Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Te snel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 834 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Gegevens over het boek auteur: Caja Cazemier
titel: te snel
uitgever: Van Holkema & Warendorf
jaar van uitgave: 1997 2. Gebeurtenissen Eline heeft zes weken verkering met Tim als ze met haar klas op een driedaagse excursie naar Luxemburg gaat. Voor haar vertrek wil ze nog even met Tim praten, maar die is in geen velden of wegen te bekennen. Als de leerlingen terugkeren van de reis, vertelt de leraar vlak voordat ze bij school aankomen dat Tim de avond voor hun vertrek een dodelijk ongeluk met zijn bromfiets heeft gehad. Eline is erg overstuur. Samen met haar moeder gaat ze naar de plaats waar Tim opgebaard ligt. Ze ontmoet daar ook Tims oudere broer Frank. Een dag later is Eline ook bij Tims begrafenis. In de weken erna ontmoet Eline Frank weer. Ze praten over Tim. Ze kunnen hem beiden niet vergeten. Eline en Frank gaan meer met elkaar om en worden verliefd op elkaar. Ze praten vooral over Tim. Eline vertelt dat ze weet dat Tim vaak niet zo zeker was. Frank gelooft haar niet. Hij kent Tim alleen maar als een stoere, vrolijke jongen. De vriendschap tussen Eline en Frank gaat niet erg goed: voortdurend staat Tims geest tussen hen in. Na Tims overlijden heeft Frank in Tims kamer een doos met spullen gevonden. Hij kan er niet in te kijken en brengt de doos bij Eline. Het gaat uit tussen Frank en Eline als hij tegen haar zegt dat ze hem op Tim vindt lijken en dat ze door met Frank om te gaan een deel van Tim bij zich heeft en daar kregen ze ruzie over. Na een tijdje zoekt Eline weer contact met hem, maar ze vindt wel dat ze voortaan alleen maar vrienden zijn. Dat vindt Frank ook. Hij vraagt of hij eens in de doos met Tims spullen mag kijken. Dan ontdekt hij dat Eline gelijk had toen ze zei dat Tim onzeker was. In de doos zitten allerlei verhalen, knipsels en gedichten die gaan over eenzaamheid en het niet zien zitten. Frank en Eline kenden dus beide een andere kant van Tim. Als Tim een jaar dood is, organiseert Eline samen met enkele vrienden en vriendinnen een herdenkingsbijeenkomst op school. Ze zullen Tim nooit vergeten, maar ze hebben wel moeten leren leven met zijn dood. 3. Persoonlijke beleving Ik vind het een realistisch boek, omdat wat er in het verhaal gebeurt, dagelijks gebeurt. Iedereen uit je omgeving komt wel in aanraking met de dood. Ik vind het ook een ontroerend boek. Sommige delen van het boek heb ik met een brok in mijn keel gelezen, omdat het op sommige momenten heel zielig en somber is bijvoorbeeld als Eline eindelijk te horen krijgt dat Tim is overleden. Ik heb het meest meegeleefd met Frank, hij heeft niet echt een grote rol in het boek maar ik zou het ook allemaal niet meer weten als mijn zusje ineens uit mijn leven zou verdwijnen.
4. Ruimte Als Tim nog leeft worden de plaatsen heel mooi beschreven, maar naar zijn dood wordt er meer somber beschreven. Op de avond dat Tim het brommerongeluk kreeg regende het, ik denk dat dat wel een belangrijke weersomstandigheid is. Het boek is verdeeld in 4 seizoenen, Tim gaat dood in de lente en het boek eindigt ook in de lente bij zijn herdenking. De beschrijving van het weer tijden het ongeluk van Tim is bedoeld om spanning op te wekken. De andere beschrijvingen zijn niet belangrijk. 5. Tijd het verhaal begint in mei van ongeveer deze tijd. Als Tim overlijdt is het precies 22 mei. Het verhaal loopt wel redelijk goed af. Frank en Eline missen Tim nog wel, maar ze hebben zijn dood grotendeels verwerkt. Er komen wel flashbacks voor want er wordt veel teruggeblikt op het ongeluk van Tim. De passages worden niet uitgebreid besproken. De tijd heeft niet echt het doel om spanning te wekken. 6. Perspectief Het boek heeft een hij/zij-perspectief. Het doel van het perspectief is niet om spanning op te wekken, omdat er niet erg veel spanning in het boek zit. 7. verteller Het is geen ik-verteller en het is een onzichtbare schrijver. 8. personages De hoofdpersonen zijn Eline en Frank. Over het uiterlijk ven Eline is niet zoveel bekend alleen wel dat ze lang bruin haar heeft. Ze is 15 jaar en zit op de 3 MAVO. Ze is best wel op zichzelf en verlegen, maar door Tim durft ze meer zichzelf te zijn. Over het uiterlijk van Frank is helemaal niets bekend. Er is wel gezegd dat hij op zijn broer, Tim, lijkt. Frank is 17 jaar oud. Voor zijn gevoel was hij altijd minder dan Tim. Hij haalde lagere cijfers, was minder stoer, was meer onzeker en Tim ging er vaak met zijn vriendinnetjes vandoor. Hij kan met zijn ouders niet over de dood van Tim praten, omdat ze het te druk hebben hun eigen winkel. 9. stijl De stijl van de schrijver is eigenlijk niet zo goed te herkennen. Wel heeft de schrijver een vrij modern taalgebruik.
10. thema Het thema is de dood en het verwerken daarvan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"