Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1413 woorden
  • 23 mei 2006
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
89 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Terug naar de kust Auteur: Saskia Noort Uitgeverij: Uitgeverij Anthos Genre: Thriller Gebeurtenissen: Maria, de hoofdpersoon woont in Amsterdam met haar twee kinderen, Wolf en Merel. Ze heeft een relatie met Geert, de vader van Wolf, maar het gaat niet meer zo goed tussen Maria en Geert. Als Maria merkt dat ze weer zwanger is van Geert, besluit ze het kind weg te laten halen en verbreekt ze de relatie met Geert. Geert is woedend als hij hoort dat ze abortus heeft gepleegd. Een paar dagen na haar abortus gepleegd word Maria bedreigd met briefen en rare pakjes. Maria word er gek van, dan besluit Maria om voor een tijdje naar haar ouderlijk huis te gaan waar haar zus Ans woont. Maar bij Ans gebeuren er allemaal rare dingen. Word Maria dan echt gek? Thema: Ik denk dat het thema in dit boek voornamelijk ‘angst’ is. Maria is namelijk erg bang, eerst voor wie haar bedreigt, later voor alle mensen om haar heen en op het eind van het boek zelfs voor zichzelf. Ze wordt gek gemaakt door haar belager en weet niet meer wat ze moet. Ze is bang en denkt dat ze niet goed voor haar kinderen kan zorgen.
Personen: Maria: Maria is de hoofdpersoon van dit verhaal. Ze is alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze is ’s avonds vaak weg, omdat ze zangeres is. Ze zit in een band. Ze laat abortus plegen, omdat de relatie tussen haar en Geert niet goed loopt. Geert is depressief. Als ze abortus heeft laten plegen, krijgt ze dreigbrieven. Uiteindelijk vlucht ze weg uit Amsterdam en gaat naar zus Ans. Hier heeft ze nooit echt een hechte band mee gehad. Ans laat iedereen denken dat Maria gek is, uiteindelijk blijkt dat Ans de stalker is en geestelijk niet goed is. Merel en Wolf: zijn de kinderen van Maria. Ze vluchten met zijn drieën naar Ans toe. Alleen Merel weet waarom. Ans houdt ze weg bij hun moeder omdat volgens haar Maria niet meer voor Merel en Wolf kan zorgen. Geert: is de vader van Wolf. Hij is depressief. Maria heeft daarom de relatie verbroken. Hij zit ook in de band. Hij is erg boos als hij hoort dat Maria abortus heeft laten plegen. Hij gaat samen met haar naar de politie voor het stalken. De politie verdenkt hem er eerst van de stalker te zijn. Ans: is de zus van Maria. Ze is maatschappelijk werkster. Ze wil graag kinderen, maar kan ze niet krijgen. Ze hebben niet zo’n goed contact. Dat hebben ze ook nooit gehad. Toch vangt Ans Maria op als ze voor de deur staat. Maria vind dat Ans wel erg is veranderd. Martin, de man van Ans is opeens weg. Volgens Ans is hij een tijdje op vakantie hij had rust nodig. Victor: is de collega van Ans en psycholoog. Door de dingen die Ans hem vertelt, denkt hij dat Maria een beetje in de war is. Uiteindelijk komt hij erachter dat Ans in de war is en biedt hij Maria zijn excuses aan.
Steve: is de vader van Merel. Hij duikt opeens weer op en wil zijn dochter zien. Harry: Collega van Martin en later een vriend van Maria. Maria en Harry onderzoeken samen het kantoor van Martin. Harry wordt vermoord door Ans. Plaats: Het verhaal speelt zich eerst af in Amsterdam, hier heeft Maria een huisje waar ze samen met haar kinderen woont. Als ze wordt bedreigd voelt ze zich niet meer veilig in haar eigen huis en denkt ze dat ze bij haar zus veiliger is. Ze trekt met haar kinderen bij haar zus in, deze woont in Bergen aan Zee, hier speelt de rest van het verhaal zich af. Midden in het boek is Maria een aantal keer terug in Amsterdam om naar haar verbrande huis te kijken en om een bezoek te brengen aan het politiebureau. Aan het einde van het verhaal is Maria op de vlucht ze komt op de meest rare plekken zoals in het huis van Harry, het bos en de duinen waar Ans Maria mee naar toe neemt. Tijd: De tijdsduur waarin dit afspeelt ongeveer een half jaar, waarin heel veel gebeurd voor de hoofdpersoon. Er zijn een paar flashbacks in het verhaal, deze flashbacks verwijzen meestal naar een van de bedreigingen of naar een van de personen die Maria verdenkt. Ook wordt er vaak verwezen naar de moeder van Maria, ze was psychotisch en men denkt dat Maria dat ook is, vandaar wordt er terug naar verwezen. Begin: Maria is een zangeres, die een rustig leven heeft samen met haar twee kinderen, Merel en Wolf. Als ze op een dag zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het te laten aborteren. Maria krijgt een erge ruzie met Geert, de vader van het ongeboren kind en Wolf, als ze het tegen hem vertelt. Ook omdat ze hem een paar dagen ervoor uit huis heeft gezet, omdat ze verder wilde met haar leven en dat niet kon doordat ze voor Geert moest zorgen, die depressief is. Een paar dagen na de ruzie met Geert krijg Maria een dreigbrief van een onbekende afzender, waarin staat dat iemand haar in de gaten houdt en dat ze een slecht mens is. Ze verdenkt Geert, maar na een gesprek met hem kan ze al niet meer geloven dat hij zoiets zou doen. Ze krijgt steeds meer dreigementen en uiteindelijk vlucht ze naar haar ouderlijk huis terug, waar haar zus Ans nu woont.
Probleem en afloop: Als Maria bij haar zus is, krijgt ze steeds meer last van herinneringen van vroeger. Langzaam krijgt Maria het gevoel dat ze gek wordt. Als haar zus met een goede vriend langskomt snapt Maria niet helemaal wat de bedoeling is. Ans zegt dat alles goed komt en dat Victor alleen even naar haar komt kijken. Victor is psycholoog, en hij zegt tegen Maria dat ze opgenomen moet worden. Dan draait Maria helemaal door. Ze is helemaal die gek, ze is alleen in de war van alles wat er gebeurt, eerst die bedreigingen en dan die nare dromen. Maria krijgt medicijnen om rustig te worden. Maar nou begint haar zus Ans raar te doen. Aan het einde van het boek blijkt niet Maria maar Ans gek te zijn. Het was dan ook Ans die de bedreigingen verstuurden. Perspectief: Het verhaal is geschreven in de ik-perspectief. Hierbij is Maria de ik-persoon die je het verhaal vertelt. Je ziet alles door haar ogen. Hierdoor, dat merk je vooral in dit boek, kan het gedrag van de andere personages soms erg verrassend zijn. Titel: Maria woonde vroeger aan de kust in het paviljoen van haar ouders, maar al snel vlucht ze daar weg en vertrekt naar Amsterdam. Als ze bedriegt word ziet ze maar een oplossing om uit de stad weg te gaan en dat is na haar zus die in het ouderlijke huis woont. Terug naar de kust dus Beoordeling: Een heel spannend boek. In het begin een beetje langdradig maar al snel begint het spannend te worden. Het is goed geschreven en vlot te lezen. Het is een boek dat je in een keer uit gelezen moet hebben. En dus ook niet meer kan stoppen. Er zat haast geen humor in het boek maar het was ook niet heel zielig. Het spannende aan dit boek is dat je steeds op het verkeerde pad word gebracht maar dat je op het einde er wel zelf achter komt wie Maria bedreigt. Heel leuk boek! Zeker een aanrader! Informatie over de schrijfster: Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, Topsante en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA. Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De ee tclub, waarvan inmiddels 250.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn inmiddels verkocht aan uitgeverijen in Duitsland, Rusland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Brazilië, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zullen beide boeken worden verfilmd. Daarnaast is van Saskia Noort verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"