Terreur in de Tower door Riny van der Mark

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1858 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 92 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 92 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Terreur in de Tower
Shadow
Terreur in de Tower door Riny van der Mark
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Algemeen

Riny van der Mark, Terreur in de Tower, 1e druk, Houten, 2003.

Riny van der Mark is geboren op 19 juni 1967 te Hedel. In het dagelijkse leven is hij onderwijzer op een basisschool.

Inmiddels is Riny van der Mark ook boeken gaan schrijven. Hij heeft tot nu toe vijf boeken geschreven en het volgende boek komt binnenkort uit.
De volgende boeken heeft Riny van der Mark op zijn naam staan:
Ø Terreur in de Tower

Ø Brand in Berlijn(1)
Ø Verzet in Frankrijk(2)
Ø Klopjacht in Parijs(3)
Ø De wedstrijd

Al deze boeken, uitgezonderd “De wedstrijd”, zijn uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog. “De wedstrijd” is uitgegeven bij uitgeverij Mes. Dit boekje is geschreven voor moeilijk lezende kinderen en hoort bij de ‘Leeslamp-serie’.

Riny van der Mark is geen schrijver die alleen van sensatie en spanning houdt. Hij schrijft graag boeken die echt gebeurd zijn en stopt dan zelf de spanning erbij.
Opvallend is in zijn boeken, dat Riny de ‘zwakste’ persoon beschrijft. Bijvoorbeeld in de serie van Wolf, beschrijft hij de kant van een eenzame Jood die vervolgd wordt door de Duitsers. In “Terreur in de Tower” kiest hij een verslaafde en verdrukte jongen uit, zo kiest Riny de ‘zwakste’ persoon uit.


B. Genre
Het boek bestaat uit meerdere genres:
Ø Psychologische jeugddetective:
Larry wordt heel erg alleen gelaten door zijn moeder. Hierdoor raakt Larry erg in de put en gaat hij drugs gebruiken. Larry komt in aanraking met de politie en tegelijkertijd met de IRA. De politie en het leger proberen iets te veranderen aan de rellen in Belfast en de plannen van IRA te beletten. In dit alles speelt Larry een grote rol omdat hij wordt gebruikt als ‘loopjongen’, van de IRA.
Ø Geschiedenisverhaal:
De Oranjemarsen die ieder jaar worden gehouden, hebben een historische betekenis voor de christenen in Belfast. Deze marsen zijn bij de katholieken een grote ergernis. Door deze marsen komen er telkens rellen tussen de katholieken en de christenen, daarvoor zijn er altijd veel militairen bij.

C. Onderwerp
Larry is een jongen die verslaafd is aan de drugs en onder druk langzaam in de criminele wereld van Noord-Ierland belandt. De IRA vermoordt Larry nadat hij een politiefunctionaris uit hun handen heeft gered.

D. Thematiek
Met geweld bereik je niets. Je kunt beter over je problemen praten en je naaste helpen.

E. Samenvatting van de inhoud
Larry is een verlaten en eenzame jongen. Hij woont in Londen bij zijn moeder. Larry’s moeder is hoer. Doordat zijn moeder steeds ‘klantjes’ krijgt, komt komt Larry in contact met de IRA. De IRA laat Larry allerlei ‘klusjes’ oplossen, zoals drugs bezorgen.
De drie mannen van de IRA maken het zo bont dat ze Larry een bom laten leggen bij de ‘Tower’.
Larry moet een tas neerleggen in de ‘Tower’, maar hij weet niet dat die tas zijn leven kapot zou maken. Als Larry thuis komt, hoort hij wat er bij de ‘Tower’ is gebeurd. Dan stort zijn hele leven in elkaar.
Het politienetwerk is op zoek, daarom vertrekt de IRA met Larry naar Belfast. Na een reis vol gevaren komt Larry terecht in Belfast.

In Belfast werkt een hoge politiefunctionaris, dhr. Johnsen. Aan deze man heeft Larry goede herinneringen, toen Larry in de cel in Londen zat en Johnens daar nog politieagent was, heeft deze man heeft hem een keertje goed toegesproken.

Larry wordt hier weer gedwongen om ‘klusjes’ te doen.
Dan komt de grootste ‘klus’. Larry wordt op een ochtend gewekt. Hij krijgt de opdracht om een man te gaan bespioneren.
Na twee weken is Larry’s werk af. Alle handelingen van Johnsen zijn nauwkeurig op papier gezet. Nu gaat de IRA Johnsen vermoorden.

Daar komt Johnsen aanrijden. Larry vindt het verschrikkelijk om te weten dat Johnsen straks… nee, dit wil ik niet… Larry rent naar de auto toe… hij hoort schoten… hij springt voor Johnsen en vangt de schoten op…
In het grote, witte ziekenhuis in Belfast, zit Johnsen samen met Larry praten. Over de Heere Jezus. Johnsen heeft een boek meegebracht, met verhalen over God.

’s Avonds als Larry slaapt, komt er zachtjes iemand binnen lopen, een verpleegkundige. Ze loopt naar het bed toe. Ze morrelt wat aan het infuus en draait er een ander zakje aan.

Nee… nee…, Johnsen en zijn vrouw zitten verslagen bij het bed…, Larry gestorven. Dan tilt Johnsen het kussen op… onder het kussen ligt een boek… open geslagen… bij de kruisiging van de Heere Jezus… “Larry is goed heen, nu heeft hij geen pijn meer, nu mag hij voor altijd God eren”.
Bedroefd lopen Johnsen en zijn vrouw naar de uitgang.
Nog drie stappen en dan zij ze bij de uitgang…

F. Hoofdperso(o)n(en)
Er zijn meerdere belangrijke personen, maar de echte hoofdpersoon is Larry.
Larry’s leeftijd is onbekend. Wel weten wij dat zijn oorspronkelijke woonplaats Londen is. Later komt hij, samen met de IRA, in Belfast terecht.
Larry heeft een donkere huidskleur en een teneergeslagen uitdrukking is op zijn gezicht te lezen.
Larry heeft een onverschillig karakter. Dit komt onder andere omdat hij niet weet wie zijn vader is. Hij leert zijn huiswerk nooit. Hij wordt van school afgestuurd omdat al zijn cijfers onder de vijf waren.
Larry is heel stil en kan ook goed zwijgen, daarvoor heeft de IRA Larry heeft uitgekozen voor de ‘klusjes’.
Dit karakter heeft veel invloed op het verhaal want hierdoor kiest de IRA hem uit als loopjongen, waardoor Larry in de problemen komt.
Hoe Larry reageerde op al de gebeurtenissen is niet zo duidelijk. Wel lees je duidelijk dit alles zijn onverschilligheid versterkte. Eén gebeurtenis heeft op Larry wel een duidelijke impact gehad; dat dhr. Johnsen in de cel bij Larry komt zitten en hem dan als een vader behandelt, Johnsen wijst Larry dan ook op de Heere Jezus, die voor de mensen gestorven is om verzoening van hun zonden te doen. Deze gebeurtenis heeft Larry toen voor een tijd uit de put gehaald, maar na een poosje zakte hij weer in een zwarte wereld. Dit is de reden waarom Larry aan het einde van het boek de dood van Johnsen verhindert.
Larry weet niet goed raad met zijn problemen. Hij vertelt ze dan ook aan niemand en niemand wil naar hem luisteren. Alleen tegen Johnsen praat Larry wel, daarom redt hij ook Johnsens leven

G. Plaats
Het verhaal speelt zich af in Londen. In Londen komt Larry in aanraking met de IRA en raakt zo in een ‘zwarte’ wereld. Toen de IRA voelde dat het in Londen niet meer veilig was, zijn ze vertrokken naar Belfast. In Belfast worden altijd oranjemarsen gehouden, die Johnsen in goede banen moest leiden. Hierom wilde de IRA Johnsen vermoorden.
Londen en Belfast zijn dus erg belangrijk voor het verhaal, want het speelt zich hier allemaal af.

H. Tijd
Er worden geen jaartallen genoemd in het boek. Ik denk dat het verhaal zich gewoon in deze tijd afspeelt, want ook nu nog worden er dagelijks aanslagen gepleegd. Ook de oranjemarsen worden nu ook nog altijd in juli gehouden.
In het boek is een chronologische opbouw, omdat het verhaal in tijdsvolgorde geschreven is. Er wordt wel steeds overgeschakeld naar een andere persoon, maar het gebeurt wel in tijdsvolgorde.

I. Perspectief

Bij Larry worden zijn gevoelens duidelijk verteld en komt alles wat er in hem leeft duidelijk naar voren. Dus vind ik het bij Larry echt een ik-perspectief, maar dat is alleen bij Larry.
Bij Johnsen is het wat afstandelijker. Je weet wel wat over zijn gevoelens, maar je zit niet echt in zijn gevoelens. Dat is bij Larry duidelijk anders. Johnsen heeft dus een personaal perspectief.
Over het algemeen genomen heeft het boek dus twee perspectieven. Het auctoriaal perspectief is niet aanwezig. Je weet niet wat er van te voren gaat gebeuren, want hier wordt niet over gesproken.

J. Spanning

Het verhaal is niet om van te bibberen, maar toch is er wel spanning.
De omgeving is al spannend omdat er dagelijks in Belfast doden vallen en aanslagen zijn. De tijd is ook spannend , want het sluit helemaal aan op de omgeving. Precies in de tijd, dat het verhaal zich afspeelt, zijn er oranjemarsen. Die oranjemarsen brengen altijd spanning met zich mee.
De personen die beschreven worden passen helemaal bij het verhaal, want de IRA bestrijdt de regering van Engeland. Als de regering dan Johnsen stuurt om de orde in Belfast te herstellen is het helemaal hard tegen hard.
In het boek komen geen vooruitwijzingen voor. Dit zou, volgens mij ook heel het verhaal verstoren.

K. Opbouw

Het boek is perfect in gedeeld in hoofdstukken. Er komt precies op tijd een nieuw hoofdstuk. Het is wel jammer dat er geen titels bij de hoofdstukken staan, Hoewel dit een zekere spanning met zich mee brengt.
Het verhaal is heel ordelijk opgebouwd, met niet al te veel flashbacks. Er wordt niet in de toekomst gekeken, het boek wordt per dag opgebouwd.
Er is geen echte climax in het boek, want er blijven dingen gebeuren tot het einde toe. Maar als ik toch een climax moet aanwijzen, zou ik voor de gebeurtenis, van het leggen van de bom, kiezen. Hierna is Larry totaal ingestort, maar wordt er uit geholpen door Johnsen.
Het slot van het boek is droevig, want Larry is gestorven. Maar er is ook blijdschap want Johnsen en zijn vrouw mogen geloven dat Larry eeuwig bij de Heere Jezus is.

L. Mening
Ik vind het een goed boek want het is erg duidelijk beschreven. De hoofdpersoon komt duidelijk terug en wordt goed weergegeven. Het lijkt wel of je zelf de hoofdpersoon bent. Als een boek zo is dan vind ik het een goed boek, knap geschreven. Je komt niet vaak boeken tegen die zo zijn beschreven, een sterfgeval aan het einde en toch wel interessant. Daarom vind ik het een erg origineel boek.

Het boek is somber beschreven. Je kijkt als het ware in Larry’s hart. Je voelt gewoon wat er in hem omgaat en je leeft met zijn problemen mee. Het is erg wat die jongen allemaal overkomt, hij wordt eigenlijk gebruikt als oud ‘vod’, door de IRA. Maar toch komt er ook nog geluk in zijn leven want de Heere Jezus leert hij kennen als zijn Zaligmaker.

De lengte van het boek is helemaal goed, Door het sterven van Larry wordt het echt afgesloten aan het einde. De hoofdpersoon is dan weggevallen in een mooi einde. Daarom vind ik het een perfect einde.

De schrijver heeft het verhaal echt levensecht geschreven. Je zit helemaal in de hoofdpersoon, je voelt met hem mee. Daarom is het verhaal ook niet humoristisch, dat past niet bij het boek. Larry krijgt op het einde een boek van Johnsen. Hier leest Larry veel in en praat erover met Johnsen. Het boek gaat over de omwandeling van de Heere Jezus op aarde. Het is dus en christelijk boek. Larry wordt in de nacht vermoord door een ‘verpleegster’. Als Johnsen de volgende dag ziet dat Larry is overleden, komt er een groot verdriet in zijn leven. Maar toch wordt dat verdriet verminderd, doordat het boek open ligt. Het boek, met platen, ligt open op de bladzijde van de kruisiging van de Heere Jezus. Dan mag Johnsen geloven dat Larry voor eeuwig Boven is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Prachtig boek

We hebben het in de klas gezamenlijk gelezen

11 jaar geleden

P.

P.

Wat is het thema van dit boek!!!!!!!

8 jaar geleden

R.

R.

Dit verslag is van mij, kan dit verslag spoedig worden verwijderd door het scholieren team?

6 jaar geleden