Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3062 woorden
  • 27 oktober 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
11 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Titelverklaring: Het verhaal gaat over Maria, zij is opgegroeid in het dorpje Berg aan Zee. Maria gaat in het verhaal terug naar haar ouderlijk huis, aan de kust, haar zus woont hier.
Uitleg of titel bij boek past: Ik vind dat de titel bij het boek past omdat het grootste deel van het verhaal zich daar afspeelt.
Tijd in geschiedenis: Het verhaal speelt zich in het heden af. Af en toe zijn er flashbacks.
Redenen waarom auteur verhaal in vermelde tijd plaatst: voor mij is er geen duidelijke reden zichtbaar waarom de auteur het verhaal in deze tijd plaatst. Het zou zich niet veel verder terug in de tijd af kunnen spelen naar mijn idee.
Tijdsduur: Het verhaal speelt zich in ongeveer een half jaar af.
Ruimte beschrijving: In het begin van het boek speelt het zich voornamelijk in Amsterdam af, daarna voornamelijk in het ouderlijk huis van Maria en Ans aan zee.
Bespreking van speel- of belangenruimte: de ruimte waarin het zich afspeelt blijkt achteraf erg veel toe te voegen aan het verhaal, maar dit blijkt pas bij de ontknoping van het verhaal.

Belangrijkste personages karakteriseren (als round of flat character of type):
Round characters
Maria: zij is de hoofdpersoon van dit boek. Ze is de zangeres van een coverband die voornamelijk popliedjes zingt. Maria was eerst getrouwd met Steve en vervolgens met Geert, ze is de zus van Ans. Maria is een zelfverzekerde vrouw die volop geniet van het leven, daar komt echter verandering in nadat ze een abortus heeft gepleegd en word gestalkt. Ze word omschreven als een mooie vrouw.
Ans: de zus van Maria, Ans woont in het ouderlijk huis van de twee zussen en laat Maria en haar twee kinderen bij haar intrekken als Maria word gestalkt. Ans is psychisch compleet niet in orde.
Geert: de vader van Wolf, hij is depressief, daarom heeft Maria de relatie met hem verbroken. De politie verdenkt hem van de stalk acties.
Flat characters:
Merel: de dochter uit het eerste huwelijk van Maria.
Wolf: de zoon uit het tweede huwelijk van Maria.
Rini: opdringerige buurvrouw van Maria.
Steve: eerste man van Maria, de vader van Merel.
Martin: De echtgenoot van Ans.
Harry: Collega en zakenpartner (makelaardij) van Martin en Onenightstand van Maria.
Victor: Psychiater en goede vriend van Ans.

Perspectief: Personaal perspectief, alles word verteld vanuit de ogen van de hoofdpersoon; Maria. Het is een ik perspectief, je komt de gedachten van anderen niet te weten, hierdoor blijft het wel extra spannend omdat je dus nooit weet wat er in de hoofden van anderen omgaat. Voor dit verhaal was het echter ook wel nodig.
Citaat of kopie boekpagina ter ondersteuning van besproken perspectief:
Dat maakte me kwaad. Zo verdomde kwaad dat al mijn spieren zich spanden, net op het moment dat ze mijn polsen provisorisch probeerde vast te binden en even niet alert was. Ik duwde mijn kont omhoog, trok mijn rechterarm los uit haar greep en sloeg tegen de hand waarmee ze het pistool tegen mijn hoofd hield. Ik draaide me om en wierp haar met een oerkreet van me af, ik voelde haar nagels in het vlees van mijn arm klauwen en haar knie in mijn maag, maar ik was sterker. Ik kwam omhoog en schopte haar van me af, ze klapte met haar hoofd op het bevroren zand en het pistool ging af…”
Bespreking van de reden van het gekozen perspectief: door het kiezen van dit perspectief word je helemaal meegesleept in het hoofd van de hoofdpersoon. Je begrijpt haar angsten en word hier in meegesleept. Maria wantrouwt iedereen, als het verhaal vanuit verschillende perspectieven werd verteld zou dit wegvallen, omdat je dan dus al weet wie niet de dader kan zijn.
Mening over het gekozen perspectief: Ik vind het een goed gekozen perspectief. Je word helemaal meegesleurd in het hoofd van Maria, je begrijpt haar angsten helemaal. Ook is het logisch dat dit verhaal vanuit slechts 1 persoon word verteld, anders zou de totale spanning wegvallen.

Beschrijving van de stijl/het taalgebruik: In het boek wordt geen bijzonder taalgebruik gebruikt. Het gaat over gewone Nederlandse mensen van deze tijd. De taal is echt van nu, niet ouderwets of heel erg uit de hoogte. Normaal taalgebruik dus, wat goed te volgen is.
Bespreking van de aandacht voor details bij personen, ruimte en sfeer e.d.: Ik denk niet dat de ruimte een grote functie vervult in dit verhaal. Wel zijn er bepaalde ruimtes die een bepaald gevoel willen oproepen. Zo woont ‘brave’ Ans, de zus van Maria in Bergen aan Zee. Bergen aan Zee is een rustig en braaf plaatsje, vergeleken met het grote Amsterdam, waar Maria woont. Daarom moet Bergen aan Zee ook veilig lijken voor Maria. Hier is wel over nagedacht, omdat de lezer op deze manier misschien op een verkeerd been kan worden gezet.

Vijf verhaalmotieven plus uitleg/toelichting:
1. Abortus: Nadat Maria abortus heeft gepleegd begint alle ellende. Ze wordt gestalkt, en vlucht naar haar zus in Bergen aan Zee.
2. Jaloezie: Haar zus Ans is ontzettend jaloers op Maria. Maria heeft een gezinnetje, iets wat voor Ans onmogelijk is. Maria heeft het verleden grotendeels verwerkt, terwijl Ans nog steeds in het verleden leeft. 
3. Geestelijk ziek zijn: de moeder van Ans en Maria was geestelijk niet helemaal goed. Ze kreeg psychotische aanvallen, en daardoor werd het leven van een normaal gezinnetje ernstig verstoord. Later blijkt dat Ans ook helemaal gek is. Ze heeft het verleden nooit kunnen verwerken, en nu ze ook nog geen kinderen kan krijgen is ze helemaal troosteloos, en probeert ze alle schuld op Maria af te schuiven.
4. Verleden/heden, Maria is weggevlucht bij der ouders naar Amsterdam, maar als ze gestalkt wordt gaat ze weer terug naar huis. Terug naar de kust dus.
5. Zusterliefde, als Maria wegvlucht uit Amsterdam gaat ze naar haar zus. Ze hebben nooit zo’n hechte band gehad, maar haar zus vangt haar wel op en helpt haar. Later blijkt dat haar zus juist de stalker is.
Leidmotief: angst: dit word door het hele boek heen steeds erger opgebouwd.

Onderwerp verhaal in 1 zin: het onderwerp is jaloezie en misdaad, dus zus van de hoofdpersoon word bedreigt door haar jaloerse zus.
Thema van het verhaal plus uitleg/toelichting: angst, je word compleet meegesleept in de angst van Maria, de hoofdpersoon. Haar angst word steeds groter, eerst voor de gene die haar bedreigt, vervolgens voor de mensen om haar heen en uiteindelijk zelfs voor zichzelf.
Hoofdgedachte van het verhaal plus uitleg/toelichting: de hoofdgedachte is dat je je nooit moet laten leiden door angst. Dit omdat de persoon die Maria het meest vertrouwd de dader is, niets is wat het lijkt.
Volgorde van het verhaal + flash backs/forwards: het is chronologisch verteld met enkele flashbacks van toen Maria nog kind was.
Verklaring volgorde: de angst word hierdoor goed opgebouwd.
Overzicht belangrijkste gebeurtenissen + vermelding van flash backs en flash forward:
- de belangrijkste gebeurtenis in de abortus die Maria pleegt, dit is de triggert haar zus Ans om de stalk acties te beginnen.
- De moeder van Maria en Ans die psychotisch is geworden en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.
Bespreking spanningsopbouw: In het begin gaan ze dieper in op een gebeurtenissen, naarmate het boek volgt volgen de gebeurtenissen elkaar steeds sneller op en wordt het steeds spannender. Je wilt steeds doorlezen om te ontdekken wat er dan weer zal gebeuren. Alle gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort.
Soort opening: opening in handeling, er word meteen verteld uit de ogen van Maria.
Soort einde: het boek heeft een gesloten einde. Uiteindelijk blijkt wie de dader is van alle nare praktijken die Maria zijn aangedaan.
Uitvoerige eigen mening: Ik vond het een leuk boek, het was makkelijk te lezen en te volgen. Het las vlot door en ik werd constant meegesleurd in de spanning, waardoor ik graag verder ging lezen. Ik bleef geboeid en de spanning zat er goed in. Wel een ietwat simpel boek, maar zeker aan te raden voor de beginnende lezer.
Vermelding herkomst leesverslag/samenvatting: boek zelf gelezen en voor sommige onderdelen via google met steekwoorden gezocht.

Samenvatting
Het boek gaat over Maria, zij blijkt zwanger van haar derde kind maar wilt dit niet. Ze laat het kind weghalen en verbreekt de relatie met Geert, de vader van het kind. Samen hebben ze al een kind, Wolf. Ook heeft Maria een meisje van een eerdere partner, Merel. Deze heeft ze voor het laatst gezien toen hij werd afgevoerd door twee agenten omdat hij de keukendeur had ingetrapt nadat zij hem had gevraagd waar hij was geweest. Vervolgens was hij uit haar leven verdwenen en niemand wist waarheen. De situatie met Geert lag anders, hij was depressief en zij wilde verder met haar leven, zonder de hele dag te moeten zorgen voor een ‘groot kind’.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Na vijf dagen krijgt ze een kaartje in de brievenbus… 
Maria!
Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je
kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je.
Iemand moet je straffen, hoer!
Ik hou je in de gaten.

Ze weet niet wie dit heeft gedaan, maar verdenkt Geert. Als ze bij hem langs is geweest weet ze beter. Hij is niet iemand die dit zou doen. Maar wie dan? Terwijl Maria met schuldgevoelens zit vanwege het ongeboren (nu dode) kind, ziet haar stalker steeds meer mogelijkheden. Zo krijgt ze foto’s van baby’s die eerst in de buik zitten en daarna foto’s van vruchtwaterzakjes, gevuld met foetussen, hangend aan de grote, mannelijke vingers van de abortusarts. (zoals in het boek omschreven.) Dan net na een concert krijgt ze een pakje met een dode rat. Met een briefje;
Je bent een rat.
De rat fokt als een konijn
In het riool.
Ik ben de rattenvanger.
Met een klap sla ik je schedel in
En de wereld is weer een slet armer.

Na dit alles stapt ze naar de politie, maar deze zeggen niets voor haar te kunnen doen. Als ze terug fietst naar huis merkt ze dat ze achtervolgd wordt door een krakende fiets. Nadat ze hem heeft geprobeerd af te schudden haalt hij haar in, het is Steve, de vader van Merel. Hij is terug uit Amerika en wilt een keer iets afspreken om zijn dochter te zien. Na een tijdje gaat ’s morgens de deurbel. Als Maria open maakt staat er een begrafenisondernemer die zou zijn gebeld door ene Petra Vos (haar moeder), dat Maria zou zijn overleden. Weer wordt de politie ingelicht maar deze kunnen nog steeds niets doen. Als Maria dit allemaal heeft gehad wil ze weg uit Amsterdam en ‘vlucht’ met haar kinderen naar haar ouderlijk huis aan zee, waar haar zus woont. Ze heeft niet echt een band met haar zus maar zij is de enige wie Maria durft te vertrouwen. Dan krijgt ze een telefoontje op haar mobiel dat haar huis is afgebrand. Dit wordt onderzocht en het lijkt er op dat het haar eigen schuld is. De keukenlampjes zouden zijn doorgebrand waardoor de kastjes vlam hebben gevat en, omdat het gas had opengestaan, een explosie tot gevolg had. Maria wist zeker dat zij de lichten had uitgedaan en het gas had dicht gedraaid. De politie scheen dit niet te denken. Het was duidelijk, Maria was gek aan het worden. Ze dacht dat er een gestoorde fan achter haar aan zat, die mogelijk die brieven had gestuurd, een dode rat zou hebben gestuurd, een begrafenisondernemer had gebeld en uiteindelijk haar huis in de as had gelegd. Niet veel later wordt Maria wakker in de kamer van haar zus, badend in het zweet, overal bloed en een dik oog. Als ze beneden komt zit daar een man, genaamd Victor met haar zus te praten. Victor, een psychiater bij het RIAGG, wilt even met haar praten. Ze merkt dat er iets niet goed is en vraagt wat er die nacht gebeurd is. Ans, haar zus, verteld haar dat ze ’s nachts naar haar kamer was gekomen en na een gesprek over de afgelopen tijd heel erg woedend werd en Ans aanviel. Ans zou de kamer uit zijn gevlucht, had de deur op slot gedaan en Victor gebeld. Toen hij er was stond ze met haar hoofd tegen de deur te bonken en kreeg een medicijn om te kalmeren. Hij denkt nu dat ze psychotisch is en wilt haar het liefst laten opnemen. Ans wil dit niet en dus blijft ze gewoon waar ze is. Wel moet ze medicijnen nemen en hij komt over drie dagen de situatie bekijken. Maria is door het gesprek gaan nadenken en verdenkt nu Martin, de man van Ans die op mysterieuze wijze ineens is vertrokken naar, volgens Ans, Madrid. Hij had toegang tot het huis en kon haar makkelijk een of ander medicijn geven waardoor ze haar controle verloor, ook wist hij alles over haar verleden (psychotische moeder) en hij regelde al haar financiële dingen. Ze besluit niet tegen Ans te zeggen dat ze haar man verdenkt. Als de rest van huis is en alleen Maria thuis is, gaat ze in Ans kantoor zoeken naar iets wat haar zou kunnen helpen. Maar al haar lades zijn op slot en ze word er niet echt wijzer van. Dan wordt er aan gebeld en staat er een man aan de deur die zichzelf voorstelt als ‘Harry Menninga’. Hij vraagt naar Martin en Maria laat hem binnen. Na een heel gesprek wordt alles niet echt duidelijker. De man verteld haar dat Martin zijn financiële zaken regelt een vriend en collega van hem is en dat ze samen wat geld hadden belegd. Nadat de man nog wat extra geld had gegeven omdat de zaken zo goed gingen kon hij Martin ineens niet meer bereiken. Ze spreken samen wat af om alles wat op te helderen, en hij geeft zijn kaartje aan Maria en vertrekt. Er moest iets gebeurd zijn volgens hem, Martin zou hem niet zomaar naaien. Na een tijdje niets te hebben gehoord van haar belager krijgt ze een smsje; je kunt niet aan je lot ontkomen, al vlucht je nog zo ver. Afzender: Petra, Nummer: onbekend. Maria moest nog eens naar Amsterdam om nog wat vragen te beantwoorden over het onderzoek naar de brand. Op het bureau komt ze er achter dat Ans hier al eerder was geweest om de politie te zeggen dat ze haar met rust moesten laten. Ze had rust nodig en Ans vroeg ook nog of zij iets kon doen voor haar. Nu wordt nog eens extra duidelijk dat de politie denkt dat ze haar moeder achterna aan het gaan is en gek wordt. Na het gesprek dat uitliep op niets, belt Maria Harry op. Ze spreken af om de volgende avond in Martin’s kantoor te kijken. Als ze thuis komt doet Victor de deur open. Hij wil Maria meenemen. Na een lichte ruzie stemt ze in om mee te gaan. Ze neemt haar medicijn en loopt naar boven om nog wat spullen te pakken. Zodra ze in de badkamer is steeds ze haar vinger in haar keel en spuugt het medicijn dat ze zojuist had ingenomen uit. Dan neemt ze afscheid van haar kinderen, klimt over de balustrade en springt. Ze rent en rent net zo lang tot dat ze Victor kwijt is, naar het bos. Ze belt Harry op, die haar meteen komt halen. 
Ze knapt zich daar op en slaapt met hem. De volgende dag gaan ze toch naar het kantoor van Martin. Maar dan moeten ze wel eerst Ans daar weg zien te krijgen. Maria had Ans gebeld om te zeggen dat ze haar moest komen halen en zij en Harry zaten nu in zijn auto te wachten tot ze zou vertrekken. Maar ze kwam het huis niet uit. Maria belt nog een keer en zegt haar gelijk te komen anders zal de politie gehaald worden. Nu gaat ze wel en Harry en Maria gaan naar binnen. Hier vinden ze eerst niets, dan blijkt dat Martin al een hele tijd niets meer heeft betaald met zijn creditcard. En hij zou ook al een hele tijd niet meer met zijn mobiel gebeld hebben. Als Maria de prullenbak doorspit ziet ze een klein briefje met het adres van de abortuswebsite. Hier kwamen die foto’s vandaan. Als ze Harry op de grond ziet liggen krijgt ze een harde klap in haar nek. Als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en krijgt pillen en injecties. Haar hoofd wordt kaalgeschoren. Als ze na het slikken van een van de vele pillen ontwaakt, ligt ze in een kofferbak van een auto. Als deze wordt opengemaakt ziet ze wie dit met haar doet…. haar zus. Ze had in de kofferbak een glasscherf gevonden en was druk bezig haar handen te bevrijden. Ondertussen loopt ze met haat zus mee naar het strand. Haar zus zegt haar waarom ze dit verdient en dat ze Martin en Harry heeft vermoord en dat zij de volgende zal zijn. Als Maria’s handen los zijn wilt ze vluchten maar Ans vliegt haar aan en grijpt haar bij de keel. Als Ans even niet goed oplet, grijpt Maria haar kans en slaat Ans van zich af en grijpt het pistool. Als Ans bijkomt door de koude regen staat Maria met het pistool op haar gericht. Ans zegt haar dat dit dom is omdat toch niemand haar zal geloven. Dan staat ineens Victor achter Maria en pakt haar vast en het pistool af. Hij was samen met de rechercheur en nog vier andere agenten. Maria wordt meegenomen in een ambulance en als ze in het ziekenhuis wakker wordt weet ze niet meer zo goed wat er allemaal is gebeurd. De kinderen kwamen binnen met kaalgeschoren hoofdjes en na een tijdje gingen ze weer mee met Geert die ze zou trakteren op een ijsje. Victor en Van Dijk (de rechercheur) kwamen binnen en boden hun excuses aan. Ze legde haar haarfijn uit wat er die avond daarvoor was gebeurd en dat Ans was opgenomen en Maria veilig. Maria zocht Ans nog een keer op maar dat was geen succes. Ze begon Maria verwijten te maken en uiteindelijk zegt Maria haar eens goed de waarheid en drukt ze haar laatste sigaret uit ten goede van Wolf en Merel.

Na vijf dagen krijgt ze een kaartje in de brievenbus… 
Maria!
Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je
kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je.
Iemand moet je straffen, hoer!
Ik hou je in de gaten.

Ze weet niet wie dit heeft gedaan, maar verdenkt Geert. Als ze bij hem langs is geweest weet ze beter. Hij is niet iemand die dit zou doen. Maar wie dan? Terwijl Maria met schuldgevoelens zit vanwege het ongeboren (nu dode) kind, ziet haar stalker steeds meer mogelijkheden. Zo krijgt ze foto’s van baby’s die eerst in de buik zitten en daarna foto’s van vruchtwaterzakjes, gevuld met foetussen, hangend aan de grote, mannelijke vingers van de abortusarts. (zoals in het boek omschreven.) Dan net na een concert krijgt ze een pakje met een dode rat. Met een briefje;
Je bent een rat.
De rat fokt als een konijn
In het riool.
Ik ben de rattenvanger.
Met een klap sla ik je schedel in
En de wereld is weer een slet armer.

Na dit alles stapt ze naar de politie, maar deze zeggen niets voor haar te kunnen doen. Als ze terug fietst naar huis merkt ze dat ze achtervolgd wordt door een krakende fiets. Nadat ze hem heeft geprobeerd af te schudden haalt hij haar in, het is Steve, de vader van Merel. Hij is terug uit Amerika en wilt een keer iets afspreken om zijn dochter te zien. Na een tijdje gaat ’s morgens de deurbel. Als Maria open maakt staat er een begrafenisondernemer die zou zijn gebeld door ene Petra Vos (haar moeder), dat Maria zou zijn overleden. Weer wordt de politie ingelicht maar deze kunnen nog steeds niets doen. Als Maria dit allemaal heeft gehad wil ze weg uit Amsterdam en ‘vlucht’ met haar kinderen naar haar ouderlijk huis aan zee, waar haar zus woont. Ze heeft niet echt een band met haar zus maar zij is de enige wie Maria durft te vertrouwen. Dan krijgt ze een telefoontje op haar mobiel dat haar huis is afgebrand. Dit wordt onderzocht en het lijkt er op dat het haar eigen schuld is. De keukenlampjes zouden zijn doorgebrand waardoor de kastjes vlam hebben gevat en, omdat het gas had opengestaan, een explosie tot gevolg had. Maria wist zeker dat zij de lichten had uitgedaan en het gas had dicht gedraaid. De politie scheen dit niet te denken. Het was duidelijk, Maria was gek aan het worden. Ze dacht dat er een gestoorde fan achter haar aan zat, die mogelijk die brieven had gestuurd, een dode rat zou hebben gestuurd, een begrafenisondernemer had gebeld en uiteindelijk haar huis in de as had gelegd. Niet veel later wordt Maria wakker in de kamer van haar zus, badend in het zweet, overal bloed en een dik oog. Als ze beneden komt zit daar een man, genaamd Victor met haar zus te praten. Victor, een psychiater bij het RIAGG, wilt even met haar praten. Ze merkt dat er iets niet goed is en vraagt wat er die nacht gebeurd is. Ans, haar zus, verteld haar dat ze ’s nachts naar haar kamer was gekomen en na een gesprek over de afgelopen tijd heel erg woedend werd en Ans aanviel. Ans zou de kamer uit zijn gevlucht, had de deur op slot gedaan en Victor gebeld. Toen hij er was stond ze met haar hoofd tegen de deur te bonken en kreeg een medicijn om te kalmeren. Hij denkt nu dat ze psychotisch is en wilt haar het liefst laten opnemen. Ans wil dit niet en dus blijft ze gewoon waar ze is. Wel moet ze medicijnen nemen en hij komt over drie dagen de situatie bekijken. Maria is door het gesprek gaan nadenken en verdenkt nu Martin, de man van Ans die op mysterieuze wijze ineens is vertrokken naar, volgens Ans, Madrid. Hij had toegang tot het huis en kon haar makkelijk een of ander medicijn geven waardoor ze haar controle verloor, ook wist hij alles over haar verleden (psychotische moeder) en hij regelde al haar financiële dingen. Ze besluit niet tegen Ans te zeggen dat ze haar man verdenkt. Als de rest van huis is en alleen Maria thuis is, gaat ze in Ans kantoor zoeken naar iets wat haar zou kunnen helpen. Maar al haar lades zijn op slot en ze word er niet echt wijzer van. Dan wordt er aan gebeld en staat er een man aan de deur die zichzelf voorstelt als ‘Harry Menninga’. Hij vraagt naar Martin en Maria laat hem binnen. Na een heel gesprek wordt alles niet echt duidelijker. De man verteld haar dat Martin zijn financiële zaken regelt een vriend en collega van hem is en dat ze samen wat geld hadden belegd. Nadat de man nog wat extra geld had gegeven omdat de zaken zo goed gingen kon hij Martin ineens niet meer bereiken. Ze spreken samen wat af om alles wat op te helderen, en hij geeft zijn kaartje aan Maria en vertrekt. Er moest iets gebeurd zijn volgens hem, Martin zou hem niet zomaar naaien. Na een tijdje niets te hebben gehoord van haar belager krijgt ze een smsje; je kunt niet aan je lot ontkomen, al vlucht je nog zo ver. Afzender: Petra, Nummer: onbekend. Maria moest nog eens naar Amsterdam om nog wat vragen te beantwoorden over het onderzoek naar de brand. Op het bureau komt ze er achter dat Ans hier al eerder was geweest om de politie te zeggen dat ze haar met rust moesten laten. Ze had rust nodig en Ans vroeg ook nog of zij iets kon doen voor haar. Nu wordt nog eens extra duidelijk dat de politie denkt dat ze haar moeder achterna aan het gaan is en gek wordt. Na het gesprek dat uitliep op niets, belt Maria Harry op. Ze spreken af om de volgende avond in Martin’s kantoor te kijken. Als ze thuis komt doet Victor de deur open. Hij wil Maria meenemen. Na een lichte ruzie stemt ze in om mee te gaan. Ze neemt haar medicijn en loopt naar boven om nog wat spullen te pakken. Zodra ze in de badkamer is steeds ze haar vinger in haar keel en spuugt het medicijn dat ze zojuist had ingenomen uit. Dan neemt ze afscheid van haar kinderen, klimt over de balustrade en springt. Ze rent en rent net zo lang tot dat ze Victor kwijt is, naar het bos. Ze belt Harry op, die haar meteen komt halen. 
Ze knapt zich daar op en slaapt met hem. De volgende dag gaan ze toch naar het kantoor van Martin. Maar dan moeten ze wel eerst Ans daar weg zien te krijgen. Maria had Ans gebeld om te zeggen dat ze haar moest komen halen en zij en Harry zaten nu in zijn auto te wachten tot ze zou vertrekken. Maar ze kwam het huis niet uit. Maria belt nog een keer en zegt haar gelijk te komen anders zal de politie gehaald worden. Nu gaat ze wel en Harry en Maria gaan naar binnen. Hier vinden ze eerst niets, dan blijkt dat Martin al een hele tijd niets meer heeft betaald met zijn creditcard. En hij zou ook al een hele tijd niet meer met zijn mobiel gebeld hebben. Als Maria de prullenbak doorspit ziet ze een klein briefje met het adres van de abortuswebsite. Hier kwamen die foto’s vandaan. Als ze Harry op de grond ziet liggen krijgt ze een harde klap in haar nek. Als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en krijgt pillen en injecties. Haar hoofd wordt kaalgeschoren. Als ze na het slikken van een van de vele pillen ontwaakt, ligt ze in een kofferbak van een auto. Als deze wordt opengemaakt ziet ze wie dit met haar doet…. haar zus. Ze had in de kofferbak een glasscherf gevonden en was druk bezig haar handen te bevrijden. Ondertussen loopt ze met haat zus mee naar het strand. Haar zus zegt haar waarom ze dit verdient en dat ze Martin en Harry heeft vermoord en dat zij de volgende zal zijn. Als Maria’s handen los zijn wilt ze vluchten maar Ans vliegt haar aan en grijpt haar bij de keel. Als Ans even niet goed oplet, grijpt Maria haar kans en slaat Ans van zich af en grijpt het pistool. Als Ans bijkomt door de koude regen staat Maria met het pistool op haar gericht. Ans zegt haar dat dit dom is omdat toch niemand haar zal geloven. Dan staat ineens Victor achter Maria en pakt haar vast en het pistool af. Hij was samen met de rechercheur en nog vier andere agenten. Maria wordt meegenomen in een ambulance en als ze in het ziekenhuis wakker wordt weet ze niet meer zo goed wat er allemaal is gebeurd. De kinderen kwamen binnen met kaalgeschoren hoofdjes en na een tijdje gingen ze weer mee met Geert die ze zou trakteren op een ijsje. Victor en Van Dijk (de rechercheur) kwamen binnen en boden hun excuses aan. Ze legde haar haarfijn uit wat er die avond daarvoor was gebeurd en dat Ans was opgenomen en Maria veilig. Maria zocht Ans nog een keer op maar dat was geen succes. Ze begon Maria verwijten te maken en uiteindelijk zegt Maria haar eens goed de waarheid en drukt ze haar laatste sigaret uit ten goede van Wolf en Merel.

 


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"