Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1623 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 20 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
139
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Gegevens over het boek:
Titel: Te snel.
Auteur: Caja Cazemier.
Uitgever: Van Holkema & Warendorf.
Plaats van jaar en uitgave: 1997, Houten.
Aantal bladzijden: 139
Samenvatting:

Eline heeft 6 weken verkering met Tim, maar haast niemand weet het.
Als de 3de klassen 3 dagen op excursie gaan, wil Eline haar vriendje Tim nog even gedag zeggen, maar Tim is nergens te vinden.
Als ze terugkomen van de excursie blijkt dat Tim de avond voor de excursie, een brommerongeluk heeft gehad. In het ziekenhuis heeft hij heel even in coma gelegen, maar is kort daarna overleden.
Eline is erg van streek en is boos op de leraren, omdat de leraren het pas verteld hebben na de excursie.Als Eline samen met haar moeder naar het rouwcentrum gaat, ontmoet ze de broer van Tim, Frank. Na de begrafenis zien Eline en Frank elkaar vaak. Ze worden verliefd en krijgen verkering. Ze praten veel over Tim en ontdekken dat ze allebei een andere kant van hem kennen. Frank kent Tim als een stoere jongen die niet gevoelig is. Eline kent Tim als een gevoelige jongen die erg onzeker is over van alles.Thuis kregen Tim en Frank niet veel aandacht, nu Tim dood is krijgt Frank haast helemaal geen aandacht. Ook Eline heeft het erg zwaar met de dood van Tim, omdat veel mensen vinden dat zij zich aanstelt.

Na een tijdje gaat het uit tussen Eline en Frank, omdat Frank vind dat Tim tussen hem en Eline instaat. Als Frank op een dag een doos vind, met daarop een briefje DIT IS PRIVe!!! dus AFBLIJVEN met je vuile poten, FRANK!, durft hij hem niet open te maken, Frank geeft de doos aan Eline. Toch wil Frank weten wat er in de doos zit, het blijken brieven, een dagboek en gedichten te zijn.
Na een tijdje zoekt Eline weer contact met Frank, ze wil geen verkering meer, maar wil goede vrienden zijn.Een jaar na de dood van Tim organiseren Eline, Frank en wat vrienden van hun een herdenkingsdienst. Het onderwerp is HER-kennen, dit omdat iedereen de stoere kant van Tim kent, terwijl hij van binnen erg onzeker en gevoelig was. Tijdens de herdenking worden er liedjes gezongen, gedichten van Tim voorgelezen en er wordt een stukje uit zijn dagboek voorgelezen.
Na de herdenkingsdienst is Eline opgelucht en kan ze het verdriet om Tim een beetje los laten.Ook met Frank gaat het beter, hij heeft een nieuwe vriendin, krijgt meer aandacht thuis en ook hij kan Tim nu een beetje loslaten.

2. Motivatie:
Een reden waarom ik dit boek heb gekozen is omdat wij in de klas een paar fragmenten ervan hebben gelezen. En toen leek dit boek mij wel leuk.
Ook sprak dit boek mij aan nadat ik de achterkant had gelezen. Dit verhaal kan echt gebeurd zijn. Je wordt waarschijnlijk in dit boek geconfronteerd met de dood, dat is misschien wel leerzaam.

3. Opdrachten voordat je het boek gaat lezen:
- Op de kaft van het boek zie je een meisje op een tafel zitten. Waarschijnlijk op school want er staat een schooltas naast haar en er staan meerdere tafels net als in een lokaal.
- Ik vind de kaft van het boek mooi. Het beeld uit dat het meisje dat op die tafel ergens mee zit. Alsof ze verdrietig is en ergens mee zit. Ik denk dat de kaft wel te maken heeft met het boek zelf. Ik denk dat dat meisje iemand is uit het verhaal.

- Ik denk dat dit boek behoord tot de genres dood en liefde.
- Ik verwacht van het boek dat het dieper in gaat op de gevoelens van Eline en Frank. De gevoelens die zij hebben na de dood van Tim. Ik denk dat het boek niet saai is. Ik denk dat ik het erg snel zal uithebben.

4. Opdrachten nadat je het boek hebt gelezen:
Ik denk dat de titel “Te snel” slaat opdat het allemaal veel te snel is gegaan voor Eline. Ze had pas een korte tijd iets met Tim en daardoor hebben ze niet zoveel tijd met elkaar gehad. Ook slaat het op het ongeluk van Tim. Dat hij tijdens het ongeluk “te snel” heeft gereden. En dat zo zijn leven “te snel” was afgelopen.

Genre:
Liefde en de dood. Het klopt met mijn andere antwoord. Liefde namelijk om de verkering van Eline en Tim en later die van Eline en Frank. En de dood omdat Tim in dit boek overlijdt na een brommerongeluk.

Personages:
De hoofdpersonages zijn Eline en Frank.
Eline is 15 jaar en heeft lang bruin haar. Ze is een verlegen meisje. Haar gedrag is ongemakkelijk, als ze bij Frank is. Bij Tim voelde ze zich echter wel op haar gemak, ze voelde zich wel goed. Haar verhouding tot Tim was dat ze zijn vriendin was. Haar verhouding tot Frank is dat hij de broer was van Tim, maar later is het haar vriend en nog later gewoon een vriend. Ze is een eigenwijs meisje wat haar eigen wil heeft.

Frank is 17 in het boek maar wordt ook in dit boek 18 jaar. Voor zijn gevoel heeft hij altijd ondergedaan voor Tim. Hij haalde lagere punten, was minder stoer, meer onzeker en daarbij raakte hij zijn vriendinnetje ook nog eens kwijt aan Tim.
Frank was de oudere broer van Tim. En ging na de dood van Tim steeds vaker met Eline om. Ze hebben toen ook nog een tijdje iets met elkaar gehad.

De bijpersonages zijn vrienden van Tim, Roy en Arjen. Zij praten met Tim over Eline, ze waren een paar van de weinigen die wisten van de relatie van Eline en Tim. Van hen kom je weinig te weten want ze hebben geen grote rol in het verhaal. Ze zijn een beetje afstandelijk, omdat hun vriend pas is overleden. Ze weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan.
Floris, een vriend van Frank, probeert hem op te vrolijken, nadat Tim is overleden.
Ook tim is een bijpersonage. Hij was onder andere mensen erg stoer. Alleen bij Eline kon hij echt zichzelf zijn. Tim was het vriendje van Eline en het broertje van Frank.

Perspectief:
het verhaal is verteld door de ogen van 2 personen. Namelijk door de ogen van Frank en Eline.

Eline: Bladzijde 7: Eline staat dan bij de bussen op school op Tim te wachten. Je kunt dan in dat stuk lezen hoe zij zich voelt. En vooral dat zij dan nog helemaal niets weet van het ongeluk van Tim.

Frank: Bladzijde 37: Dan kun je lezen hoe Frank zich voelt op de dag van de begrafenis van Tim. Hij heeft dan ook de trui van Tim aan die hij expres heeft aan gedaan zodat hij Tim voor zijn gevoel dicht bij hem heeft.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af op de school van Eline en Frank. De herdenking van Tim een jaar na het ongeluk is ook op de school van Eline en Frank. Ook bij Frank en Eline thuis spelen veel stukken zich af.

Opbouw:
Het verhaal begint na de eigenlijke gebeurtenis. Het begin is dat Eline stata te wachten op Tim bij de bussen op school. Tim is dan al overleden alleen weet Eline het dan nog niet.

Het hoogtepunt van het verhaal ligt in het einde van het boek. Eline en Frank leren dan goed om te gaan met de dood van Tim. Ze organiseren dan ook met een paar vrienden, een jaar na de dood van Tim een herdenkingsdienst.

Het spanningsverhogende element in het boek is dat als je het boek leest dat je dan al meer weet dan Eline. Eline weet in het begin van het boek nog niet dat Tim is overleden. Terwijl de lezers dat eigenlijk al wel weten.(bladzijde 22).

Het verhaal eindigt met een open einde. Je weet bijvoorbeeld niet hoe het een jaar later met Frank en Eline gaat. En of ze dan weer een herdenkingsdienst organiseren.

Thema:
Ik denk dat het thema van het boek is : Het verwerken en omgaan van/met de dood.

Mening:
Ik vond dit boek “te snel” een erg mooi boek. Misschien komt dat omdat je het zelf ook onverwachts kan meemaken. Het kan zomaar gebeuren dat er iemand in je omgeving plotseling komt te overlijden. Maar het komt denk ik ook omdat Eline van mijn leeftijd is. Daardoor realiseer je je wel dat dit je gewoon kan overkomen. En dat het iedereen kan overkomen.
Ook de gebeurtenissen raakte mij erg. Zoals op het moment dat Eline hoort dat Tim overleden is. Hij was al overleden voordat ze op schoolreis ging. De leraren wisten er wel van maar hadden besloten dat ze het pas op de terug weg zouden vertellen omdat ze dachten dat niet zo veel mensen Tim kenden. De personages vind ik erg goed gekozen. Ze passen er goed in en stonden ook dicht bij Tim. Ook vond ik het erg verrassend dat Eline en Frank een tijdje iets met elkaar hebben. Zoiets had ik niet verwacht en ik vond het daardoor ook wel een beetje raar. Het onderwerp is goed gekozen. Ik heb zelf nog niet zoveel boeken gelzen over het onderwerp de dood. Misschien dat ik door dit boek er wel meer van ga lezen. Omdat ik wel heb gemerkt dat het boek mij raakt. De opbouw van het boek is spannend. Als je boek leest weet je meer dan de personen in het boek. Je wilt dan weten hoe het verder gaat en leest door een voor je het weet heb je het uit. Het taalgebruik is niet zo moeilijk en is duidelijk voor jongeren van ongeveer 14 15 jaar geschreven.
Kortom: ik vond het een erg mooi boek en ik zou het aan iedereen willen aanraden. Het is een boek dat je zo uitleest omdat het gewoon spannend is. Je wilt gewoon weten hoe het afloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

I vind het wel een goed boekverslag alleen dat het genre dood en liede is klopt niet, het is een jeugdroman. En ook dat Tim een ijpersoon is klopt niet, het hele boek draait juist om Tim. Maar ik heb wel veel aan je verslag gehad toen ik mijn eigen verslag moest gaan schrijven. Dankjewel=)

12 jaar geleden

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"