Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Te snel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 731 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
15 keer beoordeeld

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens Titel: Te Snel
Schrijfster: Caja Cazemier
Jaar v/d eerste druk: 1997
Aantal bladzijden: 139 Korte samenvatting (max. 100 woorden) Tim, de vriend van Eline overlijdt na een brommerongeluk. Eline is hierdoor helemaal van streek. Dan ontmoet ze Frank, de broer van Tim. Samen kunnen ze het goed met elkaar vinden en praten ze over Tim. Ze raken verliefd op elkaar. Maar later krijgen ze door dat de relatie niet werkt, doordat Tim tussen hen in zit. Het raakt uit, maar ze willen echter wel vrienden blijven. Als Tim een jaar dood is, organiseren Tim en Eline samen met nog een paar vrienden een herdenkingsdienst voor Tim. Eline verteld hier over haar onzekerheid, verdriet en boosheid tijdens haar verwerkingsperiode van Tim’s dood. Frank en Eline zullen Tim nooit vergeten, maar hebben leren leven met zijn dood. Titelverklaring Dit boek heeft de titel “Te snel”. Er zijn meerdere verklaringen voor “te snel” in dit boek. “Te snel” slaat op de liefde tussen Eline en Tim. Eline en Tim hadden namelijk nog maar zes weken een relatie met elkaar, maar die toch erg serieus was en langer aanvoelde. “Te snel” kan ook slaan op het leven van Tim, dat te snel voorbij was. Hij was nog maar net zestien jaar.
Mijn mening over het boek + argumenten Ik vind het een heel mooi en aangrijpend verhaal. Dat komt vooral doordat je door het onderwerp leert te begrijpen hoe erg het is om een dierbaar iemand te verliezen. Je staat er echter nooit bij stil dat dit ook jezelf kan overkomen. In dit verhaal lees je hoe het is om iemand te verliezen. Emotivistisch argument: Toen ik het boek las, leefde ik helemaal mee met de hoofdpersonen. Het kan echt immers echt gebeuren. Soms las ik het boek zelfs met een brok in mijn keel, bijvoorbeeld wanneer Frank op zijn broer Tim zit te wachten maar die maar niet thuiskomt. Structureel argument: Ik vond de opbouw van het boek erg goed, omdat het verhaal in chronologische volgorde verteld is. Soms las je ook terugblikken (flashbacks) van de hoofdpersonen uit het verleden. Bijvoorbeeld wanneer Frank terugdenkt aan de gelukkige tijden samen met zijn broer toen ze klein waren en wanneer Eline terugdenkt toen Tim haar over zijn onzekerheid vertelde. Hierdoor kreeg je een beter idee wat voor een soort persoon Tim was en leek het net alsof je zelf één van de hoofdpersonen was. Verwerkingsopdracht: punt 4 Ontstaan van het probleem: Als Eline terugkomt van haar schoolreisje, vertelt een leraar dat Tim, de avond voordat ze naar Luxemburg zijn gegaan, is omgekomen bij een brommerongeluk. Hij was tegen een boom aangereden. Eline voelt zich hierdoor erg ellendig omdat haar relatie met Tim, zo snel nadat die is begonnen, tot een einde komt. Verbetering van het probleem: Als Eline met haar moeder naar het rouwcentrum gaat ontmoet ze daar de broer van Tim, Frank. Na de begrafenis ontmoet Eline Frank weer. Eline voelt zich bij Frank minder eenzaam en ellendig. Ze blijven met elkaar omgaan en worden verliefd. Ze praten grotendeels over Tim. Eline vertelt hoe onzeker hij was en Frank vertelt over hoe stoer hij altijd deed. Het blijkt dus dat ze beide een andere Tim kenden. Situatie aan het eind van het verhaal: De relatie tussen Eline en Frank raakt uit, doordat Tim tussen hen in zit. Ze willen echter wel vrienden blijven en ze willen nog iets voor Tim doen. Daarom organiseren ze een herdenkingsdienst voor Tim, waar iedereen zijn of haar gevoelens en emoties kan uiten. Na deze herdenkingsdienst blijft Tim natuurlijk voor altijd in Eline’s en Frank’s gedachten, maar hebben ze leren leven met zijn dood.
Over de schrijfster: Caja Cazemier Informatie over de schrijfster
Caja Cazemier is op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren. In haar jeugd woonde ze in Groningen. Na de middelbare school ging ze Nederlands studeren. Ze stond tien jaar voor de klas, eerst op een scholengemeenschap in Spijkenisse en daarna in Leeuwarden, waar ze ook woont met haar man en drie zoons. In 1996 is ze gestopt met lesgeven en nu besteedt ze alle tijd aan het schrijven. Soort boeken die ze schrijft
Caja zoekt onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij in de puberteit zitten: school, ouders, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen enz. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"