Storing door Marga Minco

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 718 woorden
  • 17 april 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
142
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Storing
Shadow
Storing door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Marga Minco
Storing


Hoofdpersoon:
Marga Minco: Marga is in het boek ongeveer 8 jaar, ze zit in de tweede wereldoorlog dus maakt ze veel nare dingen mee. Ze weet er goed mee om te gaan en kalm te blijven. Ook duikt ze onder bij een heleboel mensen. Ze is een verlegen meisje, maar wel heel volwassen. Dat merk je goed omdat ze zelf al met de trein meegaat, in haar eentje. Ze heeft een heel sterk doorzettingsvermogen, en is berijd tot alles als ze maar overleeft.

Bijpersonen:
Dave Minco: Dave is de broer van Marga.

Hij is heel eerlijk tegenover iedereen, ook hij heeft een sterk doorzettingsvermogen, en probeert zo goed mogelijk voor Marga en zijn vrouw Lotte te zorgen. Hij is niet erg behulpzaam. Vaak heeft maakt hij Marga aan het lachen, dus een gevoel voor humor heeft hij wel.

Meneer Minco: over hem word niet echt veel verteld in het boek.
Wel dat hij wordt opgepakt en daardoor in een concentratiekamp komt. Hij is vriendelijk, maar geeft snel op. Hij zegt namelijk wel dat hij gelooft in de bevrijding, maar in het echt is dat helemaal niet. Hij is wel heel behulpzaam, en sociaal en zorgt goed voor Marga. Dat ben ik ook te weten gekomen omdat hij veel contacten heeft met mensen waar Marga, Dave en Lotte onder kunnen duiken.


Tijd waarin het zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog.

Samenvatting:
Marga Minco is een joods meisje van ongeveer een jaar of 8.
Ze woont samen met haar ouders, broer(Dave) en vrouw van haar broer(Lotte) in een wijk in de 2e wereldoorlog. Het wordt alleen elke dag gevaarlijker om als een jood over de straten te lopen.
Op een gegeven moment mogen ze nergens meer in, en krijgen ze zelfs gele jodensterren om op hun kleren te maken zodat iedereen kan zien dat ze jood zijn.

Een paar dagen later worden ze overgeplaatst naar een ‘judenviertel’ in Amsterdam, dat was een wijk speciaal voor joden. Elke dag word daar een straat van leeggehaald en afgevoerd naar een concentratiekamp gebracht.

Zo moest Dave, en haar vader naar een controle of ze goed genoeg voor het leger waren. Maar Dave had een drankje op waardoor hij afgekeurd werd.

Op een avond werd de straat naast hun straat helemaal leeggehaald door de Duitsers. Daar schrokken ze natuurlijk enorm van, en Lotte en Dave doken meteen onder in een huis bij hen aan het plein. En toen de volgende avond hun straat werd leeggehaald ging Marga er ook vandoor. Ze rende naar het huis weer Lotte en Dave ondergedoken zaten. Van daar zijn ze de volgende dag onder nieuwe namen weg gegaan om een nieuw onderduikadres te zoeken.
Maar dat was nog niet zo makkelijk. Ze hadden de sterren van hun kleren afgehaald, en de haren geblondeerd. Maar Dave en zijn vrouw, die ook meegingen, waren gepakt, en ook afgevoerd. Toen bleef Marga alleen over, maar ze vond toch nog een onderduikadres. Bij kennissen in Utrecht kon ze nog wel een nachtje blijven slapen maar voor altijd durfde ze niet aan. Maar Marga wilde perse terug naar Amsterdam, en belde een kennis op. Wout, de kennis wist nog wel een onderduikplekje bij ‘oom Hannes’. Maar toen ze daar aankwam was het er ook al helemaal vol. Ze werd weer doorgewezen naar een ander adres. Ze moest het erf bij oom Hannes aflopen totdat ze bij een spoorweg kwam, daar stond een jongen te wachten die nog een ander onderduikadres wist. Daardoor kwam ze bij een familie met 4 kinderen.
Daar is ze de rest van de oorlog ondergedoken. Voor de zekerheid kreeg ze voor de zoveelste keer een nieuw persoonsbewijs en een nieuwe naam.

Enige weken naar bevrijding zocht ze haar oom op in Zeist.
Hij besefte nog maar amper dat hij al zijn familie verloren was op Marga na. Ook had hij een zwart pak voor als haar vader nog eens terug kwam, maar hij wilde niet geloven dat hij was omgekomen in een concentratiekamp. Ook Marga ging weer weg en kwam nog verschillende keren terug, maar op een sombere dag kreeg ze het bericht dat haar oom was overleden van ouderdom. Zij kreeg het pak dat eigenlijk voor haar vader bedoeld was, maar die zou, net zoals de rest van haar familie, niet terugkomen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Storing door Marga Minco"