Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 899 woorden
  • 20 december 2007
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
47 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Allereerst vertel ik iets over de auteur van het boek, vervolgens een korte samenvatting, en als laatst mijn recensie.

Auteur

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde ze journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.

Saskia Noort haar eerste boek werd uitgegeven in 2003, Terug naar de kust. Daarvan zijn er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 300.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.


In mei 2006 verscheen haar derde boek “Nieuwe buren”, een thriller over seks en liefde en angst.

Korte samenvatting

Terug Naar De Kust gaat de hoofdpersoon Maria Vos, een alleenstaande moeder met twee kinderen. Zij heeft kort geleden haar vriend (Geert) uit haar huis gezet, en blijkt vervolgens van hem zwanger te zijn. Omdat ze niet aan een nieuw kind toe is, besluit ze tot een abortus. Vanaf dat moment wordt ze gestalkt door een onbekend persoon. Eerst stuurt deze dreigbrieven, waarna het steeds gevaarlijker wordt, ze verdenkt Geert van deze acties. Ze besluit te vluchten naar het dorpje aan de kust waar ze opgroeide, en waar haar zus Ans nu woont. Ans zat zelf ook in de knoop, vanwege haar man, die haar verlaten heeft en nu spoorloos verdwenen is. Iedereen denkt dat Maria gek is, en alles wijst daar ook op, niemand gelooft haar. Uiteindelijk gaat ze zelf ook denken dat ze gek wordt omdat er geen bewijs is. Ze neemt een vriend (Harry) in vertrouwen, en samen zoeken ze naar bewijzen. Als ze te dicht bij de waarheid komen wordt Harry vermoord en Maria gegijzeld. Wanneer de moordenaar op het punt staat Maria te vermoorden, redt de psycholoog van Ans, Maria. Ans blijkt de moordenaar te zijn, vanwege problemen uit hun jeugd en het nu kinderloos zijn, terwijl Maria twee kinderen heeft en er ook nog een heeft laten weghalen.

Recensie

Titel: terug naar de kust
Auteur: Saskia Noort
Eerste druk: 2003
Uitgever: Ambro|Anthos
Wanneer gelezen: kerstvakantie

Het onderwerp is duidelijk, en ik vond het zelf een interessant en leuk onderwerp.
Dit verhaal zou heel goed in realiteit kunnen voorkomen, al hoewel het nu niet in mijn omgeving is voorgekomen, omdat ik die levens ervaringen niet heb. Sommige dingen in het boek hebben me aan het denken gezet, hoe het zo ver heet kunnen gaan dat die zussen zo`n ruzie hadden. Ik hoop dat dit verhaal zich nooit zal afspelen tussen mij en mijn zusje. Mijn mening daarin tegen is niet veranderd door dit boek, ik denk ook niet dat het de bedoeling was. Het is zeker geen oppervlakkig boek, hoewel het geen dik boek is, wordt alles toch goed beschreven.

In het verhaal zit niet een bepaald een strakke, heldere verhaallijn. Er zitten veel flashbacks in het verhaal, daardoor het verhaal niet constant helder is. De gebeurtenissen zijn logisch, het duurt wel een tijd voordat je het verhaal tot een verband kan brengen.


De gebeurtenissen in het boek zijn vooral spannend, doordat aan het einde van het verhaal pas weet hoe het zit. Het einde is totaal niet voorspelbaar. Daardoor blijft het verhaal je geboeid tot het end. Sommige dingen waren niet zo aangenaam om te lezen, bijvoorbeeld toen Maria ineens wakker werd en in een drijfnat bed en overal lag bloed, we was toen opgesloten door haal stalker in een kamer. Later in het hoofdstuk werd ze vaker mishandeld maar wist meestal daarna niet meer wat er nou precies was gebeurd. Als ik die scènes las zag ik het allemaal voor, omdat ik zo diep in het boek zat.

Doordat in het begin van het verhaal de hoofdpersonage nauwkeurig beschreven werd, ging ze voor mij in het boek al heel snel leven. Ik kon me ondanks ik een heel ander karakter eigenschap heb me heel goed inleven over hoe zij zich voelde en de problemen die ze had raakte me wel. Toen ze bijvoorbeeld een brief kreeg van haar stalker voelde ik de angst die zij ook voelde. Ik ben niet gaan denken als de personage maar ik leefde wel met haar mee, en voelde haar angst die ze had doordat ze gestalkt werd. Sommige personages zoals haar zus Ans werden in het begin van het verhaal oppervlakkig beschreven, iets later in het verhaal werd pas verteld wat voor een karakter ze had. Ik vond Ans niet sympathiek, ze deed wel alsof, maar ze bleek psychische problemen te hebben. Geert de vader van merel, vind ik een rare man. Hij probeert uit zijn depressie te komen voor zijn vrouw en kinderen terwijl hij niets meer met Maria heeft.

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde ze journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het
glossymagazine LINDA.

Saskia Noort haar eerste boek werd uitgegeven in 2003, Terug naar de kust. Daarvan zijn er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 300.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In mei 2006 verscheen haar derde boek “Nieuwe buren”, wederom een thriller.

REACTIES

X.

X.

veel spelling fouten of raar lopende zinnen omdat woorden soms vergeten zijn..

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"