Sproetenliefde door Maren Stoffels

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1380 woorden
  • 6 mei 2008
  • 286 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
286 keer beoordeeld

Boekcover Sproetenliefde
Shadow

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iem…

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting inhoud:
Het verhaal speelt zich in Nederland af om deze tijd en de hoofdpersoon is de 15 jarige Amber, ze is verliefd op de populaire leraar Nederlands; Thijs Bilder. Ze durft het aan niemand te vertellen, normaal zou ze het aan haar beste vriendin Ezra meteen vertellen, maar zij heeft nu alleen maar aandacht voor haar macho vriendje Erik. Amber ziet op een dag dat er op de school WC’s allemaal woorden en zinnen staan. Met potlood schrijft ze zelfverzekerd op: “Ik ben verliefd op een leraar, wat moet ik nou?” Maar na een paar dagen gaat ze toch weer twijfelen of ze het niet weg moet halen. Ze gaat de WC waar bijna nooit iemand komt binnen en ze ziet dat het al is uitgegumd, er staat nu: “dat is niet zo handig, weet hij het? En weet je wel dat je eigenlijk helemaal niet op deze Wc’s mag komen?” Zo komt Amber in contact met het onbekende kind, en ze gaat er van uit gaat dat die persoon zeker een meisje moet zijn, dat denkt ze te zien aan het handschrift.

Ook is er nog Robin, een jongen uit de klas met rood haar en sproeten, net zoals Amber. Hij is al sinds het begin van het schooljaar bij hun op school en sinds die tijd heeft hij geen woord gezegd. Hij wordt erg gepest door Melvin en Katinka uit hun klas. Hij wordt vaak robot genoemd. Amber is dyslectisch en ze haat boeken lezen voor boekverslagen, Thijs Bilder zegt dat ze maar een boek hoeft te lezen in het hele jaar als ze er voor zorgt dat ze Robin aan het praten krijgt. Zo komt Amber in contact met Robin, ze achtervolgt hem en komt zo bij hem thuis. Hij blijkt een heel gezellige moeder te hebben waar ze goed mee kan praten en zo komt ze erachter dat Robin’s oudere broer een half jaar geleden is overleden en dat Robin daarom niet meer praat. Ook kan Robin heel goed pianospelen. Ze belooft Robin dat ze hem helpt als hij gepest wordt.


Op een middag loopt ze in de stad de hoek om met haar broertje in de buggy en ze botst tegen iemand op, tot haar verbazing ziet ze dat het Thijs is. Als ze samen de gevallen spullen oprapen neemt hij haar in vertrouwen dat hij nog altijd met zijn moeder winkelt, maar dat ze dat niet mag doorvertellen. Hierdoor denkt Amber dat hij haar ook leuk vindt omdat hij zoiets vertelt. Dit soort dingen schrijft ze allemaal op de WC muur en er komt ook steeds antwoord.

In dat schooljaar gaan ze op kamp. Ezra lijkt een survival kamp wel leuk, maar Amber wil persé het wandelkamp in Engeland, waar Thijs ook mee gaat. Robin blijkt ook mee te gaan op kamp, maar ook Melvin en Katinka. Ze helpt Robin steeds. ’s Nachts op kamp blijkt dat Robin’s slaapzak helemaal vol mieren zit en Amber weet zeker dat Melvin en Katinka de daders zijn en dat zegt ze ook tegen Thijs, maar die vindt dat dat haar zaken niet zijn. Hierdoor is Amber erg gekwetst. Op kamp gaan ze ook een avond naar de disco, Thijs drinkt veel biertjes en hij blijft nog iets langer, Amber blijft ook nog even. Amber zoent Thijs en Thijs zoent terug. Opeens trekt Thijs zijn hooft terug en hij zegt dat ze dit moet vergeten en dat het geheim moet blijven omdat hij anders kan worden ontslagen. Amber is hierdoor erg verdrietig en ze merkt niet dat Robin haar steeds aardiger begint te vinden.

Na het kamp beschuldigd Ezra Amber van stelen. Amber vindt dit heel erg en dat zet ze ook op de WC muur, maar later komt Ezra erachter dat Erik de dader is, ze maakt de verkering meteen uit en Amber en Ezra zijn weer beste vriendinnen, alleen Amber durft Ezra nog niets te vertellen over de WC muur. Amber begint Robin steeds aardiger te vinden en ze vergeet eigenlijk het boek. Op een dag gaat Amber weer naar die ene WC en ze ziet Robin op de gang, hij staat dicht bij de WC. Dan komt Katinka eraan die even zin heeft om Robin weer te pesten, ze vertelt dat Amber het helemaal niet lief bedoelt en dat ze het alleen maar voor het boek doet. Robin is woest en Amber is verdrietig, dat schrijft ze ook op de WC muur.

Een week later wil ze kijken of er al iets op de WC muur staat. Ze komt binnen en ziet dat er met grote letters staat: “SPROETENLIEFDE”. Sproetenliefde, Katinka had dat al eens eerder tegen haar en Robin gezegd, zou Katinka dan de onbekende zijn? Denkt ze. Op dat moment komt er nog iemand de WC’s binnen. Amber kijkt even wie dat is, er komt bijna nooit iemand op deze WC’s, zou het de onbekende zijn? Tot haar verbazing ziet ze Robin, hij komt naar haar toe en schrijft op de muur: “Ik weet dat je het niet voor het boek doet, je doet het voor Thijs.” Amber schrijft op de muur: “Gefeliciteerd, wat ga je nu doen?” en Robin schrijft: “Wat jij wilt, een spreekbeurt houden.” “Hoe dan?” vraagt Amber verbaast. “Zo” zegt Robin, de volgende dag heeft Robin tegen zijn moeder verteld dat hij weer praat maar op school nog niet. In de les Nederlands komt hij de klas binnen en zegt: “Ik hou mijn spreekbeurt over…” Iedereen is heel verbaasd, vooral Melvin en Katinka.

Mijn mening:
Ik vind het wel een mooi boek. Het is geschreven door Maren Stoffels, een meisje van 18. Dit is al haar 4e boek en dat vind ik heel knap zo’n jonge leeftijd.

Verder vind ik het verhaal wel mooi, maar niet zo heel geloofwaardig, een jongen die een half jaar niet praat… Het onderwerp pesten is wel weer heel herkenbaar, maar dat iemand verliefd is op een leraar, vind ik een beetje raar, toch zal het misschien wel voorkomen. Dat leraar Thijs Bilder eerst terugzoent omdat hij dronken is vond ik al een beetje raar, maar daarna is hij opeens weer heel helder en zegt dat dit niet kan snap ik niet zo goed.

Het is een realistisch eigentijds verhaal en dat vind ik weer heel mooi en herkenbaar. Er wordt duidelijk uitgelegd wie de hoofdpersonen zijn en wat er met ze is. Het boek is in de ik-vorm en daar moet je in het begin best aan wennen, persoonlijk vind ik dat niet zo mooi, maar verder in het verhaal merk je het al bijna niet eens meer. Het is geen kinderachtig verhaal, maar er staan ook geen moeilijke woorden in.

Het is wel bijzonder hoe dit boek is opgebouwd, alles hoort bij elkaar en toch zijn het twee verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen. Alles wat Amber normaal aan Ezra vertelt, vertelt ze nu aan de WC muur, dat is wel spannend, een soort chatten met een onbekende Het is wel spannend want je denkt steeds: wie is de onbekende nu? Maar ik denk dat bijna niemand verwacht dat dat Robin is.


Ik vind het dus wel een goed boek.

Ook van Maren Stoffels verschenen de serie over Sophie:
• Dreadlocks & Lippenstift
• Piercings & Parels
• Cocktails & Ketchup

VERWERKINGSOPDRACHT:

Ik heb als verwerkingsopdracht een mail naar Maren Stoffels gestuurd en zij heeft er een teruggestuurd met nog een leuk ideetje:

VAN: Rick
DATUM: maandag 22 oktober 2007 15:13
AAN: Maren@*******.com
ONDERWERP: aan Maren Stoffels_______________________________________
aan Maren,

ik zit nu in de 2e klas havo/vwo en we moeten voor Nederlands een boekverslag maken. Ik wil mijn boekverslag over Sproetenliefde doen, maar bij een boekverslag hoort ook een keuze opdracht, in die opdracht mag je zelf iets creatiefs verzinnen over iets dat met dat boek te maken heeft.
Ik heb nu gekozen om een mail naar u te sturen en ik hoop dat er gauw een reactie komt. Zou u er bijvoorbeeld iets in kunnen zetten over waarom u nou op zo'n jonge leeftijd al mooie boeken schrijft ofzo.


Rick

P.S. graag bericht vóór 26 oktober 2007

VAN: Maren
DATUM: maandag 22 oktober 2007 18:41
AAN: Rick
ONDERWERP: ______________________________________________________
hoi rick,

tsja...ik schrijf al 10 jaar hè ;-) dus ik ben al heel lang bezig!

Misschien kan je als creatieve opdracht allemaal bekladde wc-deuren fotograveren?

x maren

REACTIES

A.

A.

wat is eigenlijk de genre van dit hele leuke boek??

13 jaar geleden

L.

L.

het genre is volgens mij pesten en liefde maar ik weet dat niet helemaal zeker.
op school hebben we het ook over genres gehad. dat was best wel een leuk onderwerp en ik weet er nu ook meer over. maar in iedergeval...
ik denk dat het pesten en liefde is.

groetjes lisse

13 jaar geleden

A.

A.

weet iemand wat de verteltijd is?

13 jaar geleden

K.

K.

wat is eigenlijk de uitgever??

12 jaar geleden

K.

K.

echt een geweldig boek!
knap voor zo'n meisje van 18

12 jaar geleden

N.

N.

Dit Boekverslag heeft mij heel erg geholpen Bedankt.
Mvg Nienke

12 jaar geleden

J.

J.

De uitgever is Leopold.

12 jaar geleden

M.

M.

WEet nog iemand een andere titel voor t boek?

10 jaar geleden

J.

J.

goed verslag maar de samenvatting is iets te lang vind ik.

8 jaar geleden

B.

B.

Ik had een vraagje ik moet tegen 12/05/2016 een interview geven over het boek sproetenliefde maar ik kan alleen vragen stellen over Maren Stoffels en het moet meer over het boek gaan kan iemand mij advies geven dank U met vriendelijke groeten Bouchra

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"