel vrolijk is e na alles onder controle heeft en in het midden wordt ze geestelijk zwak doordat ze wordt bedreigd en haar huis in de brand is gestoken en op het laatst is ze weer langzaam weer sterk aan het worden omdat ze weet door wie ze word bedreigd.

11. Wat is het thema (belangrijkste onderwerp) van het verhaal.

De bedreigingen die voor Maria bedoeld zijn.

12. In welk perspectief is het boek geschreven? Geef een voorbeeld.

Het verhaal is geschreven in de ik- vertelsituatie, dat kan je zien doordat je Maria´s gedachten weet en alles wat de andere personen doen zijn vaak heel onverwacht.

13. Hoe begint het verhaal(midden in de gebeurtenissen of is er een inleidend begin?) Is er een open of een gesloten einde? Leg uit.

Het begint in een soort inleiding. Er is een gesloten einde omdat Maria weet wie haar bedreigde en die gene is ook opgepakt.

  1. Maak een samenvatting houd de grote lijnen vast. Max een a4tje liever korter.

Maria woont met haar kinderen Wolf en Merel in Amsterdam. Ze heeft een relatie met Geert, de vader van Wolf maar het gaat niet heel goed tussen Maria en Geert. De vader van Merel, Steve ziet Maria niet meer. Maria komt er achter dat ze weer zwanger is, maar dat wilt ze niet daarom laat ze abortus plegen. Vijf dagen later komt er een dreigbrief van iemand. Na steeds meer bedreigingen zoals een dode rat die naar haar gestuurd is en plaatjes van ongeboren baby´s. Ze denkt dat Steve iets met de bedreigingen te maken heeft omdat hij opeens weer in Amsterdam is. Omdat de bedreigingen steeds erger worden besluit ze om naar haar ouderlijk huis te gaan waar haar zus nog steeds woont. Als ze daar blijven logeren wordt ze door bijna iedereen voor gek verklaard dus krijgt ze zware medicijnen. Als Ans een avond weg is gaat Maria samen met Harry naar de werkkamer van Ans waar ze op de computer de foto´s van baby´s die naar haar zijn gestuurd vinden. Waardoor ze er achter komt dat haar bedreiger haar eigen zus is. Dan wordt er opeens iets tegen haar achterhoofd geslagen waardoor ze bewusteloos raakt. Als ze weer wakker wordt ligt ze vastgebonden op haar bede en heeft ze allemaal prikken en pillen gekregen waardoor ze in slaap valt. Als ze opnieuw wakker wordt ligt ze in de achterbak van een auto en staat Ans voor haar neus. Ans trekt Maria uit de auto en vertelt waardoor Martin dood is gegaan. Hij wilde graag kinderen maar dat lukte niet om kinderen te krijgen waardoor Martin weg wilde gaan bij Ans. Later hoorde Ans dat Maria abortus had gepleegd en Ans vertelde dat Maria daarom dood moest. Ans trok haar verder mee over het strand maar Maria rukte zich los en probeerde het pistool van Ans af te pakken. Daarna rolde ze over het zand om het pistool te pakken, gelukkig kwam net de politie die pakt Ans op en Maria moest naar het ziekenhuis.

E. Zoek een goed recensie vermeldt de bron. Het moet een goede recensie zijn.

Dit debuut leest makkelijk weg. Daarom is mijn eindoordeel uiteindelijk positief. Hoewel de plot nog wat rommelig oogt en ik de motivatie van de dader niet helemaal kan meevoelen, heb ik het boek grotendeels met plezier gelezen.

http://www.mpobooks.nl/recensies/noort-terugnaardekust.htm

Ik ben het bijna overal mee eens want ik vind het boek niet rommelig want er zijn een paar terugblikken en de rest is in chronologische volgorde geschreven. Ik snapte wel waarom Ans dit heeft gedaan, ik heb het hele boek met plezier gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"