Spookliefde door Vonne van der Meer

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1654 woorden
  • 25 juli 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.9
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
93
Geschikt voor
bovenbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Spookliefde
Shadow
Spookliefde door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Zakelijke gegevens
Vonne van der Meer
Spookliefde: Een Iers verhaal
Amsterdam, 1995
De gelezen druk: 1995

2. gegevens van de schrijver
Yvonne van der meer werd geboren op 15 december 1952 te Eindhoven. Ze is opgegroeid in Laren. Op haar zeventiende deed ze eindexamen, waarna ze een jaar doorbracht in een Amerikaans gezin. Ze volgde daar het laatste jaar aan een High School. Het schoolsysteem liet toe dat ze zelf haar vakken koos en zo kon ze twee uur per dag toneellessen volgen.
Daarna woonde ze een jaar in Parijs, waar ze onder andere balletlessen nam en veel schreef en muziek maakte.

Ze volgde in Amsterdam aan de theaterschool de regieopleiding.
Als ze niet regisseerde, schreef ze verhalen, die ze naar alle mogelijke literaire tijdschriften opstuurde, en altijd weer terugkreeg. Tot K.L. Poll in 1980 `Afscheid van Phoebe' opnam in Hollands Maandblad. Vanaf dat moment kwam er ieder jaar een nieuw verhaal in Hollands Maandblad te staan - tot haar eerste verhalenbundel uitkwam in 1985.
Voor dat debuut Het limonadegevoel en andere verhalen kreeg ze de Geertjan Lubberhuizenprijs. In 1987 verscheen de eerste, korte roman Een warme rug, waarna nog meerdere boeken volgden.
De macht van fantasie en verbeelding is groot in veel boeken van Van der Meer. Haar verhalen en romans zijn in het verleden ook wel getypeerd als 'morele sprookjes'. Ook in Eilandgasten en De avondboot kun je zeggen dat een zeker moralisme wel aanwezig is, maar het sprookjesachtige element speelt hier minder een rol.

3. Tijd en plaats van het verhaal
Je kunt uit het verhaal niet echt wijs worden in welke tijd het zich afspeelt.
De plaats is wel duidelijk. Het verhaal speelt zich of op een eiland bij Ierland.
Je weet van het eiland zelf verder niets.

4. Hoofd- en bijpersonen
De hoofdpersoon in het verhaal is Phil. Daar draait het hele boek om. De bijpersonen zijn Seamus en Michael.
Phil
Phil is een moeilijk karakter om te beschrijven. Phil is de hoofdpersoon uit het boek, maar en niet diep ingegaan wordt over haar details. Zij wordt alleen oppervlakkig beschreven.
Het uiterlijk wordt dus ook maar erg oppervlakkig beschreven. Je weet alleen dat Phil een beugel heeft gehad, omdat er verteld wordt dat de tandarts vlak voordat ze naar het eiland ging haar beugel uit had gehaald.

Bij het innerlijk van Phil word niet duidelijk beschreven.
Haar relatie ten opzichte van andere personages is behoorlijk uitgebreid. Ze Michael erg goed, ook al is hij dood. Dit is zo omdat ze de vriendin van Michael was. Seamus komt ook in haar ‘vriendenkring’ voor omdat hij haar ook kent. Deze relatie was in het begin van het verhaal nog wel positief. Maar op het einde, als Seamus geschoten heeft op Phil, is de relatie helemaal gekanteld en is deze dus zeer negatief.

Michael
Over het uiterlijk van Michael wordt niet veel verteld. Je kunt wel met behulp van het uiterlijk van zijn tweelingbroer afleiden hoe Michael er ongeveer uit zou moeten zien. Over Seamus wordt verteld dat hij blonde haren en blauwe ogen heeft, dus kun je zeggen dat Michael dat ook zal hebben. Michael is erg sterk. Dit komt omdat hij altijd in de haven meewerkt. Daarom mijden mensen Michael. Ze zijn bang dat hij zijn eigen krachten onderschat omdat hij geestelijk vier jaar is. Michael draagt altijd bruine schoenen zonder veters. Hij kan namelijk nog geen veters strikken.
Over het innerlijk van Michael kun je wel duidelijke kenmerken opmaken. Je komt bijvoorbeeld te weten dat hij nog een kinderlijk innerlijk heeft. Dit heeft hij sinds zijn vierde levensjaar, toen hij een virus opgelopen had. Vanwege dat virus is hij geestelijk vier jaar gebleven.
De relatie van Michael ten opzichte van andere personages is behoorlijk uitgebreid. Dit komt omdat Micheal een van de hoofdrollen van het boek heeft en daarom vaak in het verhaal voorkomt. Hij is het vriendje van Phil, en Micheal is de tweelingbroer van Seamus.

Seamus
De uiterlijke kenmerken van Seamus worden redelijk duidelijk beschreven. Zo wordt er verteld dat hij fijne lichaamstrekken heeft. Ook heeft hij lichtblauwe ogen, slordige blonde wenkbrauwen die mooi bij het door de zon gebleekte haar passen.
Over het innerlijk van Seamus wordt niet zoveel verteld als bij de andere personages. Je kunt wel merken dat hij jaloers is. Aan het begin van het verhaal is hij jaloers op de liefde van Phil en Michael, maar later in het verhaal komt hij op andere gedachtes.
De relatie met andere personages is redelijk groot. Dit is omdat hij alle hoofdrolspelers die in het verhaal voorkomen kent. Zo is Michael de broer van Seamus. Ook Phil ken Seamus maar al te goed, omdat hij later in het verhaal Phil toch wel terug wil hebben.

5. korte samenvatting
Spookliefde is een kort en eenvoudig verhaal over een meisje dat aanvankelijk tegen haar zin met haar ouders naar een klein eiland ten westen van Ierland emigreert.
Phil vertelt haar verhaal aan een 17-jarig meisje; Ze vertrekt met de boot vanuit Amerika naar Ierland, waar haar ouders sinds kort een hotel hebben. Eigenlijk wil ze snel mogelijk terug naar Amerika. Totdat ze de schoolmeester van het eiland ontmoet, Seamus. Ze wordt meteen verliefd. Dan komt ze erachter dat Seamus een tweelingbroer heeft, Michael. Ze vindt Michael veel leuker dan Seamus. Dan krijgt ze een brief van Seamus, waarin staat dat hij verliefd op haar is en dat hij mat haar wil trouwen. Ook haar ouders vinden hem veel geschikter dan Michael. Toch kiest ze voor Michael. Als Phil en Michael op een avond bij elkaar zijn, kan Seamus er niet meer tegen. Hij schiet per ongeluk z’n broer dood. Seamus geeft zichzelf aan bij de politie. Phil besluit te proberen Seamus te vervangen totdat hij vrijkomt; z’n boekenwinkel, z’n hond en als lerares.

6. Verhaaleind
Het boek heeft een gesloten einde, omdat het een mooi eind heeft.
De gebeurtenissen zijn afgerond.

7. Bijzonderheden van de indeling
Het verhaal begint met een inleiding.
Het verhaal heeft een hoofdstukindeling: het bestaat uit drie genummerde hoofdstukken en elk hoofdstuk is een afgerond geheel, en de lengte is niet bepaald opvallend.

8. Perspectief
Het verhaal wordt beleefd vanuit Phil. Er zitten ook delen bij waarin het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief.
Doordat het grootste deel van het verhaal is geschreven in het ik-perspectief voel je een soort afstand tussen jou en de hoofdpersoon, Phil.

9. Bijzonderheden in de tijd
In het verhaal wordt geen gebruik van flashbacks. Alles wordt in chronologische volgorde verteld.

10. Tekstgedeelten
Er zijn een paar tekstgedeelten die anders gedrukt zijn: Bij sommige bladzijdes staat aan het begin een grotere en dikker gedrukte letter. Hier begint de schrijfster weer iets nieuws te vertellen, Maar begint hier niet aan een ander hoofdstuk. De functie van dit is om de lezer te waarschuwen dat er weer iets ‘nieuws’ gaat gebeuren.

11. Symbolen, leidmotieven en motieven
De belangrijkste motieven uit het boek zijn:

Leidmotief van de omslagdoek: dit leidmotief is de zwarte omslagdoek die Phil van haar oma heeft gekregen. Ze draagt deze doek op een feest op het eiland. Ze heeft deze ook om op de avond van het hooifeest en doet hem bij Michael om terwijl ze hem probeert te verleiden. Als Michael naar buiten loopt met alleen de omslagdoek om zich heen schiet Seamus hem dood. Later komt Phil erachter dat het door de omslagdoek komt dat Seamus Michael neer schoot, want het eigenlijk was het de bedoeling dat hij Phil neerschoot, en door de omslagdoek te zien dacht hij dat Phil het was en schoot hij.

Leidmotief van het heimweelied: dit leidmotief is het heimweelied wat Seamus zingt in het café als Phil net pas op het eiland is. Dit lied laat haar weer denken aan toen ze nog in Amerika woonde en daardoor krijgt ze weer heimwee en ze heeft het gevoel alsof Seamus het nummer voor haar zingt. Ook vooral dankzij dit lied wordt Phil verliefd op Seamus en wil ze de tekst van het lied hebben, wat Seamus haar eerst niet wil geven. Maar later in het verhaal als hij voor haar valt geeft hij het haar toch. En hoopt hij zo een soort van pluspuntje bij Phil te behalen, maar dit lukt niet want Phil is op dat moment verliefd op Michael en Seamus interesseert haar niet veel meer.

In Spookliefde kunnen veel dingen als symbolen worden gezien. Zo maakt Vonne van der Meer opvallend veel gebruik van de kleuren wit, rood, zwart en blauw. Een paar voorbeelden:
De kleur wit: Het witte schuim van het water, het witte strand op het oostelijk deel van het eiland, het witte huis van Seamus, Phils witte gymschoenen.
De kleur rood: Een rode godslamp, een rode boot, rode appels, felrode strepen op de vacht van schapen, baksteenrode vloertegels, Phils rode driekwart broek, Phils rode truitje.
De kleur zwart: zwarte vleugels van een meeuw, zwarte koeien, zwarte daken, de zwarte schoen van Seamus, de zwarte dakpannen, zwarte sokken, een zwart geteerd hek, de zwarte, gehaakte omslagdoek.
Je leest over een hemelsblauwe Maria, lichtblauwe ogen, een blauwe boot.

12. Thema’s
Het thema in dit verhaal is de zoektocht naar liefde. Het gehele verhaal draait namelijk om de liefde voor twee mannen, in dit geval een tweeling, en de keuze op wie Phil nou eigenlijk verliefd is. Er is namelijk maar zelden een moment in het boek dat Phil echt weet op welke van de twee broers zij nou verliefd is, zo blijft het dus eigenlijk een zoektocht naar liefde.

13. Titelverklaring
Titel: Ik denk dat de titel ‘Spookliefde’ betekent dat Phil moeilijk kan kiezen tussen de twee, en dat het haar voortdurend bezig houdt. En het zogenaamd ‘door haar hoofd spookt’.

14. Mening
De gebeurtenissen kwamen wel realistisch op mij over.
Het verhaal was makkelijk te lezen, omdat de woorden heel makkelijk zijn en er was ook geen verwarrende volgorde van de gebeurtenissen. Ik vond het verhaal niet echt spannend, want er gebeurde niet zo veel.
Alleen op het laatst werd er iemand doodgeschoten, maar dat vond ik ook niet echt spannend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Er zit wel een flashback in! ze vertelt het aan een 17 jarig meisje en dan krijg je een grote flashback naar haar verleden, het is dus niet chronlogisch geschreven

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Spookliefde door Vonne van der Meer"