Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Strepen aan de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2880 woorden
  • 27 december 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
13 keer beoordeeld

Boekcover Strepen aan de hemel
Shadow
Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1 Boekbeschrijving
A Strepen aan de hemel – G. L. Durlcher
B 2007, Amsterdam, Augustus
C 97 Bladzijdes
D -
E -

F In vier delen

G Op de omslag staat is een zwarte kale gekentend boom op een rode achtergrond, dit zou kunnen doelen op de kilheid van auswich of de kale boom staat symbool voor het harde verlies van zijn familie.

Na wat zoeken zie ik dat deze boom dezelfde is als de bomen die in Auschwitz stonden, ik denk dat het ondanks dit gaat om de kilheid. ik heb meerderen foto’s met deze bomen gezien. (Zie omslag).


2 Samenvatting
Deel 1, Strepen aan de hemel.
Hij heeft het over 2 boeken van anderen schrijvers, Auschwitz and the Allies, how the Allies responded to the news of Hitler’s Final Solution door Martin Gilbert en “Het gruwelijke geheim, de waarheid over Hitlers Endlösung verdrongen” door Walter Laqueur. Aan de hand van deze twee boeken verteld hij over de wereld die al in 1942 wist dat er systematisch joden werden vermoord, maar dit niet wouden geloven en/of naar reden zochten om dit te ontkrachten of de verhalen gewoon niet te geloven. Ook verteld hij over de engelsen leiders diein 1942 deze bovengenoemden, ideeën, gedachten deelden. Zo werd er ook niet gereageerd op parnomada foto’s waar de rijen voor de kreamatories te zien waren. Pas in ’44 kon niet mander er meer om heen, maar toen kwamen de engelsen met slapen reden warom ze niet konnden bombarderen. De amerikanen heb nog een operatie op gezet om te bombarderen, maar hebben dit nooit uitgevoerd.

Deel 2, Het begin van een reis.
Gerard vertel over hun huis in rotterdam, waar ook vele anderen joden uit duitsland wonenden, hij en zijn familie kwamen zelf ook uit duitsland naar nederland. Ook het bombardenment op rotterdam maken zij mee, hun huis word verwoest en gerard raakt zijn hond kwijt. De duitsers zijn de baas in nederland. De familie gaat in apeldoorn wonen, gerard word na een toelatings examen op een school toegelaten er zijn nog even problemen met dat hij als jood speciaal onderwijs moet krijgen en daar worden regelingen voor bedacht. Het lijkt goed te gaan daar in Apeldoorn, maar op een dag om 5 uur waarneer ze ze niet meer zouden verwachten dat er nog duitsers langs zouden komen komt er een duister langs met 2 nederlandse agenten. Ze krijgen enkele uren om in tepakken, de nederlandse agent blijft bij hun.

Ze worden is het politie bureau opgesloten, gerards leraar komt nog langs om het een wiskunde boek mee tegeven. Ze vertrekken met anderen jooden naar westerbork.

Niet veel later hoort hij dat zijn leraar zelfmoord heeft gepleegd.

Deel 3, De illusionisten
Gerard en zijn familie zitten in westerbork, ze zitten hier niet erg lang en hebben het hier ook niet erg zwaar. Ook zegt hij de beruchte trein reis naar auschwitz te vinden mee vallen ze hebbendesondanks wel 3 dagen en 2 nachten in een gesloten veewagon gezetten. In auschwitz aangekomen worden hij gescheiden van zijn moeder, hij en zijn vader blijven samen. Hij krijgt een cijfer tattoo, A 1321. Dan gaat zijn moeder op transport en binnen de korte tijd word ook zijn vader uitkozen om te sterven. Gerard komt in de selectie die voor de duisters gaat werken, hij gaat naar Männerlager B II D. Ze krijgen gestreeptje pakken en ze worden geschoren. Ze krijgen hier ook beter te eten. Ze moeten hier wel kijk hard werken. Op een dag verwond hij zijn voet, wat hem nog flink dwars gaat zitten bij al het hard werken. Ondanks dat ze hier iets meer te eten krijgen sterven hier nog meer mensen. Het harde werken eist zijn tol en ook gerard verzwakt ernstig.

In diet deel word ook verteld over de reacties van de dennen en zweden toen de duitsers hun anti-joodse maatregelen wouden in voeren. Zo zei de deense koning dat als de duitster zijn joode verplichten jood sterren te dragen, hij de eerste zou zijn die er een opspeelde. En ze werken de deportatie van joden ook tegen, er was een zwaar verzet. De deense koning zorgt er ook voor dat het rode kruis auschwitz gaat controlere, er word een show barok aangelegt voor het rode kruis en gelijk ook maar een propgande filmpje gemaakt

Deel 4, bevrijdingen
Gerard werkt op zijn laaste krachten door, hij is samen met velen anderen een menselijke ketting die stennen overgeeft, steeds meer mensen storte ten aarden en overleiden ter plaatsen. De afstand die hij moet lopen om de steen over te brengen word steeds groter, ook hij bezwijkt, vervolgens word hij wakker in zijn barak(verhaal verteld niet hoe terug in barak is gekomen, schrijver zelf wist het dus ook niet) en kijk in de ogen van een man die vervolgens sterft van uitputting, meerdern op zijn etalge van bedden sterven en hij neemt hun eten aan. Volgende dag word hij gewekt door geluid van buiten het zijn de russen.

Hij word door de russen verzorgt en bij gevoederd en naar praag gebracht. In praag komt hij bij het rode kruis terecht, daar ontmoet hij anderen nederlanders via hun gaat hij met franse soldaten mee naar parijs. Daar koopt hij schoenen met bonnen die hij heeft gekregen en krijgt er 2 pakjes chesterfields bij. Hij gaat met zijn nieuwe nederlandse vrienden met de trein naar nederland. In nederlands rijd er een bus die langs alle steden van de inzittende rijd, hij stapt uit in apeldoorn. Hij gaat naar zijn huis maar word daar niet toegelaten, omdat er nu anderen mensen in wonen. Ook de buren en vrienden van zijn ouders lieten hem niet toen, ook zou hadden gelijdt in de oorlog naar hun zeggen. Waar hij wel terecht komt word niet verteld.


3 Verhaalfiguren
A Er is slecht een persoon in het verhaal, waar je iets over komt te weten, namelijk Gerard Durlacher zelf. Juist omdat het hele verhaal uit zijn perspectief word verteld, kom je eigenlijk weing over zijn uiterlijk te weten. Ook zijn persoonlijk heid word eigenlijk niet getoont, omdat hij verteld wat hij heeft meegemaakt, ondanks kon ik heb ik toch wel een beeld van zijn karakter. Ik maak dit op uit hoe hij op bepaalde situaties reageerd en handeld, zo lijkt hij vrij nuchter, staat hij stevig in zijn schoennen, is een doorzettertje, is zelfstandig en is niet bang om voor zichzelf op tekomen waarneer het noodzakenlijk is.

B Op het eerste gezicht zou je zeggen dat Gerard een uitbouwkarakter is aangezien je al zijn emoties en alles wat er gebeurd om hem van uit hem ziet, maar er word niet echt diep die emoties op gebeurtenisen in gegaan, alles er al over word verteld is dit vaak met slecht een zin en zeker niet diepgaand, je leert het personage niet echt kennen. En bovendien ondanks de verschikking waar hij in leeft en over verteld, werd ik niet geraakt, of kon ik het me goed voorstellen hoe erg het daar was. Je zou kunnen zeggen dat het verhaal vrij oppervlakkig is geschreven. Dit komt ook omdat de schrijver er van uitgaat dat je de geschiedenis kent, die ik ken dus dat leverenden ook geen problemen op. Hier uit zou je zeggen dat hij toch een geven karakter is aangezien je niet echt diep op zijn gevoelens in gaat

Een tegen arument op deze argumenten is dat hij een gegeven karakter is dat hij in de loop van het verhaal zelf ook steeds oppenvlakkiger word, inzichzelf gekeerd word en dingen met minder emotie waarneemt , dit zo kunnen komen door alle vreedheid dit hem treft, deze ontwikkeling duid op een uitbouwkarakter.

Ik heb na dit wikken en weggen toch besloten dat ik het een uitbouwkarakter vind.

 

4 Ruimte
A Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Rotterdam, Apeldoorn, Westerbork en Auschwitz.

B Alles in dit boek word heel beknopt beschreven hoewel er wel veel in gebeurd, dingen als types karakter zijn wel uit het verhaal afteleiden maar, voor het beschrijven van belangenruimtes word nauwelijks de tijd genomen, het komt wel voor maar ook dit is dan heel beknopt, aan het eind van het boek, waarneer het lezen ook gemakkelijker word neemt de schrijver hier meer tijd voor.

Een belangen ruimte uit het deel van het boek dat hij al bevrijd is.

“Op een zijspoor vir goederewagon naast een betonnen kolos met kleine ramen,stappen wij uit. Een groot bedreigend hek met prikkeldraad roep zwarte beelden op.

Om mijn nek hangt een genummerd, groenlabel. In langen rijen staan wij voor de wagens en lopen , na bevel, met bundels of met lege handen naar de ingang van het Veemgebouw. Een kille kampsfeer hangt daar als een loden wolk.oneindingen zalen zonder bedden ,zonder stoelen. Op de stenen vloer donkere stromatrassen, meters lang en breed als perken op beton. Mensen in kreukelige muffe kleding schuifelen voor bij. Somigen zitten of liggen , zonder hun bezittingen uit het oog te laten. Zij breken het ongesneden brood,schrijven brieven,of lezen gespannen om het genons niet te horen. Een enkeleling slaapt alsof hem niets kan deren, een ander kreunt en knarsestand. Luidsprekers aan de plafons schetteren boodschappen en roepen namen af van hen die zich bij een loket moeten melden. Voor het eten loeien sirenes. Rijen staan voor waterkranen en wc’s. Een houlende vrouw die al wekenlang hoopt op bericht van ‘buiten’”


5 Vertelwijze
Het boek is geschreven vanuit de ik-vorm. de schrijver schrijft over zijn eigen ervaringen. De schrijver heeft het boek zo geschreven als of het lijkt dat alle gebeurtennissen op dat moment gebeuren.


6 Tijd
A 8 mei 1943 – juli 1945

B Het is niet-chronologisch geschreven. Het eerste deel is het recents, daar in vertel hij over de vragen die hij heeft bij het optreden van de engelsen tegen over de kampen, dit staat opzich zelf los van het verhaal, ondanks dat het natuurlijk onmisbaar is voor het iede boek.

The tweede deel begind in westerbork, dan vliegt hij een stuk terugnaar zijn arrestatie en daarna gaat het vertellen hoe het was in de voor hun arrestatie tot het moments vlak voor de arrestatie, om vervolgs gelijk door teschieten naar na hun arrestatie.

Dit soort “vreemde” verhaal volgrods komen wel meer voor.

C Nee, wel tijdverandingen zo als hierboven vermeld maar geen flash-backs


7 Motieven
Strepen de schrijver heeft het over strepen aan de hemel van de vliegtuigen en later komen de strepen ook nog duidelijk terug als hij het heeft over zijn medegevangen in zijn nieuwe barok.

Geluk
Meerden malen vinden er selectie’s plaats van wie moet worden getransporteerd, wie moet werken, wie naar het “gas” gaat. Soms komt dit hem gelukkig uit soms ongelukkig bijvoorbeeld waarneer zijn bijde ouders worden geselecteerd voor de groepen die zulllen worden vermoord. Hij zelf heeft echt veel “geluk” bij de selectie’s.

Doorzettingsvermogen

Gerard heeft een sterke wil tot leven en bevecht deze ook altijd. Hij houd stand bij been waarneer hij bijna uit de juiste selectie word geduwt en blijft hard doorwerken waarneer hem dit ten goede komt. En ook als hij bevrijd is blijft hij flink doorzetten zo dat hij goed en snel thuiskomt.


8 Tittel en motto
A De titel van het boek is strepen aan de hemel, deze strepen aan de hemel werden veroorzaakt door een geallieerd vliegtuig dat zijn bommen “dit zich van zijn bommen last bevrijden” boven birkenau. Ondanks dat het niet eens de bedoeling was om dorp birkenau te raken , gaven deze strepen de joden wel hoop en kracht. Bovendien bewijst het ook dat veel van de gegeven reden van de engelsen dat ze auschwitz niet konden bombarderen niet van toepassing waren.

B Eli, Eli, Lama sabachthani! Of in het nederlands, Mijn god , mijn god, waarom hebt Gij mij verlaten! Dat staat natuurlijk voor de wanhoop en verwaring van de joden , die niet konden inzien dat hun god hun dit aandeed.


9 Thema
“Het in de steek laten van de Joden”

Hoe hard het ook klinkt dat is dit is wel wat het boek op een voorzichterge manier verteld.

Iedereen heeft de joden in de steek gelaten:

De nederlandse politiemannen helpen de duitsers met oppakken van de joden, de engelsen ondernemen geen actie tegen de kampen, de joden worden niet opgevangen en naar huis begracht door een nederlandse vertegenwoordiger waarneer ze vrij komen, de joden worden niet toegelaten in hun eigen huizen en niemand die er iets aan doet. Alleen de denen en zweden verzetten zich tegen de duitse anti-joden maatregelenen en juist dat duidt er op dat hij vind dat de joden niet goed zijn behandeld door de rest van europa, in zweden en denemarken deed de overheid/koning wel iets aan de joden vervolginge tegen tewerken, werkte de politie totaal niet mee met de duitsers en hun jodenvervolging.

Ik denk ook dat hij dit boek ook echt heeft geschreven om deze boodschap door te brengen, men schrijft niet zo snel 40 jaar na dat hij is vrij gelaten een boek over zijn/of haar ervaringen, dat had men dan wel al eerder gedaan of niet. Ik denk dat hij die boek is gaan schrijven uit emotie en misschien wel frustatie dat de joden zo slecht zijn behandelt door de niet duitsers, vandaar dat hij er van uitgaat dat je voorkennis hebt.


10 Stijl
A Het boek is zwaar geschreven vandaar ook dat het zo dun is. Er staan erg veel betekenisen in een zin, waarneer je 1 zinnen overslaat kan je hebben dat je een erg belangrijk punt mist, hij zal het niet zo snel herhalen of op doorgaan, je moet het snappen en anders heb je pech, dat zie je ook aan dat hij nooit uitlegt wat iets is, hij gaat er van uit dat je voorkennis hebt.

Mis nooit een zin:

“De bommen op Birkenau waren slechte een technische schoonheidsgout; bij een poging aan de duitse luchtafweer te ontkomen, bevrijden een geallieerde piloot zich van zijn bommenlast.”

B De schrijver kiest voor mooie zinnen, dat het wat minder vlot leest maakt niet uit.

“Het gevoel dat de wereld min of meer discreet wegkijkt of onbewogen toekijkt als er honderdduizende om je heen systematisch gedood worden en je weet dat elke dag dat je nog leeft een wrange grap van toeval is,kan adequaat verwoord worden”(toevallig ook voorbeeld thema)

Ik zelf word er tijdens het lezen niet geraakt door mooie zinnen als deze, maar ik kan me wel voorstellen dat je dat doet en ik kan me nog beter voorstellen dat je als schrijver je werk zo goed en mooi mogenlijk wil maken, waarom dan ook niet een mooie zinsopbouw.


11 Eigen menig
A Ik vond het zeker wel interssant om te lezen en dat heeft mij dat gepleziert , doordat er duidelijk boodschap in zat vind ik het dan nog intersanter want dat toont aan dat het de schrijver in ieder geval aan het hart gaat en dat hij het heeft geschreven van uit emotie.

B ik ben zeker wel achter dingen gekomen die ik nog niet wist, zo wist ik niet dat de denen en zweden zich zo actief hadden verzet tegen de duitse anti-joden maatregelen , ook wist ik niet af van de bommen die perongelijk waren gegooit, eigenlijk wist ik alleen de dingen die ik kon weten(van denen en zweden had ik eigenlijk ook wel kunnen weten) zo wist ik ook niet van het rode kruis met hun actie’s en van de smoesjes van de engelsen om auschwitz niet te bombarderen.

C Ik vind het boek zeker van redelijk hoge literaire waarde, want de schrijver heeft eigenlijk heel subtiel zonder iemand kei hard aan tevallen, zijn standpunt duideljk gemaakt, waarom zijn de joden zo slecht behandeld? Ook toen ze als arme schraminkels uit de kampen kwamen? Waarom is er zo’n afgunst richting de joden?

Ik heb er ook over na gedacht wat nou de echte reden zou zijn dat de engelsen Auschwitz niet wouden bombardenen, want hun lijste met reden zijn allemaal te ontkrachten. Ik denk dat hun lijst je wel de echte andwoorden zijn ondanks dat ze slecht zijn, maar het gaat mij er om hoe ze op die antwoorden zijn gekomen, waarom hebben ze die “smoesjes” bedacht, hadden ze het tedruk met oorlog voeren?, is het telkens aan de kant geschroven en uitgesteld?, vonden ze dat ze niet genoodzaakt waren er iets aan te doen, vonden ze dat de amerikane het maar moetsen op lossen? En zo kan ik nog wel even door gaan, maar ik denk dat er in iedergeval zo’n soort flauwe reden achter zit, zei wisten ook wel dat het gewoon kon als ze even proberende.

D Ik zou zeker niks aan het verhaal veranderen, bovendien kan dat ook niet wat het is waar gebeurd dus ik heb daar niks over tezeggen, ik zou natuurlijk wel iets kunne veranderen aan de stukjes op het begin over de engelsen en waarom ze niet hebben gebobaardeerd en aan de stukken over de zweden en dennen. Misschien had hij het aangrijpedender kunne maken, maar ikzou dat zonde vinden, want dat gaat tenkoste van de boodschap, dat word het nog meer een verhaal opzichzelf en komt de boodschap minder over. Maar ik vind dat hij alles echt heel subtiel heeft gedaan en daarom ook niet als zeikerd of boosaard dood de media kan worden verworden. Ik zou niks veranderen, ik vind het een klasse boek.

E Zoals een regel hier bovenal staat; ik vind het een klasse boek, en sta versteld van de informatie en de boodschap die hij in zo’n klein boekje kan proppen. Voor mij is het toch zeker een 8,5.

REACTIES

H.

H.

Kijk, deze resensie is wel goed, alleen mag er wel een keertje worden gekeken naar de spelfouten, daardoor maak je het lezen een stuk moeilijker, maar toch bedankt voor het plaatsen.

13 jaar geleden

K.

K.

Leer jij het groene boekje eerst eens voordat je commentaar geeft. Het is recensie.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Strepen aan de hemel door G.L. Durlacher"