Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1922 woorden
  • 27 oktober 2001
  • 1591 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
1591 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:

1. Auteur: Carry Slee
2. Titel: Spijt!
3. Plaats en jaar van de gelezen uitgave: Houten, 1999
4. Jaar van de eerste uitgave: 1996
5. Genre: Psychologische roman, jeugd

Inhoud:

6. Hoofdpersonen en belangrijkste bijpersonen:

Hoofdpersonen:
David: jongen van 14 jaar, hij zit in de tweede klas van de middelbare school en woont bij zijn vader en moeder en een broer Rolf. David is smoorverliefd op Vera, zit in de schoolkrantredactie, hij is rustig, verlegen en een beetje teruggetrokken. Dat blijkt uit dat hij niks durft te zeggen over het gepest tegen Jochem, terwijl hij dat wel graag zou willen maar bang is om zelf ook gepest te worden. Ook durft hij Vera niet te vertellen dat hij zo verliefd is op haar. De rest wordt verteld in het boek, maar over zijn uiterlijk wordt niks gezegd.
Jochem: zit bij David in de klas. Dikke jongen van 14 jaar die het slachtoffer van pesten is. Hij doet net alsof hij het niet erg vindt en trekt zich niets van het pesten aan. Jochem koopt vaak snoep in de pauzes en hij wordt uitgemaakt voor ´zeug` en ´vetklep`. Hij liegt tegen zijn ouders over de zogenaamde ´vrienden` die hij heeft, om zijn ouders geen zorgen te laten maken over hem. Jochem gaat altijd maar een beetje achteraf zitten en doet afzonderlijk tegenover de rest. Hij houd een dagboek bij om zijn verdriet kwijt te kunnen. In het boek wordt hij steeds onzekerder over zichzelf en steeds ongelukkiger want op het laatst pleegt hij zelfmoord.


Belangrijkste bijpersonen:
Niels: zit ook bij David in de klas en is zijn beste vriend. Niels is ook ongeveer 14 jaar en is best wel ´stoer` en vooral niet verlegen; hij rookt, is een echte versierder (hij heeft zelfs een keer het vriendinnetje van David ingepikt), hij heeft stoere praat en durft tegen bijna iedereen wel in te gaan. Niels zit ook in de schoolkrantredactie en hij houdt van sport en muziek. Daarom zit hij ook in een zelf opgericht bandje dat ´Punt Uit!`heet, maar dat gaat later uit elkaar. Er wordt niks over het uiterlijk verteld.
Youssef: ook een vriend van David. Youssef is van Marokkaanse afkomst (dit wordt verteld in het boek) en zit ook bij David in de klas. Hij is een echte computerfreak. Hij zit dan ook de langste tijd van de dag achter de computer. Hij is niet verlegen want hij durft gemakkelijk zijn mening te geven. Hij krijgt een tijdje verkering met Vera waardoor David erg jaloers is. Youssef rookt ook en zit ook in de schoolkrantredactie. Verder is hij gewoon aardig want hij kan het wel goed met iedereen vinden. Niks over het uiterlijk.
Vera: meisje van 14 jaar, zit ook bij David in de klas. Vera heeft bruin haar met krullen (dat weet ik omdat David altijd naar haar haar keek en daar van droomde), is knap en lief (dat vindt David tenminste) en kan met iedereen wel goed opschieten. Vera heeft eerst een tijdje verkering met Youssef maar omdat die altijd bezig is met computers, en omdat zij verliefd is op een ander, heeft ze het uitgemaakt. Iedereen in het boek vindt Vera erg aardig maar verder is ze gewoon normaal omdat er niks bijzonders over haar in het boek staat. Niks over het uiterlijk.

7. In welke tijd of periode speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich denk ik gewoon nu af. Dat kun je merken aan dat ze computers, kopieerapparaten, brommers, telefoons, treinen, en Citroën auto´s enz. hebben. Ook worden er op school klassenfoto´s gemaakt.

8. Op welke plaats(en) speelt zich het af en hoe is de sfeer?
Het speelt zich in Nederland af, denk ik want er wordt wel iets gezegd over Zandvoort, waar de beste vriendin van Jochem woont maar verder is er geen duidelijke plaats gegeven. Verder speelt het zich vooral op school af maar ook bij David en Jochem thuis, op straat in de omgeving, bij sommige vrienden van David en op de plek waar Jochem zelfmoord heeft gepleegd.
De sfeer in het boek is verschillend. In het begin is het op school wel gezellig want er wordt veel gelachen enzo. Als de pestkoppen van de klas weer een misselijke grap met Jochem uithalen moeten de meeste kinderen lachen maar Jochem laat het allemaal maar over zich heen lopen en zegt er niets van. Voor Jochem is de sfeer dan helemaal niet gezellig en voelt zich rot maar zijn klasgenoten doen alsof er niets is gebeurt en gaan gewoon verder met waar ze mee bezig waren.
Op het eind van het boek, als Jochem zelfmoord heeft gepleegd, hangt er een verdrietige sfeer rond de klas van David want iedereen heeft verdriet van het overlijden van Jochem en heeft spijt dat ze hem gepest hebben of er niks aan gedaan hebben.

Bij David thuis is er ook wel een gezellige sfeer. David kan wel goed met zijn ouders opschieten maar soms ergert hij zich wel aan zijn moeder omdat zij altijd doet wat zijn oma zegt.

9. Hoe verloopt de tijd in het verhaal?
Het boek beschrijft ongeveer 4 weken van het schooljaar dat David en zijn klasgenoten in de tweede klas van de middelbare school zitten. In de eerste 2 weken die in het boek worden beschreven wordt uitgebreid verteld over de verliefdheid van David en het gepest tegen Jochem. Daarna pleegt Jochem zelfmoord en worden de 2 weken daarop (die gaan over het verwerken van het verdriet van het overlijden van Jochem en over het oprichten van de pestlijn), kort samen gevat. De tijd verloopt chronologisch en er zijn geen flashbacks. Wel zijn er soms kleine sprongetjes in de tijd, bijv. van avond naar morgen.

10. Geef een korte samenvatting van het verhaal:
In de klas van David zit hele dikke jongen: Jochem. Omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf op durft te komen wordt hij heel erg gepest. Jochem wordt nog het meest gepest door Sanne, Justin en Remco. Als zij er niet geweest waren, werd hij waarschijnlijk helemaal niet gepest.
Sanne, Justin en Remco halen veel misselijke grappen met Jochem uit. Zo noemen ze hem ´zeug` en ´vetklep` en hebben ze hem een keer tijdens de gymles in zijn nakie naar de meisjeskleedkamer gesleept en zijn kleren in een boom gehangen zodat hij niet op de klassenfoto kon.
De andere klasgenoten lopen er maar een beetje bij en lachen af en toe wat maar er is niemand die wat van het gepest durft te zeggen. David zou er maar al te graag wat van willen zeggen maar hij durft niet tegen Sanne, Justin en Remco in te gaan. Hij is veel te bang dat ze hem ook gaan pesten. Maar David weet zeker dat als hij straks met Vera verkering heeft, hij alles durft te zeggen! Hij is ook al zo lang verliefd op haar.
Als David erachter komt dat hij zijn franse boek is vergeten, weet hij even niet wat hij moet doen. Hij wil geen strafwerk! Sanne ziet het en pakt gauw Jochems boek en legt het op Davids tafel. David wil het aan Jochem terug geven maar hij is te bang om uitgelachen te worden.
´s Avonds komt David erachter dat hij Jochems boek nog steeds in zijn tas heeft en zijn moeder vindt dat hij het terug moet gaan brengen.
Eenmaal bij Jochem thuis komt David erachter dat Jochems moeder een heel aardig vrouwtje is maar dat ze helemaal niks van het pesten af weet. Als David aan Jochem vraagt waarom niet, antwoordt hij dat hij zijn moeder niet ongerust wil maken omdat ze vorig jaar al een licht hartinfarct heeft gehad. Dan beloofd David Jochem dat hij hem voortaan zal helpen.

Vanavond is dan eindelijk de klassenavond begonnen waarop David Vera verkering zal vragen. Net op het moment dat hij het Vera wou vragen, ziet hij haar zoenen met Youssef en zijn hele wereld stort in…
David loopt naar buiten en in zijn woede ziet hij niet wat de pestkoppen met Jochem doen als Jochem hem om hulp roept.
De volgende ochtend op school krijgen ze te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David maakt zich wel zorgen maar op de rest van de klas lijkt het niet veel indruk te maken. Hij meldt zich ziek van school om Jochem te gaan zoeken maar als hij nergens te vinden is denkt David ineens aan de avond dat hij Jochems franse boek terug bracht. Jochem vertelde hem toen over Nienke: zijn beste vriendin uit zijn vorige woonplaats. David herinnerd zich nog haar achternaam en haar woonplaats en zoekt haar telefoonnummer op. Hij belt en vraagt of ze mee helpt zoeken.
Als Nienke er is vinden ze Jochems rugzak in een meer. David en Nienke halen direct hulp en een poosje later halen duikers het lichaam van Jochem uit het water. Niemand kan geloven dat het zo ver is gekomen en iedereen heeft spijt dat ze Jochem hebben gepest of niet geholpen hebben. Vooral David voelt zich schuldig. Waarom had hij niet naar Jochem geluisterd op de klassenavond?
Gelukkig worden de pesters Sanne, Justin en Remco van school gestuurd.
Niemand wil dat zoiets nog een keer gebeurt en daarom heeft de schoolkrantredactie de pestlijn bedacht, waarmee ze kinderen die gepest worden kunnen helpen. Dan maakt Vera het uit met Youssef en vertelt ze David dat ze ook verliefd is op hem. En eindelijk zoenen ze dan…

11. Hoe is de spanning opgebouwd?
Er is niet het hele boek door spanning maar als er spanning is, loopt dat van het begin naar het eind bijv. als de leerlingen weer in de klas zitten en je leest weer iets van Sanne, Justin en Remco, dan denk je wel van: oh shit, ik hoop niet dat ze weer wat uit gaan halen met Jochem. Als ze dat dan toch gaan doen is het wel even spannend en ben je benieuwd hoe Jochem ervan af komt.
Ook als Nienke en David samen op zoek gaan naar Jochem hebben ze eerst nog wel hoop hem te vinden maar als ze dan zijn rugzak in het water vinden verdwijnt de hoop en zakken ze van ellende in elkaar.

12. Verklaar de titel:
Het boek heet Spijt! omdat David maar ook andere leerlingen spijt hebben dat ze niets tegen het pesten van Jochem gedaan hebben of omdat ze misschien zelf ook wel mee gepest hebben.


13. Is het verhaal zo geschreven dat het werkelijk gebeurd had kunnen zijn?
Ja, het is een heel realistisch boek en er staat niks in waarvan je denkt: ´Dat kan niet`. Ik kan me ook wel goed voorstellen hoe Jochem zich gevoeld moet hebben, je kan dus goed meeleven met het boek.
Het gaat ook over de jeugd van tegenwoordig dus veel dingen zijn ook wel te herkennen. Als je niet beter wist, zou je denken dat het echt gebeurd was.

14. Mijn beoordeling over het boek:

Ik vond het een heel goed boek omdat het erg realistisch is en je kunt goed meeleven met de hoofdpersonen. Het boek was erg leerzaam want je weet nu wat de gevolgen van pesten kunnen zijn en je denkt nu zeker nog wel 20 keer na voordat je erover denkt om iemand te gaan pesten. Ik vond het een makkelijk boek om te lezen want er stonden geen moeilijke woorden in en er wordt taal in gebruikt die je nu in het dagelijks leven ook tegen komt. Dat vond ik wel fijn. Iets minder vond ik dat het zo´n dun boekje was, je had het zo uit. Het is gewoon een veel te leuk boek om zo uit te hebben!

REACTIES

L.

L.

goed gedaan hoor

21 jaar geleden

C.

C.

he Tamara. Wat een goed verslag man. Wat voorn cijfer had je????????

21 jaar geleden

M.

M.

hi Tamara ik vond het ook een heel leuk boek alleen mijn verslag was niet zo goed als die van jou.
e door jou heb ik een hogere cijfer...
hehehe thanxxx

Ps:kanje ook wat terugsturen ik ben benieuwd.

21 jaar geleden

W.

W.

heb jij geen spijt van je taalfouten in deze reactie? (haha snap je hem spijt haaha xd hihi)

9 jaar geleden

M.

M.

heeeeey Tamara,
Ik heb veel aan je samenvatting gehad. Als ik even niet iets snapte keek ik weer even en dan wist ik het weer!! BEDANKT!

groetjes marit

21 jaar geleden

P.

P.

iK VIND HET EEN MOOIE SAMENVATTING

21 jaar geleden

S.

S.

hi, ik wilde je ff zeggen dat ik het heel erg goed verslag vond. Dat van het boek spijt van carry slee ik heb hem ingeleverd en ik had er een 8.7 voor!

bedankt! -x- suzanne

21 jaar geleden

A.

A.

Man ik denk dat ik van je hou, je hebt me zojuist een dikke 10 gebracht !!!! XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Arjan

21 jaar geleden

N.

N.

hay tamara ik vond het egt een heel goed verslag!
ik heb er nog wat aan ik moet namelijk morgen mijn verslag inleveren!!
bedankt
xus nandini

21 jaar geleden

N.

N.

Hey,
Dit is perfect wat is zocht. Harstikke bedankt. Hebjij ook MSN. Mail terug

Niels

21 jaar geleden

J.

J.

wat een vlut dingus wat heb ik hieraan als er geen stukje uit het boek instaat....

21 jaar geleden

F.

F.

hai tamara,
heel erg bedankt

21 jaar geleden

C.

C.

hey thnx voor je verslag xxxxxxxxxxxxxxxxxx claudia

21 jaar geleden

P.

P.

hoi leuke samenvatting

greetz de paashaas

21 jaar geleden

S.

S.

ik vond het wel een stijl boek maar ik het niet gelezen alleen de samenvatting>en het was erg nuttig voor mij

21 jaar geleden

M.

M.

Heey

Das een aardig verlagje dat je geschreven hebt ik heb er veel aan.

Maarten 2 gymnasium(meppel)

20 jaar geleden

P.

P.

heeej tamara!
super ding gemaakt zeg...
om verliefd op te worden!!
haha neej grapje
goed werkstuk en ik heb er veel aan gehad
xxx+dikke tongzoen
peter kamp

20 jaar geleden

L.

L.

Heel goed verslag, mooi gemaakt heb er veel aan gehad thanks

luuk

20 jaar geleden

G.

G.

Heyy
Ik moest nog even snel een verslag schrijven wat ik vandaag had opgekregen.. en had ook nog een so, dus ik wou je even heel erg bedanken voor je super verslag!!:)
Groetjes Gea, heerenveen (3 havo)

20 jaar geleden

M.

M.

ik heb je verslag gelezen ik heb hem erg goed
gebruikt ik wou je graag bedanken.
thanks!!!!!!!!!!!!

20 jaar geleden

E.

E.

ik heb je verslag geprint en ik heb en 7.5 er voor je goeie verslag doeii

20 jaar geleden

G.

G.

ik vind dat er goede informatie over het boek in staat en dat ik er heel veel van kan gebruiken voor mijn verslag
bedankt
xxxx
gerald

20 jaar geleden

I.

I.

eyy,
jou leesverslag is echt goed joh het heeft mij een beetje opweg geholpen..Alleen heb nog 1 vraag is het een gesloten eind of een open? want David gaat er tog wat tegen doen?tegen dat pesten.

20 jaar geleden

A.

A.

i love you thnQ voor het maken van het verslag

20 jaar geleden

S.

S.

Heey Tamara,

Ik heb ontzettend veel gehad aan je uitreksel van SPIJT! Bedankt!


STAN

19 jaar geleden

E.

E.

hey ik ben emre en ik wou graag weten of jij mischien weet hoe de personen eruit zien

19 jaar geleden

N.

N.

hey je hebt egt een leuke verslag gemaakt??
ik zou wel willen weten wat je daarvoor had gekregen?? ( als je het wilt vertellen )

kusjes natasha

19 jaar geleden

B.

B.

hallo,

IK ben van Curacao en ik vond je spreekbeut heel goed

kusjes....

19 jaar geleden

Z.

Z.

Haai,,
ik wilde je ffks bedanke,,
ik heb super veel aan je verslag gehad,,
Thnx(K),,

18 jaar geleden

S.

S.

ik vond het een prachtig boek maar ik mis tog iets aan het boek ik mis de echte emoties van de ouders van Jochem xxxxxxxxx sander

18 jaar geleden

O.

O.

hallo ik wou je eigenlijk wat over het boek vragen bijv. is het boek fictie of non-fictie en kan je over de uiterlijk en innerlijk van jochem en david vertellen heeft het boek een open of gesloten einde

16 jaar geleden

O.

O.

hallo ik wou eigenlijk een paar dingen willen weten over het boek spijt bijv.
-wat is het genre?
-kunt u de innerlijk en de uiterlijk van Jochem en david beschrijven?
-wat is het thema?
-wat is het perspectief? (door wiens ogen zie je het verhaal)
-is het een open of gesloten einde?

alvast bedankt!!! en ik hoop zo snel mogelijk een mail te krijgen

16 jaar geleden

S.

S.

fantastisch bedankt

13 jaar geleden

S.

S.

echt een leuke boek :{}

12 jaar geleden

A.

A.

Supergoed verslag!

11 jaar geleden

X.

X.

echt heel goed!. ik heb morgen een soort van een boek s.o, dus ik ben blij dat ik dit verslag heb gevonden!

(lol ik keek bij de personen met de hoogste bemiddeling en jij staat bij spijt op de 2de)

11 jaar geleden

H.

H.

Een goed boekverslag, zoals altijd missen er wat dingen maar over het algemeen een prima boekverslag! Ik geef dit boekverslag zeker een 8,5! goed gedaan

11 jaar geleden

F.

F.

kapot goed echt fijn ik had een verslag nodig en deze is echt perfect

10 jaar geleden

I.

I.

hey Tamara, heel erg bedankt voor dit mooie verslag van het boek spijt. ik zit in de 3de klas vmbo en de juf van Nederlands vond het een heel mooi verslag toen ik dat hoorde dacht ik meteen: bedankt Tamara! heel erg bedankt x Me

10 jaar geleden

H.

H.

Wat een goed verslag, ik heb echt tips nodig van jou wil jij mij alsjeblieft tips geven als ik een verslag erop zet

10 jaar geleden

N.

N.

heb je een ook 10 moeilijke woorden met betekenis?

10 jaar geleden

H.

H.

dankje net een dag van te voren eff een boekverslag van het internet kunnen halen wel de film geken zodat ik zelf ook wat weet ervan maar bedankt

7 jaar geleden

K.

K.

Jochem is toch helemaal geen hoofdpersoon?!

7 jaar geleden

Y.

Y.

Het is een zeer goed boekverslag. Hier heb je zeker lang aan bezig geweest??

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"