Tachtig door Jaap Scholten

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Tachtig
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 904 woorden
  • 23 februari 2002
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
13 keer beoordeeld

Boekcover Tachtig
Shadow
Tachtig door Jaap Scholten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwachting en reactie op het boek: Ik had weinig of geen verwachtingen van het boek. Ik heb het boek willekeurig gekozen. Toen ik het boek in mijn handen had, dacht ik dat het wel een moeilijk en ingewikkeld boek zou zijn. De illustratie op de voorzijde van het boek stelt een jonge vrouw voor die gehuld is in een beren/tijgerpak. De titel ‘tachtig’ past daar in de eerste instantie helemaal niet bij. Ik dacht dat het een moeilijk boek zou zijn omdat de illustratie en titel totaal niet bij elkaar pasten. Maar omdat ik weinig tijd meer had, heb ik het boek toch genomen. Mijn reactie op dit boek is eigenlijk gelijk aan mijn verwachting, ‘tachtig’ is voor mij een erg ingewikkeld boek De gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon worden zeer uitvoerig beschreven. De overgang van een gedachte naar een gebeurtenis is zeer moeilijk te onderscheiden. In het boek zitten veel flashbacks die ontzettend vertraagd zijn. Als de hoofdpersoon terugdenkt aan een bepaald moment gaat dat al bijna 2 pagina’s door dat vind ik lichtelijk overdreven. Er zijn ook een paar flashbacks waarna gelijk een tijdsprong volgt waardoor het allemaal nog moeilijker te begrijpen is. Ik heb veel moeite gehad met de samenvatting omdat de tijd zo door elkaar gegooid is dat de chronologische structuur er soms moeilijk in terug te vinden is. Mijn reactie op dit boek is dus zeer negatief en ik vind het jammer dat ik niet eerder aan mijn verslag was begonnen zodat ik nog een ander boek had kunnen uitkiezen. Samenvatting: Frederik komt uit een oude textielbaronnen geslacht, en die legt nog al beslag op hem. Frederik is zoals hij dat zelf zegt het zwarte schaap uit de familie. Frederik heeft twee broers die beide een goed betaalde baan en een leuk gezin hebben. De moeder van Frederik gaat op reis, en omdat Frederiks beide broers het te druk hebben vraagt ze hem nadat hij verplicht elk half jaar een weekje bij haar te logeren is op haar huis te passen. Omdat Frederik die maand zijn huur niet had betaald kwam dat mooi uit. Op de eerst dag van zijn verblijf gaan zijn moeder en hij samen op een begrafenis. Terwijl Frederik staart naar het graf, denkt hij over zijn vader. Op zijn verdere verblijf, gaat hij bij verschillende familieleden, vrienden en kennissen op bezoek. Hier probeert hij erachter te komen wat er precies met zijn vader gebeurt is. Als de twee weken gevorderd zijn en zijn moeder weer terug is wordt er een groot diner gegeven ter ere van de verjaardag van oma. Tijdens dat diner kondigt hij aan dat hij iets wil mededelen. De hele zaal luistert naar hem en hij staat in de belangstelling. Frederik schreeuwde over de tafels dat hij eindelijk wil weten wat er gebeurd was met zijn vader. De hele familie reageert op dat moment geschokt. Het verhaal eindigt dat Frederiks oom Frederik verteld dat Frederiks vader zelfmoord had gepleegd. Frederik barstte in tranen uit en vluchtte.
Mening en argument: De beschreven gebeurtenissen komen wel ‘echt’ op me over maar ik heb zelf niet zoiets meegemaakt in mijn omgeving. Er komen daarom ook geen herkenbare situaties in voor dus kan me ook moeilijk inleven. Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief. Frederik is een karakter die ontzettend moeilijk te begrijpen is. Er worden veel gedachten van hem beschreven zoals dat ook bij gedachten gaat. Daarmee bedoel ik dat het ook flitsen zijn die in elkaar over lopen. Ik heb het meerdere malen gehad dat ik een pagina voor de tweede of zelfs derde keer moest overlezen voor dat ik door had wat er nou werkelijk stond. Ik vond dat Frederik in vele gebeurtenissen onsympathiek over kwam. Ook heb ik me verwonderd over de moeder van Frederik. Ik kan me niet goed inleven in haar. Frederik’s moeder heeft in het verloop van jaren Frederik als het ware opgegeven, ze gaat er niet meer vanuit dat het nog iets met hem zal worden. Haar mening benadrukt ze vooral met dingen die ze tegen hem zegt zoals: ‘En hoe gaat het nou met je filmdingest?’ ‘Filmscript?’ ‘Ja, dat bedoel ik ja, je hebt het zeker weer niet afgemaakt net zoals je opleiding, basketbaltraining en eigenlijk al je hele leven doet?’ Na dit gesprek dwaalt Frederik met zijn gedachten af naar de baseballtraining dat hij dus niet had afgemaakt en wat de reactie van zijn moeder daar op was. Na die gedachtegang valt het verhaal weer in het gesprek met zijn moeder. Dat vind ik heel erg verwarrend en moeilijk. Dat komt heel vaak voor en heb ik ook bepaalde flashbacks overgeslagen om het verhaal maar beter te begrijpen. Ook kwam ik een paar keer tot de conclusie dat de flashback verder niet echt iets toevoegd aan het verhaal.In het boek zitten ook veel tijdverdichtingen, het is meerdere malen voorgekomen dat de tijdverdichting na een flashback kwam wat nog verwarrender was. Ik vond het enige spannende stuk in het boek de toespraak van Frederik op de verjaardag van zijn oma. Ik denk dat het komt doordat de spanning slecht is opgebouwd. Of dat ik de opbouw slecht heb begrepen doordat ik moeite had met de flashbacks. Het boek heeft een open einde omdat het niet duidelijk is wat frederik gaat doen hij dus loopt gewoon weg. Ik vind open eindes leuk om te lezen omdat je er daarna verder over na kan denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tachtig door Jaap Scholten"