ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
Naam boek: Stille lippen.

Schrijver: Dick Bracke.
Dirk Bracke is een Belgische auteur. Hij begon z'n auteurscarrière met het schrijven van Vlaamse Filmpjes. Omdat dit nogal een succes had waagde hij zich aan z'n eerste boek, dat in 1993 gepubliceerd werd. Z'n boeken zijn hard en realistisch. Ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren en hun problemen over heel de wereld. Zijn boeken lezen vlot en zijn altijd goed gedocumenteerd. Z'n schrijfstijl is onverbloemd. Toch eindigt zijn boeken meestal positief.

Uitgeverij: Davidsfonds/ Infodok – Leuven.


Aantal blz.: 188.

Tijd: In deze tijd. De 21ste eeuw.
Er zijn telefoons & faxapparaten. Er zijn ook disco’s zoals nu. Er wordt drugs gesmokkeld.

Het boek is chronologisch.
Er zitten tijdsprongen in. De nachten overslaan, soms wel een een paar dagen, weken.
Soms denkt ze aan de avond er voor hoe het was met haar vriendje maar dat is dan het enige.

Plaats: Het verhaal speelt zich af in België. (Antwerpen)
Verteller: Het verhaal wordt verteld in de personale verteller waardoor je een bredere kijk krijgt op de situatie. Door dit perspectief te hanteren komen de reacties van verschillende personages aan bod, maar toch blijft de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon, Elien, het belangrijkste. Je kan je hierdoor ook meer inleven in de situaties van de andere personages. Als ik er een ander vertelperspectief aan zou geven dan zou ik de ik-verteller nemen. Maar het huidig vertelperspectief stoort niet.

Personage’s:
Elien (Hoofd personage)
Leeftijd: 15 jaar

Uiterlijk: Ze is een “aantrekkelijk meisje heeft lichtbruin haar waar onder ze haar gehoor apparaten altijd probeert te verbergen.
Woonsituatie: Ze woont in een hoek huis naast een pleintje. Als ze thuiskomt is ze altijd bang dat er dieven in het huis zijn.
Karakter: Stil en rustig meisje met weinig zelfvertrouwen.

Lise (vriendin Elien)
Leeftijd : 17 jaar
Uiterlijk : Lise haar uiterlijk werd niet in het boek beschreven.
Woonsituatie: Lise is het buur meisje van Elien.
Karakter: Ze is iets ruiger dan Elien ze is spontaan en erg vriendelijk.

Manu (1e vriendje Elien)
Leeftijd: ongeveer 19
Uiterlijk: in de disco droeg hij een wijde bruine katoenen skater broek met grote zakken op de dijen en een grijze trui met kap. Verder onbekend.
Woonsituatie: Onbekend..
Karakter: Hij is drugsdealer en denkt alleen maar aan seks. Hij probeert Elien als onbewuste smokkelaar te gebruiken.
Hij is egoïstisch en denk alleen maar aan zich zelf.

Jeroen (2e Betere vriendje van Elien)
Leeftijd: 18 Jaar
Uiterlijk: onbekend (niet beschreven in boek.).
Woonsituatie: Niet beschreven onbekend
Karakter: Hij heeft een zacht karakter en staat altijd open voor een goed gesprek en Hij is lief en kan heel goed met de handicap van zijn vriendin, Elien omgaan.

Verhaallijn: Het gaat om Elien die slechthorend is en voor het eerst naar de disco gaat. Maar er komen natuurlijk ook andere dingen tussendoor.

Titelverklaring: Het boek heet stille lippen, omdat doven zonder hun lippen te bewegen toch met elkaar communiceren. Het gaat over een meisje dat slecht hoort dus zij kan communiceren met mensen zonder lippen te gebruiken.

Thema: Angst omdat ze denk dat er inbrekers zijn in haar huis als ze alleen thuis is. Liefde ze wordt verliefd op 2 mensen.
Het gaat over een meisje dat slechthorend is maar toch wil leven zoals een horende.

Samenvatting:
Elien is een 15 jarig slechthorend meisje. Ze woont met haar ouders in een stad in België. Ze gaat gewoon naar een middelbare school met alle horenden kinderen. Ze heeft een beste vriendin Lise, ze kent haar al vanaf de basisschool. Sinds Lise een vriend, Robbe, heeft, heeft ze bijna geen tijd meer voor Elien. Als Elien uit school komt is het meestal donker, ze moet alleen door het donker lopen als ze dan thuis komt is er niemand. Haar ouders komen pas later van het werk terug. Elien is bang in het donker, en als ze alleen is. Ze denkt dat er inbrekers in het huis zitten. Op een dag vraagt Lise haar om mee naar de Moonstruck, een disco, te gaan. Haar ouders vinden dat ze maar beter naar de dovenclub kan gaan. Uiteindelijk mag ze toch. Eenmaal in de disco komt er een jongen naar haar toe, het is Manu die voor de Moonstruck stond te dealen. Joeri, een vriend van Robbe, en Robbe had een pilletje gekocht. Manu begint voor Elien te dansen. Elien hoort de bass dreunen en danst mee. Als hij maar niet merkt dat ik niets hoor, dacht ze. Elien had namelijk haar gehoorapparaat uitgedaan. Ze gaat nog een paar keer naar de Moonstruck en krijgt iets met Manu. Manu wil meer en als hij Elien begint te betasten in zijn auto, rukt ze zich los en vlucht de Moonstruck binnen. Elien denk de heletijd of ze iets verkeerds had gedaan of ze wel weg moest gaan. Maar dan ziet ze hem al weer met iemand anders dansen en durft niet naar hem toe te gaan, dus laat het gaan. Op een dag als ze naar huis loopt ziet ze een vrachtwagen tegen een jonge op de brommer aan rijden. Ze weet niet wat ze moet doen. Eerst belt ze bij iemand aan maar die wil er niets mee te maken hebben. Dan ziet ze een telefooncel. Ze belt 112, ze hoort niet of er wordt opgenomen, maar ze vertelt gewoon twee keer wat er is en hangt op. Elien wacht bij de jongen. Hij ligt maar op de grond te kreunen, Elien legt haar jas over hem heen, het is ijskoud. Er komt een vrouw met een auto, ze stopt. Elien verteld alles. En even later komt de ziekenwagen, die Jeroen meeneemt. Elien gaat de jongen, Jeroen, in het ziekenhuis opzoeken. Hoe vaker ze hem ziet hoe leuker ze hem gaat vinden. Als de Jeroen uit het ziekenhuis is nodigt hij haar uit om iets te gaan drinken. Elien en Jeroen krijgen iets met elkaar. Jeroen gaan mee naar de dovenclub en doet allemaal leuke dingen samen met Elien. Maar dat ze bang is als alleen is, is nog niet over. Nu ziet ze de inbrekers als Manu en Joeri. Ze is doodsbang. Maar dan vraagt Elien aan Jeroen of hij haar naar de Moonstruck wil brengen. Als ze daar zijn blijft Elien op de parkeerplaats staan kijken of Manu en Joeri nog dealen.
En ja hoor daar staat hij weer met zijn auto allemaal die rotzooi te verkopen.
Joeri kijkt haar kant uit, ze duikt weg achter Jeroen, zou hij haar gezien hebben? De volgende dag gaat Elien naar het politiebureau om Manu en Joeri aan te geven. Een paar weken laten staat de politie bij de Moonstruck op de stoep en arresteert de twee dealers. Manu en Joeri vragen zich af wie hun verlinkt zou kunnen hebben, Joeri herinnert zich dat hij Elien gezien had bij de Moonstruck. Alleen Elien kon het verteld hebben.

Mening:
Ik vind het boek realistich er zijn vast wel mensen die het zo hebben al de hoofdpersoon in het boek. En ook naar een normale school gaan. Ik vond het ook een leuk boek, omdat sommige mensen gewoon niet naar haar kijken en dan moet ze hun even aanstoten om naar haar te kijken. Ze beleeft wel leuke dingen samen met Jeroen. Het lijkt mij heel moeilijk om slechthorend te zijn, omdat je niet als horende mensen gewoon met elkaar kunt praten. Maar je moet goed naar de lippen van mensen kijken. En je bent afhankelijk van mensen omdat je niet kunt telefoneren of sommige mensen snappen niet dat je hun niet kunt verstaan en dan moeten ze het nog een keer herhalen.Het was wel een boek dat je makkelijk leest. Het was makkelijk taalgebruik en de verteller legde alles heel goed uit. Ik had het in een keer uit. Want ik wilde gewoon verder lezen, het is te spannend om te stoppen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

ik vind dat het geen goed verslag is want sommige zinnen slaan echt op niets

11 jaar geleden