Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Stad in de storm door Thea Beckman

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Stad in de storm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1476 woorden
  • 18 april 2001
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
39 keer beoordeeld

Boekcover Stad in de storm
Shadow
Stad in de storm door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thea Beckman
Thea beckman is in 1923 geboren in Rotterdam als Thea Petie. Ze was enig kind. Op haar 12de droomde ze er van om schrijfster of ontdekkingsreiziger te worden. Het laatste zou het hoe dan ook niet worden (= vanwege haar ouders). Haar vader werkte bij de Holland–Amerikalijn en raakte tijdens de crisisjaren zijn baan kwijt. Daardoor was er weinig geld, te weinig om verder te leren. Maar haar ouders vonden het ook niet zo nodig om haar verder te laten leren omdat ze een meisje is.

Op de lagere school was ze de beste van haar klas. Ze moest naar de naaischool omdat ze te slecht was werd ze van school afgestuurd. Hierna deed ze met moeite mulo dat heet nu havo. Ze kreeg een kantoor opleiding en maakte zo haar school af. Ze ging op kantoor werken. In die tijd was er oorlog.


In 1947 begon ze al met schrijven dat waren verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten.
In 1957 schreef ze haar 1ste boek.
Ze heeft maarliefst 26 boeken geschreven.
De meeste zijn historische die zich afspelen in Nederland of Frankrijk, maar ze heeft ook een groot aantal boeken geschreven over kinderen met problemen die in de verre toekomst zich afspelen. De boeken die ze geschreven heeft zijn:

1957 De ongelofelijke avonturen van Tim Holderdebolder
1964 Bertus en het wonderkrijtje
1966 Mickey en de vreemde rovers
1970 Met Korilu de griemel rond (zilveren griffel ’71)
1972 Mickey en de Fiebeldewiebels
1973 Heremijtijd … wat een lastpost
Krijstocht in Spijkerbroeken (gouden griffel ’74)
1974 Mijn vader woont in Brazielië
1976 Geef me de ruimte!
1977 Triomf van de verschroeide aarde
1978 Het rad van fortuin
1979 Stad in de storm (zilveren griffel ’80)
1980 Wij zijn wegwerpkinderen (vlag en wimpel ’81)
1982 De gouden dolk
1983 Hasse Simonsdochter

1984 Wonderkinderen
1985 Kinderen van Moeder Aarde
1987 Het helse paradijs
1988 Een bos vol spoken
De val van de Vredeborch
1989 Het gulden vlies van Thule
1990 Het geheim van Rotterdam
1991 Het wonder van Frieswijck
1992 De stomme van Kampen
1993 De verloren schat
1994 De doge-ring van Venetië
1996 Saartje Tadema
1998 Vrijgevochten

Personen
De hoofdpersoon: Hans Stevenszoon Ortelius = De ik – verteller.
Bijpersonen: Vader, Ortelius, Moeie Neele, Gerrit – Jan Vlieger, Willem Finke, Joris het jagertje/de jaagknecht, Lina en Elisabeth, Herman Saftleven en Volkert Volkertz.

Waar? Wanneer?
Het verhaal speelt zich vooral af in Utrecht maar ook in Oudewater.In Oudewater wordt de ‘heks’ gewogen. Hij ontmoette de ‘heks’ ook nog in Montfoort.

Het verhaal begint in het jaar 1672 toen Nederland aangevallen werd door de Fransen en Duitsers op het land en aangevallen werd door Engeland vanuit de zee. In dit jaar was er ook een grote ramp in Utrecht die een groot deel van de stad verwoeste.

Samenvatting
Hans Stevenszoon was op weg naar Oudewater met de trekschuit. Hij ontmoette daar Joris, een vondeling en werkt als jagertje/jaagknecht. Een jagertje/jaagknecht is iemand die het jaagpaard die trekt een trekschuit in de gaten houd. Joris was gevonden door een weeshuis. Hans en Joris raakte bevriend.
Later toen Hans in Oudewater aan kwam werd er een zogenaamde ‘heks’ gewogen. Hans keek daar naar een meisje die vlak bij de vrouw stond. Het was haar dochter. Ze dachten door iemand te wegen te kunnen bepalen of iemand een ‘heks’ of ‘tovenaar’ was. Na het wegen bleek het geen heks te zijn en ze kreeg een certificaat dat ze een normaal gewicht had.
Hans ging naar meester Volkertz. Volkert Volkertz schreef teksten die Hans zijn vader moest drukken. Hans zijn vader was drukker. Hans bleef bij hem eten en ging de volgende dag op weg naar huis met de tekst. Hij leesten de tekst. Zelf vond hij de tekst wel erg gek en bont vond tegenover Jan de Wit. Hans zijn familie was dan wel tegen Jan de Wit maar niet zo erg. Hans liep terug naar Montfoord om daar op de trekschuit te stappen. Onderweg kwam hij de vrouw die Elisabeth heet en haar dochter Lina tegen.Elisabeth en Hans raakten in gesprek tot Lina boos werd omdat ze het een ondervraging vond. Hans schrok daarvan en bood hen aan om bij hem te blijven logeren tot de kapotte voeten van Elisabeth genezen waren. Dat wilden Elisabeth en Lina namelijk graag. Hans betaalde de overtocht van de trekschuit voor hen en bracht ze naar zijn huis. Hij zag Joris weer en raakte met hem in gesprek. Toen ze bij Hans zijn huis kwamen stelde Hans ze voor aan Moeie Neele. Moeie Neele was alleen maar bezig met de voeten van Elisabeth. Elisabeth en Lina konden niet meer terug naar hun huis in Ausburg dat is in Duitsland, dat kwam omdat er oorlog was en alle wegen daarnaar toe waren afgesneden dus moesten ze nog blijven tot dat weer goed was. De rijken mensen in Utrecht wilde de stad verlaten maar zij konden niet weg omdat ze tegen werden gehouden door de armere mensen. Hans wilde Lina aan zijn vrienden voorstellen. Een poosje later kwamen de Fransers de stad binnen vallen.’s Nachts drukte Hans en zijn vader kranten. Die ’s morgens werden verspreid over de huizen in de stad. De mensen wisten niet van wie zij de kranten kregen. Vlak daarna werd er gezegd dat de gebroeders de Wit vermoord waren. Dat vond iedereen erg. Op een avond stond ineens Willem Finke voor de deur terwijl vader en Hans de kranten aan het drukken waren. Ze ruimde alles snel op en lieten Willem Finke binnen. Hij vertelde dat hij van die kranten het al afwist en dat hij het een goed idee vond en stelde voor om samen te gaan werken. Bij Finke was er een man die Kobus heette die verstopt zat op de zolder. Finke was opzoek naar een nieuw onderduik adres voor Kobus. Het Franse legers was vervangen door het Zwitserse legers. Hans zijn vader werd opgepakt vanwege de kranten. Hij beweerde steeds dat hij niets van die kranten afwist. Het werd winter de sloten begonnen te bevriezen maar het ijs was nog te dun om over te steken. Lina werkte als naaiatelier en werd elke avond opgehaald door Hans. Op een avond toen Hans Lina ging ophalen was Gerrit – Jan er
ook bij, ze kwamen twee dronken dragons tegen. Toen ze Lina zagen wilde ze haar meenemen maar ze schopte de eerste dragon op een gevoelige plek. Daardoor wilde de tweede dragon Lina slaan met zijn sabel maar Gerrit – Jan sprong voor Lina en ving de klap voor Lina op. Ondertussen was er al een geheime drukpers opgericht onder de kerk. De kranten werden verspreid door de twee zoontjes van de pastoor. Zij werden ook een keer gesnapt door een soldaat. Ze hadden de opdracht gekregen om zich zo dom mogelijk te houden. Dat deden ze heel goed. Het leger had ze weer vrijgelaten omdat ze niet wijzer van hen werden. Toe Gerrit – jan weer bij bewust zijn was en iets beter was had hij valstrik opgesteld. Toen hij Hans tegen kwam vertelde hij hem dat Naarden door de prins belegerd was. En hij had gezegd dat Hans het wel geheim moest houden. Maar de volgende dag stond het in de kranten. Gerrit – Jan wilde weten waar de locatie van de drukpers was dus ondervroeg hij Hans maar Hans was niet dom en gaf hem een hele andere locatie aan. Een tijdje later werd er waar Hans had gezegd dat de geheime drukpers locatie was een grote inval gedaan. Er was een bericht vlak na de inval dat de prins er aan kwam met een heel leger. De vijandelijke legers trokken de stad uit zodat de prins zo de stad kon binnenrijden. Maar er bleven nog een hoop deserteurs achter die in de Pieterskerk werden verborgen. Iedereen dacht dat het over was en was hartstikke blij. De oorlog voor Utrecht was nu zo goed als afgelopen. Hans was opgelucht. Joris die eerst in het leger van de prins zat hoefde niet meer mee te vechten. Hij was op Boerenzaterdag op de knechtenmarkt door de vader van hans aangenomen als werker. Ondanks hij zijn werk goed deed was hij teveel weg en dat vond meester Ortelius biet goed. Er kwam toen een verschrikkelijke storm over de stad. Huizen werden vernield. Op dit moment waren hans, Lina en Gerrit – Jan buiten en dit keer redde Gerrit – Jan opnieuw het leven van Lina toen er een schoorsteen van een dak viel maar dit keer kostte het zijn eigen leven. Hans en Lina renden naar huis en vroegen zich af of het huis er nog zou staan. Het huis stond er nog. Een tijdje daarna werd Joris ontslagen en hij trok de wijde wereld in Lina ging met Joris mee. Hans is uiteindelijk drukker geworden zijn vader is getrouwd met Elisabeth en Lina en Hans zijn nu dus een soort broertje en zusje.

Titel verklaring
Ik denk dat deze titel gekozen is inverband met de storm op het laatst. En het draait uiteindelijk om die storm.

Waardering
Ik vind het een mooi boek, goed geschreven. En niet alles werd in één keer verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stad in de storm door Thea Beckman"