Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sproetenliefde door Maren Stoffels

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1279 woorden
  • 19 april 2009
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
117 keer beoordeeld

Boekcover Sproetenliefde
Shadow

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iem…

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:
Titel: Sproetenliefde
Schrijver: Maren Stoffels
Jaar van uitgave: 2007
Plaats van uitgave: Amsterdam
Uitgever: Leopold Amsterdam
Illustrator: Petra Gerritsen
Datum: 4 november ‘08

Mijn oordeel over de omslag:
Ik vind het een erg leuke omslag, het sprak me eigenlijk meteen wel aan. Een jongen en een meisje die allebei aan het lachen zijn. En ook allebei sproten en rood haar hebben. Alleen omdat ik de voorkant zag wou ik het boek al gaan lezen.

Mijn oordeel over de titel:
De titel luidt Sproetenliefde. Het is een titel die te begrijpen is maar die je tegelijker tijd ook op een dwaalspoor brengt. Want je denkt namelijk dat de twee kinderen die je op de voorkant ziet verliefd op elkaar zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo. In het boek wordt “sproetenliefde” als scheldwoord gebruikt. Alleen omdat Amber de stille Robin helpt en voor hem opkomt wordt er telkens SPROETENLIEFDE geschreeuwd door een paar pestkoppen.

Het is dus wel een leuke titel die in het boek voorkomt, maar je denkt van te voren dat het boek heel anders is.

Mijn oordeel over de flaptekst:
De flaptekst word erg leuk verteld en ook maakt het je wel nieuwsgierig. Maar ze vertellen wel een beetje waar het boek overgaat, maar vertellen er niet bij dat het dus heel vaak over de leraar van Amber gaat. Omdat ze zovaak aan hem denkt. Dat het zo vaak over die leraar gaat vond ik een minpunt van het boek. Daarom had ik ook liever gewild dat ze dat er op hadden gezet.

Een korte beschrijving van het hele verhaal:
Het boek gaat over Amber, Amber is verliefd op haar mentor en Nederlands leraar Thijs. Normaal vertelt ze alles aan haar beste vriendin Ezra. Maar dit keer niet want dit mag echt niet bekend worden. Daarom besluit ze op een verlaten wc op de deur te schrijven “Help ik ben verliefd op mijn leraar”. Tot haar grote verbazing krijgt ze een reactie terug. Ze krijgt een hele band met haar wc deur “vriendin”. Ondertussen probeert ze steeds meer in contact te komen met Thijs, ze vraagt bijles aan hem en is erg vaak bij hem. Met Thijs heeft ze een deal gesloten, ze hoeft maar één boek te lezen als ze een jongen uit haar klas Robin laat praten. Hij heeft al een jaar niks meer gezegd. Amber besluit het te doen, haar vriendin Ezra vindt dat ze te ver gaat met Robin. Maar Amber begint Robin wel aardig te vinden.
Dan gaan ze op kamp, Amber wil per se met de groep van Thijs mee en Ezra gaat ook mee. Op kamp gaat alles goed, alleen Robin wordt nog wel veel gepest maar Amber komt vaak voor hem op. Maar dan op de laatste avond gaan ze naar een bar met de hele klas. Amber en Ezra drinken zich dronken. En ook Thijs heeft iets te veel op. Als Thijs nog even met Amber wil praten als de andere weg zijn, kust Amber hem. En Thijs kust hem terug maar gaat dan snel weg. Niemand mag hier iets van weten, en hij doet erg onaardig tegen Amber. Als ze al weer een tijdje thuis zijn denkt Ezra dat Amber geld van haar heeft gestolen omdat Amber geldzorgen heeft. Amber heeft niets gestolen maar Ezra gelooft haar niet.
Later blijkt de vriend van Ezra het geld te hebben gestolen. En ze hebben geen ruzie meer. En helemaal op het einde komt Amber erachter dat Robins broer pas is overleden, en ze krijgt hem aan de praat. En hij houd de volgende dag zijn spreekbeurt.
Missie geslaagd..
En tot Ambers grote verbazing blijkt hij ook de gene te zijn waarmee ze al tijd haar geheimen heeft gedeeld via de wc-muur.

Het signalement en karakterbeschrijving van de hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Amber, zij is een heel aardig persoon. Ze komt voor mensen op, en helpt ze vaak. Ze heeft ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze wil dus nooit liegen, en ze heeft het beste met iedereen voor. Amber is een meisje rond de 15 jaar met sproeten en rood haar.

Tot welke genre behoort jou boek:
Het boek Sproetenliefde hoort zoals de titel al zegt bij het genre Liefde.


In welke tijd speelt dit boek zich af:
Sproetenliefde speelt zich af in deze tijd. Dat kan je bijv. zien aan; “had ik maar mijn mobieltje mee genomen of internet op mijn kamer”. Internet en mobieltjes zijn pas van de laatste tijd dus dit boek moet zich afspelen van nu tot 10 a 7 jaar geleden.

Raad je je klasgenoten aan om dit boek te lezen?
Ik raad het klasgenoten wel aan, maar ik vertel er ook bij dat ik het een beetje vervelend vond dat Amber zolang en vaak nadacht over haar leraar. En vooral omdat dat ook niet op de flaptekst word vermeld zeg ik dat erbij. Maar het is verder wel een erg leuk boek!

Keuzeopdracht:
Ik heb een opdracht gekozen van C namelijk nummer 1.
Beschrijf wie de belangrijkste personen zijn. Wat hebben zij met elkaar te maken en hoe veranderen zij? Geef van ieder persoon een kort signalement.

De belangrijkste personen uit het boek zijn Amber, Ezra en Robin. Maar ook speelt Thijs een grote rol in de gedachte van Amber.

Amber:
Amber heb ik al beschreven omdat dat de hoofdpersoon is:
De hoofdpersoon is Amber, zij is een heel aardig persoon. Ze komt voor mensen op, en helpt ze vaak. Ze heeft ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze wil dus nooit liegen, en ze heeft het beste met iedereen voor. Amber is een meisje rond de 15 jaar met sproeten en rood haar.
Hoe is zij veranderd?

Amber is niet zo heel veel veranderd, alleen weet ze nu dat ze echt geen relatie met een leraar kan beginnen. En dat het dus ook nutteloos is om daar op te gaan wachten.
Maar ook dacht Amber in het begin heel anders over Robin. Ze vond het maar een rare jongen omdat hij niks zei. Maar omdat Amber Robin wou laten praten leerde ze hem steeds beter kennen. En toen ze er achter kwam waarom hij niet meer praatte hielp ze hem. En zo heeft ze Robin weer aan het praten gekregen en is het haar vriend geworden.
En ook heeft ze goed ingeschat hoe het zat met het vriendje van Ezra. En dat blijkt dat ze een goede intuïtie heeft.

Ezra:
Wie is Ezra?
Ezra is de beste vriendin van Amber. Ezra heeft rijke ouders en heeft dus erg veel zakgeld en vaak het nieuwste van het nieuwste. Maar haar vader is geen gezelligheidsmens en dus komt Amber daar niet graag. Opgeven moment krijgt Ezra een vriendje waar Amber het helemaal niet mee eens is. Maar Ezra is helemaal verliefd op hem.
Hoe is zij veranderd?
Ezra is niet heel veel veranderd, alleen heeft ze nu wel meer vertrouwen in haar vriendin Amber. Omdat die het geld niet had gestolen maar het toch wou terug betalen. En ook had ze gelijk over haar vriendje. Ezra had het uitgemaakt toen bleek dat hij het geld had gestolen.

Robin:
Wie is Robin?
Robin is een stille jongen, die vanaf het begin van het jaar al niks zegt. Hij heeft ook geen vrienden en word gepest. Maar dan begint Amber aardig tegen hem te doen. En ze komt zelfs bij hem thuis. Ze hebben een goede relatie.

Hoe is hij veranderd?

Robin is wel het meeste van allemaal veranderd want hij praat op het einde weer. Amber heeft hem over zijn angst heen gekomen. Je weet niet of hij nu bijvoorbeeld voor zich elf opkomt of zoiets, want het boek eindigt met Robin houdt zijn spreekbeurt.. Maar waarschijnlijk komt hij wel meer voor zichzelf op en maakt meer vrienden.

REACTIES

A.

A.

mooi boekverslag!

13 jaar geleden

L.

L.

k vind hem niet zo goed voor 2e klas, zelfs ik als brugger ken dat beter xx

8 jaar geleden

J.

J.

geweldig, lekker uitgebried, ik had r veel aan. dankjewel!!!

12 jaar geleden

H.

H.

dit heeft em erg geholpen het is gelukkig niet zoo lang

12 jaar geleden

J.

J.

ik vind hem niet zo heel goed....
een beetje kinderachtig

11 jaar geleden

M.

M.

heeeel goed gedaan ben trots op je
xje mama

11 jaar geleden

C.

C.

stom, heb er niks aan srry

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"