Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 866 woorden
  • 16 mei 2006
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
108 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Auteur: Saskia Noort
Titel: Terug naar de kust
Uitgever: Anthos
Jaar van uitgave: 2003
Druk: 17e druk oktober 2004
Aantal bladzijden: 244 Genre: literaire thriller Eerste reactie Dit boek was net nieuw verschenen en de auteur werd geroemd als nieuwkomend talent. Het was een spannend en goed verhaal. Verdieping Nadat Maria een abortus ondergaat, omdat ze twee kinderen genoeg vindt en nadat ze haar relatie met Geert verbreekt, ontvangt ze dreigbrieven van een anonieme afzender. De politie onderneemt geen actie. Na heel wat brieven, telefoontjes en een dode rat heeft ze er genoeg van en vlucht ze naar haar zus Ans met de kinderen. De man van Ans is niet thuis, Ans zegt dat ze uit elkaar zijn. Er komt een collega langs van Martin, Harry, hij zoekt Martin al een tijdje. Nadat Maria een lang gesprek met hem voert, ontstaat er een band tussen hen. Ondertussen is het huis van Maria in Amsterdam afgebrand. Hiermee ook het bewijs dat ze bedreigd wordt, want de brieven lagen bij haar thuis. Maria wordt bij haar zus veel geconfronteerd met jeugdherinneringen en dan begint ze langzaam door te draaien. Ans probeert hulp te zoeken voor Maria en Victor helpt haar daarbij. Op een dag wil Victor haar meenemen, maar Maria weet te vluchten. Ze slaapt die nacht bij Harry en de dag erna gaan ze naar het kantoor van Martin daar breken ze samen in, maar ze worden betrapt door Ans en zij slaat Harry en Maria neer. De dag erna wordt Maria wakker vastgebonden aan een bed. Een paar dagen erna wordt ze meegenomen naar de duinen en daar wil Ans haar vermoorden, maar gelukkig is de politie er op tijd bij. Het blijkt dus dat Ans haar bedriegster is. Onderzoek van de verhaaltechniek Schrijfstijl Er wordt gebruik gemaakt van goed en duidelijk Nederlands.
Ruimte Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af. Dit is te merken aan de vele moderne technieken (het gebruik van internet, mobiele telefoons). Verhaalfiguren Maria. Maria is de hoofdpersoon in het boek. Omdat ze niet nog een keer zwanger wilde worden heeft ze een abortus laten plegen. Iemand in haar directe omgeving heeft het nu op haar voorzien. Ze verdekt haar twee ex-mannen er van, maar uiteindelijk blijkt het haar zus te zijn geweest die haar bedreigt heeft. Geert: Geert is de ex van Maria en vader van Wolf (de zoon van Maria). Maria verdenkt Geert van de bedreigingen, omdat hij vaak opvliegerig en lastig is. Steve: Steve is ook een ex van Maria, tevens is hij de vader van Merel. Steve vertrok op een dag zomaar uit het leven van Maria. Wanneer Maria in de problemen zit, komt ze bij toeval Steve weer tegen. Ans: Ans is de zus van Maria. Na de dood van hun ouders bleef Ans achter in hun ouderlijk huis. Maria denkt er goed aan te doen door te schuilen bij Ans. Maar ze blijkt in het hol van de leeuw te zitten. Ans is namelijk de dader. Omdat ze zelf geen kinderen kan krijgen is ze zo jaloers op Maria. Ans vermoordt haar eigen echtgenoot en een vriend van haar echtgenoot. Situatie Het verhaal begint met Maria vlak na haar abortus. Ze is op het strand met haar twee kinderen. Het verhaal eindigt met Maria die Ans opzoekt in de gevangenis. Vertelwijze Het is een niet-chronologisch verhaal, want tijdens het verhaal krijg je telkens een kijkje in het verleden van Maria. Op zoek naar de thematiek Het thema is jaloezie. Ans is jaloers op haar zus Maria, omdat ze zelf geen kinderen kan krijgen. Wanneer Maria een abortus laat plegen, is Ans door het dolle heen. Maria duikt onder bij haar jaloerse zus in het voormalige hotel van haar ouders aan de kust. Ze weet echter niet dat Ans haar al geruime tijd ‘stalkt.’ Plaats in de literatuurgeschiedenis Dit boek kwam uit in het voorjaar van 2003. Het afgelopen jaar zijn er veel literaire thrillers op de markt gebracht. In Groot-Brittannië is het Britse schrijversechtpaar Nicci French een succes, zij schrijven ook literaire thrillers. Saskia Noort werd vergeleken met dit schrijversduo, wat een hele eer is.
Beoordeling Ik vind het een heel spannend einde. Ik wist tot op het laatst niet wie de dader was. Ik had in het begin steeds het idee dat Geert de dader was. Ik vind de vergelijkingen tussen Maria en haar moeder soms wat saai. Waarschijnlijk omdat ik zelf wist dat Maria niet psychisch gestoord was. Het boek is te vergelijken met boeken van Nicci French, het is een hele goede literaire thriller. Het thema is hedendaags, maar ik denk niet dat mensen zover kunnen gaan door jaloezie. Het verhaal is goed opgebouwd en telkens als je denkt dat je weet wie de dader is, komt er weer een tegenbewijs. Het boek is zeker een aanrader, er zit genoeg spanning en avontuur in. Je wordt zelf ook min of meer aan het denken gezet in het verhaal. Realistische argumenten Je zou zo in dit verhaal kunnen stappen. De ruimte is hedendaags en het thema komt ook dagelijks voor. Structurele argumenten De spanning blijft tot op het laatst merkbaar, je krijgt in de laatste paar hoofdstukken pas een zetje in de goede richting.

REACTIES

K.

K.

Super mooi boek + film!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"