Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1247 woorden
  • 12 juni 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
139
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1)Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb voor dit boek gekozen omdat het me een interessant boek leek. Ik had eerst de achterkant gelezen en dat sprak me aan. Ik lees wel vaker romantische boeken en niet zo vaak boeken over de dood, dus ik vond het interessant om een keer een boek over een ander thema te lezen.

2a)Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat.
Op de kaft zie je een jongen en een meisje die aan het knuffelen zijn. Vaag op de achtergrond zie je een jongensgezicht. Verder zie je allemaal vage groene strepen.

b)Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?
De twee knuffelende mensen zijn Frank en Eline. Het jongensgezicht op de achtergrond is Tim, de broer van Frank. Tim was Elines vriendje, nu hij overleden is zoeken Eline en Frank steun bij elkaar en kijkt Tim toe. De groene strepen zijn bomen in een snelle flits; dit zag Tim toen hij een brommerongeluk kreeg. Hij werd van zijn brommer geslingerd en viel tegen een boom aan. Dit was het beeld dat hij zag.


3)Geef een titelverklaring.
‘Te snel’ heeft eigenlijk meerdere betekenissen in dit boek. Ten eerste is Tim veel te jong (dus te snel) gestorven. Ten tweede heeft iedereen te snel over Tim geoordeeld. De meesten zagen hem als een irritante en stoere jongen met een grote mond die nergens om gaf. Later blijkt dat hij eigenlijk erg onzeker over zichzelf is; verlegen en gevoelig.

4)Tot welke genre behoort het boek?
Het behoort tot het drama genre.

5a)Wat is het onderwerp (thema) van het boek?
Het boek gaat vooral over de dood, het verlies van iemand en het verwerken en omgaan met de dood. Maar ook over het oordelen van mensen.

b)Welke bedoeling heeft de schrijfster met het boek?
De bedoeling is om mensen te raken met dit verhaal. Laten zien hoe het leven kan lopen en hoe groot de gevolgen voor de nabestaanden kunnen zijn. Haar bedoeling is ook om mensen te laten leren omgaan met verlies en dood. Hoe je elkaar kan steunen en hoe je het verlies kan verwerken.

6)Is het een interessant onderwerp? Leg je antwoord uit.
Ja, ik vind het wél een interessant onderwerp, maar niet een van de leukste. Ik vind het interessant omdat je hierdoor een beetje gaat nadenken en beter leert om te gaan met dood en verlies. Maar je wordt er niet echt vrolijk van.


7)Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.
Er zijn 3 hoofdpersonen in dit boek: Eline, Tim en Frank.

Eline heeft een erg open karakter. Ze is vrolijk, spontaan en opgewekt. Maar als haar vriend overlijdt, is ze erg somber, huilerig, verdrietig, boos, sip en down. Ze heeft blauwe ogen en bruin, lang, stijl haar.

Tim heeft een tweezijdig karakter. Enerzijds is hij heel erg irritant, stoer en brutaal. Anderzijds is hij erg lief, slim, zorgzaam, gevoelig, onzeker en verlegen. Tim heeft kort, bruin haar.

Frank is vaak jaloers, meelevend, vriendelijk, onzeker, gevoelig en verlegen. Hij heeft korte, blonde krullen en bruine ogen.

8)Vertel kort waar het boek over gaat.
Eline is vijftien jaar en heeft (in het geheim) zes weken verkering met Tim als ze met leerlingen van haar klas op een driedaagse excursie naar Luxemburg gaat. Voor het vertrek wil ze nog even met Tim spreken, maar ze ziet hem nergens. Als de leerlingen terugkeren van de reis, vertelt een leraar vlak voor de aankomst op school dat Tim de avond voor hun vertrek naar het buitenland een ongeluk met zijn brommer heeft gehad en is overleden. Eline is helemaal van streek, verdrietig, boos en wil antwoorden op haar vragen. Samen met haar moeder gaat ze naar het rouwcentrum, waar Tim opgebaard ligt. Daar ontmoet ze Tims oudere broer Frank. Een dag later Eline ook aanwezig bij Tims begrafenis.

In de weken erna komt Eline Frank weer tegen. Ze praten samen over Tim. Geen van beiden kunnen ze hem vergeten. Eline en Frank blijven met elkaar omgaan en worden een beetje verliefd op elkaar. Het grootste deel van hun gesprekken gaat over Tim. Eline vertelt dat Tim vaak onzeker was. Frank gelooft haar niet. Hij kent Tim alleen maar als een stoere en vrolijke jongen. De vriendschap tussen Eline en Frank verloopt vrij moeizaam: steeds staat Tim tussen hen in.

Na Tims overlijden heeft Frank in zijn kamer een doos met privé-spullen gevonden waar op stond: ‘DIT IS PRIVÉ!!! dus AFBLIJVEN met je vuile poten, FRANK!’. Frank durft de doos niet open te maken en brengt die bij Eline. Voortdurend blijven Frank en Eline aan Tim denken. Ze missen hem allebei vreselijk en weten niet goed hoe ze met zijn dood en hun verdriet om moeten gaan, het is moeilijk om daar met anderen over te praten. Ze begrijpen hen vaak niet. Frank zegt tegen Eline dat ze Tim in hem zoekt en ze krijgen hier erge ruzie over. Het gaat dan ook uit tussen Frank en Eline. Na een tijdje zoekt Eline weer contact met Frank, maar ze maakt duidelijk dat ze voortaan alleen maar vriendschap wil. Dat lijkt Frank ook het beste.

Hij vraagt haar of hij eens in de doos met Tims spullen mag kijken. Dan ontdekt hij dat Eline gelijk had toen ze vertelde over Tims onzekerheid. In de doos zitten verschillende liedjes en gedichten die gaan over eenzaamheid, je somber voelen en het allemaal niet meer zien zitten. Frank en Eline kenden blijkbaar elk een andere kant van Tim. Op 22 mei, als Tim een jaar dood is, organiseert Eline samen met enkele vrienden en vriendinnen een herdenkingsbijeenkomst op school. Er worden gedichten voorgelezen en muziek gespeeld. Eline houdt een toespraak waarin ze haar gevoelens naar voren brengt. Ze vertelt over de onzekere kant van Tim, over haar verdriet, over haar problemen met het verwerken van Tims dood. Ook vertelt ze dat ze de leraren de late bekendmaking van Tims overlijden verwijt, ze hadden meteen bij het vertrek moeten vertellen wat er gebeurd was. Na afloop geeft Eline de doos met privé-spullen van Tim aan Frank terug. Beiden zullen ze Tim nooit vergeten, maar ze hebben wel leren leven met zijn dood.

9)Geef je beargumenteerde mening over het boek.
Ik vond het een erg goed en aangrijpend boek, vooral omdat het heel werkelijk is geschreven. Je wordt in het verhaal betrokken, je leest alle gevoelens en gedachten van Eline en Frank. Ik vond het ook een erg meeslepend boek omdat de schrijfster een soort gelijke gebeurtenis heeft meegemaakt. Dit wordt ook in het begin vermeld. Wel is het een verhaal dat je niet moet lezen als je opgevrolijkt wilt worden, het is namelijk heel zielig en somber, omdat het om de dood van Tim gaat. Deze gebeurtenis brengt veel verdriet met zich mee. Ik las het soms dan ook met een brok in mijn keel en het ontroerde me echt. Ik kan goed begrijpen dat Eline en Frank heel erg in de war zijn door Tims dood, dat ze vol zitten met verdriet, onbegrip en boosheid.

Ik heb van dit verhaal geleerd dat als je te maken krijgt met de dood van iemand die je dierbaar is, je hele wereld kan instorten maar dat je moet proberen verder te leven, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Kortom, ik vond het een erg mooi, maar zielig boek en het is zeker een aanrader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Een erg goed verslag, duidelijk en gedetailleerd. Ik heb morgen mijn boekproefwerk, en ik denk dat ik hier zeker veel aan heb!

10 jaar geleden

A.

A.

Jij bent volgens mij de enige met een titelverklaring. :D

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"