Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van Tim
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door Tim
  • 2e klas vmbo | 960 woorden
  • 17 november 2014
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1997 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1997 Winnaar) , Jonge Jury (1998 Winnaar)

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

 Spijt Carry Slee

De schrijver van het boek ‘’Spijt’’ is Carry Slee. Carry Slee heeft een groot aantal kinderboeken geschreven waarvan een aantal boekverfilmingen zijn gemaakt.

Het boek Spijt is een boek wat erg  indrukwekkend is om te lezen, het is het ECHT waard!

De eerste druk van dit boek vond plaats in 1996.

‘’Spijt’’ bedraagt 239 pagina’s.

Uitgever van Spijt is van Holkema en Warendorf

_-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-__-

De stijl, ook wel genre van het boek ‘’Spijt’’ is Jeugdboek. Het is in makkelijke taal geschreven om iedereen een goede indruk van het verhaal te geven!

Het boek gaat over pesten, een onderwerp wat erg belangrijk is en indruk maakt, zo ook dit boek. Het geeft je niet alleen een indrukwekkend gevoel, maar het zet je ook aan het denken..

Zeker als je ook de boekverfilming van Spijt! Hebt bekeken voel je het diepste van het verhaal, en kom je er achter wat een heleboel kleine dingen met iemand kunnen doen.

Samenvatting

David zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij heeft het naar zijn zin maar vind het vervelend dat een jongen in zijn klas wordt gepest!

Het is Jochem, geen vrienden en zo’n beetje iedere andere leerling vind het nodig hem de hele dag door uit te maken voor alles wat ze kunnen bedenken...

Sanne, Remco en Justin zijn de ergste, ze pesten Jochem vooral omdat hij dikker is dan de rest.
David vind dat er iets moet gebeuren om het eindelijk te laten stoppen. Zelf durft hij het niet door de angst dan zelf de dupe te worden van het gepest, maar andere doen het ook niet!

Vandaag wordt de klassenfoto gemaakt, na de gymles. David was bijna te laat en fietst zo hard als hij kan naar school toe. Hij keek rond maar hij kon Jochem nergens vinden, zou hij dan toch zo verstandig zijn geweest om thuis te blijven?

Dan ziet hij het, Jochem die naakt naar buiten rent omdat Sanne, Remco en Justin al zijn kleren in een boom hebben gegooid! De foto werd gemaakt, maar zonder Jochem... Hij zat later wel in de franse les, maar zijn boek was hij kwijt! Sanne had stiekem het boek van Jochem af gepakt en aan David geleend, die er niet van bewust was dat het boek van Jochem was! Na de les zag hij zijn naam staan, en besloot hem na school bij Jochem door de brievenbus te duwen.

David liep de oprit op, en... CHIPS! De moeder van Jochem deed de deur open. Kom binnen David! Zo gezegd, zo gedaan...

Dit wil je ook lezen:

Wil je wat drinken, en wat chips David? Blijkbaar wisten de ouders van Jochem niet dat hij gepest word...

Het schoolkamp was aangebroken, ook Jochem was er. Hij zat in zijn eentje te eten, frietjes. Sanne komt aangelopen en duwt Jochem zijn gezicht in de mayonaise, wat een rot streek!

Er werd een klassenfeest georganiseerd bij de leraar thuis, met een grote regel: GEEN ALCHOHOL!

Maar de leraar was een beetje blij met zichzelf, niet oplettend wat er kon gebeuren... Sanne, Remco en Justin trokken Jochem mee naar een oud schuurtje en bonden hem vast aan een stoel. Hij wilde helemaal niet drinken, maar Sanne schudde drank in zijn mond tot hij duizelig, dronken en misselijk werd.

Jochem moest overgeven, dat vond Sanne wel leuk. Met een grote duw van Remco en Justin viel Jochem in zijn eigen overgeefsel, gadverdamme!
Jochem rende weg, naar binnen terug naar het feest. In plaats dat mensen hem hielpen duwde ze hem weg, niet raar wat hij was vies en dronken!

De volgende dag was Jochem spoorloos, niemand wist waar hij was en wat Sanne, Remco en Justin hadden gedaan!
David ging Jochem zoeken, en heej! Zijn schooltas, daar in het water! Ze hebben de politie gebeld en die gingen met een groep duikers zoeken...

De volgende dag... Jongens, we hebben een vreselijke mededeling, vertelde de directeur van de school. Jochem is verdronken!

NEE! Nee! Nee Nee! Alle ouders kwamen bij elkaar, en David hield een toespraak. Sanne schrok ervan en glipte de zaal uit...

De politie heeft later Sanne, Remco en Justin opgepakt en de leraar is geschorst voor een tijd!

Tijd

Het verhaal speelt zich af in Nederland, op en rondom een middelbare school. Het zou gewoon in deze tijd kunnen gebeuren, en komt zeer realistisch over!

Gebeurtenis

Het belangrijkste, en ergste wat gebeurt is in dit verhaal, is de zelfmoord van Jochem.

Schrijfstijl

Het verhaal is geschreven, zodat het voor de jeugd duidelijk is. Het is zeer indrukwekkend maar ook goed te spiegelen.

Het is makkelijk en serieus, een goed verhaal om de jeugd een indruk te geven wat daden voor gevolgen kunnen hebben.

Titel

De titel past goed bij het verhaal. Eerst iets doen, en daarna vreselijke spijt hebben van wat je hebt gedaan...

Favoriet Gedeelte

David kijkt verward. Wie kan dat nou zijn? Langzaam begint hij iets door te krijgen, maar hij durft het niet te zeggen. hij te lachen. 'Ik ben al een poosje verliefd op je,' zegt Vera. 'Heb je niks gemerkt?' 'Ik hoopte het wel,' zegt David blozend. Een tijdje kijken ze elkaar aan.

Mening

Ik vind het een verhaal wat ongelofelijk veel indruk maakt. Het zet je aan het denken. Je gaat denken, wat als het nou op mijn school zou gebeuren? Een spannend, mooi en nogmaals: INDRUKWEKKEND boek!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"