Supertex door Leon de Winter

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 899 woorden
  • 24 september 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
253
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Supertex
Shadow
Supertex door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1.Algemene gegevens

Auteur: Leon de Winter
Titel: Supertex
Thema: Vervreemding van cultuur, hij weet niet hoe hij met het joodse geloof in de westerse wereld moet omgaan.
Motto: A sjo in gan-eydn iz ojk gut.
Verschenen in: September 1991
Eerste Druk: 1991,bezige bij
Gelezen druk: 2005,lijsters; Wolters-Noordhoff, groningen
Aantal blz: 202
Aantal hoofdstuken: 13

2. Samenvatting

Nadat de vader van Max Breslauer (dan 36 jaar) overlijdt, erft Max het succesvolle Supertex, een keten winkels van goedkope confectiekleding. Hij woont samen met de ex-minnares van zijn vader, Maria de Jong. Hij woont in een penthouse aan de Amstel en rijdt in een Porsche. Dit komt herhaaldelijk terug.

Hij rijdt ¡¦s morgens vroeg met 120 km per uur naar zijn werk om Jimmy Tdjin in Thailand te bellen, omdat zijn secretaresse haar werk niet goed had gedaan, zo dacht hij. Hij ontslaat haar. Later blijkt hij zelf de fout gemaakt te hebben. En vraagt of ze wil terug komen voor een hoger salaris, maar ze wil de baan niet terug.


Onderweg rijdt hij de jongste zoon uit een jidische familie aan en er ontstaat veel commotie. Max belt Maria en Robbie Goudsmit, zijn advocaat.

Op zijn werk belt hij zijn psychiater, mevrouw Jansen, en eist een onmiddellijke behandeling voor het dubbele tarief. Aan haar vertelt hij wat hij heeft meegemaakt in zijn leven. Hij is al eens eerder geweest, maar na de dood van zijn vader vindt hij het niet nodig om nog langer langs te komen.

Zijn vader, Simon Breslauer, was kwam uit het Poolse Lemberg en had in de oorlog het concentratiekamp Belzec overleefd. Hij was later de texiel met succes ingegaan, want toen hij stierf stond hij aan de top van Euro Textiel International BV. Hij was altijd een veeleisende man geweest, hij verwachtte onder andere van zijn oudste zoon dat hij advocaat werd. Zijn jongste zoon, Boy, was minder geleerd en kreeg een baan op de boekhoudafdeling van het bedrijf. Max (zijn oudste zoon) werd advocaat, maar ging na een aantal jaren ook in het bedrijf van zijn vader werken. Simon Breslauer belandde in juni 1989 met zijn Mercedes in de Loosdrechtse Plassen en verdronk. Hij had te veel gedronken.

Een maand later werd hij gebeld door Maria de Jong. Zij vertelt hem dat ze een verhouding heeft gehad met zijn vader. Ze wou haar auto houden, haar appartement en een maadlijkse toelage. Na verloop van tijd begint Max zelf een verhouding met haar, maar hier vertelt hij niet over.

Max was orthodox-joods opgevoed. Zijn ouders waren er altijd vanuit gegaan, dat hij met een joods meisje zou trouwen. Volgens de moeder van Max, was Max te lang vrijgezel gebleven. Ze wees hem op een aantal huwelijkskandidaten. Uiteindelijk koos hij zelf voor Ester d¡¦Oliviera, een nieuwe partner in de advocatenmaatschappij waar hij werkte.

Zij had net een huwelijk achter de rug met een musicus die haar nog steeds lastigviel. Op een dag pleegde hij zelfmoord en Esther kreeg hiervan de schuld door de familie. Ester voelde zich pas weer goed toen zij orthodox was geworden. Max wou zelf niet ortodox worden en raakte haar zo kwijt.

Wanneer Max naar even naar huis gaat, vertelt Maria hem dat ze besloten heeft bij hem weg te gaan. Daarna gaat Max weer terug naar zijn psychiater.


Boy, de broer van Max, kon minder goed leren. Na een korte verkering met een onaantrekkelijke vrouw, vroeg hij haar ten huwelijk. Vlak voor het huwelijk stuurde Max hem naar Casablanca om zijn contract met de broers Mohammed te verlengen. Het was de eerste keer dat Boy zo¡¦n opdracht kreeg. Het contract werd niet verlengd, maar verbroken. Een dag later ¡¥leende¡¦ hij zolang 400 dollar aan een man, die zich voorstelde als een zakenman. Boy besefte al snel, dat hij was opgelicht. Boy vond hem en volgde hem naar zijn huis. Hij ontdekte dat hij ook een jood was. Boy werd hartelijk ontvangen door de familie. Hij ontmoette de beeldschone Sulamit een van de dochters van de oplichter, op wie hij verliefd werd. Hij besloot in Marokko te wonen en samen met Sulamit verder te leven. Boy begon een zaak in chemische wc-units. Max en de verloofde van Boy reisden naar Marokko, maar konden Boy niet van gedachten veranderen.

3. Tijd en ruimte

Vanaf de psychiater (1990) te Amsterdam wordt er over het verleden verteld, waarbij Jeruzalem en zijn leven door wordt gegaan. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de jaren 80.

4. Perspectief

Ik perspectief, de ik is Max

5. Belangrijke gebeurtenissen

„± Als de vader de zoon iets schenkt, lachen beide; als de zoon de vader iets schenkt huilen beiden.
„± een jood in een porsch
„± broer blijft in Marokko wonen
„± Niet de perfecte liefde gevonden
„± Dood van zijn vader, waar Max niet goed mee op kon schieten

6. Personen

Max Breslauwer:
Max Breslauwer is een Joodse, te dikke man van 36 jaar, die dol is op vrouwen, auto¡¦s en op geld. Hij is als advocaat gespecialiseerd in concracten.
Simon Breslauwer:
Vader van boy en Max. Lijkt op Max, maar is net wat aardiger, dit komt vaak in het boek naar voren.
Moeder max:
Ze is een echte Jiddische moeder.
Ester:
Ester is Joods Portugees uit een belangrijke familie.

7. Titelverklaring

Supertex is de naam van het bedrijf waar Max Breslauwer (hoofdpersoon) de baas van is.

8. Mening

Ik vind het geen leuk boek. Het boek is saai, omdat er weinig in gebeurd. Het boek is deprimerend, omdat het verhaal een neerwaartse spiraal bevat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Supertex door Leon de Winter"