Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1142 woorden
  • 3 mei 2010
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
45 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

BOEKVERSLAG TERUG NAAR DE KUST

1. Nauwkeurige titelbeschrijving

Saskia Noort- Terug naar de kust

Uitgeverij: Anthos

Eerste druk: 2003

2. Motto
Staat er niet in.

3. Opdracht
‘‘Voor mijn kinderen, Mathieu en Julia’’

4. Korte samenvatting
Als Maria zwanger blijkt te zijn van haar derde kind, besluit ze in haar eentje het te laten weghalen. Ook verbreekt ze de relatie met de vader. Vlak hierna wordt ze bedreigd met de dood vanwege haar gepleegde abortus. Steeds meer aanwijzingen wijzen haar op het kindje en vroeger, waar ze het liefst nooit meer naar om kijkt. Met de dreigbrieven stapt ze naar de politie, maar die kan weinig doen. Alles wijst erop dat Maria's ex de dader is. Ze besluit bij haar zus Ans een tijdje onder te duiken die nog steeds aan de kust woont. De bedreigingen blijven doorzetten en meerdere mensen beginnen aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ze denken dat Maria zo wordt als haar moeder vroeger was: gestoord. Zij weet zeker dat dit niet zo is, en probeert dit te bewijzen.

Ze wordt gebeld door de politie, die vertelt dat haar huis is afgebrand. Ze ontmoet een man waarbij ze haar hart kan luchten. Zijn naam is Harry Meninga. Ze gaan samen op onderzoek uit in het kantoor van Maria’s zwager Martin. Hier worden Harry en Maria beiden neergeslagen.

Als ze wakker wordt, ligt ze vastgebonden aan een bed. Ze ziet haar zus Ans haar pillen en injecties geven. Ans vertelt haar dat ze Martin en Harry heeft vermoord en sleept haar mee naar de kust. Omdat Maria injecties gehad heeft, kan ze weinig tegenstribbelen. Ze beweert Maria te gaan vermoorden en pakt een pistool. Gelukkig is de politie er snel bij en wordt Ans opgepakt. Maria wordt opgehaald met de ambulance.

Als Maria wakker wordt vertelt rechercheur Victor waarom Ans haar wilde vermoorden. Martin en Ans konden geen kinderen krijgen. Ans heeft dit altijd heel erg gevonden. Ze kwam er achter dat Maria een abortus had gepleegd. Ze was kwaad en begon haar zus te bedreigen en uiteindelijk was ze voor plan haar te vermoorden. Ans heeft het Maria nooit vergeven dat ze abortus heeft gepleegd. Aan het einde van het boek zit Ans nog steeds in de gevangenis.


5. Thema

Het thema van dit boek is angst. Maria is bang voor haar stalker. En ze is bang dat ze geen goede moeder is voor haar kinderen. En omdat iedereen haar voor gek verklaard, is ze zelfs bang voor haarzelf.


6. Idee

Waarschijnlijk is het idee van Saskia Noort om een spannende thriller te schrijven. Ik heb niet iets anders kunnen vinden.


7. Titelverklaring

De titel ´Terug naar de kust´ wil zeggen dat Maria terug vlucht naar de kust. Dit doet ze als ze bedreigd wordt door haar stalker. Ze woonde vroeger aan de kust, maar is uit het huis weggegaan, omdat ze zich daar niet thuis voelde.

8. Personages

Maria

De hoofdpersoon in het verhaal. Deze vrouw is onzeker wat haar leven betreft. Ze weet niet of ze het allemaal wel goed doet. Ze houdt heel erg veel van haar kinderen Merel en Wolf. Ook houdt ze van zingen, dat is haar beroep. Door haar bedreigingen wordt ze onzekerder en weet ze niet meer of ze haar vrienden en familie nog wel kan vertrouwen.


Geert

De ex-man van Maria. Hij is de vader van Wolf. Maria verbreekt de relatie omdat ze alle problemen tussen hen niet meer ziet zitten en ze wil er niet meer voor vechten. Geert is een alcoholist en speelt ook in Maria’s band.


Ans

De zus van Maria. Ze doet zich heel lief voor, maar ze ergert zich heel erg aan Maria. Zij heeft tot haar grote spijt nooit kinderen kunnen krijgen en heeft het Maria daardoor nooit vergeven dat ze abortus pleegde. Ans blijkt aan het einde van het boek de stalker van Maria te zijn.


Harry

Een collega van de man van Ans. Hij helpt Maria bij het zoeken naar haar stalker.


9. Opbouw

Het boek is niet chronologisch geschreven. Er zitten veel flashbacks in (bijvoorbeeld dat er wordt teruggekeken naar hun moeder die destijds een psychopaat was). Omdat het boek begint met een belangrijke gebeurtenis, is het meteen boeiend. Het hele boek is spannend, omdat de lezer er pas op het einde achter komt wie de stalker is. Hierdoor ben je erg nieuwsgierig naar het einde.

Het boek heeft een open einde. Je kunt dus zelf invullen wat er met Maria zal gebeuren.


10. Perspectief

Het boek is geschreven door de ogen van Maria. In de ‘ik-persoon’ dus. Dit zorgt voor een meelevende lezer. Je kunt je goed inleven in haar.


11. Tijd

De verteltijd is 244 bladzijdes.

De vertelde tijd zullen ongeveer 3 à 4 maanden zijn. Hierin wordt Maria bedreigd, verhuist ze naar het huis van haar zus Ans, gaat ze op onderzoek uit en wordt er bekend wie de dader is.


12. Ruimte

Het verhaal speelt zich af in het huis van Maria met haar kinderen in Amsterdam. Hierna gaat ze ‘Terug naar de kust’ en verhuist ze naar hun ouderlijk huis in de plaats Bergen aan Zee. Ook is Maria een aantal keren op het politiebureau voor nader onderzoek. Ze is ook af en toe in het huis van haar ex Geert, bij de buurvrouw, in het café -waar ze moet optreden, op straat en op het station.


13. Symboliek

Het woord ‘zee’ komt vaak terug in dit boek. Maria gaat terug naar de kust, omdat ze rust kan vinden bij de zee. Hier denkt ze alles te kunnen vergeten.

De flashbacks naar vroeger komen ook vaak terug. Vooral over hun moeder die psychopaat was.

Omdat Maria de dreigbrieven regelmatig ontvangt, is de abortus ook een symboliek in het boek.



14. Eigen mening

Om te beginnen houd ik van detectives/thrillers. Die zijn spannend, net als dit boek. Dit boek is mooi geschreven. Je leeft erg mee met de hoofdpersoon.

Het verhaal vind ik aan de ene kant wel origineel, maar aan de andere kant ook niet. Bedreigingen van een familielid om abortus, dat komt niet vaak voor in boeken. Iedereen wordt op het spoor gezet dat de ex de stalker is. Als dat zo zou zijn, is het niet meer origineel, omdat er veel vaker gestalkt wordt door een ex als de relatie net is afgekapt door de ander. Omdat dit heel anders blijkt te zijn, is het boek spannend.

Natuurlijk is dit boek niet een topper in de Nederlandse literatuur. Het heeft geen hoog niveau. Maar het is wel leuk om te lezen. Het is niet zo dat dit boek mij echt aan het denken heeft gezet. Hoogstens over de abortus.

Als ik een cijfer moest geven aan dit boek zal dit een 6,8 krijgen.


15. De film

In 2009 is dit boek verfilmd. Met onder andere Linda de Mol en Daan Schuurmans. Ik heb de film gezien. Het is erg spannend. Wat ik wel erg jammer vond is dat ik wist wie de stalker was en dat zat de hele film in mijn hoofd.

De film én het boek zijn een aanrader voor iedereen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"