1. Primaire gegevens van het gelezen werk
Auteur: Marco Kamphuis
Titel: Succes
Uitgever: Wereldbibliotheek Amsterdam
Jaar van uitgave: 2001
Aantal bladzijden: 103
Leestijd: 3,5 uur
Uitgelezen op: 17-04-2005
2. Verantwoording van de keuze
Waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik na het lezen van de achterkant van het boek benieuwd was hoe het boek verder zou gaan.
3. Verwachtingen vooraf
Wat zijn mijn verwachtingen van het boek?
Ik denk dat het een erg grappig boek is, dit komt door dat dit blijkt uit de tekst die op de achterkant van het boek staat. Ook denk ik dat het boek makkelijk te begrijpen is.
4.1. Reactie achteraf
Ik vind dit werk:
· Spannend: 1
In het boek zit niet veel spanning, maar dit maakt niet uit omdat het wél erg grappig is.
· Meeslepend: 2
Het verhaal is best meeslepend. Ik vind dat omdat je graag wil weten hoe het verder zal gaan met Erwin.
· Ontroerend: 1
Ik vind het boek niet ontroerend. Soms is het wel zielig maar het word steeds op een grappige toon verteld.
· Grappig: 3
Ik vind het boek erg grappig. Erwin is gestopt met schrijven en gaat nu een gewone baan zoeken. Hij is erg wereldvreemd en komt in een asociale buurt te wonen. Daardoor komt hij terecht in allerlei vreemde situaties.
· Realistisch: 2
Ik vind het boek wel realistisch omdat het in het echt ook kan gebeuren. Alleen is alles in het boek net een beetje erger dan dat het normaal gebeurt.
· Fantasierijk: 1
Ik vind dat er niet veel fantasie in het boek zit, want alles wat er wordt verteld kan in theorie ook in het echt gebeuren.
· Interessant: 1
Ik vind het boek niet interessant. Ik denk ook niet dat het is geschreven om mensen te interesseren maar meer om mensen te vermaken.
· Origineel: 2
Ik vind het boek wel origineel. Ik vind dit omdat ik nog nooit een boek over dit onderwerp heb gelezen.
· Goed te begrijpen: 2
Het hele verhaal was goed te begrijpen. Dit komt vooral doordat er weinig flashbacks in het boek zijn. Soms vond ik het taalgebruik wel moeilijk, maar als ik het dan nog een keer las, begreep ik het we.
· Dit werk heeft me aan het denken gezet: Nee, ik vond het leuk om te lezen maar heeft mij verder niet aan het denken gezet.
· Ik heb iets aan dit werk gehad: Ja, ik heb me erg vermaakt door dit boek te lezen.
· Dit werk spreekt me aan: Ja, ik vond het leuk om te lezen en het onderwerp spreekt me ook aan.
4.2. Reactie op verwachtingen vooraf
Waren mijn verwachtingen vooraf over het boek goed?
Mijn verwachtingen over het boek waren deels goed. Het boek is inderdaad erg grappig maar het is niet altijd even makkelijk om te lezen. Dit komt door de moeilijke woorden en de lange zinnen.
5. Samenvatting van de inhoud
Erwin is een weinig succesvolle schrijver. Op een ochtend wordt hij wakker en heeft hij gedroomd dat hij was gestopt met schrijven. In zijn droom voelde hij zich erg gelukkig. Erwin besluit echt te gaan stoppen met schrijven. De relatie tussen Erwin en zijn vriendin Marion is niet zo goed meer en ze besluiten uit elkaar te gaan.
Erwin zoekt een ander huis. Hij komt terecht in een klein appartement in een flat. De straat waar de flat in staat lijkt op het eerste gezicht gezellig, maar later blijkt dat dit niet zo is. Erwin heeft vreemde buren en er is voortdurend politie in zijn straat.
Er moet nog veel opgeknapt worden aan de flat van Erwin. Gelukkig wil Marion hem helpen, Erwin vind dit niet erg want ze zijn nog steeds goede vrienden. Ook de nieuwe vriend van Marion komt helpen. Na een paar dagen is het huis helemaal af.
Dan leert Erwin Asha kennen, zij woont naast hem. Het is een knap meisje, afkomstig uit India. Erwin merkt meteen aan Asha dat zij erg op hem is gesteld. Ze eten een aantal keer bij elkaar en ondernemen samen dingen. Erwin vind haar eerst maar niets maar word uiteindelijk toch verliefd op haar.
Erwin zoekt in zijn nieuwe woonplaats ook een baan, want hij moet wel geld verdienen om zijn huur en eten te kunnen betalen. Erwin solliciteert bij een aantal bedrijven en word uiteindelijk aangenomen bij een bank, zijn taak daar is nadenken over beleid in het nieuwe millennium.
In de flat waar hij in woont gebeuren nog veel meer vreemde dingen. Zo ligt Erwin soms nachten wakker omdat het bed van de bovenburen zo ontzettend kraakt en wordt hij in elkaar geslagen omdat de buurman denkt dat Erwin de nieuwe vriend is van zijn vriendin!
Het boek eindigt met het moment waarop Erwin voor het eerst naar zijn werk gaat.
6. Thema/titel/opbouw boek/ruimte/tijd/personen
Het boek dat ik heb gelezen is een roman.
Het boek heeft niet echt hoofdstukken, maar is ingedeeld in stukken. De stukken zijn bijna allemaal even lang en elk stukje gaat over een bepaalde gebeurtenis. Er zijn ongeveer twintig van die stukjes.
Het verhaal speelt zich vooral in de flat van Erwin af. Ook zijn er stukjes die zich op straat, in zijn oude huis, bij de buurvrouw of op zijn werk afspelen.
De tijd in het boek is chronologisch. Dat betekend dat het verhaal in de volgorde word verteld waarin het is gebeurd. Er zijn in het hele boek maar één of twee flashbacks.
De vertelde tijd is de tijd vanaf het moment dat Erwin wakker word van een droom waarin hij is gestopt met schrijven tot een paar weken later, als hij van zijn werk terug reist naar huis. In die tussentijd is er veel gebeurt.
Het boek heeft meerdere thema’s. Het belangrijkste thema is een nieuwe start. Dit is het belangrijkste thema omdat Erwin een nieuwe start maakt door bij zijn vriendin weg te gaan en van beroep te veranderen.
De overige thema’s zijn liefde en vriendschap. Erwin ontmoet veel nieuwe mensen en bouwt vriendschappen op.
In het hele boek word het verhaal vanuit Erwin geschreven.
De titel van dit boek is succes. Ik vind dit een goede titel omdat Erwin stopt met schrijven en een andere baan zoekt. Hij heeft daarmee veel moeite en dus wel succes nodig. Ook kan je de titel zien als sarcasme. Erwin was eerst schrijver en had met zijn twee boeken die hij heeft uitgebracht niet veel succes gehad.
Erwin is het belangrijkste persoon uit het boek. Ook Asha, de buurvrouw van Erwin, komt vaak voor in het boek. Erwin is erg rustig en heeft weinig zelfvertrouwen. Asha is erg druk en praat graag over zichzelf.
7. Recensie
Het boek Succes van Marco Kamphuis gaat over een schrijver die geen schrijver meer wil zijn en er daarom mee stopt. Het is maar een dun boekje van zo’n honderd bladzijden, maar toch is het erg boeiend. Marco Kamphuis heeft nog de andere romans geschreven: de medische encyclopedie en Tamara. Hierover was de pers erg positief. Ook over dit boek zijn ze dat weer.
De hoofdpersoon uit het boek is Erwin. Erwin is een schrijver zonder enig succes. Hij komt bijna niet meer uit zijn schrijverskamer en is wereldvreemd. Hij besluit zijn ambitie op te geven en een normaal leven te gaan leiden. Hij huurt een appartement in een flat en slaagt er in om een baan te krijgen bij een bank. Naast hem woont een mooie vrouw, Asha. Ze komt uit India. Doordat Erwin eindelijk weer een normaal leven leid komt hij terecht in verschillende onhandige situaties, die hij elke keer op zijn eigen manier probeert op te lossen.
De eerste bladzijde van het boek is meteen het moment waarop Erwin besluit om te stoppen met schrijven. Ik vind dit niet een erg mooi begin van zo’n mooi verhaal, omdat je eerst niet een beeld krijgt van zijn leven als schrijver. Het begin van het boek luid: “Erwin droomde dat hij de literatuur vaarwel had gezegd. Het decor van die droom was, vreemd genoeg, het huis waarin hij zijn kinderjaren had doorgebracht […] hij was volmaakt gelukkig omdat hij eindelijk had besloten met schrijven te stoppen […] eenmaal wakker, zie hij hardop: ‘Ja, ik was gestopt met schrijven, en ik was volmaakt gelukkig’.” Er wordt dus meteen met de deur in huis gevallen. Het middenstuk van het boek is erg helder en leuk verteld. Maar het eind van het boek is weer erg vreemd. Ik vind het erg jammer dat zo’n leuk boek zo raar moet eindigen. Het einde van het boek luidt namelijk: “Het zakelijk centrum van de stad kwam al snel in zicht, met moderne, hoge gebouwen die dicht op een stonden. De bus minderde vaart. Hij stapte uit. Hij bevond zich aan de rand van een plein, aan de overkant waarvan het kantoorgebouw van zijn werkgever stond, een glazen toren die meer dan twintig verdiepingen telde. Het was vijf voornegen. Het tijdverschil met Tokio bedroeg zeven uur – daar was het nu dus vijf voor vier ’s middags, berekende hij uit het blote hoofd. Hij rechtte zijn schouders, voelde of zijn das goed zat en stak het plein over.
Er zit dus niet een duidelijk slot in het verhaal.
De opbouw van het verhaal is erg goed en helder. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, en is daardoor erg makkelijk te volgen. De schrijver brengt het verhaal ook op een leuke manier. Zo worden de onhandige acties van Erwin nog leuker. De schrijver heeft met het schrijven van dit boek niet echt een doel voor ogen gehad denk ik. Misschien wil hij wel de lezer duidelijk maken dat je moet doen wat je goed lijkt en niet wat je altijd al doet.
Mijn oordeel over dit boek is, zoals u leest, erg positief. Het boek leest lekker weg en is geschikt voor iedereen. Van een scholier die niet van lezen houdt, tot iemand die boeken verslind. Iedereen zou Succes van Marco Kamphuis dus eigenlijk moeten lezen!
REACTIES
1 seconde geleden