Straatkatten door Mieke van Hooft

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas tto vwo | 418 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
151
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1997 Genomineerd)

Boekcover Straatkatten
Shadow
Straatkatten door Mieke van Hooft
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Straatkatten
Jaar van uitgave: 1996
Schrijfster: Mieke van Hooft
Titelverklaring: De titel is simpel te verklaren. Wanja is een straatmeisje en Lizzy wordt haar vriendin. Wanja leert Lizzy alle trucs van het straatleven en daardoor worden de 2 tienermeisjes echte straatkatten.

Hoofdpersonen:
Lizzy
Lizzy’s woonplaats blijft onbekend. Ze is pas 12 jaar. Ze is koppig, maar erg gevoelig voor gemene opmerkingen. Ook laat ze zich snel beetnemen en is ze te goed van vertrouwen.

Wanja

Wanja is 15 jaar. Ze leeft al 3 maanden op straat. Ze is heel wispelturig. Het ene moment is ze ontzettend aardig, maar als haar bui dan omslaat is ze bikkelhard.
De plaats waar het zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich af op de straat. In het ziekenhuis, de bibliotheek, het bos, het huis van Wanja en in kraakpanden. Eigenlijk zijn Wanja en Lizzy voortdurend aan het lopen in het verhaal.

Tijd:
Het is een verhaal van deze tijd. Wanja en Lizzy kijken door de ruiten van mensen mee met de tv. Het is wel al enkele jaren geleden, want Lizzy noch Wanda heeft een mobiele telefoon, terwijl nu ieder tienermeisje wel een mobiele telefoon heeft.

Hij-/Zijverteller:
Het verhaal wordt vanuit de 3e persoon verteld.

Korte samenvatting:
Lizzy loopt van huis weg na een ruzie met haar moeder. Ze gaat op zoek naar een vriendin waar ze alleen het adres van heeft. Die blijkt niet thuis en zo rolt Lizzy het straatleven binnen. Ze ontmoet Wanja, een stoer meisje van 15. Zij is echter al 3 maanden van huis weggelopen en weet al goed te overleven op straat. Samen maken Lizzy en Wanja veel mee. Ze gaan “gratis winkelen” als de markt is afgelopen, ze zitten vaak in de bibliotheek en elke dag is een groot avontuur. In het boek zijn ze voornamelijk bezig met overleven. Ze zijn eigenlijk de hele dag bezig met een slaapplaats en eten zoeken. Wanja verdiend geld door shaggies te draaien van half-opgerookte sigaretten. Als Wanja ziek wordt gaan ze naar haar huis, waar haar vader hun betrapt. Dan besluit Lizzy uiteindelijk ook maar naar huis te gaan. Als ze Wanja later opzoekt leeft ze weer op straat, en heeft ze een andere vriendin bij zich.

Mening:
Ik vind het een goed boek, alleen af en toe een beetje eentonig. Gelukkig gebeurt er snel weer wat spannends als het saaier wordt. Het boek gaat voornamelijk over overleven op straat. Als ik het een cijfer zou moeten geven zou dat een 7,5 zijn.


Gesloten einde:
Het boek heeft een gesloten einde, alles loopt goed af.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Straatkatten door Mieke van Hooft"