Spiegelschrift, leven tussen hoop en wanhoop door Wim Geysen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 690 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Spiegelschrift, leven tussen hoop en wanhoop
Shadow
Spiegelschrift, leven tussen hoop en wanhoop door Wim Geysen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
a) Geschiedenis en verhaal

Voor haar omgeving is Liesbet een slim, zelfverzekerd meisje, maar in werkelijkheid voelt ze zich erg onzeker en bang. Wanneer ze ‘via via’ ontdekt dat haar beste vriendin Kristien over haar heeft geroddeld, heeft ze helemaal het gevoel dat ze bij niemand terecht kan.

Op de cantus van de universiteit zag ze Dennis voor het eerst. Hij is een optimist en een levensgenieter. Liesbet begrijpt niet hoe hij zomaar alles kan relativeren, ze benijdt hem.

Op haar twintigste verjaardag besluit Liesbet Dennis een brief te schrijven. Dit is het begin van een diepgaande briefwisseling. In haar brieven gebruikt Liesbet de naam Babbe, want ze wil graag anoniem blijven.


Door de brieven komt Dennis steeds meer over Liesbet te weten, en hij gaat ook meer nadenken over zichzelf en over de essentie van het leven. Ondanks Dennis’ pogingen om haar de positieve dingen in het leven te doen zien, gaat het steeds slechter met Liesbet. Ze besluit dat ze zelfmoord wil plegen. Ten einde raad licht Dennis Liesbets ouders en haar beste vriendin in. Door de steun van haar familie en vooral van Kristien wil Liesbet weer leven, toch twijfelt ze of ze nog uit de put zal geraken.

In haar laatste brief klinkt Liesbet duidelijk optimistischer. Ze bedankt Dennis voor zijn steun en ze zegt dat ze hem graag eens zou ontmoeten.

Deze geschiedenis wordt niet zomaar chronologisch verteld, maar de hoofdpersonages komen, zoals al gezegd, aan de hand van brieven steeds meer over elkaar te weten. Er zijn geen hoofdstukken in het boek.
Liesbet studeert filosofie en vermeldt meerdere malen citaten van bekende schrijvers en filosofen.

b) Thema en motieven

Het thema van het verhaal is depressie bij jongeren en het zoeken naar de eigen identiteit. Hierbij staat de tegenstelling tussen de wanhoop van Liesbet en de hoop van Dennis centraal.

Belangrijke motieven in het verhaal zijn:

§ De verjaardagen: Liesbeth stuurt haar eerste brief op haar verjaardag en haar laatste de dag voor Dennis’ verjaardag. In de tijd tussen deze twee verjaardagen is het leven en de levensvisie van beide personages erg veranderd.
”Vandaag ben ik twintig geworden.Ik zou dankbaar moeten zijn.” (p. 5)

”Ik ben je niet vergeten. Morgen, 20 juli, word je drieëntwintig. Gelukkige verjaardag!” (p. 183)

§ De vriendschap: door de vriendschap en de steun die ze krijgt van Dennis en Kristien geraakt Liesbet er weer bovenop.
”Ik had nooit gedacht dat ik zoveel voor haar zou betekenen. Ze nam een hele week vrijaf om bij mij te kunnen zijn. Een hele week!” (p. 167)
”Zonder jou had Kristien echter nooit de kans gekregen om me erbovenop te helpen.” “Het dringt nu pas tot me door wat jij voor mij hebt gedaan, wat je voor mij betekent.” (p. 182)
Liesbet is ook erg belangrijk voor Dennis geworden.
”Liesbet, voor mij ben je van grote waarde. Jij bent mijn meest intieme vriendin geworden en ik zou je ontzettend veel missen als je er niet meer was.” (p. 151)

§ Het pessimisme en fatalisme van Liesbet.
”Niemand wil zijn hoofd uitsteken om de wereld leerbaarder te maken. Het is hier iedereen voor zich.” (p. 107)
”Als ik geen oplossing vind voor mijn probleem, blijft er maar één weg open.” (p. 109)
”Vriendschap is een illusie. Ik heb mij nog nooit zo alleen gevoeld.”
(p. 81)
”Optimisme is bedrog. De hele menselijke cultuur is niks anders dan een grote misleiding.” (p. 135)

c) Interpretatie en evaluatie

Als ik een boek lees, vind ik het vooral belangrijk dat het vlot leest, dat ik me kan inleven in het verhaal en dat het mij blijft boeien. ‘Spiegelschrift’ bevat al deze elementen. Ik was steeds benieuwd naar het vervolg en ik heb het dan ook in drie keer uitgelezen.

Nog een positief punt is dat het verhaal geloofwaardig is. Het handelt over een realistisch thema en juist daarom vind ik het interessant. Het boek gaf me een beter beeld van hoe suïcidale mensen denken en waarom ze uit het leven willen stappen.

Het verhaal was niet voorspelbaar. Ik hoopte dat ze elkaar zouden ontmoeten en verliefd worden, maar dat is niet gebeurd. Op het einde zegt Liesbet wel dat ze hem wil ontmoeten, een open einde dus…

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spiegelschrift, leven tussen hoop en wanhoop door Wim Geysen"