Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Te snel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1217 woorden
  • 24 januari 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
8 keer beoordeeld

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


-Caja Cazemier is op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren. In haar jeugd woonde ze in Groningen. Na de middelbare school ging ze Nederlands studeren. Ze stond tien jaar voor de klas, eerst op een scholengemeenschap in Spijkenisse en daarna in Leeuwarden, waar ze ook woont met haar man en drie zoons. In 1996 is ze gestopt met lesgeven en nu besteedt ze alle tijd aan het schrijven. In 2008 heeft ze voor haar boek Vamp de prijs van de jonge jury gekregen.

-Het boek is geschreven in 1997, er is een 2009 een herziene uitgave van uitgekomen.

-Het is een dramaboek

-De titel slaat op het ongeluk van Tim. Hij reed te snel (en zonder helm) over een weg en kreeg een ongeluk. Ook slaat het op zijn leven, wat te snel was afgelopen.

- Wat is het onderwerp/probleem van het verhaal?

Het onderwerp van dit boek is wat er allemaal gebeurt met de nabestaanden van een overleden persoon. In dit boek wordt er door Frank en Eline’s ogen gekeken, waardoor je Tim heel goed leert kennen. Het boek laat zien wat mensen voelen, denken en doen na het verlies van iemand waar ze veel van hielden.

-Hoofdpersonen:

Eline: Ze is 15 jaar heeft lang bruin haar. Ze heeft zes weken verkering met Tim als hij overlijdt, maar in deze korte tijd heeft ze hem goed leren kennen. Van zichzelf is ze een verlegen en eenzaam meisje. Door Tim is ze meer zichzelf en voelt ze zich veilig bij hem.

Frank: Hij is 17 jaar oud, later in het boek wordt hij 18. Voor zijn gevoel was hij altijd minder dan Tim. Hij haalde lagere cijfers, was minder stoer, was meer onzeker en Tim ging er vaak met zijn vriendinnetjes vandoor. Hij kan met zijn ouders niet over de dood van Tim praten, omdat ze het te druk hebben hun eigen winkel. Daarom zoekt hij Eline op.

-Bijpersonen:

Roy en Arjen: Vrienden van Tim

Floris: Een vriend van Frank

Ilse: De beste vriendin van Eline



-Het verhaal speelt zich in het begin af in Luxemburg waar de excursie van Eline plaatsvindt later vooral op thuis bij Eline en Frank en op school.

-Het verhaal speelt zich af in het heden.

-Het verhaal begint bij Eline als ze op het punt staat om op excursie te gaan maar nog op Tim staat te wachten om gedag te zeggen, het verhaal eindigt Bij Frank hij heeft de spullen die in het doosje van Tim zaten eruit gehaald en bekeken, er zat een foto van hem en Tim in en een foto van een motor die hij dan gaat inlijsten.

- Het verhaal is in chronologische volgorde verteld met af en toe flashbacks dat is dan bijvoorbeeld als Eline in haar dagboek schrijft en verteld wat er allemaal gebeurd is en er is ook een flashback in het begin dat is dan na dat Eline terugkomt van excursie en te horen krijgt dat Tim dood is en word verteld hoe dat gebeurd is en wanneer.

-Het verhaal kan echt gebeurd zijn omdat iedereen wel eens in aanraking komt met de dood van een goede vriend of familielid, en dat verdriet moet je dan ook verwerken.

-Milieu: Middenklasse



-Lange samenvatting:



De vijftienjarige Eline heeft zes weken verkering met Tim Halbesma als ze met leerlingen van haar klas op een driedaagse excursie naar Luxemburg gaat. Voor het vertrek wil ze nog even met Tim spreken, maar die ziet ze nergens. Als de leerlingen terugkeren van de reis, vertelt een leraar vlak voor de aankomst bij school dat Tim de avond voor hun vertrek naar het buitenland een ongeluk met zijn bromfiets heeft gehad en is overleden. Eline is totaal van streek. Samen met haar moeder gaat ze naar het rouwcentrum, waar Tim opgebaard ligt. Ze ontmoet daar ook Tim’s oudere broer Frank. Een dag later is Eline ook aanwezig bij Tim’s begrafenis. In de weken erna ontmoet Eline Frank weer. Ze praten samen over Tim. Geen van beiden kunnen ze hem vergeten. Eline en Frank blijven met elkaar omgaan en worden een beetje verliefd op elkaar. Het grootste deel van hun gesprekken gaat over Tim. Eline vertelt dat Tim vaak onzeker was. Frank gelooft haar niet. Hij kent Tim alleen maar als een stoere, vrolijke jongen. De vriendschap tussen Eline en Frank verloopt vrij moeizaam: voortdurend staat Tim’s schim tussen hen in. Na Tim’s overlijden heeft Frank in zijn kamer een doos met privé spullen gevonden. Hij durft er niet zo goed in te kijken en brengt die bij Eline. Voortdurend blijven Frank en Eline aan Tim denken. Ze missen hem allebei vreselijk en weten niet goed hoe ze met zijn dood en hun verdriet om moeten gaan, het is moeilijk om daar met anderen over te praten. Die begrijpen hen vaak niet. Het gaat uit tussen Frank en Eline als hij tegen haar zegt dat ze Tim in hem zoekt en ze daar fikse ruzie over krijgen. Na een tijdje zoekt Eline weer contact met hem, maar ze maakt duidelijk dat ze voortaan alleen maar vriendschap wil. Dat lijkt Frank ook het beste. Hij vraagt haar of hij eens in de doos met Tim’s spullen mag kijken. Dan ontdekt hij dat Eline gelijk had toen ze vertelde over Tim’s onzekerheid. In de doos zitten allerlei knipsels en gedichten die gaan over eenzaamheid, je somber voelen en het niet zien zitten. Frank en Eline kenden blijkbaar elk een andere kant van Tim. Op 22 mei, als Tim een jaar dood is, organiseert Eline samen met enkele vrienden en vriendinnen een herdenkingsbijeenkomst op school. Er worden gedichten voorgelezen en muziek gemaakt. Eline houdt een toespraak waarin ze haar gevoelens naar voren brengt. Ze vertelt over de onzekere kant van Tim, over haar verdriet, over haar problemen met het verwerken van Tim’s dood en haar boosheid over de late bekendmaking van zijn overlijdende verwijt de leraren dat ze meteen bij het vertrek hadden moeten vertellen wat er gebeurd was. Na afloop geeft Eline de doos met prive spullen van Tim aan Frank terug. Beiden zullen ze Tim nooit vergeten, maar ze hebben wel leren leven met zijn dood.

-Korte samenvatting:

Tim, de vriend van Eline overlijdt na een brommerongeluk. Eline is hierdoor helemaal van streek. Dan ontmoet ze Frank, de broer van Tim. Samen kunnen ze het goed met elkaar vinden en praten ze over Tim. Ze raken verliefd op elkaar. Maar later krijgen ze door dat de relatie niet werkt, doordat Tim tussen hen in zit. Het raakt uit, maar ze willen echter wel vrienden blijven. Als Tim een jaar dood is, organiseren Tim en Eline samen met nog een paar vrienden een herdenkingsdienst voor Tim. Eline verteld hier over haar onzekerheid, verdriet en boosheid tijdens haar verwerkingsperiode van Tim’s dood. Frank en Eline zullen Tim nooit vergeten, maar hebben leren leven met zijn dood.

Mening: Ik vond het een zielig en mooi boek:

Zielig:

-Het moment dat Eline te horen kreeg dat Tim overleden is.

-Dat Frank de doos vind waar opstaat DIT IS PRIVE!!! Dus AFBLIJVEN met je vuile poten, FRANK!



Mooi:

-Op de momenten dat Frank en Eline terugdenken aan de mooie tijden samen met Tim.

-Als ze een herdenkingsdienst voor Tim organiseren en Eline dan heel openhartig spreekt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"