Stuk door Judith Visser

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Stuk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1964 woorden
  • 5 januari 2011
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
36 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
302
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Strop (2009 Genomineerd)

Boekcover Stuk
Shadow

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezig…

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een pa…

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing...

Stuk door Judith Visser
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Algemene informatie:
Titel: Stuk.

Auteur: Judith Visser.

Uitgeverij: De Boekerij.

Genre: Drama, thriller.

Motieven: Haat, liefde, ziekte, angst.

Titelverklaring: Elizabeth maakt haar eigen leven stuk door Riley te ontvoeren en steeds meer op een anorexia patiënt.

Tijd: Het verhaalt speelt zich in de tijd van nu, er wordt gesproken over hyves en een aantal tv programma’s zoals; Beautiful Make Over.

Plaats: Rotterdam.

Ruimte: Mercatus College aan de Spinozaweg, appartement 122 en kelder123 aan de Kortgenestraat.

Type boek: Fictie, realistische (verzonnen, het kan echt gebeuren)


2. Begin van het boek.
Informatieve opening: De lezer krijgt eerst de informatie voordat het eigenlijke verhaal begint.

Gesloten: Alle problemen zijn opgelost en alle belangrijke vragen zijn beantwoord aan het einde van het verhaal.


3. Personages.
Hoofdpersoon: Elizabeth (laat over zich lopen, ongelukkig, snel in paniek, gemeen, somber, dom, geremd, gesloten, sloom, bazig) en Riley (verlegen, gelukkig, rustig, evenwichtig, vrolijk, zacht, onderdanig, sportief, vriendelijk).

Helper: Sattnin de rat van Elizabeth steunt haar in moeilijke tijden.

Tegenstander: Sabine (onbetrouwbaar, zelfverzekerd, komt voor zichzelf op, gemeen, egoïstisch, dom, bazig, passief).

Afzijdige: Alec (betrouwbaar, komt voor zichzelf op, evenwichtig, slim, zacht, bezorgd/tobberig, sportief, gewoon)


4. Vertelsituatie (vertelperspectief).
De alwetende vertelsituatie: Er zweeft als het ware een verteller boven het verhaal en die overziet alles. Deze alwetende verteller speelt zelf niet mee in het verhaal. Hij/zij weet wat er in het verleden is gebeurd en wat er in de toekomst zal gebeuren. Als lezer kom je te weten wat deze alwetende verteller ook weet.


5. Opbouw.
Chronologisch: De gebeurtenissen worden verteld in de volgorde waarin ze plaatsvinden.


6. Tijd.
Vooruit- en terugverwijzingen: In enkele woorden of zinnen lees je iets over vroegen of over de toekomst. Het verhaal wordt niet onderbroken.

Elizabeth denkt vaak vooruit als ze iets doet dan gaat ze fantaseren van wat er zou kunnen gebeuren en hoe ze het moet aan pakken.


7. Samenvatting van de inhoud.
Elizabeth Versluys is samen met haar moeder na 3 jaar in Dordrecht gewoond te hebben naar Rotterdam verhuis, haar vader woont ergens anders want haar ouders zijn gescheiden. Ze zit al 3 jaar op het Mercatus College waar ze helemaal niet heen wou, ze wilt bij haar oude school blijven waar ze haar vrienden heeft. Op de nieuwe school wordt ze gepest omdat ze niet een van de slanke mensen is, in het begin trekt ze het nog wel maar het wordt steeds erger. In pauzes verschuilt ze zich op verschillende plekken, in het begin op de wc maar als Sabine haar daar ontdekt is ze daar niet meer veilig, ze verstopt zich in de mediatheek maar daar is het ook niet altijd veilig, als ze de wc’s achter de gymzalen ontdekt verstopt ze zich daar omdat daar nooit iemand kwam. Na schooltijd verstopt ze zich ook altijd een poos om te wachten dat Sabine, Jeremy en Sebastiaan weg zijn.

Thuis trekt ze als ze zich niet goed en kwaad voelt doordat er wat op school is gebeurd haren uit en legt ze dan vaak onder haar kussen.

Buiten schooltijd als Elizabeth in de handen van Sabine en haar 2 vrienden gebeuren er vreselijke dingen, ze wordt geslagen, geschopt, haar spullen worden in heel het fietsen hok verspreid en haar banden worden lek gemaakt. Thuis begint ze een meer dezelfde dingen als een anorexia patiënt doen.

Op een dag bedenkt ze om haar fiets ergens te verstoppen en haar moeder wijs te maken dat hij gestolen is zodat ze et de bus kan. Haar moeder geeft haar een abonnement voor de bus. Na een paar dagen reizen met de bus zit er een meisje te wachten op de bus huilen, hoe dichterbij ze komt hoe eer het meisje op Riley te lijken. Ze gaat naast haar zitten en het is inderdaad Riley, ze beginnen te praten niet echt veel maar e wil wel graag naar het huis van Elizabeth. Elizabeth vindt het maar een al te goed idee haar plannen om Riley in te nemen komen nu wel heel erg dichtbij! Als ze bij Elizabeth thuis zijn vertelt Riley over dat zij en Alec ruzie hebben, dat ze zwanger was maar nu niet meer omdat ze ongesteld is geworden en dat hij dat nog niet weet, ze verteld over Alec dat hij gescheiden ouders heeft en nog veel meer dingen over hem. Bij bijna alles denkt Elizabeth dat zij en Alec maar beter en beter bij elkaar passen. Als Riley besluit weg te gaan raakt ze een beetje in paniek want anders gaat Riley het weer goed te maken met Alec. Uit paniek besluit ze een aantal zakjes slaappoeder in haar drinken te doen, na een poosje valt ze in een diepe slaap. Nu is het tijd voor actie vind Elizabeth, ze besluit Riley vast te tapen op haar bureaustoel en naar de kelder te verplaatsen. Riley verblijft daar een redelijk lange poos maar ondertussen wordt ze verzorgd door Elizabeth ze krijgt elke dag 2 keer één fles water een één flesje drinkvoeding ze wordt ook bijna altijd wel een beetje schoongemaakt met een washandje. In het begin zat ze gewoon op de bureaustoel maar als Elizabeth de stoel weer terug pakt omdat haat moeder er anders achter komt krijgt Riley een handdoek om op te zitten, ook vanwege hygiënische redenen.

Op school is iedereen in rep en roer door het bericht over Riley, er lopen veel politieagenten in en rond de school om te onderzoeken of ze sporen van Riley kunnen vinden, buiten loopt er veel pers rond omdat de ouders van Riley rijk zijn en terwijl ze op vakantie zijn hun dochter is ontvoerd. De pesterijen tegen Elizabeth gaan maar door maar Elizabeth trekt de meeste dingen wel beter omdat ze weet dat ze gaat veranderen en dat ze hun dan terug zou gaan pakken. Alec reageert heel slecht op de ontvoering hij let minder op is snel geïrriteerd en let niet meer op zijn uiterlijk, Elizabeth dacht dat het na een poosje zou ophouden.

Als ze een keertje in het centrum is ziet ze in een etalage een paspop meet blond haar, het haar dat heel erg op dat van Riley lijkt. Na een poosje besluit ze ook een pruik te kopen ze komt uit in een winkel waar ze best goedkoop zijn het is niet een hele mooie pruik maar het is blond. Thuis zet ze hem vaak op om nog meer op Riley te lijken, ze doet ook na hoe ze lacht en loopt. Met de pruik op en een blouse van haar moeder probeert ze bij pizzakoeriers die pizza bij haar komt brengen hun te verleiden op de manier hoe Riley dat doet en daardoor ontmaagd te worden. Als alles bijna zo ver is, als ze bijna naar een andere school gaat waar ze heen wilt, als ze bijna op het punt is om Riley vrij te laten en haar leven voorgoed in te nemen besluit ze om op de laatste dag nog een aantal dingen te doen wat haar leven voorgoed verandert. Als een pizzakoerier een uitweg geeft naar een andere stad denkt ze voorgoed een nieuw leven te beginnen, op school krijgt ze op een manier Sabine achter haar aan naar de wc achter de gymzalen en vermoord haar met een keukenmes, ze schrijft een brief aan haar moeder met haar excuus en besluit Riley nog een deken te geven maar op dat moment wordt ze opgepakt omdat Alec door het parfum van Riley dat Elizabeth in haar tas had dat Elizabeth er meer van af wist.


8. Informatie over de auteur.
Judith Visser is in 1978 in Rotterdam en is nu ongeveer 31 jaar. Ze heeft de boeken; Oversteken, Stuk, Tinseltown (award beste Rotterdamse boek van 2007) en Tegengif (award beste Rotterdamse boek van 2006). Ze werd 2009 genomineerd voor de gouden strop, en ze werd in Viva 400 opgenomen in een lijst van meest succes volle vrouwen, en in de Elsevier in een lijst van de ‘50 grootse jonge talenten’. Vroeger na de middelbare school volgde ze verschillende vervolgopleidingen, toen ze niets kon vinden wat haar interesseerde vertrok ze naar het buitenland. In 2003 behaalt ze een diploma over voedingsleer en dacht er aan om voedingsconsult te worden.


9. Uitgewerkte persoonlijke reactie.
1. Onderwerp:
• Over welk onderwerp dacht je dat het boek zou gaan? Waarom dacht je dat?
Ik dacht dat het boek over een meisje zou gaan die in handen is gevallen van loverboys.

• Wat is volgens jou het onderwerp van de tekst? Omschrijf het onderwerp in enkele woorden of in één zin (het is niet de bedoeling dat je hier een korte samenvatting van de tekst geeft).
Elizabeth probeert het leven van Riley in te nemen door haar te ontvoeren, maar het loopt niet zo als zij wilt.


2. Gebeurtenissen:
• Welke gebeurtenis(sen) vind jij het belangrijkst in het boek en waarom? Vind je dat die belangrijkste gebeurtenissen goed beschreven worden? Waarom wel/niet?
Hoe Elizabeth verandert door de dingen die ze doet vind ik best wel belangrijk aan gebeurtenissen, de dingen die gebeuren worden goed beschreven want je kunt het boek lekker door blijven lezen zonder dat je jezelf af vraagt wat er nou precies gebeurt.

• Bleven de gebeurtenissen je boeien of moest je soms ‘worstelen’ om verder te lezen?
De gebeurtenissen bleven me boeien omdat je steeds verder las of het Elizabeth zou lukken om te kunnen doen wat ze wilt.


3. Personages:
• Is de hoofdpersoon volgens jou een held(in) of niet? Leg uit waarom je dat vindt.
Ik vind Elizabeth geen heldin omdat ze iemand ontvoert om door de ontvoering er zelf alleen maar beter van te worden terwijl het niet eens lukt.

• Vind jij de personages voorspelbaar reageren of juist niet? Vind je dat prettig of juist niet?
Ik vind dat ze niet voorspelbaar reageren want je leest bij een paar stukjes dat ze denken hoe ze iets gaan zeggen, dan denk je dat ze het een gaan zeggen terwijl ze uiteindelijk toch het ander zeggen. Ik vind het prettig lezen, want dan kan je bij jezelf een beetje bedenken wat er zou kunnen gebeuren als ze wat anders hadden gekozen.


4. Opbouw:
• Zitten er veel terugblikken (flashbacks) in het verhaal? Vind je dat prettig of vind je dat vervelend?
In het verhaal zitten een paar kleine terugblikken als Elizabeth denkt hoe het vroeger was, je hebt meer vooruitblikken. Ik vind het wel prettig want dan weet je een beetje het verschil tussen vroeger en nu.

• Wanneer begon het boek je te boeien? Hoe kwam dat?
Een poosje na het begin want toen las je ook echt wat er aan de hand was.
 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

1. Algemene informatie:
Titel: Stuk.

Auteur: Judith Visser.

Uitgeverij: De Boekerij.

Genre: Drama, thriller.

Motieven: Haat, liefde, ziekte, angst.

Titelverklaring: Elizabeth maakt haar eigen leven stuk door Riley te ontvoeren en steeds meer op een anorexia patiënt.

Tijd: Het verhaalt speelt zich in de tijd van nu, er wordt gesproken over hyves en een aantal tv programma’s zoals; Beautiful Make Over.

Plaats: Rotterdam.

Ruimte: Mercatus College aan de Spinozaweg, appartement 122 en kelder123 aan de Kortgenestraat.

Type boek: Fictie, realistische (verzonnen, het kan echt gebeuren)


2. Begin van het boek.
Informatieve opening: De lezer krijgt eerst de informatie voordat het eigenlijke verhaal begint.

Gesloten: Alle problemen zijn opgelost en alle belangrijke vragen zijn beantwoord aan het einde van het verhaal.


3. Personages.
Hoofdpersoon: Elizabeth (laat over zich lopen, ongelukkig, snel in paniek, gemeen, somber, dom, geremd, gesloten, sloom, bazig) en Riley (verlegen, gelukkig, rustig, evenwichtig, vrolijk, zacht, onderdanig, sportief, vriendelijk).

Helper: Sattnin de rat van Elizabeth steunt haar in moeilijke tijden.

Tegenstander: Sabine (onbetrouwbaar, zelfverzekerd, komt voor zichzelf op, gemeen, egoïstisch, dom, bazig, passief).

Afzijdige: Alec (betrouwbaar, komt voor zichzelf op, evenwichtig, slim, zacht, bezorgd/tobberig, sportief, gewoon)


4. Vertelsituatie (vertelperspectief).
De alwetende vertelsituatie: Er zweeft als het ware een verteller boven het verhaal en die overziet alles. Deze alwetende verteller speelt zelf niet mee in het verhaal. Hij/zij weet wat er in het verleden is gebeurd en wat er in de toekomst zal gebeuren. Als lezer kom je te weten wat deze alwetende verteller ook weet.


5. Opbouw.
Chronologisch: De gebeurtenissen worden verteld in de volgorde waarin ze plaatsvinden.


6. Tijd.
Vooruit- en terugverwijzingen: In enkele woorden of zinnen lees je iets over vroegen of over de toekomst. Het verhaal wordt niet onderbroken.

Elizabeth denkt vaak vooruit als ze iets doet dan gaat ze fantaseren van wat er zou kunnen gebeuren en hoe ze het moet aan pakken.


7. Samenvatting van de inhoud.
Elizabeth Versluys is samen met haar moeder na 3 jaar in Dordrecht gewoond te hebben naar Rotterdam verhuis, haar vader woont ergens anders want haar ouders zijn gescheiden. Ze zit al 3 jaar op het Mercatus College waar ze helemaal niet heen wou, ze wilt bij haar oude school blijven waar ze haar vrienden heeft. Op de nieuwe school wordt ze gepest omdat ze niet een van de slanke mensen is, in het begin trekt ze het nog wel maar het wordt steeds erger. In pauzes verschuilt ze zich op verschillende plekken, in het begin op de wc maar als Sabine haar daar ontdekt is ze daar niet meer veilig, ze verstopt zich in de mediatheek maar daar is het ook niet altijd veilig, als ze de wc’s achter de gymzalen ontdekt verstopt ze zich daar omdat daar nooit iemand kwam. Na schooltijd verstopt ze zich ook altijd een poos om te wachten dat Sabine, Jeremy en Sebastiaan weg zijn.

Thuis trekt ze als ze zich niet goed en kwaad voelt doordat er wat op school is gebeurd haren uit en legt ze dan vaak onder haar kussen.

Buiten schooltijd als Elizabeth in de handen van Sabine en haar 2 vrienden gebeuren er vreselijke dingen, ze wordt geslagen, geschopt, haar spullen worden in heel het fietsen hok verspreid en haar banden worden lek gemaakt. Thuis begint ze een meer dezelfde dingen als een anorexia patiënt doen.

Op een dag bedenkt ze om haar fiets ergens te verstoppen en haar moeder wijs te maken dat hij gestolen is zodat ze et de bus kan. Haar moeder geeft haar een abonnement voor de bus. Na een paar dagen reizen met de bus zit er een meisje te wachten op de bus huilen, hoe dichterbij ze komt hoe eer het meisje op Riley te lijken. Ze gaat naast haar zitten en het is inderdaad Riley, ze beginnen te praten niet echt veel maar e wil wel graag naar het huis van Elizabeth. Elizabeth vindt het maar een al te goed idee haar plannen om Riley in te nemen komen nu wel heel erg dichtbij! Als ze bij Elizabeth thuis zijn vertelt Riley over dat zij en Alec ruzie hebben, dat ze zwanger was maar nu niet meer omdat ze ongesteld is geworden en dat hij dat nog niet weet, ze verteld over Alec dat hij gescheiden ouders heeft en nog veel meer dingen over hem. Bij bijna alles denkt Elizabeth dat zij en Alec maar beter en beter bij elkaar passen. Als Riley besluit weg te gaan raakt ze een beetje in paniek want anders gaat Riley het weer goed te maken met Alec. Uit paniek besluit ze een aantal zakjes slaappoeder in haar drinken te doen, na een poosje valt ze in een diepe slaap. Nu is het tijd voor actie vind Elizabeth, ze besluit Riley vast te tapen op haar bureaustoel en naar de kelder te verplaatsen. Riley verblijft daar een redelijk lange poos maar ondertussen wordt ze verzorgd door Elizabeth ze krijgt elke dag 2 keer één fles water een één flesje drinkvoeding ze wordt ook bijna altijd wel een beetje schoongemaakt met een washandje. In het begin zat ze gewoon op de bureaustoel maar als Elizabeth de stoel weer terug pakt omdat haat moeder er anders achter komt krijgt Riley een handdoek om op te zitten, ook vanwege hygiënische redenen.

Op school is iedereen in rep en roer door het bericht over Riley, er lopen veel politieagenten in en rond de school om te onderzoeken of ze sporen van Riley kunnen vinden, buiten loopt er veel pers rond omdat de ouders van Riley rijk zijn en terwijl ze op vakantie zijn hun dochter is ontvoerd. De pesterijen tegen Elizabeth gaan maar door maar Elizabeth trekt de meeste dingen wel beter omdat ze weet dat ze gaat veranderen en dat ze hun dan terug zou gaan pakken. Alec reageert heel slecht op de ontvoering hij let minder op is snel geïrriteerd en let niet meer op zijn uiterlijk, Elizabeth dacht dat het na een poosje zou ophouden.

Als ze een keertje in het centrum is ziet ze in een etalage een paspop meet blond haar, het haar dat heel erg op dat van Riley lijkt. Na een poosje besluit ze ook een pruik te kopen ze komt uit in een winkel waar ze best goedkoop zijn het is niet een hele mooie pruik maar het is blond. Thuis zet ze hem vaak op om nog meer op Riley te lijken, ze doet ook na hoe ze lacht en loopt. Met de pruik op en een blouse van haar moeder probeert ze bij pizzakoeriers die pizza bij haar komt brengen hun te verleiden op de manier hoe Riley dat doet en daardoor ontmaagd te worden. Als alles bijna zo ver is, als ze bijna naar een andere school gaat waar ze heen wilt, als ze bijna op het punt is om Riley vrij te laten en haar leven voorgoed in te nemen besluit ze om op de laatste dag nog een aantal dingen te doen wat haar leven voorgoed verandert. Als een pizzakoerier een uitweg geeft naar een andere stad denkt ze voorgoed een nieuw leven te beginnen, op school krijgt ze op een manier Sabine achter haar aan naar de wc achter de gymzalen en vermoord haar met een keukenmes, ze schrijft een brief aan haar moeder met haar excuus en besluit Riley nog een deken te geven maar op dat moment wordt ze opgepakt omdat Alec door het parfum van Riley dat Elizabeth in haar tas had dat Elizabeth er meer van af wist.


8. Informatie over de auteur.
Judith Visser is in 1978 in Rotterdam en is nu ongeveer 31 jaar. Ze heeft de boeken; Oversteken, Stuk, Tinseltown (award beste Rotterdamse boek van 2007) en Tegengif (award beste Rotterdamse boek van 2006). Ze werd 2009 genomineerd voor de gouden strop, en ze werd in Viva 400 opgenomen in een lijst van meest succes volle vrouwen, en in de Elsevier in een lijst van de ‘50 grootse jonge talenten’. Vroeger na de middelbare school volgde ze verschillende vervolgopleidingen, toen ze niets kon vinden wat haar interesseerde vertrok ze naar het buitenland. In 2003 behaalt ze een diploma over voedingsleer en dacht er aan om voedingsconsult te worden.


9. Uitgewerkte persoonlijke reactie.
1. Onderwerp:
• Over welk onderwerp dacht je dat het boek zou gaan? Waarom dacht je dat?
Ik dacht dat het boek over een meisje zou gaan die in handen is gevallen van loverboys.

• Wat is volgens jou het onderwerp van de tekst? Omschrijf het onderwerp in enkele woorden of in één zin (het is niet de bedoeling dat je hier een korte samenvatting van de tekst geeft).
Elizabeth probeert het leven van Riley in te nemen door haar te ontvoeren, maar het loopt niet zo als zij wilt.


2. Gebeurtenissen:
• Welke gebeurtenis(sen) vind jij het belangrijkst in het boek en waarom? Vind je dat die belangrijkste gebeurtenissen goed beschreven worden? Waarom wel/niet?
Hoe Elizabeth verandert door de dingen die ze doet vind ik best wel belangrijk aan gebeurtenissen, de dingen die gebeuren worden goed beschreven want je kunt het boek lekker door blijven lezen zonder dat je jezelf af vraagt wat er nou precies gebeurt.

• Bleven de gebeurtenissen je boeien of moest je soms ‘worstelen’ om verder te lezen?
De gebeurtenissen bleven me boeien omdat je steeds verder las of het Elizabeth zou lukken om te kunnen doen wat ze wilt.


3. Personages:
• Is de hoofdpersoon volgens jou een held(in) of niet? Leg uit waarom je dat vindt.
Ik vind Elizabeth geen heldin omdat ze iemand ontvoert om door de ontvoering er zelf alleen maar beter van te worden terwijl het niet eens lukt.

• Vind jij de personages voorspelbaar reageren of juist niet? Vind je dat prettig of juist niet?
Ik vind dat ze niet voorspelbaar reageren want je leest bij een paar stukjes dat ze denken hoe ze iets gaan zeggen, dan denk je dat ze het een gaan zeggen terwijl ze uiteindelijk toch het ander zeggen. Ik vind het prettig lezen, want dan kan je bij jezelf een beetje bedenken wat er zou kunnen gebeuren als ze wat anders hadden gekozen.


4. Opbouw:
• Zitten er veel terugblikken (flashbacks) in het verhaal? Vind je dat prettig of vind je dat vervelend?
In het verhaal zitten een paar kleine terugblikken als Elizabeth denkt hoe het vroeger was, je hebt meer vooruitblikken. Ik vind het wel prettig want dan weet je een beetje het verschil tussen vroeger en nu.

• Wanneer begon het boek je te boeien? Hoe kwam dat?
Een poosje na het begin want toen las je ook echt wat er aan de hand was.
 


10. Verwerkingsopdrachten.
Schrijf zelf een gedicht bij het boek en leg duidelijk uit waarom dit gedicht goed bij het boek past.
Een leven dat je zelf bepaalt,
de boete die je zelf betaalt.
Je maakt je eigen leven stuk,
het gaat toch fout dus waar over maak je je druk?

Enige wat je doet is levens verpesten,
hoe kan je zo dom zijn om dat te bedenken.
Je wilt het beste voor jou alleen,
jij kan beter leven met niemand om jou heen.

Alleen maar omdat mensen je pesten,
kies je voor verkeerde dingen.
Kan je zo nog wel slapen,
met al die vreselijke gedachten.

Ik vind het gedicht er bij passen omdat je een beetje leest wat Elizabeth met haar acties doet en verpest.


Bedenk 3 andere titels voor het boek en leg duidelijk uit waarom jij dat goede titels vindt.
1. Riley, want eigenlijk gaat bijna heel het boek over haar, hoe ze ontvoerd wordt hoe Elizabeth haar leven probeert in te nemen.

2. Sattnin, mijn steun, Sattnin het huisdier van Elizabeth is door heel het boek genoemd en steun Elizabeth in moeilijke tijden als Elizabeth niet veel langer trekt.

3. Toch gepakt, als alles goed lijkt te gaan en ze bijna helemaal aan haar nieuwe leven kan beginnen gaat het mis, ze wordt opgepakt en alles is voor niets geweest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stuk door Judith Visser"