Sterrekinderen door Clara Asscher-Pinkhof

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 525 woorden
  • 15 mei 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1977
Pagina's
215
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Sterrekinderen
Shadow
Sterrekinderen door Clara Asscher-Pinkhof
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Sterrekinderen

Volledige titelbeschrijving

Clara Asscher-Pinkhof, Sterrekinderen, Den Haag, 1984, negende druk, 215 blz. (eerste druk 1946)

Genre
Dit boek behoort duidelijk tot de oorlogsromans.

Onderwerp
Het gaat over de Joden in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen worden er voornamelijk uitgehaald. Er wordt van ieder persoon een klein stukje gehaald uit het leed dat ze door hebben moeten maken.

Thematiek
Jodenvervolging en kinderleed in de Tweede Wereldoorlog.

In het boek worden er stukjes verteld van Joodse kinderen die veel leed meemaken omdat ze zijn opgepakt.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het begint halverwege het jaar 1942 in Amsterdam. Het eindigt in 1944 in de trein die naar Palestina gaat.

Perspectief
Het boek heeft een personaal perspectief. De schrijver heeft deze kinderen meegemaakt en schrijft nu deze dingen op in een boek.

Beoordeling
Het was een erg mooi en indrukwekkend boek om te lezen. Het onderwerp was erg makkelijk. Ook vond ik het een erg interessant onderwerp. Het heeft me best wel aangegrepen wat al deze kinderen hebben meegemaakt. Het is gewoon te erg voor woorden.
Daarom heeft het me ook best wel aan het denken gezet. Wat hebben wij het nu toch eigenlijk goed. Ik maak dit boekverslag wanneer het net bevrijding is geweest. We hebben onze doden herdacht. Ik was dit boek aan het lezen toen het dodenherdenking was. Toen de twee minuten stilte waren heb ik ook wel even aan al deze Joodse kinderen gedacht. Het raakte mijn hart.
Ik heb het boek met plezier gelezen. Iedere keer was er weer een drang om het boek te pakken.

Er zit een strakke en heldere verhalenlijn in. Dit komt denk ik ook wel door de vier hoofdkopjes. De gebeurtenissen die erna volgen hebben alles te maken met het hoofdkopje. Het hoofdkopje is de plaats waar de gebeurtenissen zich afspelen.
Het taalgebruik is niet moeilijk. Het is in het hedendaags Nederlands geschreven.
Een aantal personages ging voor mij leven. Dan zag ik het echt voor me hoe het ging. En dan ervaar je helemaal hoe erg het is geweest. Hoe veel leed en pijn die mensen hebben moeten doorstaan.
Het is een echte oorlogssfeer die word geschetst.
Heel aangrijpend vond ik het stukje waarin een vrouw even van huis was gegaan om nodige boodschappen te halen. Ze had een kind van twee weken oud thuis. Onderweg werd ze opgepakt met een razzia. Uiteindelijk is ze wel weer vrijgekomen, maar hierin spiegelt wel door hoe erg een razzia geweest moet zijn. Ze pakten alle mensen die ze pakken konden en hielden met niet één situatie rekening.
De manier waarop het boek is geschreven is zo dat je het beleeft hoeveel smarten en leed deze Joden gehad hebben.
Er zit direct vaart in het verhaal omdat je gelijk in een gebeurtenis valt. Alleen al de eerste zin ‘Er is een razzia geweest’ is erg aangrijpend. Ik had gelijk de drang om door te lezen.
De voorkant sprak me ook al erg aan. De ziet een hele grauw lucht. De kinderen zijn ook in één dezelfde grauwe kleur weergegeven. En dan juist die felgele sterren springen er helmaal uit. De neerslachtigheid is ook erg op de gezichten te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sterrekinderen door Clara Asscher-Pinkhof"