Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 4026 woorden
  • 19 juni 2007
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7
43 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tekstbelevingsverslag Saskia noort
terug naar de kust Het onderwerp Het onderwerp is jaloezie en misdaad. Over dit onderwerp heb ik vaak gelezen in tijdschriften en in de krant. Bijvoorbeeld dat er mensen zijn vermoord zie je vaak in de krant staan. Ik ben erover aan het denken gezet dat jaloezie zo ver kan gaan dat je je eigen zus gaat vermoorden. Ik sta er van te kijken, er zou echt iets goed verkeerd moeten zijn in je hoofd kun je dat doen. Ik ben door dit boek niet door andere gedachten gebracht. Je moet de jaloezie in de hand houden. De gebeurtenissen In het boek gaat het vooral om de gevoelens en gedachten bij de gebeurtenissen. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig. Alles wat in het boek gebeurd, zou in de realiteit ook gebeurd hebben kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat Maria vlucht naar haar zus omdat ze zich alleen bij haar helemaal beschermd kan voelen. De rol van het toeval is niet zo groot. De spanning in het boek heeft te maken met het vertellen van de gebeurtenissen, door bepaalde stukken als het ware uit te rekken en alles tot in detail te vertellen, wordt het verhaal veel spannender. Niet belangrijke stukken worden kort verteld.
De opbouw Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd en de opbouw is wel begrijpelijk. De volgorde van vertellen is niet altijd gelijk aan de volgorde van gebeuren, er komen namelijk regelmatig flashbacks in het verhaal voor. Het effect is dat je steeds meer van de hoofdpersoon te weten komt en je kan begrijpen waarom de omgeving bepaalde dingen doet of denkt. Dit maakt het verhaal steeds completer en spannender. De personages Het belangrijkste personage is Maria. Vanuit haar perspectief is het verhaal geschreven. Ik kan me met haar identificeren, ik kan me indenken dat ik veel van mijn kinderen ga houden en me ontzettend bang zou voelen als ik bedreigd werd. Als ik geen ouders zou hebben zou ik ook voor mijn zus kiezen om daar onder te duiken. De personages reageren vaak wel voorspelbaar. Bijvoorbeeld dat de handen van Maria toch nog vrij komen aan het eind van het boek en dat Harry Maria wel komt helpen als ze daarom vraagt. Ook dat iedereen er erg spijt van heeft om Ans te geloven in plaats van Maria, is voorspelbaar. Conclusie Ik vond het een leuk boek en ook redelijk spannend. Ik vond het alleen jammer dat er in het boek al vanuit gegaan was dat de dader een hij was. Er wordt namelijk de hele tijd in combinatie met de stalker de ‘hij’ vorm gebruikt. Dat er vanuit werd gegaan dat de dader een hij was, maakte het voor mij (vooral na het lezen van de reünie) dat het juist niet zou zijn wat je zou denken dat het is. Er waren weinig andere vrouwelijke personages dan Ans dus ik vond het wat te voorspelbaar dat het Ans was die de stalker van Maria was. Het verschil met andere boeken was dat dit wel wat spannender was dan de meeste boeken. Het is een soort boek dat te vergelijken valt met de Reünie en Rendez-Vous. Vergeleken deze boeken vond ik terug naar de kust wel wat minder, omdat het dus wat voorspelbaar was. ANALYSE
Verklaring titel en ondertitel
Maria gaat na alle bedreigingen terug naar haar ouderlijk huis. Het huis heet ‘Duinzicht’ en staat aan zee, vroeger had ze ook altijd in dat huis gewoond. Motto - Genre literaire thriller (thriller en roman) Opgedragen aan Voor mijn kinderen, Mathieu en Julia Thema Jaloezie en misdaad Idee Het idee van het boek is dat niet alles is wat het lijkt. Ans wil laten lijken dat Maria geestelijk ziek is, terwijl ze zij degene is die geestelijk ziek is. Opbouw van het boek Het boek bestaat uit 44 genummerde hoofdstukken en er is sprake van een proloog.
Tijd Het boek begint met een proloog, waarin wordt verteld over Maria’s kinderen en over de abortus. Het is niet chronologisch, omdat je verschillende keren flashbacks hebt, waarin wordt verteld over Maria’s verleden. Het verhaal is niet chronologisch want er komen geregeld flashbacks in het verhaal voor. Die gaan vaak over haar verleden met haar zusje of haar moeder. Haar moeder was vroeger gestoord en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Hierdoor dacht de omgeving van Maria dat zij ook gek was of kon zijn. Vertelde tijd Wordt niet erg duidelijk vermeld, waarschijnlijk ongeveer een half jaar. Vertelsituatie Het boek is in een ik-perspectief geschreven. Je leest alles door de ogen van Maria. Ruimte Het speelt zich af in Amsterdam, waar Maria woont en aan de kust, Bergen en Bergen aan Zee, waar ook de titel van is afgeleid. Aan de kust staat hun ouderlijk huis en daar gaat Maria dus weer terug heen. Ze kan zich daar lekker helemaal laten uitwaaien en ze kan daar goed nadenken. Het speelt zich in deze tijd af. Dat kun je merken aan de programma’s die ze kijken zoals Idols en Cartoon Network Karakters, personages De hoofdpersoon in dit boek is Maria, een jonge moeder, die ook nog eens zangeres in een bandje is. Ze hoopt ooit door te breken met haar zangtalenten, maar naarmate ze ouder wordt laat ze die hoop zakken. Maria is een persoonlijk sterke vrouw, die niet snel bang is. Ze probeert zelfs als ze bedreigd wordt nog haar hoofd koel te houden. Maria houdt erg veel van haar kinderen, maar is niet de standaard moeder die Merel, haar dochter, zich zou wensen. Maria doet gewoon waar ze zin in heeft en is best onvoorspelbaar. Een van de andere belangrijke personen is Ans, de zus Maria. Ans woont in het huis waarin Maria en zij in zijn opgegroeid. Maria en Ans kunnen niet zo heel goed met elkaar opschieten, maar als Maria vraagt of ze even bij Ans mag ‘onderduiken’ vindt Ans dat wel goed. Hun band lijkt daardoor te verbeteren. Ans kan ook heel goed opschieten met de kinderen van Maria, die hun tante ook erg aardig vinden en haar vertrouwen. Op het einde van het verhaal blijkt dat Ans haar eigen man heeft vermoord en ze wil Maria ook vermoorden. Dat lukt haar niet. Ans is jaloers op Maria, omdat Maria wel kinderen kan krijgen en zij zelf niet. Als Maria dan ook nog eens een kind laat aborteren is de emmer vol, en verzint ze allemaal dingen om Maria bang te maken.
Stijl Het is een makkelijk te lezen boek zonder erg moeilijke woorden. Het leest makkelijk weg. Samenvatting: Het verhaal gaat over Maria, een zangeres, die een rustig leven heeft samen met haar twee kinderen, Merel en Wolf. Als ze op een dag zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het te laten aborteren. Maria krijgt een erge ruzie met Geert, de vader van het ongeboren kind en Wolf, als ze het tegen hem achteraf vertelt. Ook omdat ze hem een paar dagen ervoor uit huis heeft gezet, omdat ze verder wilde met haar leven en dat niet kon doordat ze voor Geert moest zorgen, die vaak depressief is. Een paar dagen na de ruzie met Geert krijg Maria een dreigbrief van een onbekende afzender, waarin staat dat iemand haar in de gaten houdt en dat ze een slecht mens is. (Maria, je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer! Ik hou je in de gaten). Ze verdenkt Geert, maar na een gesprek met hem kan ze al niet meer geloven dat hij zoiets zou doen. Ze krijgt steeds meer dreigementen, waaronder een pakketje met allemaal dode en vermoorde babyfoto’s, en uiteindelijk vlucht ze naar haar ouderlijk huis terug, waar haar zus Ans nu woont. Als ze dan hoort dat Steve, de vader van haar dochter Merel, weer terug is uit Amerika verdenkt ze hem ook een beetje. Hij komt namelijk precies tegelijk terug als de dreigbrieven. Als Maria een paar dagen bij Ans woont krijgt ze het bericht dat haar huis is afgebrand. De politie denkt dat het spontaan is ontstaan, maar Maria denkt dat haar stalker het gedaan heeft. Ans’ man Martin is sinds een paar weken spoorloos. Maria denkt dat hij iets met de dreigementen te maken kan hebben, omdat hij ook haar financiële zaken regelt. Ans schakelt hulp van Victor, een psychiater, in als Maria op een nacht helemaal dol wordt en zichzelf verwond. Victor denkt dat Maria psychische problemen heeft en stelt voor om haar op te nemen in een tehuis. Ans wil dat echter niet en zorgt ervoor dat Maria gewoon bij haar blijft en belooft Victor goed voor haar te zorgen. Ondertussen is Maria ook al bij de politie geweest, maar de politie zegt niet te kunnen doen. Ze kunnen de stalker niets verbieden omdat er tot nu toe nog geen strafbare dingen zijn gebeurd. Ze kunnen pas iets doen wanneer er meer gebeurt (wat strafbaar is). Maria vindt dat het dan te laat is, maar kan dus geen hulp vinden bij de politie. Ook zegt de politie dat het wel vaker voorkomt en dat vaak vervelende exen erachter zitten. Dat laat haar denken dat Geert er misschien achter zit, maar elke keer als ze dan weer met Geert gaat praten gelooft ze niet dat hij zoiets ooit zou kunnen doen. Als Maria op een ochtend alleen in het huis van Ans is komt er een man aan de deur, Harry, een vriend van Martin. Martin had geld van Harry belegd en Harry vraagt zich af waar dat geld gebleven was. Maria vertelt hem van haar verdenkingen over Martin en samen besluiten ze om Martin’s kantoor te doorzoeken. De avond voordat Maria met Harry naar het kantoor zou gaan, wil Victor haar toch laten opnemen in het tehuis. Uiteindelijk stemt Maria in, maar als ze haar spullen gaat pakken vlucht ze vanaf het balkon. Nadat ze heel ver heeft gerend en Victor en Ans kwijt is, belt ze Harry, die haar vervolgens op komt halen. Harry verzorgt haar en ze blijft bij hem slapen, wat tot seks lijdt. De volgende dag doorzoeken ze het kantoor van Martin, maar vinden nauwelijks informatie. Als ze weg willen gaan struikelt Maria over de prullenbak en vindt daarin een blaadje met daarop dezelfde url als van de opgestuurde dode babyfoto’s van haar stalker. Ze gaat naar buiten om het Harry te vertellen, maar die ligt op de grond. Een seconde later wordt ze zelf ook getroffen door een klap en wordt alles zwart. Als Maria weer wakker wordt, ligt ze in een kleine kamer, vastgebonden op een bed. Ze krijgt veel pilletjes om haar in slaap te houden. Haar zus Ans vertelt dat ze Maria vastbindt en opsluit, omdat ze denken dat Maria Harry heeft vermoord en de politie haar daarom zoekt. Als ze na nog veel meer pillen weer wakker wordt, ligt ze in de kofferbak van een auto, haar handen vastgebonden op haar rug. In de achterbak vindt Maria een glasscherf, waarmee ze de touwen door probeert te snijden. Uiteindelijk stopt de auto en wordt ze ruw uit de kofferbak gesleurd en beveelt Ans Maria met haar mee te lopen. Ans is van plan Maria te gaan vermoorden, omdat ze er niet tegen kan dat Maria een kind heeft laten aborteren terwijl zij helemaal geen kinderen kan krijgen. Ze vertelt dat ze ook Martin heeft vermoord, omdat hij niet meer van haar hield, Martin ging namelijk vreemd. Opeens schieten Maria’s handen los en probeert ze te vluchten, maar Ans vliegt haar naar haar keel. Als Ans even niet oplet pakt Maria het pistool van haar af en richt het op Ans. Ans probeert Maria duidelijk te maken dat het geen zin heeft om haar dood te schieten, omdat toch niemand haar zou geloven. Dan komen Victor en een paar rechercheurs ineens achter haar staan. Ans wordt opgepakt en Maria gaat mee met de ambulance naar het ziekenhuis. De kinderen zijn blij om hun moeder weer te zien en Geert is ook blij om Maria weer te zien. De kinderen en zijzelf zijn kaalgeschoren omdat Ans de luizen weg wou hebben en niet al het haar wou doorkammen. Het prachtige haar van Merel, waar het meisje altijd zo trots op was, is er afgeschoren. Victor en rechercheur Van Dijk komen ook nog langs in het ziekenhuis en bieden hun oprechte excuses aan. Aan het eind gaat Simone nog naar Ans toe, die in een inrichting zit. Ans vindt dat ze geboren is voor ellende en dat Simone geboren is voor het geluk, maar dat Simone dat absoluut niet verdient. Ans vertelde dat ze al vele pogingen gedaan zwanger te worden maar het lukte steeds niet. Op een gegeven moment ging ze het proberen via een onnatuurlijke weg, toen werd ze pas zwanger na ongeveer de 5e keer. Op een gegeven moment bleek het kindje dood in haar buik te zijn en moest ze het dode kindje weg laten zuigen. Zoveel moeite had Ans om een kindje te krijgen, terwijl Maria gewoon een levend kindje weg liet zuigen. Zo voelde Ans dat. Later wordt ook duidelijk dat Martin door Ans vermoord was. Het was niet haar bedoeling geweest maar na een klap was hij dan toch dood geweest. Ze wist niet goed wat ze met het lijkt moest doen maar besloot uiteindelijk het op het terras te begraven en daar beton over te storten. De buurt vond het al wat raar dat ze de boel op wou knappen met beton terwijl het zo slecht ging met haar en Martin. Martin was namelijk vermist, maar Ans had tegen iedereen gezegd dat hij wat overspannen was en in Spanje zat. Tegen weer andere mensen had ze gezegd dat hij daar in Spanje op zakenreis was. Toen Victor erachter was gekomen dat Ans achter de dood vanVictor zat wist hij dat het niet goed zat en waren ze Maria gaan zoeken, gelukkig net op tijd. Nog een samenvatting: Het boek gaat over Maria, zij blijkt zwanger van haar derde kind maar wilt dit niet. Ze laat het kind weghalen en verbreekt de relatie met Geert, de vader van het kind. Samen hebben ze al een kind, Wolf. Ook heeft Maria een meisje van een eerdere partner, Merel. Deze heeft ze voor het laatst gezien toen hij werd afgevoerd door twee agenten omdat hij de keukendeur had ingetrapt nadat zij hem had gevraagd waar hij was geweest. Darna was hij uit haar leven verdwenen en niemand wist waarheen. De situatie met Geert lag anders, hij was depressief en zij wilde verder met haar leven, zonder de hele dag te moeten zorgen voor een ‘groot kind’. Na vijf dagen krijgt ze een kaartje in de brievenbus… Maria! Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer! Ik hou je in de gaten. Ze weet niet wie dit heeft gedaan, maar verdenkt Geert. Als ze bij hem langs is geweest weet ze beter. Hij is niet iemand die dit zou doen. Maar wie dan? Terwijl Maria met schuldgevoelens zit vanwege het ongeboren (nu dode) kind, ziet haar stalker steeds meer mogelijkheden. Zo krijgt ze foto’s van baby’s die eerst in de buik zitten en daarna foto’s van vruchtwaterzakjes, gevuld met foetussen, hangend aan de grote, mannelijke vingers van de abortusarts. (zoals in het boek omschreven.) Dan net na een concert krijgt ze een pakje met een dode rat. Met een briefje; Je bent een rat. De rat fokt als een konijn In het riool. Ik ben de rattenvanger. Met een klap sla ik je schedel in En de wereld is weer een slet armer. Na dit alles stapt ze naar de politie, maar deze zeggen niets voor haar te kunnen doen. Als ze terug fietst naar huis merkt ze dat ze achtervolgd wordt door een krakende fiets. Nadat ze hem heeft geprobeerd af te schudden haalt hij haar in, het is Steve, de vader van Merel. Hij is terug uit Amerika en wilt een keer iets afspreken om zijn dochter te zien. Na een tijdje gaat ’s morgens de deurbel. Als Maria open maakt staat er een begrafenisondernemer die zou zijn gebeld door ene Petra Vos (haar moeder), dat Maria zou zijn overleden. Weer wordt de politie ingelicht maar deze kunnen nog steeds niets doen. Als Maria dit allemaal heeft gehad wilt ze weg uit Amsterdam en ‘vlucht’ met haar kinderen naar haar ouderlijk huis aan zee, waar haar zus woont. Ze heeft niet echt een band met haar zus maar zij is de enige wie Maria durft te vertrouwen. Dan krijgt ze een telefoontje op haar mobiel dat haar huis is afgebrand. Dit wordt onderzocht en het lijkt er op dat het haar eigen schuld is. De keukenlampjes zouden zijn doorgebrand waardoor de kastjes vlam hebben gevat en, omdat het gas had opengestaan, een explosie tot gevolg had. Maria wist zeker dat zij de lichten had uitgedaan en het gas had dicht gedraaid. De politie scheen dit niet te denken. Het was duidelijk, Maria was gek aan het worden. Ze dacht dat er een gestoorde fan achter haar aan zat, die mogelijk die brieven had gestuurd, een dode rat zou hebben gestuurd, een begrafenisondernemer had gebeld en uiteindelijk haar huis in de as had gelegd. Niet veel later wordt Maria wakker in de kamer van haar zus, badend in het zweet, overal bloed en een dik oog. Als ze beneden komt zit daar een man, genaamd Victor met haar zus te praten. Victor, een psychiater bij het RIAGG, wilt even met haar praten. Ze merkt dat er iets niet goed is en vraagt wat er die nacht gebeurd is. Ans, haar zus, verteld haar dat ze ’s nachts naar haar kamer was gekomen en na een gesprek over de afgelopen tijd heel erg woedend werd en Ans aanviel. Ans zou de kamer uit zijn gevlucht, had de deur op slot gedaan en Victor gebeld. Toen hij er was stond ze met haar hoofd tegen de deur te bonken en kreeg een medicijn om te kalmeren. Hij denkt nu dat ze psychotisch is en wilt haar het liefst laten opnemen. Ans wil dit niet en dus blijft ze gewoon waar ze is. Wel moet ze medicijnen nemen en hij komt over drie dagen de situatie bekijken. Maria is door het gesprek gaan nadenken en verdenkt nu Martin, de man van Ans die op mysterieuze wijze ineens is vertrokken naar, volgens Ans, Madrid. Hij had toegang tot het huis en kon haar makkelijk een of ander medicijn geven waardoor ze haar controle verloor, ook wist hij alles over haar verleden (psychotische moeder) en hij regelde al haar financiele dingen. Ze besluit niet tegen Ans te zeggen dat ze haar man verdenkt. Als de rest van huis is en alleen Maria thuis is, gaat ze in Ans kantoor zoeken naar iets wat haar zou kunnen helpen. Maar al haar lades zijn op slot en ze word er niet echt wijzer van. Dan wordt er aan gebeld en staat er een man aan de deur die zichzelf voorstelt als ‘Harry Menninga’. Hij vraagt naar Martin en Maria laat hem binnen. Na een heel gesprek wordt alles niet echt duidelijker. De man verteld haar dat Martin zijn financiele zaken regelt een vriend en collega van hem is en dat ze samen wat geld hadden belegd. Nadat de man nog wat extra geld had gegeven omdat de zaken zo goed gingen kon hij Martin ineens niet meer bereiken. Ze spreken samen wat af om alles wat op te helderen, en hij geeft zijn kaartje aan Maria en vertrekt. Er moest iets gebeurd zijn volgens hem, Martin zou hem niet zomaar naaien. Na een tijdje niets te hebben gehoord van haar belager krijgt ze een smsje; je kunt niet aan je lot ontkomen, al vlucht je nog zo ver. Afzender: Petra, Nummer: onbekend. Maria moest nog eens naar Amsterdam om nog wat vragen te beantwoorden over het onderzoek naar de brand. Op het bureau komt ze er achter dat Ans hier al eerder was geweest om de politie te zeggen dat ze haar met rust moesten laten. Ze had rust nodig en Ans vroeg ook nog of zij iets kon doen voor haar. Nu wordt nog eens extra duidelijk dat de politie denkt dat ze haar moeder achterna aan het gaan is en gek wordt. Na het gesprek dat uitliep op niets, belt Maria Harry op. Ze spreken af om de volgende avond in Martin’s kantoor te kijken. Als ze thuis komt doet Victor de deur open. Hij wil Maria meenemen. Na een lichte ruzie stemt ze in om mee te gaan. Ze neemt haar medicijn en loopt naar boven om nog wat spullen te pakken. Zodra ze in de badkamer is steeds ze haar vinger in haar keel en spuugt het medicijn dat ze zojuist had ingenomen uit. Dan neemt ze afscheid van haar kinderen, klimt over de balustrade en springt. Ze rent en rent net zo lang tot dat ze Victor kwijt is, naar het bos. Ze belt Harry op, die haar meteen komt halen. Ze knapt zich daar op en slaapt met hem. De volgende dag gaan ze toch naar het kantoor van Martin. Maar dan moeten ze wel eerst Ans daar weg zien te krijgen. Maria had Ans gebeld om te zeggen dat ze haar moest komen halen en zij en Harry zaten nu in zijn auto te wachten tot ze zou vertrekken. Maar ze kwam het huis niet uit. Maria belt nog een keer en zegt haar gelijk te komen anders zal de politie gehaald worden. Nu gaat ze wel en Harry en Maria gaan naar binnen. Hier vinden ze eerst niets, dan blijkt dat Martin al een hele tijd niets meer heeft betaald met zijn creditcard. En hij zou ook al een hele tijd niet meer met zijn mobiel gebeld hebben. Als Maria de prullenbak doorspit ziet ze een klein briefje met het adres van de abortuswebsite. Hier kwamen die foto’s vandaan. Als ze Harry op de grond ziet liggen krijgt ze een harde klap in haar nek. Als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en krijgt pillen en injecties. Haar hoofd wordt kaalgeschoren. Als ze na het slikken van een van de vele pillen ontwaakt, ligt ze in een kofferbak van een auto. Als deze wordt opengemaakt ziet ze wie dit met haar doet…. haar zus. Ze had in de kofferbak een glasscherf gevonden en was druk bezig haar handen te bevrijden. Ondertussen loopt ze met haat zus mee naar het strand. Haar zus zegt haar waarom ze dit verdient en dat ze Martin en Harry heeft vermoord en dat zij de volgende zal zijn. Als Maria’s handen los zijn wilt ze vluchten maar Ans vliegt haar aan en grijpt haar bij de keel. Als Ans even niet goed oplet, grijpt Maria haar kans en slaat Ans van zich af en grijpt het pistool. Als Ans bijkomt door de koude regen staat Maria met het pistool op haar gericht. Ans zegt haar dat dit dom is omdat toch niemand haar zal geloven. Dan staat ineens Victor achter Maria en pakt haar vast en het pistool af. Hij was samen met de rechercheur en nog vier andere agenten. Maria wordt meegenomen in een ambulance en als ze in het ziekenhuis wakker wordt weet ze niet meer zo goed wat er allemaal is gebeurd. De kinderen kwamen binnen met kaalgeschoren hoofdjes en na een tijdje gingen ze weer mee met Geert die ze zou trakteren op een ijsje. Victor en Van Dijk (de rechercheur) kwamen binnen en boden hun excuses aan. Ze legde haar haarfijn uit wat er die avond daarvoor was gebeurd en dat Ans was opgenomen en Maria veilig. Maria zocht Ans nog een keer op maar dat was geen succes. Ze begon Maria verwijten te maken en uiteindelijk zegt Maria haar eens goed de waarheid en drukt ze haar laatste sigaret uit ten goede van Wolf en Merel.

REACTIES

E.

E.

meestal is een samenvatting kort, en dus niet heel lang zoals jouw verhaal.

11 jaar geleden

D.

D.

heerlijk gedetailleerde samenvatting thx x

9 jaar geleden

D.

D.

goed om te leren voor mijn toets :)

9 jaar geleden

L.

L.

erg veel aan gehad, thanks!

9 jaar geleden

1.

1.

de lol van een samenvatting is dat het het verhaal 'samenvat'. niet nog een keer een verhaal schrijven

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"