Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Algemene gegevens
Auteur: René Appel
Titel: Tegenliggers Psychologische thriller
Plaatsnaam: Amsterdam
Naam uitgever: Ooievaar
Jaar uitgegeven: 1998
Druk: 3e druk
ISBN:90-5713-272-9
Omslag ontwerper: Erik Prinsen
Omslag plaats: Zaandam
Genre: Psychologische thriller

De beschrijving
- Motivatie van je boekkeuze
Mijn docent heeft in de klas een paar boeken aangeraden. Bij elk boek gaf hij een korte samenvatting. Van wat hij vertelde, leek mij dit boek het leukste. Ook toen ik later op internet keek, zag ik dat de schrijver erg bekend was.
Ik ben het boek in de bibliotheek gaan halen, en ik las op de achterflap waar het overging. Het onderwerp dat op de achterflap besproken werd, sprak me aan. Toen ben ik het boek gaan lezen.

- Een korte samenvatting van de inhoud
Als Martin van Leeuwen thuis komt van zijn werk als autorij-instructeur, van de autorijles die hij aan Sandra heeft gegeven, ziet hij dat zijn vrouw Lenie en zijn twee kinderen Jason en Kim niet thuis zijn. Ook zijn er een aantal spullen weg.
Lenie wil scheiden van Martin en is daarom naar een vriendin genaamd Jeanine gegaan. Martin kan er niet tegen dat Lenie wil scheiden, en hij vindt het al helemaal erg dat de kinderen waar hij zoveel om gaf nu bij hem weg zijn. De kinderen mogen twee keer per week bij hem komen, maar gelijk de eerste keer, houd hij zich niet aan de regels. Hij brengt de kinderen te laat weer terug.
Er is nog een rijschool bij hem in de buurt gekomen en er hebben al veel mensen bij hem afgemeld. Martin mag niet meer bij Jeanine langs komen. Hij krijgt de kinderen een tijdje niet meer want hij heeft Lenie en Jeanine bedreigd. Hij vindt dat Jeanine de schuld is van de hele scheiding en dat hij nu de kinderen niet meer te zien krijgt. Hij bedacht een plan om haar aan te rijden. Omdat hij niet goed gekeken had wie hij aanreed kwam hij er later achter dat het Lenie was. Lenie kwam op de intensive care te liggen, en de politie kwam hem steeds ondervragen, maar hij ontkende. Op een avond kwam Sandra huilend bij hem aan en ze zei dat Peter haar geterroriseerd had, en ze bleef bij Martin slapen. De volgende dag haalde Martin Jeanine op bij haar werk. Toen ze op de snelweg kwamen gebeurde er een ongeluk recht onder een viaduct, Martin ging dood aan dit ongeluk. En Jeanine lag in coma.
De kinderen gingen naar Martin zijn huis omdat Jeanine nog niet thuis was. Sandra deed open en zij vertelde het verhaal. Jason schrok want vanaf dat viaduct had hij een baks een naar beneden gegooid.

- Persoonlijke reactie
Het onderwerp van het boek is dat Lenie bij Martin weg gaat zodat alle problemen ontstaan, dit is ook de belangrijkste gebeurtenis. Het onderwerp blijft boeiend want er gebeurt steeds iets anders zodat het interessant blijft. De schrijver heeft het onderwerp goed uitgelegd want als lezer weet je pressies wat het onderwerp is en waar het over gaat.
De gebeurtenis speelt een belangrijke rol want het hele boek draai om de problemen van Martin. De echtscheiding was de belangrijkste gebeurtenis, hierdoor zijn de problemen allemaal gekomen, en de schrijver verwijst hier ook erg vaak naar. De gebeurtenissen blijven ook boeiend doordat het zo spannend boek was. Dat Martin perongelijk Lenie aanrijdt heeft indruk op me gemaakt, want je gaat je afvragen hoe het afgelopen zou zijn als Martin bijvoorbeeld Lenie niet had aangereden.
De hoofdpersonen vind ik geen helden want bijvoorbeeld Martin lost zijn problemen op door iemand aan te rijden, dat is voor mij geen held. De personen zijn levensecht want alles wat ze doen zijn het zelfde dingen die normale mensen ook doen. Ik vind ook dat Martin niet zo agressief moet zijn en niet z’n domme dingen moet doen.
De opbouw van het verhaal is niet ingewikkeld. Het verhaal is spannend doordat er soms een flashback is, dit leest gemakkelijker want je hoeft dan niet terug te denken wat er toen was gebeurd.Het boeide me al vanaf toen Lenie en Martin gingen scheiden tot aan het einde.
Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk. Het taalgebruik past ook helemaal bij de personages. Martin die is wat grover en dat merk je dus aan zijn taalgebruik. Deze taal vind ik ook wel passen bij zijn beroep en zijn levensstijl.
Ik vind het een indrukwekkend verhaal, dat die kinderen zoveel hebben meegemaakt dat heeft indruk op me gemaakt. Ook vond ik het een spannend verhaal want, er waren veel open plekken, er werd informatie achtergehouden. Ik wilde het verhaal het liefst in een keer uitlezen doordat er zoveel verschillende gebeurtenissen waren.
Ik ben door het boek geamuseerd, ik heb het boek met plezier gelezen. Ik vond het interessant om te lezen over iemand die veel problemen heeft en hoe diegene dit weer oplost.
Ook vond ik het een triest verhaal, omdat er zoveel mensen dood gaan waarvan andere mensen hielden. Ik vind het een werkelijk verhaal omdat alles wat in het verhaal staat kan ook echt gebeurd zijn. De tekst heeft me aan het denken gezet. Ik moest bijvoorbeeld denken aan hoe het verhaal geweest zou zijn als alleen de vader het overleefde. Zou hij dan uiteindelijk toch zijn kinderen krijgen.

Verdiepingsopdracht
Ik verwachtte dat het een spannend boek zou zijn want toen de leraar dat vertelde was dat ook zo. Alleen door de titel tegenliggers verwachtte ik iets anders en niet dat er zoveel mensen dood gaan. Ook dacht ik dat het een zielig boek zou zijn want het is een psychologische thriller. Dat het een spannend boek en dat het boek zielig was dat was uitgekomen.
Het boek sloot goed aan bij mijn verwachtingen en de meeste verwachtingen zijn ook uitgekomen. Het boek sloot een paar keer ook niet aan bij mijn verwachtingen. Maar de meeste verwachtingen zijn wel uitgekomen. Ik zie geen verband tussen de wel uitgekomen en niet uitgekomen verwachtingen. Het boek is erg spannend en dit wordt grotendeels veroorzaakt door de vele open plekken. Je weet bijvoorbeeld pas later dat Jason zijn vader en Jeanine heeft vermoord, en pas later wat Martin van plan is om Jeanine te vermoorden. Tijdens het plan lees je hoe hij dit plan had uitgedacht. Je leest pas in het laatste hoofdstuk hoe het ongeluk gebeurd was. Dit was namelijk door de baksteen die Jason gooide vanaf het viaduct. De belangrijkste spanningsboog was toen Lenie bij Martin weg ging want toen ontstonden alle problemen. De spanningsboog eindigt op het laatst al Jason heeft verteld dat hij Martin en Jeanine heeft vermoord. Dit is het laatste hoofdstuk. Ik vind het boek dat ik gelezen heb spannend omdat het probleem pas in het laatste hoofdstuk eindigt. Dan worden pas de open plekken in gevuld. Ze houden informatie achter dat pas in het laatste hoofdstuk wordt verteld. Ze zeggen pas op het laatst dat Jason zijn vader en Jeanine heeft vermoord. Het verhaal heeft een open einde want je weet niet wat er nu met de kinderen gaat gebeuren. Je weet ook niet hoe het met Sandra en Lenie afloopt. Er blijft nog best veel onduidelijk. Ik vind het een goed slot want nu kun je het verhaal zelf verder maken, je kan het nog een vrolijk verhaal laten worden door Lenie beter te maken. En dat Sandra bij Lenie gaat wonen. Ik denk dat het boek fictie, proza is maar geen literatuur want het verhaal is verzonnen er zit wel een kern van waarheid in maar het meeste is er omheen verzonnen. Het is proza want het is een Roman. En of het boek een artistieke erkenning heeft weet ik niet. Ik denk dat het geen artistieke erkenning heeft want alleen non-fictie teksten krijgen een erkenning.

Evaluatie
Ik vond het een mooi en spannend boek, omdat het een mooi verhaal is wat je kan geloven, er zit ook veel spanning in. Ik vond het een leuk boek om te lezen.Het is de moeite waard om het te lezen. Het is ook een realistisch verhaal waardoor het gemakkelijk te lezen is. Mijn oordeel is hetzelfde gebleven. Ik vond het een mooi boek en dat vind ik nu nog steeds. Ik ben tevreden over het onderdeel de beschrijving. Ik heb er veel aan gedaan, en ik vind dat ik het best goed heb gedaan. Ook ben ik tevreden over het onderdeel de verdieping, ook hier heb ik veel tijd aan besteed. Ik vond het lezen van het boek zeker geen lastige klus want het was erg spannend zodat ik het boek binnen een paar dagen uit had. Ik vond het onduidelijk dat .
Ik had het gevoel dat ik de vaardigheden genoeg bezat want het maken van dit verslag vond ik niet zo heel erg moeilijk. Ik ga de volgende keer sneller nadat ik het boek heb gelezen, het verslag maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

vertel 's wat meer over het einde...
dan hebben de luie mensen er ook wat meer aan ;)

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

eyz,
goed verslag man! Zwaar klasse
mzzl's en tnx
Mr Diet'Z

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast