Sproetenliefde door Maren Stoffels

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1590 woorden
  • 16 maart 2009
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
62 keer beoordeeld

Boekcover Sproetenliefde
Shadow

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iem…

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke Gegevens

Titel van het boek: Sproetenliefde
Naam van de schrijver: Maren Stoffels
Naam van de uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2007
Aantal bladzijden: 144

Eerste Persoonlijke Reactie
Het was niet mijn bedoeling om dit boek te kiezen. Ik was laatst bij mijn nichtje in België en zij was een ander boek van Maren Stoffels aan het lezen: Dreadlocks & Lippenstift. Ik begon er in te lezen in vond het een heel leuk boek. Ik dacht: hier zou ik wel mijn boekverslag over willen doen. Toen ik het boek in de bibliotheek wou gaan halen, kwam ik er tot mijn grote teleurstelling achter, dat het boek dat ik wou lezen, al uitgeleend was. Maar er waren nog wel andere boeken van Maren Stoffels en die waren minstens zo goed als Dreadlocks & Lippenstift. Ik besloot het boek Sproetenliefde te gaan lezen. Dat kwam omdat ik de titel, kaft en achterkant had bekeken en het leek me wel een apart boek. Een vaak voorkomend verhaal, maar dan met een gekke twist. Achteraf ben ik er wel blij om dat Dreadlocks & Lippenstift uitgeleend was.

Na het boek te hebben gelezen was ik zeer onder de indruk. Ik vind het verhaal goed uitgewerkt, want ik kan de emoties van de hoofdpersoon goed eruit aflezen en het verhaal zelf loopt vloeiend in elkaar over. Het boek zelf is zeer aantrekkelijk. De kaft ziet er zeer uitnodigend uit en het fragment aan de achterkant is ook leuk om te lezen. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van het boek is aantrekkelijk. Het verhaal is leuk om te lezen en zet me aan om het verder te lezen. Dit kan echt gebeuren, want het scenario van het verhaal is erg realistisch. Het gaat over problemen die bijna iedere tiener wel zou kunnen hebben. Dit maakt het verhaal ook levensecht. Ik raad het boek zeer aan, omdat het gewoon heel lekker leest.

Samenvatting
Amber zit met een groot probleem. Ze is verliefd op haar leraar! Ze durft het niemand te vertellen, dus ze krijgt een geweldig idee. Ze gaat naar een wc op de vierde verdieping en schrijft de hopeloze zinnen op:’Ik ben verliefd op een leraar. Wat moet ik nou?’ Ze gaat verder met haar lessen. Tijdens de les panikeert ze ineens. Wat als iemand haar handschrift herkend? Wanneer ze in het wc hokje is gestormd, ziet ze tot haar verbazing dat ze een reactie heeft gekregen. Ze gumt het antwoord uit en plaatst een nieuw. Zo ontstaat een anonieme vriendschap. Ze zou haar verliefdheid eigenlijk aan het beste vriendin Ezra moeten bekennen, maar die snapt het toch niet. Ze is te druk bezig met haar eigen verliefdheid op collega vakkenvuller Eric.
De muur raadde haar aan om te gaan praten met de leraar op wie Amber verliefd is. Zijn naam is Thijs Bilder en hij geeft Nederlands. Maar zodra ze alleen is met Thijs, kan ze de moed niet opbrengen om haar verliefdheid te bekennen. Thijs maakt vanwege Amber haar dyslexie een deal. Als zij haar altijd stille klasgenootje Robin aan het praten krijgt en hem zover krijgt om zijn spreekbeurt te houden, hoeft zij dit jaar maar één boekverslag te maken. Dit ziet Amber als een missie die ze voor Thijs doet.

Toen ze Robin in de bibliotheek gepest zag worden door de twee pestkoppen Katinka en Melvin, schoot ze hem te hulp en nam ze het voor hem op. Ze probeerde contact te zoeken door te vragen over wat voor boek hij haar kan aanraden voor het verslag. Zijn reactie is vreemd, hij loopt snel weg, maar voordat hij weggaat, trekt hij een boek een stukje uit een kast. ‘Oorlog zonder Vrienden’ staat er op de voorkant. Amber besluit het maar mee te nemen en het blijkt toch wel een leuk boek te zijn.

Na een paar weken en verscheidene pesterijtjes gaan Amber en haar beste vriendin Ezra met een groepje andere leerlingen op wandelweek naar Engeland, die natuurlijk begeleid wordt door de knappe Thijs Bilder. Op de boot vertelt Ezra dat ze verkering heeft met Eric de vakkenvuller en dat ze seks hebben gehad. Ezra vindt dat Amber een beetje doordraait met het Red-Robin gedoe, en hierdoor wordt Amber kwaad. Na de ruzie te hebben bijgelegd, ziet ze Robin huilen op de rots. Dat is vreemd, want hij zegt nooit iets en geeft nooit een kik. Amber wou heel graag dat ze de muur om raad kon vragen, maar dat gaat niet in Engeland. Tegen het einde van de week en na een extreme pesterij van Katinka en Melvin, waar Robin mieren in zijn hele tentje vond, hadden Ezra en Amber samen kookcorvee, waardoor ze de ruzie bijleggen. Katinka vindt later pindakaas in haar hele tent en hierbij wordt duidelijk dat Ezra de dader is. Ze steunt Amber in het hele Robin gedoe.

Na de terugreis ging Amber naar Annemarie, de gezellige moeder van Robin. Hierdoor komt Amber achter het geheim van Robin zijn zwijgen. Een paar jaar geleden was zijn oudere broer Philippe overleden. Daar kwam nog eens bij dat ze erna meteen verhuisden. Weg van zijn thuis, vrienden en vriendinnen had hij zich afgesloten en sindsdien geen woord meer gezegd.

Na de muur voor de zoveelste keer om een hint te vragen, botst ze bij het uitlopen van de wc op Robin. De pestkop Katinka loopt voorbij en noemt het ‘sproetenliefde’, omdat ze allebei sproetjes hebben. Nadat Amber Katinka beledigde, vertelde Katinka alles over de deal met Thijs en Robin liep gekwetst en boos weg. Daarnaast had Ezra Amber ook nog beschuldigd van diefstal!

Uiteindelijk vergeeft Robin Amber, nadat ze erachter komen dat ze elkaar steeds op de muur schreven. Een gekwetste Ezra geeft toe dat Amber niets had gestolen, maar juist Eric. Maar Amber is nog steeds niet van haar problemen met Thijs af…

Leeservaringen
Onderwerp
Het onderwerp van het verhaal spreekt me eigenlijk niet aan. Het is een veel te voorkomend onderwerp voor mij. Het is de manier waarop het onderwerp wordt verteld dat het verhaal zo boeiend is. Normaal raak ik niet zo aangetrokken aan die tienerperikelen, maar dit verhaal gaat net ietsje anders waardoor het toch weer leuk is.

Mijn verwachtingen van het verhaal zijn in de loop van het boek zeer veranderd. In het begin het ik geen zin om het te lezen, maar toen ik steeds dichter bij de kern kwam, wou ik ook steeds meer lezen. Vanaf de kern heb ik gewoon doorgelezen tot het einde, die tot mijn teleurstelling wat tegenviel. Voor de rest zijn al mijn verwachtingen ruim overtroffen.

Het verhaal wordt goed uitgewerkt, het leest lekker snel en ik raakte de draad niet kwijt. Bij de meeste boeken die ik lees moet ik wel eens nadenken waar het ook al weer over ging, omdat het veel te ingewikkeld werd. Bij dit boek was dat niet. Alles wordt duidelijk uitgelegd en de verschillende stukjes lopen vloeiend in elkaar over.

Gebeurtenissen
In het verhaal zijn genoeg gebeurtenissen om mij aan het lezen te houden. Het zijn niet alleen dingen over avontuur, maar ook verdrietige en kwade gebeurtenissen. Dat zijn de soort dingen die mij aan het lezen houden. Er zit genoeg variatie in het boek om mij aan het lezen te houden.

De gebeurtenissen hebben zeker indruk op mij gemaakt. Vooral de gebeurtenis waarin Amber duidelijk wordt waarom Robin zo stil is. Zijn moeder had een vriendje, maar toen ze zwanger werd liep de vader weg. De jongen heette Philippe. Jaren later werd een ander kindje geboren, Robin. Het was wel van een andere man, maar ze waren toch broers. Philippe zijn vader heeft hem nooit kunnen leren kennen. Dat kwam niet omdat de vader overleed, maar Philippe. Hij was vlak voor zijn huis aangereden. En sindsdien had Robin niet meer gepraat.

Personages
De hoofdpersoon, Amber, gaat in mijn fantasie leven. Het wordt zo goed uitgelegd dat ik in gedachten het hele verhaal kan zien. Je voelt echt mee met haar, omdat je haar door het verhaal zo goed heb leren kennen.

Vooral Robin is door het verhaal veranderd. Nadat Amber achter zijn geheim kwam, begon hij eindelijk over zijn gevoelens praten, waardoor hij ook veel gelukkiger werd.

In het verhaal knapt er ineens iets bij Ezra en beschuldigt Amber van stelen. Dat verraste mij, want Amber en Ezra zijn al vanaf de kleuterschool vriendinnen en dan durft ze Amber van stelen te beschuldigen, terwijl ze Amber al zo lang vertrouwt. Er is hier duidelijk iets met Ezra, anders zou ze niet zo erg uitvallen tegen Amber.


Bouw
Het slot vind ik niet zo goed passen bij het verhaal. Het hele verhaal wordt iets uitgelegd en vloeiend verteld. Aan het einde wordt het allemaal maar snel afgerond, waardoor er bij mij nog een paar vragen onbeantwoord blijven, zoals: Hoe gaat het verder met de verliefdheid op Thijs Bilder? Wordt Robin niet meer gepest nu hij praat? En Hoe loopt het af tussen Eric en Ezra? Van mij had het slot wat uitgerekt mogen worden en nog ietsje meer van het verhaal erin te stoppen. Dan wordt het slot naar mijn mening wat beter.

Taalgebruik
Het verhaal was makkelijk te lezen. Er stonden geen moeilijke woorden in, maar was toch wel zo geschreven dat het geen boek is voor groep 1. De stukjes gaan vloeiend in elkaar over waardoor je het verhaal beter begrijpt.

Het verhaal bevat niet veel beschrijvingen. Bij de hoofdpersoon wordt heel goed uitgelegd hoe ze zich voelt en wat voor persoon ze is. Aan de bijfiguren die ook echt belangrijk zijn wordt weleens een beschrijving gegeven, zodat de lezer de figuur kan voorstellen, waardoor het verhaal ook makkelijker leest.




REACTIES

M.

M.

echt een goed boekverslag !

13 jaar geleden

N.

N.

Heel erg goed, ik heb hem ook gelezen en kan er wel wat tips uithalen, bedankt!

12 jaar geleden

J.

J.

zit jij misschien op het theresia in tilburg?

11 jaar geleden

L.

L.

schrijf ook over de bezoeken aan robin

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"