Stelletje ongeregeld door Tom Bezemer

Beoordeling 7.4
Foto van Cees van der Pol
  • Boekverslag door Cees van der Pol
  • Docent | 2124 woorden
  • 11 december 2006
  • 426 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 426 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
111
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Stelletje ongeregeld
Shadow
Stelletje ongeregeld door Tom Bezemer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Gebruikte editie
Eerste druk: 2002
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 112
Uitgever: Leopold

Gegevens voorkant
De naam van de schrijver staat in grote roze letters en de titel van het boek in grote gele letters
Daaronder een afbeelding van een leerling die door de gangen van een school vliegt.

Genre
Het is een jeugdroman over het schoolleven op een school voor voortgezet onderwijs.

Geschikt voor …
leerlingen van de onderbouw van een school voor voortgezet onderwijs. Ook voor vmbo (klas 1 tot en met 3) is het boek heel goed geschikt.


De flaptekst
Bijna iedereen in de klas raakt in de ban van de nieuwe leraar geschiedenis. Tot ergernis van Wouter, die merkt dat Daphne geen oog meer voor hem heeft. Hij wil haar terugwinnen en om dat doel te bereiken schuwt hij geen enkel middel. Ten slotte zit hij niets voor niets in 2A: elkaar en de docent het leven zuur maken: daar weet pispaal Agnes alles van. En dikke Pimmetje, die voor één keer kreng Daphne durft te weerstaan. Wouter, Natascha, Stefan, Rachida, Victor, Pim, Agnes - ze hebben allemaal hun eigen manier om zich in de groep te handhaven. Een stelletje ongeregeld! `En toch,' zegt mentrix Bosveld nog vóór het jaar voorbij is, `toch weet ik nu al dat ik jullie zal missen...'


Verhaalopbouw
Het verhaal wordt achter elkaar verteld zonder flashbacks. Het zijn eigenlijk zes verhalen en een vooruitblik na tien jaar.

Titelverklaring
Het boek gaat over klas 2a: een klas waarin leerlingen en docenten elkaar het leven zuur maken. De leerlingen doen van alles om docenten weg te pesten en ook elkaar pesten ze vrij veel. Vooral Daphne is een vervelend kreng. Het is dan ook een “stelletje ongeregeld.”

Tijd en decor
Het boek gaat over onze eigen tijd: het speelt zich af op een eigentijdse school voor voortgezet onderwijs. Bewijs daarvoor : de leerlingen beschikken over mobieltjes en ook de computer speelt een grote rol.
De vertelde tijd is ongeveer een schooljaar. Alle gebeurtenissen vinden plaats in dat schooljaar. Alleen aan het einde worden tien jaar overgeslagen, wanneer twee meisjes elkaar weer eens ontmoeten.


Hoofdpersonen in het boek
Wouter: hij is verliefd op Daphne
Daphne : wordt verliefd op de docent Davidson, ettertje van de klas
Pimmetje: dik jongetje dat altijd wordt gepest: hij wordt verliefd op Agnes
Stefan: schrijft gedichten, heeft een hekel aan leraar Dorland, klassenvertegenwoordiger
Agnes: slim meisje, wordt gepest, is verliefd op Pimmetje en gaat later naar een andere school.
Natascha doet mee aan een vastenwedstrijd, is verliefd op Stefan.
Rachida: Marokkaans meisje, stil maar slim, iedereen waardeert haar, haar vader wordt neergestoken
Victor: vader overleden, heeft een goede band met zijn opa, pakt zijn leraar Big Ben in
Mijnheer Harley, nieuwe geschiedenisleraar, toffe peer met vreemde neigingen
Mevrouw Bosveld, mentrix van de klas, die van de klas houdt, maar ze ook een “stelletje ongeregeld vindt”.

Het probleem in het boek
Eigenlijk gaat het boek steeds over pesten op school. Klas 2 A heeft al een docent weggepest (Mevrouw De Wit) en dan komt er een opvolger. Dat lijkt een toffe peer, maar hij blijkt travestiet te zijn en de jaloerse Wouter vertelt dat in de klas. Niet lang daarna rijdt de leraar zich dood met zijn motor. De klas is wel bij de begrafenis. Datzelfde gebeurt eigenlijk ook bij de dood van de vader van een Marokkaanse klasgenoot. Hij is neergestoken en de klas organiseert een stille tocht. Dat doen ze dus weer goed en eigenlijk is het verhaal er een van “ruwe bolsters , blanke pit”

Ook de kinderen uit de klas worden gepest: zo is er de dikke Pim die altijd wordt gepest, totdat hij iets voor hen doet: hij liegt dat ze op zijn verjaardag zijn geweest en dan komen ze als beloning toch een dag later. Hij was al verliefd op Agnes geworden en dat slimme meisje wordt ook altijd gepest door Daphne. ( noodrem trekken in de trein, 06-lijn laten bellen) Later neemt Agnes wraak als ze al twee kinderen heeft en Daphne nog een keer tegenkomt.

Zo zijn de belangrijkste motieven in het boek:
- pesten op school en gepest worden
- een geheim verklappen (Wouter vertelt dat Harley travestiet is)
- eenzaamheid
- het stuudje in de klas
- verliefd zijn en worden
- het bedrog : de leraar die Victor aan een zes helpt
- de dood (van de leraar en Rachida’s vader)
- de stille tocht voor zinloos geweld
- wraak nemen
- schuld en schaamtegevoel

Samenvatting van de inhoud
Het boek gaat over de leerlingen van klas 2 A op school. Ze moeten een nieuwe docent geschiedenis krijgen, omdat ze de vorige mevrouw De Wit met zijn allen hebben weggepest. De directeur komt het vertellen in de klas. De nieuwe docent heeft een grote motor, een echte Harley Davidson en hij stelt zich zelf voor met “”Ik ben mr. Harley”. Ze vinden het dadelijk een toffe vent: het is natuurlijk best interessant zo’n leraar op een motor. Daphne wordt meteen verliefd op hem en dat vindt Wouter die zelf verliefd op Daphne is, helemaal niet zo leuk, want ze heeft nu helemaal geen tijd meer voor hem. Daphne wil meer te weten komen over meneer Harley en de klas bedenkt een plannetje: ze gaan elke dag op de hoek van de straat staan om te kijken waar hij heengaat. Dan gaan ze hem achtervolgen en weten ze waar hij woont.
Wanneer meneer Harley het huis in gaat, komt er enkele minuten later een vrouw met blond haar uit het huis. Daphne herkent hem wel en schrikt ook : want het is mijnheer Harley verkleed als vrouw: hij is dus een travestiet. De volgende dag hebben ze weer les van hem en Wouter roept door de klas dat hij helemaal niet van homo’s en prostituees houdt. Als mijnheer Harley vraagt waarom niet, antwoordt Wouter dat het vieze mensen zijn. Niet lang daarna komt de directeur van de school in de klas vertellen dat mijnheer Harley een motorongeluk heeft gekregen: hij is met zijn motor tegen een boom aan gereden. Dan komt het bericht dat mijnheer Harley dood is en de hele klas gaat naar de begrafenis. Ze zijn erg onder de indruk.

Pimmetje, een dik jongetje uit de klas, heeft iedereen uitgenodigd om op zijn verjaardag te komen. Maar er komt niemand opdagen of toch nog wel. Dan komt het “stuudje uit de klas” Agnes aanbellen. Ze wordt ook vaak gepest in de klas. Ze denkt dat er meer kinderen op het feestje zijn, maar ze is de enige. Zo wordt ze verliefd op Pim: ze dansen die eerste keer met elkaar. De volgende dag hebben ze les van mijnheer Dorland van Nederlands. Ze hebben eigenlijk een proefwek, maar Daphne zegt dat ze een feestje hadden bij Pimmetje. Wanneer Dorland het aan Pim vraagt, bevestigt hij dat. Eigenlijk is hij wel boos, want er is niemand gekomen, maar dan staan ze ’s avonds bij hem voor de deur om hem toe te zingen. Ze komen toch op zijn verjaardag. Alleen Agnes is er niet, maar als hij haar opbelt, wil ze niet meer komen.

Victor heeft weer eens een onvoldoende gehaald : een 5 voor Engels. Hij moet proberen een voldoende te halen, want hij heeft met zin opa een weddenschap: hij krijgt dan 250 Euro. De leraar die ze Big Ben noemen, wil het cijfer echter niet veranderen. Wanneer Victor na afloop van school naar huis wil fietsen, staat zijn fiets er niet en hij herinnert zich dat hij die ’s morgens uit haast niet op slot heeft gezet. De conciërge van school zegt dat hij bij de dependance moet gaan kijken. Daar staat inderdaad zijn fiets en hij neemt hem mee met zijn reservesleuteltje. Dat herhaalt zich enkele keren en hij spijbelt een uur om te kijken wie de fiets steeds weghaalt. Dat blijkt Big ben te zijn en die pakt Victors fiets steeds wanneer hij naar de dependance moet om les te geven. Hij vraagt aan Victor of hij wil meerijden en dan is het wel heel grappig dat Victor op zijn eigen fiets achterop bij de leraar zit. Victor besluit het dan maar te zeggen dat het zijn fiets is en Big Ben schrikt behoorlijk: hij gebruikt de fiets steeds en hij heeft de sleuteltjes gehouden. Hij vraagt aan Victor wat hij moet doen om het goed te maken en Victor zegt meteen dat hij van de vijf een zes moet maken. De leraar wil dat wel doen en doet bovendien nog een goed woordje voor Victor bij de directeur vanwege zijn gespijbelde uurtje.

Natascha doet mee aan een wedstrijdje vasten; dat doet ze voor een goed doel. Je mag als je meedoet 24 uur niet eten, en als je dat volhoudt, mag je ook meedoen aan een talentenjacht.
Dat haalt ze en ze heeft nu de mogelijkheid om te gaan zingen voor Stefan. Natascha heeft ’s nachts erge honger en ze slapen op school. Ze neemt dan een Bounty en dat wil Daphne de volgende dag wel verraden. Stepfan neemt het meteen voor Natascha op. Ze zijn verliefd op elkaar geworden, omdat Natascha het liedje voor hem heeft gezongen.

Daphne is echt de pestkop van de klas. Ze pest het “stuudje Agnes” en Pimmetje komt voor zijn vriendinnetje op. Hij scheldt Daphne uit voor “kankerhoer” Daarop wordt Daphne nog bozer en ze probeert wraak te nemen op het stel. Ze belt Agnes op en doet net alsof ze van een “verwencentrum met een 06-bummer is en heel geil wordt, als ze aan Sgnes denkt.” Dan belt ze Pim en daarna nog een keer Agnes, maar ze krijgt Agnes’ vader aan de lijn, die meteen de stem van Daphne herkent. Hij gaat de volgende dag naar school om zijn beklasg te doen. Daphne moet bij de directeur komen en ze vertelt dat het eigenlijk maar een geintjes was. Dat vindt de directeur niet en Daphne wordt geschorst voor twee dagen. De ouders van Agnes willen eigenlijk dat Agnes naar een andere school gaat: dan is ze misschien van het pesten af.
Een paar dagen later zit Daphne in de trein en ze ziet Agnes er ook zitten. Ze gaat bij haar zitten met haar vriendinnen Valerie en Marloes. Ze doet heel erg aardig tegen Agnes, maar trekt ineens aan de noodrem. Agnes wordt bang en loopt weg, maar de conducteur komt er snel aan. Daphne beweert dat Agnes aan de noodrem heeft getrokken. Maar een mevrouw in de trein heeft alles gezien en zegt dat het juist Daphne is geweest. Daphne krijgt toch wel spijt van haar daad. Agnes heeft haar nooit iets gedaan.

Carlijn snapt weinig van wiskunde en ze vraagt aan het Marokkaanse meisje in haar klas Rachida of die haar wil helpen. Rachida is heel goed op school. Ze wil Carlijn best helpen. Dat doet ze ook enige keren, maar opeen dag komt de mentrix van de klas, mevrouw Bosveld, binnenstappen en ze vertelt dat de vader van Rachida dood is: hij is neergestoken toen hij twee vechtende jongens uit elkaar wilde halen. Maar één van de jongens heeft een mes. In het krantenverslag lijkt het net alsof Rachida’s vader zelf ook schuldig is en de hele klas is daarover erg boos. Carlijn verzint een plan om het zinloze geweld te stoppen. Ze organiseert een stille tocht. De hele school doet mee en via het Narcisplein, waar de vader neergestoken is, lopen ze ook naar Rachida’s huis. Het meisje vindt het wel een mooi idee en loopt samen met Carlijn voorop in de stille optocht.

Daphne is 24 jaar: het is tien jaar later. Ze staat in een rijtje bij het postkantoor. Voor ze ziet ze Agnes staan. Die heeft twee kinderen. Dan dringt iemand voor in de rij van Agnes. Daphne ziet het en zegt dat hij in de rij moet aansluiten achter Agnes. Dan herkent Agnes Daphne, maar ze doet net alsof dat niet zo is. Ze zegt dat ze op iemand lijkt van vroeger, maar dat dit eigenlijk niet kan. “U bent zo aardig en dat meisje was een kreng.” Een zoete wraak voor Agnes na al die jaren en Daphne schaamt zich kapot.


Over de schrijver
Tom Bezemer (auteur) werd in 1938 in Schiedam geboren. Tot 1999 was hij docent en brugklascoördinator in het voortgezet onderwijs. Verhalen en gedichten hebben in zijn werk altijd een belangrijke rol gespeeld. Omgekeerd is dat werk - met de alledaagse ervaringen met leerlingen - een niet geringe inspiratiebron voor diezelfde verhalen en gedichten.

Hij publiceert regelmatig in tijdschriften, waaronder in De Tweede Ronde. Behalve Iets met ief, (zijn eerste bundel voor DiVers) verschenen van hem eerder Van tijd tot tijd, gedichten voor de leeftijdsgroep “van 11 tot 111" en de jeugdromans Ik heb jou toch en Stelletje ongeregeld.

Bibliografie
Stelletje ongeregeld (2002)
Ik heb jou toch? (2003)
Allleen jij ….. jij alleen (2004)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

er staan wat typfoutjes in dit verslag, niet zo boeiend, maar wilde het toch even laten weten!! xx. eline

15 jaar geleden

D.

D.

het boek dat wij van de lijsters hebben voor nederlands heeft een andere voorkant bij ons zijn 6 gezichten door elkaar op de voorkant en de naam van de schgrijver in het geel en de titel met geel en witte letters de rest is goed!

15 jaar geleden

S.

S.

ja dat boek heb ik ook maar het is denk ik niet anders of wel?

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Stelletje ongeregeld door Tom Bezemer"

Ook geschreven door Cees van der Pol