Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Te snel door Caja Cazemier

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Te snel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2322 woorden
  • 19 april 2001
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
194 keer beoordeeld

Boekcover Te snel
Shadow
Te snel door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A.
Plaats van uitgave: Houten
Jaar van uitgave: 1997
Druk: 1e
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Aantal bladzijden: 139

B.
Samenvatting:
Voordat Eline op driedaagse reis naar Luxemburg gaat wil zij nog even met Tim, haar vriend, spreken, maar ze kan hem nergens vinden. Als ze terugkomen, vertelt een leraar dat Tim is omgekomen in een brommerongeluk, de avond voor dat ze naar Luxemburg zijn gegaan. Hij was geslipt en tegen een boom geknald, zonder helm. Hij had een schedelfractuur en lag in coma. De volgende morgen overlijdt hij aan zijn verwondingen. Eline is helemaal van streek. Ze had zes weken een relatie met Tim, maar het voelde veel langer. Er waren maar weinig mensen die dat wisten en dat vindt Eline ook erg. Ze gaat samen met haar moeder naar het rouwcentrum, waar Tim opgebaard ligt. Ze ontmoet daar Tim zijn broer, Frank. Na de begrafenis ontmoet Eline Frank weer. Ze praten samen over Tim, ze kunnen hem beide niet vergeten. Ze blijven met elkaar omgaan en worden verliefd. Ze praten grotendeels over Tim. Eline verteld hoe onzeker hij was en Frank vertelt over hoe stoer hij altijd deed. Toch verloopt hun vriendschap stroef, Tim's schim staat voortdurend tussen hen in. Frank vindt een doos met persoonlijke spullen in Tim's kamer, met "DIT IS PRIVE !!! dus AFBLIJVEN met je vuile poten, FRANK !" erop. Hij durft er dus niet in te kijken en geeft die aan Eline. Het gaat uit als Frank zegt dat Eline steeds Tim in hem blijft zoeken. Na een tijdje zoekt Eline weer contact met hem, maar ze zegt wel alleen vrienden te willen blijven. Frank is het met haar eens en vraagt haar of zij in de doos wil kijken. Ze doen dat en hij ontdekt dat Eline gelijk had toen ze zij dat hij onzeker was. Er zaten allemaal knipsels en gedichten in over eenzaamheid en het niet zien zitten. Op 22 mei, als Tim een jaar dood is, organiseert Eline samen met enkele vrienden en vriendinnen een herdenkingsdienst voor Tim. Er worden gedichten voorgelezen en muziek gemaakt. Ze vertelt over de andere kant van Tim, zijn onzekerheid, haar verdriet en haar boosheid over het laat bekend maken van zijn overlijden. Na afloop geeft ze de doos aan Frank terug. Beiden zullen ze Tim nooit vergeten, maar ze hebben leren leven met zijn dood.

C.

Titelverklaring: De titel staat op het ongeluk van Tim. Hij reed te snel (en zonder helm) over een weg en kreeg een ongeluk. Ook slaat het op zijn leven, wat te snel was afgelopen.

Genre: Vriendschap en dood, en de verwerking daarvan.

Personages:
De hoofdpersonen zijn Eline en Frank.
Eline heeft zes verkering met Tim als hij overlijdt, maar in deze korte periode heeft ze hem goed leren kennen. Ze is vijftien jaar en heeft lang bruin haar. Van zichzelf is ze een verlegen en eenzaam meisje. Door Tim is ze meer zichzelf en voelt ze zich veilig bij hem. Daardoor komt de klap des te harder aan.
Haar gedrag is ongemakkelijk, als ze bij Frank is. Bij Tim voelde ze zich echter wel op haar gemak, ze voelde zich wel goed.
Ook is ze kwaad op de leraren omdat ze zo laat kwamen met het bericht dat hij was overleden. Haar verhouding tot Tim was dat ze zijn vriendin was. Haar verhouding tot Frank is dat hij de broer was van Tim, maar later is het haar vriendin en nog later gewoon een vriend.
Ze verandert zeker in het verhaal. Op het begin is ze ongelooflijk verdrietig en daarna blijft ze piekeren over Tim, de zin van het leven en de dood. Tim zal altijd in haar gedachten blijven, maar ze kan er op het eind wel mee leven. Haar opvatting is dat de leraren fout zaten, want zij had drie dagen plezier gehad, terwijl haar vriend door was. Haar invloed op Frank is dat ze samen over de dood van Tim komen, ze kunnen er met elkaar overpraten.

Frank, die anderhalf jaar ouder is dan Tim, kan zijn broer ook niet vergeten. Van zijn uiterlijk weet je niet veel. Hij is voor zijn gevoel altijd eigenlijk minder geweest als Tim. Hij haalde lagere punten, was minder stoer, meer onzeker en daar bovenop raakte hij ook nog wat vriendinnen kwijt aan Tim. Hij heeft het moeilijk met de reactie van zijn ouders. Met hen kan hij niet over de dood van Tim praten, ze hebben nooit echt aandacht aan hun kinderen besteed. Op een gegeven moment kan Frank er niet meer tegen en zegt dat tegen zijn ouders. Zijn vader kan het enigszins begrijpen en probeert zich wat meer met zijn zoon bezig te jouden. Dit lukt niet, iets waar hij het toch best moeilijk mee heeft. De verwerking van Tim's dood verloopt ook moeilijker doordat hij erachter komt dat hij anders was dan hij dacht. Hij probeert niet aan Tim te denken maar dat lukt hem niet. Frank schrikt wel als hij na zes maanden ontdekt dat hij niet meer weet hoe Tim er uit zag, hoe hij klonk. Door foto's komt het beeld weer boven, maar het doet wel iets met hem. Op den duur wordt er, volgens Frank, teveel over Tim gepraat en verbreekt hij de verkering. Het lijkt erop dat Eline een vervanger van Tim in Frank zoekt (ze lijken vreselijk veel op elkaar) en dat Frank door Eline wraak wil nemen op Tim die zijn meisjes afpikte.


Bijfiguren:
Dat zijn vrienden van Tim, Roy en Arjen. Zij praten met Tim over Eline, ze waren een paar van de weinigen die wisten van hun relatie. Van hen kom je weinig te weten want ze hebben geen grote rol in het verhaal. Ze zijn een beetje afstandelijk, omdat hun vriend pas is overleden. Ze weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan.
Floris, een vriend van Frank, probeert hem op te vrolijken, nadat Tim is overleden. Hij is een goede vriend en kan ook best met Frank praten, hij neemt geen afstand sinds de dood.

Tijd.
Tussen het begin en het eind van het verhaal verloopt een jaar. Van de dood van Tim tot de herdenking van zijn overlijden. Die zijn er om te laten merken hoe Tim was, hoe Eline en Frank voor zijn dood met elkaar omgingen. De gebeurtenissen zijn niet chronologisch verteld. Vooral in de eerst hoofdstukken zijn veel terugblikken. Ook later komen ze veel voor, als Frank en Eline terugdenken aan Tim. Het verhaal bevat grote tijdsprongen. Er zijn in totaal vijf delen die de namen lente, zomer, herfst, winter en weer lente hebben. In die delen wordt veel tijd overgeslagen.

Vertelsituatie.
Je leest het verhaal door de ogen van Frank en Eline, afwisselend. Je komt zo veel te weten over hun gevoelens en gedachtes, je kunt zo goed met beide personen meeleven.

Ruimte.
Het verhaal speelt zich op school, waar Eline en Frank beide op school zitten. Ook bij Frank en Eline thuis spelen veel stukken zich af.

Opbouw.
Het verhaal begint in een handeling, namelijk als Eline op Tim wacht, op school voordat ze weg gaat. Het 'probleem' is dat Tim overlijdt, dat is de belangrijkste gebeurtenis. Daaruit komen de rest van de gebeurtenissen uit. Dat is dus niet echt op te lossen, behalve dan dat ze er op het eind wel mee leren leven. Het hoogtepunt is op het eind, bij de herdenking van Tim. Zo komen Eline en Frank een beetje over de dood van Tim heen, ze leren er mee leven. Dat is ook het einde van het boek.

Thema en motieven.

Het thema is dood en het verwerken daarvan. Het motief is misschien dat je dood dit boek een soort idee hebt van hoe het is om iemand te verliezen.

Bedoeling.
De bedoeling is waarschijnlijk hetzelfde als het motief, een beetje laten weten hoe het is als er iemand doodgaat. Het kan mensen helpen bij het verwerken van de dood van iemand.

D.
Tekstbeleving.
Ik vind het een mooi boek, omdat het realistisch geschreven is. Het is wel heel triest, dat is wel jammer. Als je dit leest als je vrolijk bent ben je meteen down, bij wijze van spreken. Wat ik ook jammer vind aan dit boek is dat Tim in een van de eerste hoofdstukker overlijdt. Je weet bijna niks van hen, pas als je het boek uit hebt weet je iets van hem. Je weet net dat Eline iets met Tim heeft en dan hoor je dat hij dood is. Dat vind ik wel een nadeel.
Verder is het boek wel mooi geschreven, heel realistisch. Het onderwerp is ook wel eens leuk om te lezen, het is weer eens wat anders. De zinnen zijn best makkelijk en begrijpelijk. Eigenlijk net iets te, maar een literair boek is dan weer te volwassen. De bouw was best verwarrend, maar toch heel goed te begrijpen. Ook al liep alles door elkaar, het was goed te lezen. Het taalgebruik was best goed, een beetje de taal die jongeren gebruiken.
Door dat je het boek leest door de ogen van Eline en Frank, kom je goed te weten wat ze voelen. Je weet dan dat Eline het moeilijk heeft en dat Frank eigenlijk dezelfde gevoelens heeft. Daardoor kom je veel meer te weten dan wanneer je alleen door de ogen van Eline of alleen door de ogen van Frank leest.
Eigenlijk als ik alles op een rijtje zet vind ik het best een matig boek, maar toch vond ik het leuk om te lezen. Het is best een deprimerend boek, want Tim was eenzaam en zag het niet meer zitten, Eline was verdrietig omdat Tim overleed en Frank was ook down omdat hij een heel ander beeld van Tim had, en Tim overleden is. Als ik dit punt een cijfer zou moeten geven, gaf ik het een 7-.

E.

Informatie over de auteur.
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkernisse geboren. Haar jeugd bracht ze door in Groningen. Na de middelbare school werkte ze een jaar in de gezinsverzorging. In die periode besloot ze Nederlandse taal- en letterkunde te gaan studeren. Ze studeerde af op het onderwerp 'Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit'.
Ruim tien jaar later werkte ze als docente Nederlands, eerst in Spijkernisse en late in Leeuwarden. Haar jeugdboeken schreef ze tijdens de vakanties. In 1996 is ze gestopt met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan schrijven. Ze is getrouwd en heeft drie zoons. Ze debuteerde in 1992 met 'Portret van Sanne'. In 1995 kreeg haar tweede boek een eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 13 tot en met 16 jaar. De belangstelling van Caja Cazemier gaat uit naar de belevingswereld van jongeren tussen de 13 en 16 jaar, met name de manier waarop meisjes zich in die periode ontwikkelen. Daarbij gaat ze om met vragen zoals: Wie zijn ze? Hoe denken ze? Waar houden ze zich mee bezig? Met welke problemen hebben ze te kampen?
Haar inspiratie haalt ze vooral uit de vele verhalen van de leerlingen op haar school. Hoewel ze groot bewonderaarster is van de fantasierijke verhalen van Tonke Dragt, schrijft ze zelfs jeugdromans waarin alles echt gebeurt zou kunnen zijn.

Extra opdracht. B6, zoek een of meer gedichten en licht toe.

NIEMAND DIE HET HOORT
zachtjes fluistert hij mijn naam
zachtjes zegt hij in mijn oor,
de woorden 'ik hou van jou'
en belooft me nog zeer veel moois.
Vervolgens fluister ik hem
op mijn beurt
mijn beloftes en verwachtingen toe.
Hij zoekt naar mijn lippen
en kust ze,
zachtjes...
Ik word wakker
buiten staan de sterren hoog aan de hemel.
Ik huil,
niemand die het hoort
en zeker niet hij,
want hij is er niet bij.

Dit zou een gedicht van Eline kunnen zijn, omdat ze het zo erg vindt dat Tim dood is.
Ze wou dat ze deze dingen nog met hem had kunnen mee maken en dat is precies wat er in dit gedicht staat. Vooral de laatste zin 'want hij is er niet bij' klopt. Dit gedicht gaat namelijk over eenzaamheid en verdriet en Eline is best een beetje eenzaam als Tim sterft.


HIJ IS ER NIET MEER
Een kille wind waait door mijn hart
Een zee van tranen door mijn ogen
Waarom is de waarheid zo hard
Als mijn hoop in een klap vervlogen
Het gemis steekt in mij
door scherven van verdriet, ze doen zeer
Ik wou dat ze de woorden nooit zei
Maar ze waren er: "Hij is er niet meer"
- Joëlle Wiersema -

Ook dit zou een gedachte van Eline kunnen zijn. Dit meisje beschrijft precies wat Eline ook voelde toen ze hoorde dat Tim overleden was. Maar samen met Frank komt ze er overheen.

EEN DOEL INT LEVEN
Hoe ist het dat ik, eens geboren in vervlogen eeuw
nu slechts een schaduw in het dodenrijk,
het leven dat ik leef begrijp.

Ik verzamel stukjes van het antwoord

zonder vraag, aan een persoon die ik niet ken,
machtig voor de engel maar nietig in mijn geest.

En 'k weet dat ik nooit kennen zal het doel
van 't leven hier op aard, een mistig
rookgordijn dat de begeerde helderheid verdrukt.

De waarheid komt steeds vergezeld met
't afscheid van het leven in de vraag.
Zo ken ik 't antwoord op een ongestelde vraag
of niets in het totaal.

Ik leef in naïviteit maar sterf in wetendheid
- griet -

Dit zou een van de gedichten van Tim kunnen zijn, die hij in de doos bewaarde. Hij had in die doos gedichten die moeilijk te begrijpen waren, maar je kon er wel uit opmaken dat hij niet was zoals iedereen dacht. Dit was een kant van hem die niemand eigenlijk kende. Hij was ook onzeker, maar ondertussen deed hij net of hij stoer en zelfverzekerd was.

Deze gedichten heb ik op een internet-site gevonden:
http://gedichten-freaks.nl.
Dit is een site voor 'amateurs' die hun gedichten aan anderen willen laten lezen. Ook kun je reageren op de gedichten en aan de schrijver / schrijfster laten weten wat je er van vond, of je medeleven tonen.

REACTIES

M.

M.

elvira ik hou van je ,door jou goeie verslag,heb ik voor het eerst van mijleven een goed punt,voor boekverslagen,xxxxxjes mark

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Te snel door Caja Cazemier"