Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 479 woorden
  • 7 december 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1997 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1997 Winnaar) , Jonge Jury (1998 Winnaar)

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Schrijfster: Het boek is geschreven door Carry Slee. Haar volledige naam is Carolina Sofia Slee. Ze is geboren op 1 juli 1949 en heeft twee dochters. Bekende jeugdboeken van Carry Slee zijn: Radeloos, Afblijven, Spijt en Pijnstillers.

Titel: Spijt!

Genre: Jeugdboek

Samenvatting: Het boek gaat over Jochem, een jongen die gepest wordt omdat hij dik is en niet voor zichzelf opkomt. Iedere dag wordt hij gepest en steeds door hetzelfde clubje: Sanne, Remco en Justin. Veel kinderen uit de klas zijn er tegen maar durven Sanne, Remco en Justin niet aan te spreken omdat ze bang zijn dat ze dan zelf worden gepest. En de gymleraar van de klas en hun mentor, Tino, maakt het Jochem niet gemakkelijker. Tijdens de gymlessen praat hij steeds over Jochem die zwanger is. Uiteindelijk wordt het Jochem te veel en besluit hij een eind te maken aan zijn leven. Iedereen is ongerust als de moeder van Jochem naar school belt om te zeggen dat Jochem na de klassenavond niet is thuis gekomen. Iedereen vreest het ergste. Als David hem gaat zoeken samen met Nienke, de enige vriendin die Jochem had, vinden ze Jochem ’s tas in het meer. Later wordt ook Jochem ’s lichaam in het meer gevonden. Iedereen van de klas is zwaar geschokt, want ze wisten niet dat het gepest zo erg was. Later richt de schoolkrant redactie een rubriek op voor kinderen op alle middelbare scholen in heel de stad. En het lukt! Ze openen nu zelfs een soort van kindertelefoon voor gepeste kinderen. Toch kan David het niet uithouden. Hij gaat nog regelmatig naar de plek waar Jochem ’s lichaam is gevonden en dan huilt hij. Op een dag ziet hij Tino , hun mentor en gymleraar. Hij houdt witte bloemen vast hij huilt en zegt: ’Jochem het spijt me zo ik heb het nooit zo bedoeld ik zal er alles aan doen om een betere gymleraar te worden en dit soort dingen te voorkomen echt waar, alsjeblieft Jochem vergeef me. ’Dan legt Tino de witte bloemen neer in het meer en die drijven langzaam weg. Net als Jochem.

Verklaring titel: Ik denk dat het boek Spijt heet, omdat het gaat over klasgenoten die zich schuldig voelen en aan iemand willen vertellen dat het hen spijt. Maar jammer genoeg is het dan al te laat.

Mening: Om heel eerlijk en open te zijn vond ik het een prachtig boek om voor te lezen. Het is geen sprookje of verhaaltje dat altijd goed eindigt. Dit boek is gewoon de harde realiteit van wat er misschien zou kunnen gebeuren op de basisschool. Het sluit goed aan bij de ontwikkeling en kennis die een kind mogelijk nodig zou kunnen hebben op de middelbare school. Zo zien zowel kinderen als volwassen wat er kan gebeuren met pesten: je maakt iemand helemaal stuk vanbinnen. Kortom een prachtig, goed en realistisch boek. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"