Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

BOEKVERSLAG "TEGEN MIJN WIL"
Voorwoord
Het boek “Tegen mijn wil” heb ik uit onze lokale bibliobus. Eigenlijk had ik hem maar meegenomen, omdat ik anders niks meer had te lezen. De titel sprak me aan anders was ik denk ik niet aan het boek begonnen. Toen ik de achterkant had gelezen, wou ik graag weten hoe het ging aflopen.
Hoofdpersonen
De hoofdpersoon van dit boek is Simone
Ze is een meisje dat in een heel normaal gezin woont. Ze krijgen nieuwe buren, en daar kan ze erg goed mee opschieten. Maar misschien wel een beetje te goed?
Bijpersonen
De bij personen in dit verhaal zijn: Simon en Barbera, Amber, Martijn en haar vader en moeder.


Plaats
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is vooral in haar eigen huis. Ze woont in Haarlem. Maar er gebeuren ook veel dingen bij de buren. Waar ze veel aan het oppassen is. Het ergste in het verhaal gebeurd in Zeeland, in een vakantie huisje.
Tijd
Het verhaal speelt zich gewoon in deze tijd af. Het kon dus nu ook gebeurd zijn. In totaal is het hele verhaal in twee maanden gebeurd.
Schrijver
Dat is Greet Beukenkamp. Het boek is in het jaar 2005 geschreven.
Bladzijden
Het boek heeft 248 Blz
Samenvatting
Simone woont samen met haar ouders en haar broertje Martijn in Haarlem. Vandaag komen er nieuwe buren naast hun te wonen. Na een paar dagen klikt het meteen tussen Simon, de nieuwe buurman en Simone. Ze vragen haar ook al snel om eens op te passen op hun kindje Amber. Dat vindt Simone helemaal te gek! Wie wil dat nou niet. Lekker makkelijk geld verdienen.
Bij Simone thuis is het minder leuk. Martijn heeft last van ADHD. En daar leid het hele gezin onder. Hij kan soms heel erg kwaad worden. En na school moet er altijd iemand voor hem zijn. Daarom moet Simone soms gewoon even naar de buren vluchten. Om even uit dat vervelende zweertje te komen. Bij de buren is de zweer zo goed. Ze kan gewoon alles met ze bespreken. Barbera de buurvrouw, is voor Simone een tweede moeder.


Simone kijk best wel bij Barbera op. Wat heeft zei toch een mooi gezin.
Als Simone op een avond weer oppast, gaat ze stiekem die mooie jurk van Barbera passen. Ze voelt haar nu zo mooi. En ze vraagt zich af wat Simon nu van haar zal vinden. Maar waarom denk ze zo? Is ze verliefd op Simon? Deze gedachten gaan maar door haar hoofd.
De weken gaan voorbij. Simone komt steeds vaker bij Simon en Barbera. Ze moet ook helpen op een feestje van ze. Om dat Simine graag viool speelt vraagt Simon haar mee om naar een concert te gaan. Simone vindt het zo leuk. Dat is altijd al een droom voor haar geweest! Simone haar moeder die zelf ook viool speelt vindt het erg leuk voor haar. En daarom mag zo natuurlijk mee.
Die zelfde avond geniet Simone met volle teugen. Wat is het toch mooie muziek. In de pauze gaan ze samen een wijntje drinken. Eigenlijk vindt Simone wijn niet echt lekker. Maar ze wil niet klein zijn in het bijzijn van Simon. Als het concert is afgelopen merkt Simone dat ze een beetje te veel wijn heeft gehad. Ze moeten rennen naar de auto. Want het regent heel erg hard. Eenmaal thuis, bedankt Simone Simon voor de geweldige avond. Hij brengt haar nog even thuis. Als Simone naar binnen wil gaan, begint Simon haar ineens te zoenen. Was dit wel de bedoeling? Denk ze als ze in haar bed ligt. Ze heeft er twee gevoelens bij. Natuurlijk kan ze niet iets met Simon beginnen! Hij is getrouwd en heeft een kind. Maar van de ander kant vindt ze hem ook weer hartstikke leuk.
De dagen daarna spreken ze nergens over, en gaan te weer gewoon zijn gangetje. Simone verteld het aan niemand. Alleen haar broertje, volgens mij heeft die het wel door. Hij maakt steeds hele gekke opmerkingen tegen Simone. Zou hij het weten denkt ze.
Op een avond zit Simone huilend bij Simon en Barbera. Ze hadden thuis weer een ruzie, om Martijn. Zijn vader had beloofd om met hem naar het zwembad te gaan. Maar er is iets tussen gekomen. En nu kan het niet meer. Hij ging helemaal door het lint. Hij gooide met alles wat hij maar te pakken kon krijgen. Simone is maar gevlucht, ze kon het niet meer aan. Dan doet Barbera haar een voorstel. Ze vraagt of Simone ook een week mee wil naar Zeeland. Want Barbera en Simon willen er wel even tussenuit na al die drukte van de verhuizing. En dan willen ze Simone mee hebben als oppas. Dan kunnen ze ’s avonds ook nog even weg als ze dat willen. Simone wordt direct vrolijk. Wat een leuk idee. Ze mag gewoon mee op vakantie naar Zeeland. En ze krijgt er ook nog voor betaald! Maar moet ze dat nou wel doen? Nu het niet zo goed met Martijn gaat. Ze kan haar ouders er ook niet alleen voor laten staan.
Het is zaterdag avond en Simon en Barbera komen even langs om koffie. Ze leggen het voorstel van ze voor aan de ouders van Simone. Ze hadden dit niet verwacht. Maar ze snappen dat het ook wel even goed is voor Simone om er even tussen uit te gaan. En ze gaan dus ook akkoord met het voorstel.
Als ze in Zeeland zijn voelt Simone dat het niet helemaal goed zit tussen Simon en haar. Er hangt steeds een spanning tussen ze in. En als Barbera ’s avonds even weg is, probeert Simon haar weer te zoenen. Maar Simone keert het.
De volgende avond, voelt Barbera haar niet echt lekker. En besluit ze om vroeg naar bed te gaan. Simone en Simon hebben het die avond erg gezellig en gaan dan aan de wijn. Simon geeft Simone steeds meer wijn. Tot dat ze dronken is. Als Simone in bed ligt voelt ze ineens iemand naast haar liggen. En vanaf daar gaat alles heel snel. Simon verkracht Simone. Ze kan niet met haar gevoelens omgaan. En is doods bang voor Simon geworden. Maar ze wil ook niet naar huis. Ze kan de volgende avond ook niet slapen. Alles wat ze ook maar hoort schrikt ze van. Gelukkig komt hij die nacht niet weer. Maar toch gebeurd het die vakantie nog een keer. Simone besluit weg te lopen.
Eenmaal thuis besluit Simone niks tegen iemand te zeggen. Want Simon heeft haar bedreigt. Hij zou wel even aan iedereen vertellen dat ze een slet is. En dat ze het zelf wou. Simone zit met haar zelf in de knoei. Ze is net weer een beetje bij gekomen van haar long ontsteking, maar op school gaat het nog steeds niet goed. Haar vriendin merkt aan haar dat er iets is. Maar ze zegt nog steeds niks. Op een dag spreek te met Vincent. Hij weet wat er met haar aan de hand is omdat zijn zusje ook is misbruikt. En hij herkent het gedrag van Simone. Als Vincent het verhaal van zijn zusje vertelt kan Simone het niet langer voor zich houden. Ze barst in tranen uit.
Ze voelt haar een stuk beter nadat ze met Vincent heeft gepraat. Maar Vincent heeft tegen haar gezegd dat ze het toch een keer aan haar ouders moet vertellen. Daar kijkt ze erg tegen op. Maar op het advies van Vincent schrijft ze een brief aan haar ouders. Dat is een hele opluchting. Haar ouders steunen haar heel erg. En helpen haar goed. Simone is daar blij om. Want ze was heel erg bang voor de reactie van haar ouders. Later gaat ze toch aangifte doen tegen Simon. Ze vindt het, het aller ergste voor Barbera. Maar die vindt het heel erg wat er met haar is gebeurd. Simone heeft het nu afgesloten. Maar dit zal ze haar hele leven met zich mee dragen.

Nawoord
Wat een heftig boek… Ik was er stil van toen ik het boek had gelezen. Het is echt heel erg als je zoiets hebt mee gemaakt. En als je er ook nog eens niet over durft te praten is nog veel erger. Dan kan je, je gevoelens niet kwijt. En andere mensen snappen niet waarom je, je zo gedraagt. Als ik zoiets had meegemaakt weet ik niet wat ik zou doen. Je kan nu misschien wel makkelijk zeggen dat je het aan je ouders gaat vertellen. Maar misschien doe je dat zelf ook wel niet in z’n situatie. Ik kan alleen zeggen over dit boek. Dat ik echt een heel mooi, en aangrijpend boek vond. Zeker de moeite waard om hem weer eens te lezen!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.