Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 981 woorden
  • 12 mei 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Terug naar de kust van Saskia Noort.

Samenvatting:

Het boek gaat over Maria. Maria heeft net een abortus laten plegen en zit hier nog erg mee in haar maag. Ze voelt zich schuldig tegenover het kindje dat nooit geboren zal worden. Iets later in het boek kom je er als lezer achter waarom zij een abortus heeft laten plegen.
Maria heeft namelijk al twee kinderen, Wolf en Merel. Ze had tot voor kort een relatie met Geert, maar als lezer word je duidelijk dat de relatie al is beëindigd wanneer het boek begint. Maria heeft geen tijd voor nog een kind en hoewel Geert een goede vader is, kan hij al amper voor zichzelf zorgen. Maria is nog volop aan het bijkomen van haar abortus wanneer zij een kaartje op de deurmat vindt. Op de voorkant staan lieve baby voetjes en Maria’s maag begint al te draaien. Dan leest ze de tekst die op het kaartje vermeldt staat, het is een bedreiging. Het wordt Maria duidelijk dat iemand het niet helemaal eens was met haar besluit om een abortus te laten plegen. Maria gaat naar haar ex Geert. Ze denkt in het begin namelijk dat het kaartje van hem komt, omdat hij het niet eens was met de abortus. Wanneer Maria echter van Geert vandaan komt gelooft ze niet dat het kaartje van hem afkomstig is. Maria hoopt dat er geen andere bedreigingen zullen volgen, maar dan komt er een envelop binnen. De envelop bevat foto’s van embryo’s, later na afloop van haar concert krijgt Maria een pakje opgestuurd. Dit pakje bevat een dode rat.
Maria wordt erg bang van al deze bedreigingen en besluit daarom naar de politie te gaan. De politie kan echter weinig voor haar betekenen, het is namelijk zo dat er eigenlijk nog niet écht iets is gebeurt. Als Maria terug naar huis fietst merkt ze tot haar grote schrik dat ze wordt achtervolgt. Uiteindelijk blijkt dit haar ex Steve te zijn. Steve is de vader van Merel en is al een tijd uit Maria’s leven verdwenen nadat hij door de politie werd meegenomen. Steve en Maria drinken samen iets en Steve wil een afspraak om zijn dochter weer te zien. Een paar dagen later gaat de deurbel en staat er een begrafenisondernemer aan de deur. Zij zijn gebeld door ene Petra Vos. Dit is de moeder van Maria, maar haar moeder is al enige tijd overleden. De vrouw aan de telefoon zou gezegd hebben dat Maria overleden was. Maria wordt nu pas echt bang en besluit om een tijdje ergens anders heen te gaan, het is te gevaarlijk voor haar en haar kinderen. Uiteindelijk besluit Maria dat ze wel wat frisse lucht kunnen gebruiken en gaat ze terug naar de kust, terug naar haar ouderlijke huis. Haar zus Ans woont hier nu. Met haar zus heeft Maria niet veel contact meer en zij hebben een moeizame relatie.

Bij Ans thuis worden Maria en haar kinderen zorgzaam opgevangen. Maria slaapt echter wel veel en op een nacht blijkt het helemaal mis te zijn gegaan. Maria krijgt medicijnen voorgeschreven via een vriend van haar zus, genaamd Victor. Ans en Victor lijken bezorgd om Maria en zelfs Maria zelf twijfelt aan haar geestelijke verstand. Dan krijgt Maria een telefoontje, het is de politie die haar verteld dat het huis de nacht ervoor is afgebrand. Maria had het gas aan laten staan. Maria weet zeker dat ze dit niet aan heeft laten staan, maar aangezien ze hiervoor al aan haar geestelijke verstand twijfelde, begint ze meer en meer te twijfelen. Ook voelt ze zich erg versuft en moe.
Na alles wat er gebeurt is begint Maria het steeds vreemder te vinden dat Martin, de man van haar zus weg is. Ze begint Martin te verdenken. Als zij ene Harry Meninga, de zakenpartner van Martin ontmoet worden haar vermoedens nog groter.
Als het uiteindelijk zover gekomen is dat Ans en Victor denken dat het beter is om Maria op te laten nemen vlucht Maria. Uiteindelijk belt ze Harry en hier overnacht ze. De volgende dag onderzoeken Maria en Harry samen Martin’s kantoor. Maar voor zij echt iets kunnen vinden, krijgt Maria een klap op haar hoofd. Als ze wakker wordt ligt Maria vastgebonden op een bed. Ze heeft geen besef van tijd meer, ze heeft een blinddoek om en krijgt pillen en injecties toegediend. Uiteindelijk weet ze een manier te vinden om haar pillen niet te slikken en haar gedachtes worden helderder. Ze komt erachter dat Ans haar vasthoudt. Uiteindelijk wordt Maria opeens wakker achterin de kofferbak. Maria snapt dat Ans haar wil vermoorden. Dan heeft ze echter een moment van helderheid, er gaat iets scherps door de kofferbak. Maria krijgt het te pakken en begint in haar touwen te snijden, maar ze heeft te weinig tijd. Ans doet de kofferbak open. Maria probeert tijd te rekken en Ans verteld haar verhaal. Hoe graag ze zelf kinderen wilde, dat ze het al zo vaak geprobeerd hadden, dat ze eindelijk zwanger was, maar hoe het uitliep op een miskraam. Dat Martin haar vertelde dat ze misschien haar zus moest bellen, omdat die het nu ook moeilijk had. Hoe Ans hoorde over de miskraam en haar walging tegenover haar zus, die al twee perfecte kinderen had. Maria verzet zich, maar Ans slaat haar hard in het gezicht. Dit is echter net genoeg en de touwen knappen. Maria duwt Ans van zich af en begint te rennen, maar Ans heeft een wapen. Maria weet het wapen uiteindelijk af te pakken en net op tijd komt er hulp. Maria ligt in het ziekenhuis en haar kinderen komen langs. In het ziekenhuis krijgt ze het hele verhaal te horen, waar Martin gebleven is, hoe het met Ans af zal lopen etc.
Aan het einde bezoekt Maria haar zus voor de laatste keer, Maria kan het nu afsluiten en opnieuw beginnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"