Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3280 woorden
  • 10 mei 2005
  • 899 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
899 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Motivatie van je boekkeuze
Ik heb dit boek gekregen van de moeder van mijn vriend, als kerstcadeau. Ze weet dat ik van dit soort boeken houdt en ik was erg nieuwsgierig omdat ik ‘de eetclub’ een soortgelijk boek van Saskia Noort ook al had gelezen. Ik was dus erg nieuwsgierig naar dit boek en had al meerdere malen laten horen dat ik dit boek wel graag een keer wilde lezen, een geschikt kerstcadeau dus.

Samenvatting van de inhoud
Maria, de hoofdpersoon woont in Amsterdam met haar twee kinderen, Wolf en Merel. Ze heeft een relatie met Geert, de vader van Wolf, maar het gaat niet meer zo goed tussen Maria en Geert. Als Maria merkt dat ze weer zwanger is van Geert, besluit ze het kind weg te laten halen en verbreekt ze de relatie met Geert. Steve, de vader van Merel heeft ze al tijden niet meer gezien, hij is meegenomen door de politie en daarna heeft ze geen contact meer met hem gehad. Door Steve is Maria zangeres geworden, hier kan ze al haar energie in kwijt.

Vijf dagen na de abortus vindt Maria een kaartje in de bus. Het kaartje is een bedreiging die te maken heeft met haar abortus. Ze weet niet wie het gedaan heeft, maar ze verdenkt Geert. Later komt ze erachter dat Geert zoiets nooit zou doen. Maria heeft schuldgevoelens over haar abortus en ondertussen wordt ze steeds erger bedreigd. Haar stalker stuurt haar foto’s van ongeboren baby’s en later tijdens een concert krijgt ze een pakje opgestuurd met een dode rat erin.
Maria is erg bang door de bedreigingen en besluit om de politie in te lichtten. Als ze merkt dat de politie eigenlijk niets voor haar kan doen gaat ze snel weer weg. Als ze naar huis fietst merkt ze dat ze achtervolgd wordt, het blijkt Steve te zijn. Hij is terug uit Amerika en wil een afspraak maken om zijn dochter weer een keer te zien.
Een paar dagen later gaat ’s morgens de deurbel en staat er een begrafenisondernemer aan de deur die gebeld zou zijn door Petra Vos, de moeder van Maria die al lange tijd geleden overleden is. De moeder van Maria was een psychoot. De vrouw aan de telefoon had gezegd dat Maria overleden was. Maria wordt nu heel erg bang en besluit om iemand anders in te lichtten dan de politie. Het eerste wat in haar opkomt is haar zus, waar ze weinig contact mee heeft en niet zo goed mee kan opschieten. Waarschijnlijk is ze alleen bij haar zus veilig.
Maria vlucht met haar kinderen naar haar ouderlijk huis, waar haar zus, Ans woont. Martin, de man van haar zus is een tijdje geleden plotseling verdwenen, weggelopen van huis, volgens Ans. Als ze eindelijk een beetje gewend is in het huis van haar zus, krijgt ze een telefoontje van de politie waarin de politie verteld dat haar huis afgebrand is. De politie zegt dat Maria het gas aan had laten staan en denkt dat Maria een beetje gek aan het worden is. Ook haar zus wil Maria naar een psychiater brengen. Diezelfde dag nog wordt Maria wakker in een bed, badend in het zweet en met een dik oog. Haar zus zit beneden samen met Victor, een collega. Maria merkt dat er iets niet klopt en vraagt wat er gebeurd is. Maria heeft zichzelf verwond en was zichzelf niet meer, volgens haar zus. Maria snapt er niets van en denkt nu zelf ook dat ze gek wordt.

Maria krijgt medicijnen. Na al die rare dingen die gebeurd zijn verdenkt Maria nu de man van haar zus, Martin. Martin had toegang tot het huis, hij regelde de financiële zaken van Maria en hij weet over haar verleden. Op een dag staat er een man voor de deur, ene Harry Meninga, een zakenpartner van Martin. Martin is volgens Harry met een heleboel geld verdwenen, ook geld dat niet van hem is. Maria en Martin spreken af om nog een keer af te spreken, om alles nog een keer duidelijk te bespreken.

Maria besluit om nog een keer terug te gaan naar Amsterdam, om bij haar huis te kijken. Als ze bij de politie langsgaat, blijkt dat haar zus ook bij de politie is geweest. De politie denkt dat Maria gek is geworden. Na het gesprek belt Maria Harry op om te vragen of hij samen met haar het kantoor van Martin wil onderzoeken, ze blijft eerst bij hem slapen. In de prullenbak van Martin vindt Maria een briefje met een webadres van een abortussite. Plotseling krijgt ze een klap op haar hoofd, wordt bewusteloos geslagen en als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en krijgt pillen en injecties en valt steeds in diepe slaap. Als ze wakker wordt ligt ze opeens in de kofferbak van een auto. Als de kofferbak opengaat ziet ze wie achter alle ellende zit; Ans, haar zus. Ze sleept haar mee en verteld haar waarom ze Maria dood wil hebben, ook verteld ze dat ze Martin en Harry heeft vermoord en dat Maria de volgende zal zijn.
Maria weet zich los te rukken en pakt het pistool van Ans af. Gelukkig staat Victor achter Maria en pakt het pistool af. Ans wordt opgepakt en Maria wordt meegenomen in de ambulance. Als de kinderen de volgende dag op bezoek komen met Geert, hebben ze kaalgeschoren hoofdjes, Ans had dit gedaan. De rechercheur komt ook op bezoek, hij bied zijn excuses aan en legt uit wat er met Maria gebeurd is. Maria gaat nog één keer bij Ans op bezoek, ze zegt haar goed de waarheid en drukt ze haar laatste sigaret uit.

Eerste persoonlijke reactie
Een erg spannend en boeiend boek. Tijdens het lezen van het boek was ik heel geconcentreerd en kon niet stoppen met lezen. In het boek gebeuren steeds mysterieuze dingen waar je de afloop van wilt weten. Het is een makkelijk boek om te lezen, het taalgebruik is precies goed, hierdoor blijf je goed in het verhaal. Ook vond ik het een mysterieus boek, van veel personages wist je niet of je ze wel kon vertrouwen, vanwege de gebeurtenissen. Je bent zelf steeds mogelijke daders en oplossingen aan het bedenken, dit maakt het lezen van dit boek een echte speurtocht. Een erg leuk boek!

Ervaringsverslag

Onderwerp
De titel is: ‘Terug naar de kust’, dit verwijst naar het ouderlijk huis van Maria. Maria heeft vroeger met haar ouders en zus in een klein dorpje bij de zee gewoond. Haar ouders hadden daar een pension. Maria vond het verschrikkelijk in dat dorpje, omdat altijd iedereen over hun gezin roddelde, haar moeder was namelijk een psychoot. Als Maria wordt bedreigd voelt ze zich erg bang en gaat terug naar haar ouderlijke huis, waar haar zus woont. Ze gaat terug naar de kust.

Het boek gaat over Maria, ze wordt gestalkt, maar niemand gelooft haar. Hierdoor raakt Maria erg in de war en is ze erg bang. Ze weet niet meer wie ze kan vertrouwen en ze verdenkt iedereen. Ze wil haar kinderen beschermen, maar ze heeft het gevoel dat ze een erg slechte moeder is. Ik denk dat het onderwerp erg goed tot zijn recht is gekomen in dit boek. Ik weet niet hoe het er in het echt in zo’n situatie aan toe zou gaan, maar zoals het hier wordt beschreven kan ik het me eigenlijk wel indenken. Mensen worden toch altijd op hun achtergrond, familie en verleden gewezen. Is je familie gek? Dan zul jij dat ook wel zijn.

Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de abortus waarmee het verhaal begint. Door deze gebeurtenis is haar ‘stalker’ eigenlijk begonnen. Nou ja, het was de druppel die de emmer deed overlopen. Een andere gebeurtenis die ook heel erg belangrijk is, is Maria’s moeder, die toen Maria klein was psychotisch is geworden en uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. Er is niet echt een nadruk op de gebeurtenissen of de gevoelens. Dit boek is juist een combinatie van die twee, die het zo goed maakt denk ik. Er gebeurt steeds iets en dan lees je hoe zij zich daarbij voelt of wat ze dan denkt. In het begin gaan ze wat lang over een gebeurtenis door vind ik maar naarmate het boek volgt, volgen de gebeurtenissen elkaar steeds sneller op en wordt het steeds spannender. Je wilt steeds doorlezen om te ontdekken wat er dan weer zal gebeuren. Alle gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort. Zij heeft een abortus gehad, haar partner is boos. Iedereen denkt dat ze gek aan het worden is, zij gaat terug denken aan het verleden. De gebeurtenissen zijn spannend en boeiend. Je wilt steeds weten wat ze nu denkt wat er nu zal gebeuren nu dit is gebeurd.
Op sommige momenten gaat Maria ook aan zichzelf twijfelen, je gaat dan als lezer ook automatisch aan haar twijfelen. Dit maakt het verhaal wel heel bijzonder. En het eerste stukje waarin ze verteld over de abortus heeft me erg aan het denken gezet, ik zou het zelf nooit kunnen doen en nu lees je dat zij dat dus wel heeft gedaan. De sfeer in het verhaal is gespannen. Alsof er ieder moment iets kan gebeuren, Maria is in het verhaal constant op haar hoede en dat doe ik dan automatisch ook. Alle gebeurtenissen maken weer een grote indruk, ik had dus ook geen moeite gehad het boek snel uit te lezen. Ik heb nog nooit gebeurtenissen meegemaakt die in dit boek zijn voorgekomen, gelukkig.

Personages
Maria: hoofdpersoon in het boek. Een vrouw die geen waarde hecht aan netheid of rijkdom, ze leeft voor het geluk en wil lekker haar eigen gang gaan. Door haar bedreigingen wordt ze heel angstig en weet ze soms niet meer wie ze van haar familie en vrienden ze nog kan vertrouwen. Maria werkt als zangeres en heeft twee kinderen, Merel en Wolf.

Geert: Vlak voor het begin van het boek verbreekt Maria de relatie met Geert. Geert is een man die veel drinkt, maar hij is wel lief voor Maria. Maria verbreekt de relatie omdat ze niet meer met de problemen van Geert in haar hoofd wil zitten. Geert is de vader van Wolf.

Steve: de vader van Merel. Hij is een zanger en wilde carriére maken in Amerika. Hij komt Maria weer opzoeken om Merel te ontmoeten. Steve gaat lekker z’n eigen gang en houdt met niemand rekening. Hij duikt op en verdwijnt weer.

Ans: De zus van Maria. Ans was vroeger heel braaf en stil, ze ergert zich aan Maria die met niemand rekening houdt en haar eigen gang gaat. Ans heeft ook het pension van haar ouders overgenomen. Ans blijkt aan het eind van het boek de stalker te zijn die Maria gek wil maken en vermoorden.

Martin: de man van Ans. Als Maria bij Ans komt inwonen, is hij plotseling verdwenen. Later blijkt dat Ans hem vermoord heeft.


Victor: Collega van Ans, hij is psycholoog. Eerst denkt hij dat Maria gek is, maar later komt hij erachter dat hij in de maling is genomen en dat Ans degene is die gek is.

Harry: Collega van Martin en later een vriend van Maria. Maria en Harry onderzoeken samen het kantoor van Martin. Harry wordt vermoord door Ans.

Bouw
Het boek heeft een open einde en er zitten veel flashbacks in. Het boek begint gelijk met een gebeurtenis die alles te maken heeft met het boek. Hierdoor wordt het boek gelijk boeiend. De gebeurtenissen volgen elkaar gewoon chronologisch op, met af en toe een flashback. Het eind is ook een spannende gebeurtenis, het is ook een open eind, maar je kunt zelf wel ongeveer bedenken hoe het afloopt. Er is in het hele boek constant spanning, deze wordt wel langzamerhand opgebouwd. Dit komt omdat je steeds meer mensen gaat wantrouwen en soms zelfs de hoofdpersoon niet vertrouwt. Je wordt steeds nieuwsgieriger naar de afloop van het verhaal, hierdoor blijf je maar doorlezen. De bouw is voor een boek normaal, ik heb geen moeite met deze bouw. Ik vind de bouw goed op deze manier.

Taalgebruik
In het boek wordt geen bijzonder taalgebruik gebruikt. Het gaat over gewone Nederlandse mensen van deze tijd. De taal is echt van nu, niet ouderwets of heel erg uit de hoogte. Normaal taalgebruik dus, wat goed te volgen is. Weinig moeilijke woorden en veel herkenbare zinnen. De verhouding van beschrijving, dialoog en weergave van gedachten en gevoelens is wat mij betreft goed. Zo dat de gebeurtenis duidelijk is en je ook weet wat de persoon voelt en denkt.

Verdiepingsopdracht

Uitgebreid ervaringsverslag

Ruimte
Het verhaal speelt zich eerst af in Amsterdam, hier heeft Maria een huisje waar ze samen met haar kinderen woont. Als ze wordt bedreigd voelt ze zich niet meer veilig in haar eigen huis en denkt ze dat ze bij haar zus veiliger is. Ze trekt met haar kinderen bij haar zus in, deze woont in Bergen aan Zee, hier speelt de rest van het verhaal zich af.

In Amsterdam speelt het verhaal zich vaak af in het huis van Maria, hier ontvangt ze ook haar eerste bedreiging. Ook is Maria wel eens bij Geert, bij haar buurvrouw, buiten op straat, in het café en op het politiebureau, waar Maria nog wel eens gesprekken heeft.
In Bergen aan Zee speelt het verhaal zich voornamelijk in het huis van Ans af, dit komt ook omdat Maria zich ziek en gek voelt. Soms loopt Maria over het strand om uit te waaien en komt ze een keer in een eetcafé waar ze een oude bekende tegenkomt. Als Maria aan het vluchten is loopt ze in een donker bos.


Ik denk niet dat de ruimte een grote functie vervult in dit verhaal. Wel zijn er bepaalde ruimtes die een bepaald gevoel willen oproepen. Zo woont ‘brave’ Ans, de zus van Maria in Bergen aan Zee. Bergen aan Zee is een rustig en braaf plaatsje, vergeleken met het grote Amsterdam, waar Maria woont. Daarom moet Bergen aan Zee ook veilig lijken voor Maria. Hier is wel over nagedacht, omdat de lezer op deze manier misschien op een verkeerd been kan worden gezet.
Het huis van Geert is een grote rotzooi, dit wordt beschreven in het boek. Op deze manier kom je er ook een beetje achter hoe chaotisch Geert is. Verder vlucht Maria op het eind van het boek naar een donker bos, deze ruimte is denk ik gekozen om het verhaal een beetje eng en mysterieus te laten lijken.

Tijd
De vertelde tijd van dit boek is ongeveer een half jaar, waarin heel veel gebeurd voor de hoofdpersoon. De verteltijd van dit boek is ongeveer 2 tot 3 uur. Het is een heel spannend boek, dus heb je heel erg de neiging om het hele boek in één keer uit te lezen. De vertelde tijd is dus langer dan de verteltijd, dit komt omdat er tijd wordt overgeslagen.

De schrijver verteld hoofdzakelijk de belangrijkste gebeurtenissen en slaat soms stukken over. Het verhaal bestaat eigenlijk uit soort van fragmenten, waarin de gebeurtenissen uitgebreid worden verteld. Er wordt soms scenisch verteld en dus ook samenvattend. Ik vind dit een erg leuke manier van vertellen, omdat je dan eigenlijk alleen de boeiende dingen te weten krijgt en niet alle onzin er omheen.

Er zijn een paar flashbacks in het verhaal, deze flashbacks verwijzen meestal naar één van de bedreigingen of naar één van de personen die Maria verdenkt. Ook wordt er vaak verwezen naar de moeder van Maria, ze was psychotisch en men denkt dat Maria dat ook is, vandaar wordt er terug naar verwezen.
Door een aantal kunstgrepen te gebruiken in dit boek wordt duidelijk de spanning versterkt. De gebeurtenissen die uitvoerig worden beschreven, zijn ook van groot belang voor het verhaal.

Thema
Ik denk dat het thema in dit boek voornamelijk ‘angst’ is. Maria is namelijk erg bang, eerst voor wie haar bedreigt, later voor alle mensen om haar heen en op het eind van het boek zelfs voor zichzelf. Ze wordt gek gemaakt door haar belager en weet niet meer wat ze moet. Ze is bang en denkt dat ze niet goed voor haar kinderen kan zorgen.
De titel heeft volgens mij niet echt te maken met het thema, maar meer met de gebeurtenissen.

Personen
De hoofdpersoon in dit boek is Maria. De bijpersonen in dit boek zijn Geert, Merel, Wolff, Ans, Steve, Martin, Victor en Harry.


Maria is de hoofdpersoon, ze heeft een probleem, ze is het slachtoffer van de omstandigheden. De helper(s) in dit verhaal zijn Geert en Harry, ze proberen Maria te helpen om erachter te komen wie haar bedreigt. De tegenstander in dit verhaal is Ans, ze probeert Maria kapot te maken en uiteindelijk te vermoordden. De afzijdige personages in dit verhaal zin Steve, Victor en Wolff en Merel. Victor wordt later in het verhaal een helper, als hij erachter komt dat hij fout zat en Ans niet te vertrouwen is.

De relaties tussen de personen zijn:
Maria – Geert: (ex)vriendin – (ex)vriend
Maria – Harry schoonzus van zakenpartner – zakenpartner van zwager
Maria – Ans kleine zus – grote zus
Maria – Steve ex-vriendin – ex-vriend
Maria – Victor Zus van collega – collega van zus (psycholoog)
Maria – Wolff moeder – zoon
Maria – Merel moeder – dochter
Harry – Ans zakenpartner van echtgenoot – echtgenoot van zakenpartner
Steve – Merel Vader – dochter
Geert – Wolff Vader – zoon
Ans – Victor Collega’s

Maria is in dit verhaal een karakter, de rest van de personages zijn typen, de één wordt verder uitgediept dan de ander.

Eigenschappen van de personages
Maria: komt op voor zichzelf – druk – zenuwachtig – snel in paniek – prikkelbaar eerlijk – fantasierijk – onhandig – gevoellig – eigenwijs – gespannen –
Zelfstandig

Geert: betrouwbaar – lui – ongelukkig – geeft gauw op – kalm – lomp – eerlijk –
Behulpzaam – dom – vergevingsgezind – sloom
Ans: onbetrouwbaar – hardwerkend – zelfverzekerd – volwassen – ongelukkig –
Zenuwachtig – idealistisch – achterdochtig – serieus – gevoelloos – gespannen
- onherkenbaar – afhankelijk
Harry: betrouwbaar – hardwerkend – zelfverzekerd – kalm – rustig – idealistisch – lief
Meegaand – ontspannen – nieuwsgierig
Steve: onbetrouwbaar – stoer – gelukkig – onverstoorbaar – egoïstisch – vrolijk –
Vergevingsgezind – zelfstandig
Victor: laat over zich lopen – rustig – vol vertrouwen – zakelijk – meegaand

Perspectief
Het verhaal is geschreven in de ik-vertelsituatie. Hierbij is Maria de ik-persoon die ons het verhaal vertelt. Je ziet alles door haar ogen. Hierdoor, dat merk je vooral in dit boek, kan het gedrag van de andere personages soms erg verrassend zijn.

In hoeverre spelen maatschappelijke ontwikkelingen een rol in dit boek?
Saskia Noort heeft ook het boek De eetclub geschreven, dit boek was een groot succes. Het was een beetje in de stijl geschreven van Nicci French, ook een schrijfster die literaire thrillers schrijft. Saskia Noort had dankzij De eetclub al wel een grote kans dat dit boek ook goed verkocht zou worden, omdat het in de stijl van De eetclub is geschreven en dit viel erg in de smaak bij de lezers.


In de top 100 van de best verkochte boeken van 2004 staat De eetclub van Saskia Noort op nummer vier, haar schrijfstijl viel dus in goede aard bij de lezers. Terug naar de kust van Saskia Noort staat in dezelfde lijst op nummer 16, deze viel dus ook in de smaak.

Terug naar de kust werd genomineerd voor de Gouden Strop 2003, dit is de prijs voor het spannende boek. Door deze nominatie is Saskia Noort nog bekender geworden.

Plaats het boek in een der perioden
Dit boek kan geplaatst worden in de periode van de jaren ’80 tot heden, en dan vooral de laatste paar jaar, dus de jaren 2002, 2003, 2004 ongeveer. Dit merk je aan:

‘Kindersuprise?’
‘Nee, iets van brood, een croissantje of een krentenbol…’
Merel wilde een Twix en anders niks, Wolf wilde een soepstengel.

Ze dreigen je kinderen dood te schieten als je naar de politie gaat. Precies wat ze in Bosnië en Kosovo hebben gedaan.

De bel ging en voor de deur stond ons buurmeisje Eva, op haar skeelers, met een grote dikke envelop in haar handen.

Het leek alsof ik in een aflevering van Baantjer terecht was gekomen.

We aten pizza en luisterden naar het geratel van Wolf over Dragonball Z.

REACTIES

S.

S.

de fout:
Er staat net na dat er verteld wordt dat Maria met Harry heeft afgesproken dat ze daarna mat Martin af zal spreken. Martin moet Harry worden want ze gaat nog een keer met Harry afspreken. ik hoop dat ik geholpen heb. Suzanne

18 jaar geleden

T.

T.

eyeee suzanne wat nou al houden we ons mond ff stoere meid

7 jaar geleden

M.

M.

Haaaai, je hebt een fout gemaakt bij de personages. Het is niet Ans, de zus van Maria die haar gek wil maken, maar Martin. De zwager van Maria en de man van Ans. Hij was boos omdat Maria een kind had later weg halen terwijl hij er graag een wou. Maar voor de rest een goed verslag en bedankt!
Groetjes. ;D

13 jaar geleden

J.

J.

je ben een faggot you newb geil dier tis de moeder niet

7 jaar geleden

F.

F.

je hebt het goed gedaan hoor, het is wel ans die haar gek probeerde te maken. geert en martin hebben er niks mee te maken.

13 jaar geleden

R.

R.

het is een heel goed boekverslag. ik heb er echt veel aan gehad. gr.

12 jaar geleden

B.

B.

`boi stop it mAn kys

7 jaar geleden

J.

J.

kys man you faggot

7 jaar geleden

L.

L.

Een aantal dingen kloppen zeker niet in dit boekverslag. Dan heb ik het met name over het einde. Lees de laatste 150blz. van het boek nog maar eens goed en verbeter het voor andere mensen hierin stinken... Het was makkelijk voor de grote lijnen, maar voor meer kun je dit zeker niet gebruiken! Kijk uit met wat je doet, iedereen die dit wil kopieren!

12 jaar geleden

F.

F.

hee jong, leuk boekverslag, heb er veel aan gehad
dehuiiiii

12 jaar geleden

M.

M.

Het is Ans hoor, die Maria gek probeert te maken.
Ze heeft Martin anders toch niet vermoord?
Geert is niet de vader van Wolf , want ht kind wat Maria weg heeft laten halen was het eerste kind van Geert en Maria samen.

12 jaar geleden

L.

L.

Geert is wel de vader van wolf hoor ! En bedankt voor dit verslag, ik moet morgen een boek gelezen hebben en dat was ik vergeten, maar ik heb de film al heel vaak gezien $

11 jaar geleden

J.

J.

goeie film , maak er nu een verslag van en geert is van niemand de vader hij zegt toch dit word ons eerste kind tegen maria.

11 jaar geleden

D.

D.

Laat mij even alles duidelijk maken. DE DADER WAS ANS!!! niet martin of geert of harry of die victor. GEERT IS WOLFS VADER!!! en STEVE IS MERELS VADER!!! en het kind dat weg gehaald wordt is VAN GEERT!!! MEREL EN WOLF waren allebei een ONGELUKJE!!!

11 jaar geleden

P.

P.

goed verslag hoor! ik heb er veel aan gehad, heb het boek ook gelezen, maar heb morgen een toets en ik was de grote lijnen vergeten. Geert is WEL de vader van Wolff.

11 jaar geleden

W.

W.

goeie verslag maar wel een paar foutjes

11 jaar geleden

S.

S.

hoe kan maria met martin afspreken om alles nog een keer duidelijk te bespreken. als martin al twee weken dood is en niemand zijn nummer heeft?
sorry hoor maar dit verslag iselleen handig als je het boek hebt gelezen en nog wat kleine dingetjes wil terug vinden

10 jaar geleden

S.

S.

echt goed gedaan meid !

10 jaar geleden

J.

J.

Niet zo zeuren, door dit verslag hebben jullie waarschijnlijk wel een goed cijfer. Als jullie dit niet goed vonden, hadden jullie het boek gewoon zelf moeten lezen lol

10 jaar geleden

L.

L.

Dankje ik heb er veel aan gehad!

9 jaar geleden

K.

K.

wat is de genre van het boek

7 jaar geleden

T.

T.

boi dis fake as fuk

7 jaar geleden

S.

S.

harry wordt niet vermoord door ans hij raakt alleen bewusteloos

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"