A.Gegevens
1. schrijver
De schrijver van het boek Spijt is Carry Slee.
2. Titel
Het boek heet Spijt!
3. Uitgeverij en jaar van uitgave
Van Holkema & Warendorf, jaar van uitgave is 1996.
4. Genre
Spijt! Is een jeugdboek. Omdat het boek in een makkelijke taal is geschreven en omdat de hoofdpersonen ook jongeren zijn.
B. Inhoud
1. Wie is/zijn de hoofdrolspeler(s)?
Wat kun je vertellen over hun uiterlijk, eigenschappen, karakter en hun rol in het verhaal?
De hoofdpersonen zijn David en Jochem.


David is ongeveer 14 jaar en zit in de 2de van een middelbare school. Hij woont bij zijn ouders en is enig kind. David is verder een gewone jongen. David is vanaf het begin van het boek een beetje verliefd op Vera, dat is een meisje uit zijn klas. Hij is soms wel verlegen, vooral als Vera bij hem in de buurt is. In het boek wordt niet verteld hoe David eruit ziet. Hij vindt het vanaf het begin al heel erg dat Jochem wordt gepest, Maar hij durft er nooit wat van te zeggen. David zit in de redactie van de schoolkrant en is altijd erg fanatiek geweest voor Greenpeace. Maar dat werd minder toen hij verliefd werd op Vera. Aan het eind van het boek verandert David heel erg, omdat hij de schuld op zich zet dat hij nooit wat heeft gezegd van de pesterijen. De andere personen in het boek kan David het goed mee vinden, behalve de pesters maar daar bemoeit David zich verder ook niet mee.
De tweede hoofdpersoon is Jochem.
Over Jochem kom je niet zoveel te weten in het boek omdat hij zo erg wordt gepest. Jochem is ook ongeveer 14 jaar en zit bij David in de klas. Hij wordt vanaf groep 8 al gepest of misschien nog wel eerder. Jochem is behoorlijk dik en is niet een van de knapste. Daarmee wordt hij ook vooral gepest. Jochem gedraagt zich afzonderlijk van de rest. Hij trekt zich dus ook van niemand iets aan. Jochem liegt ook tegen zijn ouders over zijn zogenaamde “vrienden”. Hij heeft verder ook geen vrienden, behalve Nienke de Graaf. Dat is een vriendin uit de zijn oude buurt waarmee hij een goede band had.
Jochem verandert een beetje in het verhaal hij wordt steeds onzekerder over zichzelf en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Hij woont gewoon bij zijn ouders thuis en is enig kind.
2. Plaats
Waar speelt het zich af?
Het speelt zich af in Nederland omdat er ook Nederlands wordt gesproken, maar er is verder geen duidelijke plaats aangegeven.
3. Perspectief; vertel door wie het verhaal wordt verteld. Keg het kort uit en geef een voorbeeld uit de tekst.
Het verhaal wordt per dag verteld en je beleeft het verhaal door de ogen van de verteller, het hele boek door.
Voorbeeld: Het is zaterdagmorgen; geen wekker, geen moeder die je wakker maakt. David heeft tot elf uur uitgeslapen. Hij heeft een heel weekend voor zich, onder vervelende vakken en saaie leraren. Dat alles moet toch genoeg zijn voor een swingend humeur.
4 Tijd


A. In welke periode speelt het verhaal zich af?
BV. In de Middeleeuwen, in de 21ste of in de verre toekomst?
Het verhaal speelt zich gewoon nu af, dat kun je merken dat er dingen worden genoemd zoals: auto’s, treinen. Het zou natuurlijk ook een paar jaar eerder kunnen afspelen. Maar het is zeker dat het verhaal zich niet heel vroeger of in de verre toekomst afspeelt.
B. Hoe lang is de vertelde tijd?
Hoeveel tijd het verhaal in beslag neemt kun je niet goed zeggen. Er wordt ongeveer gezegd tussen het begin en Jochems dood iets meer dan 2 weken zitten, Daarna wordt in een hele korte tijd ongeveer nog 2 weken verteld, dat gaat over de pestlijn.
C. Is het verhaal wel of niet chronologisch?
Of zijn er belangrijke tijdsprongen?
Het verhaal wordt continu verteld er zitten geen terugblikken in.
5. Beschrijf op een korte en duidelijke manier het belangrijkste probleem van het boek.
M.a.w. leg de hoofdgedachte van het boek uit.
Het belangrijkste probleem van het boek is dat Jochem wordt gepest. Jochem wordt zo erg gepest dat hij zelfmoord pleegt.
6. Hoe begint het verhaal?
Het verhaal heeft geen inleiding, je zit meteen midden in het verhaal.
7. Hoe eindigt het verhaal?
Het verhaal eindigt dat David en Vera aan het zoenen zijn.
8. Verklaar de titel van het boek.
Het boek heet Spijt! Omdat David en z’n klasgenoten spijt hebben, omdat ze niets aan het gepest in de klas hebben gedaan, of omdat ze te ver zijn gegaan met pesten, en omdat het nu te laat is om er nog wat aan te doen.
9. Geef een korte samenvatting van het boek.
Maak in ongeveer 15 regels duidelijk waar het verhaal over gaat.
Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij zo dik is en omdat hij nooit durft voor zichzelf op te komen. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er nooit wat van te zeggen. Jochem wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest. De rest van de klas vindt eigenlijk
Dat ze te ver gaan met hun gepest, maar ze durven er niets van te zeggen. David is ook een van de kinderen die vindt dat het te ver gaat, maar hij durft er niks van te zeggen. Tino hun mentor en gymleraar doet er niks tegen dat Jochem wordt gepest en hij pest zelfs mee. Hij heeft een hekel aan Jochem omdat hij zo dik is en zich niet inzet voor gym.Op het klassefeest gaat David aan Vera verkering vragen dat weet hij nu zeker. Als het feest is begonnen ziet David Vera en Youssef samen zoenen. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Remco, en Justin Jochem likeur te drinken. Hij staat te kotsen bij een boom. Hij wordt door zijn eigen kots gerold door de pesters. Hij roept David om hulp, maar David is met z’n hoofd bij Vera en zegt dat hij moet opdonderen.
De volgende dag komt de rector binnen met de mededeling dat Jochem die nacht niet is thuisgekomen. Iedereen is stil en weet dat het hun schuld is. David en Nienke gaan samen zoeken. Uiteindelijk koen ze bij de vijver, daar drijft Jochems tas in het water, nu weten ze het zeker Jochem heeft zelfmoord gepleegd. De redactie van de schoolkrant vindt dat ze iets moeten doen omdat de volgende keer te voorkomen. Ze zetten een pestlijn op. Zo helpen ze veel kinderen. Na een tijdje vraag Vera David verkering. Eindelijk kan hij zeggen: “Babe I love you”.
C. Over de schrijver
Zoek informatie over de schrijver/schrijfster; vertel iets over zijn of haar leven, iets over het overige werk van de schrijver, over hetzelfde onderwerp wat vaak in de boeken terugkomt. Beperk je tot ongeveer 10 tot 15 regels. Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school volgde zij een opleiding aan de Academie voor Expressie. Na het behalen van haar diploma werkte zij als dramadocent op een middelbare school. Haar eerste boek verscheen in 1989. het heet Rik en Roosje. In 1989 gaf zij haar baan in het onderwijs op om zich geheel aan het schrijven te wijden. Andere titels van haar boeken zijn: Verdriet met mayonaise, Confetti conflict, Ridder schijtenbroek, Spijt en Afblijven. Spijt werd in 1997 door de Nederlandse Kinderjury bekroond.
D. Eigen mening
Het boek vind ik heel erg mooi. Ik heb hem al een paar keer gelezen en daarom heb ik ook voor dit boek gekozen. Het boek is op het eind heel erg spannend; leeft Jochem nog of is hij dood? Er zaten veel droevige stukken in, vooral na de dood van Jochem. Maar ook de dingen die in dit boek gebeuren zijn heel droevig. Het boek is waarschijnlijk. Dingen die in dit boek gebeuren kunnen in het echt ook gewoon gebeuren dat maakt het ook leuk je kan je er dan goed in inleven. Ik vond het boek niet voorspelbaar want ik wist niet dat het zo zou aflopen. In de meeste boeken loopt het wel goed af, maar in dit boek niet dat maakt het ook zo speciaal. Het boek is ook niet langdradig, want er gebeurt altijd weer iets nieuws. Je kunt je ook goed in de hoofdpersonen plaatsen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Ik vond het een heel goed boekverslag en ik heb hem gebruikt voor mijn boekverslag voor school, erg goed en niet te langdradige inhoud, kort samengevat:
SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19 jaar geleden

L.

L.

haaaaaa .......

ik vond het heeeel mooooi dat ik dit van deze site kon halen..
omdat ik niet zo'n enorm lange samenvatting nodig had..
enorm bedankt
daaaaag
laurien

19 jaar geleden

W.

W.

he onwijs bedankt voor het uitreksel!!!!! Ik heb er heel veel aan gehad. wennego

19 jaar geleden

M.

M.

hoi michiel
ik vind het een leuk verslag dat je gemaakt hebt ik heb er veel aan gehad wand ik had er een 8 voor dus bedankt groetjes marielle van oosten
uit zierikzee

19 jaar geleden

L.

L.

Michiel, je bent fantastisch!!!!!!
Je hebt me uit de stres geholpen!
En het was een heel goed boekverslag!!!
Bedankt!
Groetjes Lily , Amsterdam.

18 jaar geleden

M.

M.

Heeyy..
whaa je had wel een goed boekverslag hoor..
bedankt, kheb er wel wat aan gehad!
doeii kus Mirte

18 jaar geleden

M.

M.

mijn comentaar ik vond het veel te lang en het was niet echt zo super duidelijk

18 jaar geleden

E.

E.

Badankt voor het verslag ik heb er veel aan gehad.

17 jaar geleden

D.

D.

TNX

17 jaar geleden

J.

J.

hai ik vond hut een heel goed werkstuk
ik vindt carry slee ook een heel goed schrijver
ik lees haar boeken graag en wou een werkstuk uit typen maar toen ben ik naar deze site geweest en ik heb mijn werkstuk een beetje nageaapt
dus ik vind jou werkstuk heel leipe werkstuk
kuzzzzzz(K):D(L) jiwa

15 jaar geleden

A.

A.

Er zitten heeeeel veeeel fouten in! maar verder is hij goed gemaakt:)!

11 jaar geleden

J.

J.

cool

9 jaar geleden

M.

M.

Ik vind het boek echt super leuk, en spannend. Ik bedoel niet leuk dat hij dood is gegaan maar gewoon, als je weet wie ik ben snap je het! Maar het heeft wel een indruk gemaakt op mij!
xxx(ll\')

9 jaar geleden

B.

B.

leuk boek heb hem zelf al 5 keer gelezen en heb nu mijn boekverslag erover gedaan..x

9 jaar geleden

I.

I.

Ik zit in groep 8 en heb mijn boekbespreking+ boekverlsag over gedaan 9+ Ik zal zeggen.. neem dit boek

9 jaar geleden

P.

P.

nice verslag man 9.5 gehaald op 4 havo haha

9 jaar geleden

M.

M.

Ff niet slim man --..-- Je moet het op een andere website doen. :I Hierzo op scholieren kijken docenten van de 1ste klas enz. Als je 1 woordje/zin intiept kom je gelijk hierop. Maar wel respect man michiel. Nice verslag. Heb er wel veel aan gehad :P Niet dat ik alles nagetypt heb maar de punten bijv. de hoofdpersonen bifuguren etc. Aai boy je leeft echt. Maar moet gaan. Laatsem&

9 jaar geleden

M.

M.

Als je word gepest of je kent iemand die word gepest? Doe er wat aan. Dan word je uiteindelijk zelf stoer. Je moet ze laten zien wie de baas is. En niet te groot praten. Gewoon grote bek hebbe ^^

9 jaar geleden

A.

A.

Het 10 gehaald :D:D beste verslag!!
mijn meneer vroeg nog of had gekopieerd
maar zij nee maar wel 10 in de zak!

9 jaar geleden

-.

-.

Nou Nou , zo te zien hoe jij schrijft is niet echt te zien dat jij een 10 hebt gehaald , misschien eerst eventjes je tekst na lezen!

4 jaar geleden

N.

N.

Mooi boekverslag, ik heb spijt ook gelezen, erg zielig verhaal.. In ons dorp gaan we toneel voor jongeren doen en ik ben een jongere (13) en nu werd mij gevraagd (omdat ik goed kan schrijven) om het toneelstuk te schrijven! :)

9 jaar geleden

A.

A.

Wauw! Mooi boekverslag, ik heb morgen boektoets en hou hem over Spijt! mooi boek!
Ik kan dit boekverslag goed gebruiken! Danku!

X

9 jaar geleden

L.

L.

hoeveel bladzijdes heeft dit boek ? en hoeveel hoofdstuken ?
dankjewell Xx

9 jaar geleden

M.

M.

dit boek heeft 21 hoofdstukken, en 144 bladzijdens!!
graaggedaan hoor...

9 jaar geleden

F.

F.

ik moet hem nog inleveren maar ik denk wel dat ik een goed zijfer heb
gr freerk

9 jaar geleden

A.

A.

Dit Is wel een heele zielige boek! Ik Heb ook het boek Afblijfen! gelezen maar deze boek heb ik nog niet uit!

8 jaar geleden

Z.

Z.

hartstikke leuk boek ik doe hem ook over SPIJT!

8 jaar geleden

S.

S.

Nu ik de samenvatting heb gelezen, wil ik het boek zelf ook wel lezen!!

8 jaar geleden

N.

N.

Perfect!!!

8 jaar geleden

J.

J.

ik doe me boekberspreking erover ik heb fwn zitte huile

8 jaar geleden

J.

J.

superrrrr echt ik doe hem voor me boekbespreking ervover zzoo moooi!!!!!

8 jaar geleden

A.

A.

Het boek is leuk, maar ook wel weer zielig ik heb het boek ook gekozen voor m'n boekbespreking. Ik vind het goed van Carry dat ze boeken schrijft die in het echt ook zomaar zouden kunnen gebeuren!
xx anoniem :$

8 jaar geleden

H.

H.

ik doe het er nu ook over maar best wel zielig gelukkig is het boek opdracht en hoef ik het niet te vertellen dat scheelt.
iedereen die het nog doet over spijt suc6 ..

8 jaar geleden

..

..

echt zoo'n mooi boek!!
ik doe mij boekpromotie erover

8 jaar geleden

M.

M.

Er komt nou ook een film over en mij lijkt het echt een heel leuk boek, ik heb het nog niet gelezen. Maar wat ik er van weet lijkt het me een leuk boek maar ook een heel zielig boek. Ik denk dat ik dan ga huilen als ik het lees maar ja.

8 jaar geleden

S.

S.

het is een super leuk boek!!

8 jaar geleden

R.

R.

Heel erg bedankt, heb er echt veel aan.

8 jaar geleden

R.

R.

zalig boek moest dit lezen voor een boek bespreking maar er staat een fout in david is neit enig kind hij heeft nog een broer van een paar jaar ouder

8 jaar geleden

A.

A.

De film die wordt gemaakt, komt rond midden van het jaar uit, ik speel figurant!:D

7 jaar geleden

L.

L.

Goeie verslag !
Ik had ook meegedaan aan de audities van deze film. Alleen vonden ze me te jong. Grr...

7 jaar geleden

I.

I.

het is een leuke boek, wnat je kan er veel over leren (over pesten)!!! :)

7 jaar geleden

W.

W.

Goed boekverslag! De samenvatting vind ik iets minder, maar voor de rest is het prima.
Het is een super mooi boek, ik ga het sowieso nog een keer lezen! Heftig onderwerp, maar goed dat er aandacht aan wordt besteed.

7 jaar geleden

D.

D.

ik vind het verslag best wel leuk .. want als je kijkt naar op wat voor school ik zit is dit verslag zeker een 12 waard ! (-:

7 jaar geleden

R.

R.

Wel een leuk boek. en een heftig boek ik had nooit verwacht dat het zo zou aflopen (met jochem) ik heb mijn boekbespreking morgen en vind het best spannend.

7 jaar geleden

A.

A.

goed boek en ook zielig maar als een pester dit boek leest weet hij of zij welke gevolgen dat heeft en kinder leren er ook meer van dan een sprookje of zo en ze leren vooral dat ze niet moeten pesten want het kan hele ergen gevolge hebben ik heb respect voor de kinderen die gepest woorden

7 jaar geleden

L.

L.

er is nu een film gemaakt van dit boek, echt heel zielig! gelukkig kan je niet zien hoe hij zelfmoord pleegt, alleen een rode rugzak in het water en toen is zijn lichaam gevonden. heeft hij in het boek ook zelfmoord gepleegd door te verdrinken???

7 jaar geleden

-.

-.

Ja zeker alleen de hond is er niet bij gebleven , wat ook wel raar was.

4 jaar geleden

F.

F.

geef aub meer info over uitgeverij alvast bedankt
(voor mijn boekbespreking)

6 jaar geleden

F.

F.

haha het is ge lukt ik heb een 9,8 voor die verslag bedankt
maker ik ben happy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

A.

A.

AAAAH super goeed alleen weet niet zeker of ik het moet gebruiken. Heb het al een beetje verandert maar dit staat bovenaan google dus strakt ziet mn dochent dat ! (2 tl )

6 jaar geleden

R.

R.

Hey bedankt komt toch nog wel van pas in mijn filmverslag

6 jaar geleden

K.

K.

ik vond het een zo gaaf boek dat ik er een boek verslag va gemaakt heb!!!!!! :)

6 jaar geleden

K.

K.

Hahaha wrm zijn al de boekverslagen uit 2003 enzo?? Oude website ofzo???

6 jaar geleden

Jon

Jon

oud boek zul je bedoelen!

6 jaar geleden

M.

M.

Ik heb dankzij deze goede site een 9 gehaald voor mijn boekverslag! Dankjewel! -

6 jaar geleden

A.

A.

Hoi goed verslag maar in het begin staat dat david enig kind is dat klopt niet hij heeft een broer.

6 jaar geleden

E.

E.

Ik vond het een goede samenvatting!, alleen soms kwam ik wel wat spelfoutjes tegen ;)

6 jaar geleden

J.

J.

hoeveelste druk is dit (moet ik weten voor mijn boekverslag)?

6 jaar geleden

S.

S.

Het engste wat ik mis is een beschrijving van wat het thema van het boek is en de uitleg hiervan voor de rest is het geweldig.

5 jaar geleden

J.

J.

dit is egt een super verslag

5 jaar geleden

A.

A.

Super handig heb er veel aan gehad heb niet alles gebruikt maar stonden toch handige dingen bij!!

5 jaar geleden

J.

J.

ik hou van dit boek verslag bendankt jullie all het werk hebben gedaan top!

4 jaar geleden

S.

S.

goed boek om in alle klassen vanaf groep 5 te leggen

4 jaar geleden

B.

B.

en de recensies dan?

4 jaar geleden

J.

J.

een heel goed boekverslag, ik heb de film gezien en ben het boek aan het lezen. alles zit goed in mekaar en alles is duidelijk en net zoals je zei: je kan je echt verplaatsen in de hoofdpersonen zelf

heel goed gedaan en veel suc6 met je volgende boek verslag

-Job

4 jaar geleden

W.

W.

handige site

4 jaar geleden

D.

D.

Er staat niet in of het vertaald is

3 jaar geleden

A.

A.

alles gebruikt voor mijn boekverslag kopieren en plakken easy

3 jaar geleden

B.

B.ja echt he! xD

2 jaar geleden

B.

B.

wat een mooi boek Ehm NOT!

2 jaar geleden