Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Stenen voor een ransuil door Maarten 't Hart

Beoordeling 3
Foto van een scholier
Boekcover Stenen voor een ransuil
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1471 woorden
  • 5 februari 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 3
2 keer beoordeeld

Boekcover Stenen voor een ransuil
Shadow
Stenen voor een ransuil door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

1 Motivatie boekkeuze
2 Eerste persoonlijke reactie
3 Samenvatting
4 Personages
5 Tijd
6 Ruimte
7 Perspectief
8 Tijd en Structuur
9 Thematiek
10 Uiteindelijke beoordeling

Auteur: Maarten ’t Hart
Titel: Stenen voor een ransuil
Uitgever, plaats/jaar eerste druk:De Arbeiderspers te Amsterdam,1971

1. Korte motivatie van mijn boekkeuze:
Ik had wel al eens gehoord van Maarten ’t Hart maar verder wist ik niets van hem of van zijn boeken af. Toen ik een boek moest gaan lezen voor school zei mijn broer dat dit een goed boek was, daarom heb ik dit boek gekozen.

2. Mijn eerste persoonlijke reactie:
In het begin vond ik het erg lastig om door het boek heen te komen omdat het verhaal mij niet nieuwsgierig maakte, het wekte niet mijn interesse. Ik denk dat, dat kwam doordat er niet zoveel gebeurde in het begin. Naarmate het boek vorderde vond ik het ook enigszins droevig omdat de hoofdpersoon een slechte relatie heeft met zijn ouders, hij heeft geen vrienden hij is dus een beetje eenzaam.


3. Samenvatting:
Deel 1: De hoge zwaluwen
Het verhaal begint als Ammer twaalf jaar oud is. Zijn gezin is sterk gereformeerd. Ammer houd heel erg van muziek en dan vooral van piano en orgelmuziek. Op een dag ontmoet hij bij zijn vriend Jan (waar hij eigenlijk alleen heen gaat om op de piano te kunnen spelen) mijnheer Willem Brikke, hij is de organist van de hervormde kerk. Mijnheer Brikke hoort hem spelen en bied hem een paar dagen later aan om hem les te geven in orgelspelen. Mijnheer Brikke leert hem heel veel. Mijnheer Brikke laat vaak doorschijnen dat hij en Ammer beide ‘anders’ zijn en op een dag vraagt hij aan Ammer om zijn broek uit te doen om te kijken of Ammer wel ‘gezond’ is. Ammer bezoekt drie weken lang de les niet, daarna gaat hij toch weer terug. Een tijd later trekt Mijnheer Brikke Ammer af. Ammer gaat niet meer naar de les en ook niet meer naar de kerk.

Deel 2: Vluchten
Dit deel zie je door de ogen van Jacob Valler, een vriend van Ammer. Ze zijn samen op vakantie in Engeland. Jacob verteld over hoe hij Ammer voor het eerst ontmoet heeft en over hoe hij twijfelt of Ammer wel hetero is. Ammer krijgt veel aandacht van meisjes maar hij toont geen interesse in hen. Ammer schreeuwt op een nacht Jacobs naam. Dit versterkt alleen Jacobs vermoede nog meer. Dan de volgende dag als Jacob zegt dat alle ridders flikkers waren Ammer zegt dat hij daar goed bij zou passen weet Jacob het zeker: Ammer is homo. Die dag schrijft Jacob een brief aan Ammer dat hij het beter vind dat ze niet meer met elkaar omgaan. Daarna vertrekt hij liftend naar Londen.

Deel 3: De Zomerslaap
Dit deel is in dagboekvorm geschreven. Ammer is in zijn kerstvakantie op bezoek bij zijn ouders. Zijn relatie met hen is erg slecht, vooral met zijn moeder. Ammer gaat voor de eerste keer sinds hij is weggelopen op bezoek bij mijnheer Brikke. Die is heel blij om Ammer te zien. Ammer gaat vaker langs bij Brikke en ze praten over homofilie en Ammer verteld dat hijzelf ook homo is. in een flashback verteld Ammer over toen hij nog op de middelbare school zat. Toen was hij verliefd op Hugo Wildervanck, maar dat had hij zelf toen nog niet door. Op een feest noemt Hugo Ammer een vieze homo. Op dat moment beseft hij pas dat hij inderdaad homo is. Op nieuwjaarsdag gaat Ammer op bezoek bij Brikke en treft hem dood aan in bed. Met een oog op Ammer gericht en een oog van hem weg, zoals hij hem het beste kent.

4. Personages
a. Wie is/zijn de hoofdpersoon/hoofdpersonen? Geef hun kenmerken.
Ammer Stol is de hoofdpersoon. Aan het begin van het verhaal is hij twaalf aan het einde is hij tweeëntwintig. Ammer is een slimme jongen met ‘n groot muzikaal talent die erg verward raakt door zijn eigen gevoelens over geloof/homofilie en de gevoelens die hem opgelegd worden door zijn ouders en mijnheer Brikke.

b. Wie is/zijn de helper(s)? Waarom denk je dat?
Mijnheer Brikke omdat hij in Ammers jeugd zijn enige ‘vriend’ was. Brikke leerde Ammer orgel spelen, iets waar Ammer ontzettend van hield.


c. Wie is/zijn de tegenstander(s)? Waarom denk je dat?
Ammers vader en moeder. Hij mag van zijn ouders niet naar muziek luisteren en moet gereformeerd leven. Mijnheer Brikke is op ’n manier ook tegenstander omdat hij aan Ammer zit.

d. Wat zijn de relaties tussen de verschillende personages?
Ammer en Jacob zijn vrienden. Ammer en Hugo zijn ook vrienden, maar Ammer loopt Hugo een beetje na omdat Ammer Hugo heel geweldig vind. Brikke is Ammers orgelleraar maar op ’n manier zijn ze ook vrienden. Ammer en zijn ouders hebben geen goede ouder-kind relatie. Ammer haat zijn moeder en vind zijn vader zielig.

5. Tijd
a. In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt in de jaren vijftig.

b. Hoeveel tijd verstrijkt er in totaal?
Je leest over Ammer van zijn twaalfde tot en met zijn tweeëntwintigste. Er verstrijkt dus ongeveer tien jaar.

6. Ruimte
a. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Maassluis, de stad waar Ammer woont. Ook speelt het zich af in de stad waar Ammer op de Universiteit zit, en in Engeland waar Ammer en Jacob op vakantie zijn.

b. Geeft een beschrijving van de ruimte(s).
De stad Maassluis is een hele gewone Nederlandse stad. De stad waar Ammer op de Universiteit zit word niet beschreven in het boek. Waar Ammer en Jacob op vakantie zijn word ook niet beschreven in het boek.


7. Perspectief
a. Welke vertelsituatie heeft de tekst?
In deel één is de vertelsituatie personale verteller, je ziet alles door de ogen van Ammer en weet alleen maar zijn gevoelens. In deel twee is de vertelsituatie ‘ikverteller’. Je ziet alles door de ogen van Jacob Valler. Deel drie is in dagboekvorm geschreven. De vertelsituatie is ook ‘ikverteller’, nu zie je alles door de ogen van Ammer.

b. Is er sprake van een meervoudig perspectief?
Nee er is geen meervoudig perspectief.

8. Tijd en Structuur
a. Is er een verdeling in hoofdstukken en/of delen?
Ja. Er zijn drie delen. Het eerste deel is verdeelt in vier hoofdstukken. Deel twee is verdeelt in vijf hoofdstukken. Deel drie is in dagboekvorm en gaat van donderdag 14 december tot en met maandag 1 januari. Op vrijdag 29 december is een flashback geschreven die onderverdeelt is in negen hoofdstukken.

b. Wijkt de fabel af van het sujet?
Ja want er zijn meerdere flashbacks.

c. Hoe is het verhaal verteld? Chronologisch of niet?
Het verhaal is niet chronologisch verteld omdat er meerdere flashbacks in voorkomen.


d. Is er een verhaallijn, of zijn er meerdere?
Er zijn twee verhaallijnen. De ene is die van Ammer Stol. De andere is die van Jacob Valler in deel twee. Alhoewel Jacob Valler bijna continu bij Ammer is of over Ammer verteld.

e. Heeft de tekst een open of een gesloten einde?
Het verhaal heeft een gesloten einde. Mijnheer Brikke is dood en Ammer heeft het net voor zijn dood weer ‘goedgemaakt’ met Brikke. Ammer kan nu door met zijn leven zonder schuldgevoelens.

9. Thematiek
a. Wat is de thematiek van de tekst?
Het thema is eenzaamheid en accepteren van homofilie.

b. Welke belangrijke motieven tref je aan in de tekst?
Het geloof, muziek en homofilie.

c. Verklaar de titel.
Ammer ziet als hij in het bos is een ransuil die heb de hele tijd blijft aankijken. Hij probeert de ransuil weg te jagen door stenen naar hem te gooien maar de ransuil komt toch weer terug. De ransuil staat symbool voor zijn homofilie die hij nog niet kan accepteren.

d. Wat is de relatie tussen de titel en de thematiek?
De titel staat voor het feit dat hij eerst zijn homofilie niet kan accepteren en het probeert weg te jagen terwijl het toch niet weggaat.


e. Is er een motto?
Ja, het motto is dat vroeger homofilie niet geaccepteerd werd en dat daardoor die mensen vrij eenzaam door het leven gingen.

f. Leg uit wat het motto met de thematiek te maken heeft.
Doordat vroeger homofilie niet geaccepteerd werd konden homo’s slecht van zichzelf accepteren dat ze het waren en zij waren vaak eenzaam.

10. Mijn uiteindelijke persoonlijke beoordeling van het verhaal.
In het begin vond ik het een lastig te lezen boek omdat ik nog moest wennen aan de schrijfstijl. In het begin vond ik het ook een beetje saai en ik vroeg me af waar het nou eigenlijk over ging. Hoe verder ik in het boek kwam hoe beter ik het begreep en hoe interessanter het werd. Uiteindelijk vond ik het een best interessant boek en ik realiseerde me dat homofilie nog helemaal niet zo lang geaccepteerd word en wat het met iemand kan doen als je iets dat zo’n groot deel van jezelf is niet aan de buitenwereld kan vertellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stenen voor een ransuil door Maarten 't Hart"